Dodaj do ulubionych

Flaminia, Flawia czy Fiammetta ?

20.01.23, 15:04
Flaminia podoba mi się ze względu na podobieństwo złożenia do Lavinii/ Lawinii. Niewiele jest imion na 'F' obecnie w realnym użyciu w Polsce, poza Felicją, Fabiolą, Fabią, Filomeną, Franciszką, Faustyną, Florentyną, Florianną, Florą, a szkoda, bo są zwiewne i 'inne' smile Możecie wpisać swoje propozycje smile
Obserwuj wątek
    • emnilda.wolna Re: Flaminia, Flawia czy Fiammetta ? 20.01.23, 17:33
      Flawinia, Flamia, Flam(m)et(t)a, Flawet(t)a, Flandria, Flan(n)el(l)a, Flamfacel(l)a.
      • polik17 Re: Flaminia, Flawia czy Fiammetta ? 20.01.23, 18:43
        Padłam XDDD Proponuję jeszcze Flaminga big_grin
        • niii Re: Flaminia, Flawia czy Fiammetta ? 20.01.23, 19:24
          Heh, wyobraziłam sobie i też padłam big_grinD Wpisałam Twoje propo na listę, może kogoś zacieszy wink
      • emnilda.wolna Re: Flaminia, Flawia czy Fiammetta ? 20.01.23, 19:36
        To może jeszcze Frittata i Flażoletta? Imiona dla osób z dobrym smakiem.
        • niii Re: Flaminia, Flawia czy Fiammetta ? 20.01.23, 21:57
          Masz podnieb(ien)ne poczucie humoru! wink
        • emnilda.wolna Re: Flaminia, Flawia czy Fiammetta ? 20.01.23, 23:57
          Dorzucam Fragolę, Falafelę i Frappuccinę. Dla odważnych Fasolowa.
        • gaudencja Re: Flaminia, Flawia czy Fiammetta ? 21.01.23, 19:03
          emnilda.wolna napisała:

> To może jeszcze Frittata i Flażoletta? Imiona dla osób z dobrym smakiem.

A Flądra? Zapomniałaś o Flądrze.
      • niii Re: Flaminia, Flawia czy Fiammetta ? 20.01.23, 23:26
        Dzięki, niektóre są udane naprawdę wink Moje faworyci z F na piątek to Fia i Feniks smile Polecam oprócz takie, jak: Feeria, Frangelina, Flaura, Folia ( imię latino), Freya, Fina, Frezja, Filomena, Finnola, Filemona, Fania, Faina, Fennena, Fotonia, Francelia, Francessa, Feliksena, Felixia, Falla, Fara, Fuksja, Flamanda, Flara, Fidelia, Filipina, Fortunata, Frida, Fabrycja, Felicyta, Feliksa, Fedra, Fabiana, Febe ( Fibi), Ferdynanda, Fryderyka, Feniks, Feniksa, Feniksena, Frajda, Falbanka, Firanka, Fantazja, Fanaberia, Fiorella, Florella, Fiona, Finezja, Filon, Figa, Fifi, Fiesta, Ferrari, Fama, Felina, Feta, Figielka, Filut, Fiolka, Fraszka, Franka, Furia, Frotka, Friss, Firmina, Fatamorgana, Falimir, Febronia, Firana, Falballa, Felicjan/a, Fereol, Faro, Filadelfia, Filona, Fintan, Filotea, Florina, Frumencja, Fulko, Fotyn/a, Filipa, Filiberta, Finnian, Finn, Felikula, Fokstrot, Fistaszek, Fakunda, Falkon, Faust, Famian, Falla, Fawila, Fallon, Fokas, Florencja, Filomela, Fejena, Fedra, Fajans, Fanaberia, Filaret, Filet, Fiodor, Filemon, Fenestra, Fifirifi, Frodo, Falilut, Flaneria, Flint, Fatalia ( jest też Eftalia), Fred, Fanta, Ferrero, Fokus, Forever, Fromage, Fragrancja, Fatima, Faksymilian, Firana, Fiora, Faja, Fanny, Fart, Faniela, Fonika, Fletnia, Fifa, Firuza, Fiksa, Falistan, Falilela, Faktoria, Fa wink

• emnilda.wolna Re: Flaminia, Flawia czy Fiammetta ? 20.01.23, 23:54
          Albo się zaplątało gdzieś wśród tych Firan (trzy razy - musisz bardzo lubić to "imię"), albo nie ma istniejących: Fajga, Falisława, Fedra.
        • gaudencja Re: Flaminia, Flawia czy Fiammetta ? 21.01.23, 19:04
          Jest Faktoria, ale czemu nie ma Faktury? A Fanaberia i Furia (najlepiej Gburia Furia)?
          • niii Re: Flaminia, Flawia czy Fiammetta ? 25.01.23, 02:24
            Heh, zabawne wink Uśmiałam się wink
    • sulika Re: Flaminia, Flawia czy Fiammetta ? 25.01.23, 02:31
      Fanaberia, Filiżanka, Fiolka, Fontanna, Fretka, Fikcja, Fantazja
      • emnilda.wolna Re: Flaminia, Flawia czy Fiammetta ? 25.01.23, 03:01
        > Fiolka

Najdenowicz. wink (Swoją drogą Wioletta Stefania mimo zagranicznego pochodzenia).
      • emnilda.wolna Re: Flaminia, Flawia czy Fiammetta ? 25.01.23, 03:06
        > Fretka

Suliko, nie poddawaj się modzie na zdrobnienia! Nie Fretka, tylko Frecisława.
    • sulika Re: Flaminia, Flawia czy Fiammetta ? 25.01.23, 02:31
      Frakcja
    • sulika Re: Flaminia, Flawia czy Fiammetta ? 25.01.23, 02:34
      Fortepianna, Feminatywa, Falafela lub Falafella, Fajtłapa lub Fajtałappa lub Fajtłapella, Filifionka (nawet literackie)
      • emnilda.wolna Re: Flaminia, Flawia czy Fiammetta ? 25.01.23, 03:03
        Feminatywy zawsze na propsie. wink Alternatywka Feminatywka.
    • emnilda.wolna Re: Flaminia, Flawia czy Fiammetta ? 25.01.23, 03:04
      Że też nie było jeszcze Farfocli (tej Farfocli).

Fru (zaraz zrobi ten wątek, coś czuję).
    • emnilda.wolna Re: Flaminia, Flawia czy Fiammetta ? 25.01.23, 03:08
      Forsycja, Firmamenta, Futurystyka, Flipflopella.
      • niii Re: Flaminia, Flawia czy Fiammetta ? 25.01.23, 12:54
        Flipflopella urocza : ))Zaśmiało mnie aż padłam :dd Cne imię może czasem zmienić życie, bo wmawiać sobie też można !) Finezja,( dla nieforemnej) Fantazja( dla nieurodziwej)., Filigranek( zbyt rosłe chłopczę), Fatum( imię neutralne płciowo) Fontanna ( dla płaczki pogrzebowej albo Sik- mistrzyni), Fetorsja ( combo objawowe), FARTuszek( dla chłopca - hipno-aromatyzera podręcznego) Farinella( po kastracji włosów), I Fibromialgia skoro jest Amelia big_grin

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.