jmatofu 21.01.23, 00:53 Szukamy imiona dla c贸reczki. 馃巰鈾ワ笍 Jestem ogromn膮 mi艂o艣niczk膮 folkloru, prowadz臋 zespo艂y ludowe i dom kultury w Stanach i chcia艂abym 偶eby nasze ostatnie dziecko mia艂o co艣 w imieniu z tym przytupem ludowym/kulturalnym. Zakocha艂am si臋 w imionach typu Luba (inspiracja z piosenek ludowych, przepi臋kne znaczenie s艂owa) i D膮br贸wka (dla mnie, imi臋 bardzo "dreamy")... Szukamy wi臋cej imion co wpadaj膮 w podobny takt. Pom贸偶cie! 馃檹馃檹馃檹 (Nie koniecznie nas obchodzi wymowa angielska, mamy starszych dzieci z polskimi imionami i super sobie wszyscy wko艂o radz膮. 馃檪) Odpowiedz Link Zg艂o艣 Obserwuj w膮tek Podgl膮d Opublikuj
emnilda.wolna Re: Imiona starodawne, ludowe... 21.01.23, 01:15 D膮br贸wka jest fantastyczna. Mo偶e jeszcze Nawoja? Na forum lubiana jest te偶 Tomi艂a. Wklejam list臋 z Wikipedii, ale nic lepszego ni偶 D膮br贸wka chyba nie ma. pl.m.wikipedia.org/wiki/%C5%BBe%C5%84skie_imiona_s%C5%82owia%C5%84skie Odpowiedz Link Zg艂o艣
jmatofu Re: Imiona starodawne, ludowe... 21.01.23, 14:33 O, Tomi艂a jest bardzo ciekaw膮 opcj膮... Du偶o fajnych zdrobnie艅 mo偶na wymy艣le膰. 馃槉 Odpowiedz Link Zg艂o艣
sulimira Re: Imiona starodawne, ludowe... 21.01.23, 05:55 Dabrowka jest super. Podam moje ulubione imiona i moze ktores sie spodoba Damroka Tomila Tomira Niestanka Tolislawa Sulislawa Imislawa Ludmila Mojmira Nawoja Dobroniega Odpowiedz Link Zg艂o艣
sulimira Re: Imiona starodawne, ludowe... 21.01.23, 05:57 Podobaja mi sie rowniez zdrobnienia typu Dobrochna, Radochna, Rochna itp Odpowiedz Link Zg艂o艣
olinininka Re: Imiona starodawne, ludowe... 21.01.23, 08:08 Ludowo kojarzy mi si臋 Jadwiga, Janina, Bogna, Bogus艂awa, Bogumi艂a Odpowiedz Link Zg艂o艣
n.ataleczk.aa Re: Imiona starodawne, ludowe... 21.01.23, 10:21 Mnie najbardziej podoba si臋 Nawojka . A jak maj膮 na imi臋 starsze dzieci? Je艣li oczywi艣cie mo偶na wiedzie膰. Odpowiedz Link Zg艂o艣
jmatofu Re: Imiona starodawne, ludowe... 21.01.23, 14:31 Zosie艅ka, Mi艂oszek, i Mieszko. 馃檪 Odpowiedz Link Zg艂o艣
adalwinka Re: Imiona starodawne, ludowe... 22.01.23, 14:30 Skoro macie ju偶 Mieszka, to mo偶na r贸wnie偶 p贸j艣膰 w imiona piastowskich ksi臋偶niczek Adelajda, Salomea, Konstancja, Eufemia, Eufrozyna... Odpowiedz Link Zg艂o艣
sulimira Re: Imiona starodawne, ludowe... 22.01.23, 23:46 To tez fakt dodam wiec Rycheze/Rykse i Emnilde Odpowiedz Link Zg艂o艣
remigia1 Re: Imiona starodawne, ludowe... 21.01.23, 10:31 Mo偶e: Mi艂os艂awa, Samboja, Bratumi艂a? Odpowiedz Link Zg艂o艣
adalwinka Re: Imiona starodawne, ludowe... 21.01.23, 10:35 Skoro podoba Ci si臋 Luba, to proponuj臋 Lubomir臋. Albo mo偶e imiona z cz艂onem "mi艂a"? Dobromi艂a, Radomi艂a, Tomi艂a, Mi艂os艂awa. Inne pomys艂y: Dobrawa (mo偶na zdrabnia膰 do D膮br贸wki), Dobromira, Dobros艂awa, Bronis艂awa, Stanis艂awa. Ludowo kojarz膮 mi si臋 te偶: Ludwina, Halina, Halszka, Hanna, Maryna, Jadwiga, Jagna, Brygida, Rozalia, Aniela, mo偶e troszk臋 Waleria i Walentyna. Odpowiedz Link Zg艂o艣
dalenia Re: Imiona starodawne, ludowe... 21.01.23, 11:56 Mnie tak ludowo kojarz膮 si臋: Jagna, Mira, Halszka, Rozalia, Nawojka, Bogna, Weronika, Wanda, 呕ywia, Gaja, Franciszka, Janina Odpowiedz Link Zg艂o艣
dalenia Re: Imiona starodawne, ludowe... 21.01.23, 11:59 Aha, no i w艂a艣ciwie wszystkie s艂owia艅skie s膮 dla mnie takie w艂a艣nie rustykalnie-ludowe. Odpowiedz Link Zg艂o艣
gaudencja Re: Imiona starodawne, ludowe... 21.01.23, 19:26 Lub臋 uzna艂abym za Rosjank臋 i zastanawia艂abym si臋, czemu Polacy nazywaj膮 dzieci rosyjskimi zdrobnieniami, zw艂aszcza w czasie tocz膮cej si臋 wojny. Luba to popularne w Rosji zdrobnienie r贸wnie偶 popularnego imienia Lubow', po polsku - Mi艂o艣膰. Proponuj臋 Nawoj臋 albo Tomi艂臋, ew. Nas艂aw臋 lub Ma艂omir臋. Bardzo lubi臋 te偶 d艂u偶sze imiona, jak Dobroniega czy Niegos艂awa. Odpowiedz Link Zg艂o艣
olinininka Re: Imiona starodawne, ludowe... 21.01.23, 21:05 Skoro jest Zosia Mi艂osz i Mieszko to szuka艂abym imienia na Z skoro ch艂opcy na M a c贸rka na Z Czyli Zoja, Zenaida, Zuzanna, Zyta, Zinaida, i jeszcze Nadzieja i Maria mi pasuje cho膰 nie na Z Odpowiedz Link Zg艂o艣
gaudencja Re: Imiona starodawne, ludowe... 22.01.23, 13:21 Zinaida to Zenaida, tylko po rosyjsku. Odpowiedz Link Zg艂o艣
gaudencja Re: Imiona starodawne, ludowe... 22.01.23, 13:22 Zreszt膮 Zoja te偶 w艂a艣ciwie jest imieniem mo偶e i dawniej rozpowszechnionym w艣r贸d ludu, ale wschodnios艂owia艅skiego. Odpowiedz Link Zg艂o艣
barlavento Re: Imiona starodawne, ludowe... 21.01.23, 22:10 Ja bardzo lubi臋 imiona z cz膮stk膮 -mi艂a, np. Dobromi艂a, Tomi艂a oraz -mira, nawet sam膮 Mir臋 lubi臋. Odpowiedz Link Zg艂o艣
sulimira Re: Imiona starodawne, ludowe... 22.01.23, 07:20 Ludowymi imionami dla mnie to sa rowniez miedzy innymi Jagna i Maryna Kolejne pomysly to Kalina lub Malina Lelislawa i Goslawa Odpowiedz Link Zg艂o艣
niii Re: Imiona starodawne, ludowe... 23.01.23, 10:24 Waleska/ Valeska Nawoja, Nawojka Fenenna Nawia Wiola Damroka Emnilda Regelinda Rycheza Ryksa Lubomira Eufrozyna Eufemia Eudoksja Dubrawka Wanda 艢wi臋tos艂awa, Mi艂os艂awa, Imi艂awa Inne imiona z ko艅c贸wk膮 s艂awa, mi艂a, mira Tomi艂a Tomira Namira Mi艂a Milena Lela Wsp贸艂czesne ludowe, naturalne Zorza Jutrzenka Jasna Modra Rumiana Kalina Malina Jagoda Imiona ko艅cz膮ce si臋 na - chna Radochna Dobrochna Mi艂ochna Odpowiedz Link Zg艂o艣
niii Re: Imiona starodawne, ludowe... 23.01.23, 17:34 Imis艂awa* oczywi艣cie. Plus Jesienia, Wiosna, Mira, Niestanka, Nas艂awa i Adelajda, Konstancja, i wspomniane ludowe imiona :Halina, Halszka, 呕ywia, Samboja, Salomea, Janina, Hanka, Gra偶yna, Jagna. Goplana, 艢witezianka, 艢nie偶ka, 艢nie偶na, je艣li mo偶na nadawa膰 u Was dowolne i legendarne imi臋. Warto przejrze膰 podania, ba艣nie, r贸偶ne opowie艣ci oraz spojrze膰 na map臋 Polski w poszukiwaniu geo nazw. Potem przenie艣膰 imi臋 na kartk臋 i wym贸wi膰, czy nam si臋 podoba Odpowiedz Link Zg艂o艣
niii Re: Imiona starodawne, ludowe... 24.01.23, 02:46 Formy skr贸cone staropolskich imion oraz (pe艂ne) rodzime imiona oraz imiona z natury i dotycz膮ce mitycznych postaci ludowych: Lubusza Lubina, Lubiana Bogna Dobrawa Dobrochna Mi艂osza Ludmi艂a Ludmina Jarochna Jarmi艂a Z艂ota Leszka S艂awina Broni膮 Bojana S艂awena P艂amena S艂awonia S艂awia Stojanka Dalena Brata Lubina Milenna , Milka, Mi艂osna, Milona Radomia Radomia S艂awianna Sobina Wis艂a S艂awuta Bogini Bogonia Cieszyna Jarona Lubana, Lubiana, Lubna Mieszka Milanna, Milesza, Milusza, Milania Radwana S艂awosza S艂oneczko Stonia, Stania Weselia Weso艂a Wojciecha, Wojcieszka Wola Zima Zlotula Bogumina Boguwola Czecha Lecha Szcz臋sna Miruta Dalebora Bogdana Dobromira Dobromi艂a Wielis艂awa, Wielina Wolimira 艢niega Sobies艂awa Stois艂awa, Stojanka Zbyszka, Zbys艂awa Bogda Mi艂o艣膰 Wiara Nadzieja, Nadziejanna Rado艣膰 Drogomira Domomira Domogoja Domarada My艣limira Radomira Dobrowoja Siemirada Falimira Mirogoda Tolimira Pomiana Niespodzianka Obiecana Zorza Krasa 艢wietlana W艂ada Wszemi艂a 呕elis艂awa Unis艂awa Sulis艂awa Raslawa, Roslawa Przybysza Pakos艂awa Nas艂awa Les艂awa Lubomi艂a Ludomira Lutos艂awa Mieczys艂awa Bronis艂awa 艁臋komira Jaromira Falis艂awa Dzies艂awa Dobies艂awa Daros艂awa Dobroniega Dobromy艣l Dobrowoja Przemys艂awa Kazimiera Sambora Smys艂awa Siros艂awa Slawomi艂a Tolis艂awa Rados艂awa. Skarbimira Wolis艂awa Bronimira Bogumi艂a Bolemira Bo偶ena Bratumi艂a Ojcumi艂a Budzis艂awa Chwa艂a Gos艂awa Duszana Gromis艂awa Cymbarka Gardomira Dargorada Jaczemira Jac艂awa Kanimira Lutomira My艣libora Snowida Mis艂awa Zamira Zorzana Zlatana Wilkomira Tomira Pomira Nadara Czes艂awa Wac艂awa Dobrosu艂ka Salomea Domaczaja Dalebora Stanis艂awa Dalewina Dobrociecha Dobrowita Domas艂awa Drogomila D艂ugomi艂a Je偶yna Gaja Falibora Gardomira Kajmira Kalmira Lederga Manomira Mezamira Mi艂owita Nadmira Ninomira Oda Odolana Odra Poznana Przemi艂a Przemira Szabora Samboja Siemi艂a Skamira Staniwola Stanibora Stomira Stros艂awa Stronis艂awa 艢wiemi艂a Tas艂awa, Tos艂awa Unimira Wielimira Wolimira Witomira Wojmira Ninowola Dzis艂awa Lelis艂awa Zwinis艂awa 艁ada Dola Mokosza Dziewanna Niebianna Pogoda Lamia Dodola Domowoja Dziewonia Kostroma Marzanna, Morena, Marena Marzena Ondyna Niksa Jadwiga Dzidzilejla Nyja Odpowiedz Link Zg艂o艣
sulimira Re: Imiona starodawne, ludowe... 26.01.23, 10:42 Nyja to bostwo swiata zmarlych i nie ma pewnosci czy to byla zenska bogini. Odpowiedz Link Zg艂o艣
gaudencja Re: Imiona starodawne, ludowe... 28.01.23, 19:56 Pomyli艂a艣 si臋 - nie Stonia, a zdrobniale Stonka. A w pe艂nej formie - Stomia. A na serio - nie da si臋 pojedynczych post贸w wyos艂owa膰, a twoje propozycje zas艂uguj膮 tylko na przeniesienie na "O艣l膮 艂awk臋". S膮 trolliczne, nierzetelne i nie odpowiadaj膮 na zadane w po艣cie pytanie. Odpowiedz Link Zg艂o艣
niii Re: Imiona starodawne, ludowe... 30.01.23, 23:34 Wklejam prawdziwie wyst臋puj膮ce kiedy艣 w danej miejscowo艣ci, czasem opieram si臋 na przekazach dokumentalist贸w, archeolog贸w. Kto艣 mnie wywioslowal za imi臋 - gatunek kwiatu leczniczego, Clitorii, kt贸ra jest te偶 nadawana okazjonalnie jako imi臋 i kwiat mia艂am na my艣li oraz sprytne zdrobnienie do Clio Nie moja wina, 偶e niekt贸re u偶ytkowniczki wsz臋dzie w臋sz膮 zgorszenie A nawet je艣li kwiat pachnie bardzo anatomicznie, to jest cz臋艣ci膮 bosko艣ci kobiecego cia艂a i w艂a艣nie dlatego musz膮 w Polsce pojawia膰 si臋 ma艂e Klitorie Jest to wytworny miks Wiktorii i Klio poza tym i zas艂uguje na rozpulchnienie na polskim gruncie Odpowiedz Link Zg艂o艣
sulimira Re: Imiona starodawne, ludowe... 26.01.23, 10:44 Nie pamietam czy to byla ludowa pioaenka, ale spotkalam sie z imieniem Sulika w jakiejs piosence i bardzo pozytywnie sie zdiziwilam poniewaz uwielbiam to zdrobnienie Sulislawy. Kolejnym jest Sulichna Odpowiedz Link Zg艂o艣
sulimira Re: Imiona starodawne, ludowe... 26.01.23, 10:48 Polecam rowniez ponizszy watek. Wiele ludowych imion. forum.gazeta.pl/forum/w,12924,57112719,57112719,Sredniowieczne_imiona_kobiece_z_Lubelszczyzny.html Odpowiedz Link Zg艂o艣
niii Re: Imiona starodawne, ludowe... 26.01.23, 22:14 Wspania艂y w膮tek, dzi臋ki serdeczne Odpowiedz Link Zg艂o艣
niii Re: Imiona starodawne, ludowe... 27.01.23, 21:04 Druzjanna Morela Jawa Wrzosanna Auksenia Lalimira Laliczaja Snowida Lubiszka, Lubisza S艂awomi艂a Ludmi艂a Lubomi艂a Ludomira Lublana Rusa艂ka Nimfa Odpowiedz Link Zg艂o艣
gaudencja Re: Imiona starodawne, ludowe... 28.01.23, 19:53 Pomieszanie z popl膮taniem. Odpowiedz Link Zg艂o艣