Dodaj do ulubionych

Imię dla rodzeństwa

12.01.23, 16:51
Witajcie kochani! Poszukuje imienia dla potencjalnego dziecka, pasujacego do imion rodzeństwa.
Imiona rodzeństwa: Tymoteusz, Nikodem, Marcelina, Aniela i Rozalia.
Moje typy:
-dla chłopca: Tobiasz, Teodor, Gabriel
-dla dziewczynki: Alicja, Łucja, Matylda ( najbardziej podoba mi się Matylda, lecz obawiam się, że może być zbyt podobna do Marcysi. Matysia-Marcysia)
Co sądzicie? Macie jakieś pomysły, własne propozycje?
Obserwuj wątek
    • polik17 Re: Imię dla rodzeństwa 12.01.23, 17:54
      Cześć smile Może na wstępie napiszę, że bardzo podobają mi się imiona Twoich dzieci big_grin Co do propozycji najbardziej do imion rodzeństwa pasuje mi Gabriel, Alicja i Matylda. Tę ostatnią niekoniecznie trzeba zdrabniać do Matysi, nie jest to naturalnie nasuwające się zdrobnienie, więc tym podobieństwem nie przejmowałabym się zbytnio. Przykładowe zdrobnienia to Matyldzia, Matylka, Mati, Tysia. Łucja brzmieniowo jest okej, jednak wydaje mi się zbyt "retro" w stosunku np. do Nikodema, którego odbieram nieco bardziej nowocześnie. Tobiasz i Teodor za to bardzo nie leżą mi brzmieniowo z imionami rodzeństwa, choć stylem pasują. Oczywiście dużo zależy też od nazwiska. Nie znając go, mogę doradzać tylko w ciemno big_grin Jeszcze dodam, że Ala jest teraz bardzo popularna, ale myślę, że skoro masz Marcelinkę, Nikodema i Tymka nie powinno Ci to przeszkadzać smile
      Moje propozycje:
      Dla chłopca - Ignacy, Feliks, Daniel, Mateusz, Leon, Olaf.
      Dla dziewczynki - Weronika, Liliana/Lilianna, Urszula, Wiktoria, Apolonia, Emilia.
    • dalenia Re: Imię dla rodzeństwa 12.01.23, 21:02
      Tobiasza chyba bym odrzuciła przy Tymoteuszu. Najbardziej podoba mi się Teodor, choć sama nie chciałabym powtórki pierwszych liter. Gabryś fajnie pasuje, choć do nie jest moje ulubione imię.

Moja pierwsza myśl to Ignacy, jeśli nie przeszkadza Wam popularność. Może jeszcze Ksawery albo Kajetan?

Dla dziewczyny odrzuciłabym Matyldę, właśnie przez podobieństwo i tą powtórkę liter (choć to akurat takie moje "zboczenie"; nie sugerowałabym się tym jakoś szczególnie wink). Alicja trochę zbyt popularna, więc postawiłabym na Łucję.

Tu od razu nasunęła mi się Klara. Zasugeruję też Felicję i Helenę.
    • paula.anna Re: Imię dla rodzeństwa 12.01.23, 21:37
      Liczna gromada 😉.
      Z żenskich podoba mi się Matylda, mam córkę o tym imieniu, używam praktycznie wyłącznie pełnej formy 🙂.
      Łucja- coraz mniej mi się podoba, jednak nadal może być.
      Alicja - byłaby głowie Alą, co dla mnie jest nieakceptowalne.
      Z męskimi bieda, brzmieniowo podoba mi się tylko Teodor, jednak dla mnie odpada ze względu na znaczenie.

Proponuję kilka spośród imion, które lubię: Stefanię, Mariannę, Felicję, Jadwigę, Teklę, Aurelię, Gustawa, Witolda, Jerzego, Kajetana, Floriana.
    • remigia1 Re: Imię dla rodzeństwa 12.01.23, 22:41
      Przy Tymoteuszu odrzuciłabym Tobiasza, są dla mnie zbyt podobne do siebie. Spośród żeńskich rzeczywiście nie pasowałaby mi Matylda - Matysia przy Marcysi.
      Z męskich wybrałabym Teodora (bardzo lubię to imię!), a z żeńskich - Alicję, jeśli nie przeszkadza Wam popularność.

Inne propozycje:
      Stefan, Wincenty, Wilhelm, Ignacy, Witold
      Klara, Kalina, Ida, Teresa, Janina, Antonina
    • annthonka Re: Imię dla rodzeństwa 13.01.23, 11:37
      Z męskich najbardziej podoba mi się Tobiasz, ale jest zbyt podobny do Tymoteusza. Dlatego wybrałabym Gabriela. Teodor zupełnie nie w moim guście.

Dla dziewczynki zdecydowanie Łucja. Alicję też bardzo lubię, ale Alicja i Aniela to w moim odczuciu za dużo. Za Matyldą nie przepadam.
    • sulika Re: Imię dla rodzeństwa 14.01.23, 15:45
      Z propozycji dla chlopca najbardziej podoba mi się Tobiasz, ale Gabriel i Teodor też są w porządku. Dla dziewczynki Łucja.
    • sulimira Re: Imię dla rodzeństwa 14.01.23, 16:27
      Dla chlopca lubie Teodora, a dla dziewczynki Lucja. Pozostale z powodow podobienstw brzmienowych odrzucilabym.
      Proponuje Wincentego, Oktawie, Kazimierza, Wladyslawa, Cypriana, Liwie, Dobrochne
      • adalwinka Re: Imię dla rodzeństwa 14.01.23, 17:25
        Uważam podobnie, również wybrałabym Łucję i Teodora z rozważanych. Gabriel też fajny. Tobiasz-Tymoteusz, Marcysia-Matylda, Ala-Aniela to dla mnie za dużo... Do imion rodzeństwa pasowałyby mi Helena, Klara, Stefania, Felicja, Feliks, Wincenty.
        Chyba jeszcze nie padły: Wanda, Julianna, Flora/Florentyna, Klementyna, Otylia, Berenika, Julian, Lucjan/Łucjan, Kazimierz, Leopold, Kornel, Mieszko.

Ogólnie padło już sporo propozycji, co o nich sądzisz? smile
    • majkaja Re: Imię dla rodzeństwa 14.01.23, 17:07
      Dla chłopca Teodor, a dla dziewczynki Łucja lub Matylda. Tobiasz i Gabriel mi się nie podobają. Alicja jak dla mnie jest zbyt popularna. Łucja i Matylda podobają mi się w równym stopniu, a zestawienie Matysia-Marcysia mi nie przeszkadza.
    • n.ataleczk.aa Re: Imię dla rodzeństwa 14.01.23, 22:48
      Bardzo ładne mają imiona Twoje dzieci 😊. Z Twoich pomysłów najbardziej podobają mi się Teodor i Gabriel, a dla dziewczynek wszystkie są ładne, ale Matylda wyjątkowo mi pasuje do imion sióstr.
    • gaudencja Re: Imię dla rodzeństwa 21.01.23, 13:16
      Szukasz imion dla jednego dziecka czy dla bliźniąt?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.