niii 19.01.23, 19:37 Którą wersję wolicie, jeśli w ogóle? Mirosława rzadko nadawana, a szkoda stracić dźwięczny początek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polik17 Re: Mirella, Miranda, Mira, Mirona czy Mirabella? 19.01.23, 20:51 Najbardziej przemawia do mnie Mirabella. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Mirella, Miranda, Mira, Mirona czy Mirabella? 19.01.23, 22:14 Do mnie też Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Mirella, Miranda, Mira, Mirona czy Mirabella? 19.01.23, 21:07 Zdecydowanie Mira. Bardzo lubię to imię. Nie jest wg mnie infantylne, mimo że to zdrobnienie. Z przyjemnością nazwałabym tak córkę, ale mój mąż nie podziela zachwytu mam też wśród dalszych znajomych małą Mirę. Przez chwilę podobała mi się też Mirona, ale teraz za bardzo kojarzy mi się z "miruną". Mirella, Mirabella - dla mnie pretensjonalne. A ten efekt jeszcze potęguje podwójne "L". Miranda też niekoniecznie trafia w moje gusta (jak Amanda), ale doceniam. Podobnie Mirosława - spoko, fajna odmiana, ale nie nazwałabym tak córki (chyba tylko Bronisłwę lubię z tych wszystkich "-sław"). Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Mirella, Miranda, Mira, Mirona czy Mirabella? 19.01.23, 22:20 Potwierdzam, Mira jest tu klasyczna i piękna Miranda trochę jak Amanda, jednak Amanda zdecydowanie ładniejsza. Poza tym Mira wpisuje się w nurt prostych i nowoczesnych imion kilkuliterowych i ją też obstawiam zaraz po tych 3 albo ex aequo. Mirona oryginalna, Mirosława w porządku ale też nie współczesna. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Mirella, Miranda, Mira, Mirona czy Mirabella? 19.01.23, 22:12 Z tych podanych przekonuje mnie każde, a najbardziej: Mirella, Miranda i Mirabella Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Mirella, Miranda, Mira, Mirona czy Mirabella? 20.01.23, 09:20 Mira kojarzy mi się słowiańsko, może dlatego że znam Mirę siostrę Wojciecha i nawet mi się podoba. Bardzo ładnie brzmi Mirabella, ale niestety kojarzy się trochę pretensjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mirella, Miranda, Mira, Mirona czy Mirabella? 21.01.23, 18:49 niii napisała: > Którą wersję wolicie, jeśli w ogóle? Mirosława rzadko nadawana, a szkoda straci > ć dźwięczny początek Zawsze można zmienić ten stan rzeczy i ją nadać. A z tytułowych - Miranda lub Mirona. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Mirella, Miranda, Mira, Mirona czy Mirabella? 21.01.23, 22:33 Tak, są przyjemne. Ja najbardziej te trzy wskazane ale Mirona jest oryginalna również Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mirella, Miranda, Mira, Mirona czy Mirabella? 22.01.23, 13:23 Kogo zachęcają, tego zachęcają. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Mirella, Miranda, Mira, Mirona czy Mirabella? 24.01.23, 03:40 No tak, nie przymuszają bynajmniej Odpowiedz Link Zgłoś
barlavento Re: Mirella, Miranda, Mira, Mirona czy Mirabella? 21.01.23, 22:22 Ja niezmiennie bardzo lubię Mirę. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Mirella, Miranda, Mira, Mirona czy Mirabella? 21.01.23, 22:32 Ja też. Wymieniłam tamte jako zachęcające nowości Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Mirella, Miranda, Mira, Mirona czy Mirabella? 22.01.23, 07:23 Mire lubie najbardziej. Mirona niestey kojarzy mi sie z matrona Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: Mirella, Miranda, Mira, Mirona czy Mirabella? 06.02.23, 18:34 Mirella kojarzy mi się z imieniem bohaterki książki "Ostatnia Więźniarka Auschwitz" ale podoba mi się. Jednak sama bym nie nadała. Miranda niestety kojarzy mi się z nieszczęsną mirindą, ale jest niczego sobie. Mira bardzo mi się podoba, jest chyba moją faworytką z wymienionych imion, włączając w to Mirosławę. Szczególnie lubię zdrobnienie Mirka. Mirona niestety zupełnie mi nie podchodzi, jedyną dla mnie słuszną wersją jest jej męski odpowiednik - Miron. Natomiast co do Mirabelli mam odczucia podobne jak do Mirelli. Jest w porządku, bardzo podoba mi się w nim zdrobnienie Mirabelka i Bella. Skojarzenia z (jakżeby inaczej) mirabelką, ale to raczej przyjemne skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Mirella, Miranda, Mira, Mirona czy Mirabella? 06.02.23, 18:49 Moje wrażenia są identyczne I dzięki za podzielenie się Twoimi odczuciami. Załóż także swój temat o fascynujących Cię imionach. Na pewno z przyjemnością się wczytamy Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: Mirella, Miranda, Mira, Mirona czy Mirabella? 06.02.23, 20:04 Również dziękuję 😁 Też za poddanie pomysłu. Na pewno nad tym pomyślę, wypiszę sobie jakieś imiona i mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości uda mi się taki wątek założyć. Odpowiedz Link Zgłoś