Dodaj do ulubionych

Laura, Aurelia czy Emma?

19.01.23, 11:24
Laura, Aurelia czy Emma? Które imię najbardziej podoba się Wam z tego zestawu?
Chętnie poznam Wasze odczucia co do tych imion smile może dostanę jakiegoś olśnienia
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: Laura, Aurelia czy Emma? 19.01.23, 12:10
      Z tego zestawu Laura, pomimo popularności.
      • paula.anna Re: Laura, Aurelia czy Emma? 19.01.23, 14:35
        Chyba Aurelia.
        Nie jest to moje ulubione imię, jednak z tych podoba mi się najbardziej.
        Potem Laura- ani mnie grzeje, ani ziębi. Rosnaca popularność dla mnie na minus.
        Emma- mało dźwięczna, mdła, także nie chwyta za serce 🤷.
    • bezpomyslu Re: Laura, Aurelia czy Emma? 19.01.23, 12:16
      Aurelia zdecydowanie. Laura jest ładna, ale już zbyt popularna. Emma nie przemawia do mnie.
    • polik17 Re: Laura, Aurelia czy Emma? 19.01.23, 12:18
      Zdecydowanie Laura, mimo popularności smile Chociaż Aurelia też mi się podoba. Za Emmą nie przepadam.
    • dasza_dm Re: Laura, Aurelia czy Emma? 19.01.23, 13:56
      Najbardziej podobają mi się Emma i Aurelia. Laura ze względu na popularność jest trochę nudna.
    • adalwinka Re: Laura, Aurelia czy Emma? 19.01.23, 15:18
      Zdecydowanie Aurelia wink Bardzo lubię to imię - jednocześnie jest i zwiewne i z charakterkiem.
      Laura - dla mnie neutralne. Na niekorzyść przemawia obecna popularność.
      Emma - w porządku, ale brzmienie trochę nijakie.
    • remigia1 Re: Laura, Aurelia czy Emma? 19.01.23, 16:37
      Laura i Emma bardzo mi się podobają. Przeszkadza mi w nich jednak popularność (Laury w Polsce, Emmy zagranicą). Niestety, w przypadku Emmy bałabym się też trochę, że będzie odbierane jako imię zainspirowane popkulturą.
      Aurelii nie lubię.
    • niii Re: Laura, Aurelia czy Emma? 19.01.23, 17:11
      Emma to przykład imienia neoretro, które wraca po wielu latach nieobecności, a jednocześnie jest bardzo międzynarodowa i 'na czasie'. Wolę jednak Emilię, Em(m)elinę może nawet Emilianę. Z podobnie brzmiących spółgłoskowo pojawia się np. Elma i Emanuela.
      • polik17 Re: Laura, Aurelia czy Emma? 19.01.23, 18:36
        Pierwsze słyszę o takim imieniu Emelina wink
        • niii Re: Laura, Aurelia czy Emma? 19.01.23, 19:49
          Oczywiście importowane. Sprawdzałam, są też nadania w Polsce smile
        • niii Re: Laura, Aurelia czy Emma? 19.01.23, 19:59
          Niżej wkleiłam screen. Istnieje poza tym Emerencja wink A teraz humorystycznie już, podam dowolne mię zmiksowane z trzech - Emilena, brakuje tylko Emulsji wink
        • adalwinka Re: Laura, Aurelia czy Emma? 19.01.23, 20:47
          polik17 napisała:
          > Pierwsze słyszę o takim imieniu Emelina wink

Według tej strony jest francuskim przekształceniem germańskich imion zaczynających się od członu Amal-. Najpopularniejsza jest chyba angielska wersja - Emmeline.
          Po polsku to Amelia/Amalia.

• niii Re: Laura, Aurelia czy Emma? 20.01.23, 01:02
            O, super, że znalazłaś. Wstawiłam w tym screenie eszcze inne zrzuty, gdzie jest przekształceniem Emilii i Hermilii. Ale również Amalii jak wspomniałaś smile Czasem są identyczne skróty czy rozwinięcia od różnych imion. W Polsce mogą mylić Emelinę z Eweliną i Emilianą. Widziałam też to imię w polskiej obsadzie programu kiedyś, z polskim nazwiskiem.
    • niii Re: Laura, Aurelia czy Emma? 19.01.23, 17:18
      I Laura, i Aurelia są dla mnie bezapelacyjnie przepiękne e, choć nadużywane skrajnie. Wpada jeszcze Aura, Aurea, Aurora, Auriola, Laurella, Laurora, Lorelei, Lora, Lorina z podobnie brzmiących. Można też nazwać Maura, Raula lub Gemma na zasadzie zbliżonego złożenia.
    • allegra1989 Re: Laura, Aurelia czy Emma? 19.01.23, 18:15
      Na pierwszym miejscu Aurelia. Lubię te imię, mogłabym je rozważyć dla kolejnego dziecka.
      Na drugim Emma. Gdybym mieszkała za granicą, chętnie bym ją rozważyła. Podoba mi się brzmienie.
      Na trzecim Laura. Kiedyś ją lubiłam, ale popularność osłabiła to.
    • dalenia Re: Laura, Aurelia czy Emma? 19.01.23, 21:11
      Aurelia jest cudna. Znajomej urodziła się mała Aurelka kilka miesięcy temu. Miałam to imię na swojej liście. Ma piękne brzmienie, nieprzesadnie słodkie, lekko zadziorne. Zdrobnienia też urocze.

Brzmieniowo podoba mi się też Laura, choć dla mnie jest już zbyt popularna. Jeśli Tobie popularność nie przeszkadza, to dlaczego nie. Na minus u mnie jeszcze kiepskie zdrobnienia, jakoś nie przepadam za"Laurką" I innymi tego typu.

Nie do końca przekonuje mnie Emma. I brzmienie jakieś takie ubogie, i jednak dla mnie trochę zbyt "amerykańska". Tak, wiem, że jest germańska, ale jednak odbiór ma według mnie mocno "szołbizowo-amerkański".
    • katarzynkaa Re: Laura, Aurelia czy Emma? 19.01.23, 23:24
      Laura najładniejsza, Emma fajne imię , bo rzadkie. Aurelia też ok, wolę od wszechobecnej Amelii.
    • teija_urte Re: Laura, Aurelia czy Emma? 19.01.23, 23:32
      Hej!

Miałam podobne rozkminy, bo dla swojej córki zastanawiałam się między Aurelią, Laurą i Rozalią. 😀
      Mamy 5-letnią Aurelkę i uważam, że to był strzał w dziesiątkę. Do tej pory uważam, że to imię idealne, dla mnie oczywiście 😉 A do córeczki bardzo pasuje. Chciałam, żeby było romantyczne, a jednocześnie z charakterem, no i jest! Aurelka też właśnie taka jest 😁
      Zwracałam też uwagę na dopasowanie do nazwiska.

Laura nadal mi się podoba, ale dla drugiej córki już bym jej nie rozważała, również przez jej rosnącą popularność.

Emma to nie do końca mój gust, choć ma swój urok.

Podsumowując, bezapelacyjnie wygrywa u mnie Aurelia ❤
    • panipana Re: Laura, Aurelia czy Emma? 20.01.23, 06:21
      Dzięki za wszystkie opinie smile Aurelia jest faworytem mojego męża niezmiennie od kilku lat. Ja jestem rozdarta pomiędzy Aurelią a Laurą (50/50), stąd wziął się ostatnio pomysł na Emmę. Teściom bardzo podoba się Laura, uważają, że Aurelia jest pretensjonalna a moi rodzice to najchętniej widzieliby Zofię, której my nawet nie bierzemy pod uwagę. Muszę przyznać, że Wasze opinie pomogły mi zobaczyć, że imię Aurelia nie jest tak źle odbierane jak w naszym najbliższym otoczeniu smile Ale ogólnie ciężko jest wybrać imię, jak jest się dosłownie po środku pomiędzy dwoma i w obu widzi się plusy i minusy. Łatwiej było mi podjąć decyzję o sprzedaży mieszkania i przeprowadzce, a z imieniem już zastanawiam się kilka miesięcy, a poród za miesiąc smile
      • polik17 Re: Laura, Aurelia czy Emma? 21.01.23, 19:28
        Jeśli nie przeszkadza Wam popularność Laury, zdecydowałabym się właśnie na nią smile Teściami nie ma się co przejmować, to Wasze dziecko i to Wy wybieracie imię. Aurelia jest pięknym, eleganckim imieniem, z resztą coraz częściej nadawanym, więc nikogo nie powinna dziwić. Może powiedzcie teściom, że jednak chcecie nazwać córeczkę Jessica, to od razu zmienią zdanie co do Aurelki big_grin
        • panipana Re: Laura, Aurelia czy Emma? 22.01.23, 12:07
          Zrobiliśmy taki żart z imieniem Nina, miny były bezcenne big_grin Nina to fajne imię, ale teścia mama ma tak na imię i dla niego jest „spalone” , najpierw zaniemówił a potem powiedział „błagam nie, tylko nie te imię” smile
      • dalenia Re: Laura, Aurelia czy Emma? 22.01.23, 11:19
        W ogóle nie czuję pretensjonalności w Aurelii. Dla mnie to imię retro, z nutą nowoczesności. Jeśli Wam Aurelka towarzyszy od dawna, to nie odrzucałabym jej z powodu głupich komentarzy. Wybrane przez nas imię też nie do końca podobało się moim rodzicom, o czym przyznali się długo po porodzie wink a teraz sami mówią, że to był trafny wybór, przywykli i nie wyobrażają sobie, by wnuk mógł nosić inne imię. Więc najważniejsze, żebyście wybrali zgodnie z Waszym gustem, a nie gustem całej rodziny, bo to niemożliwe.
        • panipana Re: Laura, Aurelia czy Emma? 22.01.23, 12:18
          Tak, myślę że jak się przyzwyczają to nie będą sobie wyobrażać innego, ale póki co, z naszego otoczenia (rodzina bliższa/dalsza, znajomi) tylko jednej przyjaciółce podoba się imię Aurelia, wszyscy zachwycają się Laurą. Nie jestem osobą, która bardzo bierze do siebie zdanie innych na codzień, ale zaczęłam myśleć o tym jak córka będzie kiedyś w przedszkolu i odbiór imienia będzie taki sam jak w naszym otoczeniu… No mi się podobają oba, ale jak widzę jak zależy mężowi na Aurelii to jestem skłonna ulec smile
          • paula.anna Re: Laura, Aurelia czy Emma? 22.01.23, 13:11
            Laura może się podobać z powodu popularności.
            Wiele osób "lubi piosenki, które dobrze zna" 😉.
            Stąd imo mody na imiona i rzesze imienników.
            Aurelia nie jest jakimś super oryginalnym imieniem! Po prostu Twoje "otoczenie" go jeszcze nie zna.
            Ja spotykam Aurelie, nie tłumy, na szczęście, ale są 🙂.
          • gaudencja Re: Laura, Aurelia czy Emma? 22.01.23, 13:27
            panipana napisała:

> która bardzo bierze do siebie zdanie innych na codzień, ale zaczęłam myśleć o t
            > ym jak córka będzie kiedyś w przedszkolu i odbiór imienia będzie taki sam jak w
            > naszym otoczeniu…

U nas w szkole była nauczycielka Aurelia, niewiele zresztą starszą od nas. Imię było odbierane normalnie, tzn. wiadomo, że było rzadkie (bardziej niż teraz, kiedy się pojawia znacznie częściej), ale nikt wokół niego nie robił historii, a w szczególności nie traktował jako pretensjonalne.
    • n.ataleczk.aa Re: Laura, Aurelia czy Emma? 20.01.23, 09:24
      Imiona wymienione w kolejności od tego, które mi się podoba najbardziej do najmniej 😊.
      Aurelia - moja dawna przyjaciółka miała na imię Aurelia, imię brzmi bardzo dostojnie i pięknie. Tak ksiezniczkowo.
      Emma - podoba mi się od niedawna, wcześniej kojarzyło mi się bardzo zagraniczne. Brzmi ładnie.
      Laura - brzmienie mi się podoba, ale popularność zniechęca. Znam baaardzo dużo małych Laur i to dla mnie za dużo.
    • gaudencja Re: Laura, Aurelia czy Emma? 21.01.23, 18:57
      Z nich wybrałabym Aurelię. A rodzinie warto powiedzieć, że zmieniliście zdanie i będzie Wenefryda albo Seksburga - i z kamienną miną ich o tym przekonywać aż do porodu i rejestracji córki. Jest szansa, że zasiejecie w nich ziarno niepewności i odczują ulgę, kiedy już narodzi się Wasza Aurelka.

Wybór imienia należy do Was i o ile nie decydujecie się na imię osoby, która wywołała traumę w życiu kogoś z Waszych rodziców czy rodzeństwa, to rodzina nie powinna narzucać swoich propozycji.
    • barlavento Re: Laura, Aurelia czy Emma? 21.01.23, 22:17
      Mnie zdecydowanie najbardziej podoba się Aurelia.
    • sulimira Re: Laura, Aurelia czy Emma? 22.01.23, 07:29
      Ja rowniez popre Aurelie. Brzmi uroczo i zdrobnienie Aurelka jest przyjemne.
      Laura powoli zaczela mi sie podobac, ale zdrobnienie Laurka mnie odraza.
      Emma jest mdla i taka bez zadnego charakteru

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.