Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o imieniu Marika?

22.01.23, 15:20
Podoba Wam się czy jednak wolicie klasyczną Marię? smile Ja uważam to imię za bardzo ładne i myślę, że pasuje do osoby w każdym wieku pomimo zdrobnieniowości. Może też funkcjonować w pełnej formie.
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 22.01.23, 15:36
      Marii nie lubię, tym bardziej w zagranicznej wersji, jaką jest Marika.
    • emnilda.wolna Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 22.01.23, 16:05
      Ładne brzmienie, ale w Polsce bym nie nadała.
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 22.01.23, 17:52
      Brzmi trochę jak murica, czyli pejoratywne kreślenie USA smile
      • polik17 Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 22.01.23, 22:06
        asdzxcvfsrggxdfsd napisał(a):

> Brzmi trochę jak murica, czyli pejoratywne kreślenie USA smile

Pierwsze słyszę 😀
    • niii Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 22.01.23, 18:14
      Mnie się również bardzo podoba i należy do 'niezużytych' jeszcze imion smile Niestety od początku niesprawiedliwie owiane jest złą sławą ( po środku XX w. 'agencyjne' imię m.in. Warszawie, obecnie też uważane za odpowiednie dla damy do towarzystwa przez ludzi z kompleksami. Trzeba tylko uważać w Hiszpanii i innych latynoskich państwach, tam oznacza ogólnie chłopaka zniewieściałego czy o specyficznym stylu profesji, lady boy'a i lepiej tak nikogo tam nie wołać wink Jednak Polska jest nasza, nie hiszpańska, więc chętnie nadałabym i takie imię, np. Marika Wiktoria. Polecam przyszłym mamom, ma swój urok i jest piękną odmianą klasycznej Marii smile
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 22.01.23, 18:22
        Tylko po co? Maria jest tak samo międzynarodowo rozpoznawalna, a w lokalnej społeczności Marika może się stać obiektem drwin. No wiesz, Herkules Kowalski.
        • paula.anna Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 22.01.23, 18:54
          Pewnie po to samo co Kuba_nie_Jakub.
          Maria nudna, Marika to styl i szyk 🤣.
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 22.01.23, 19:18
            Nie szyk a "jaka jestem oryginalna". Szyk to by był Mśiwoja big_grin
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 22.01.23, 19:22
              MśCiwoja smile
          • polik17 Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 22.01.23, 22:05
            Nie porównywałabym tak oczywistego zdrobnienia Kuba do Mariki, która przeciętnemu Kowalskiemu nawet nie skojarzy się z Marią - w porównaniu do Kuby-Jakuba smile
        • niii Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 22.01.23, 20:18
          Zależy, gdzie się obracasz. Jeśli międzykontynentalnie, jak ja, to żadne imię nie wyda Ci się groteskowe i nadmuchane wink Jest Maria, i jest Marika, Maryla, Marina, Marietta, Marita, Marian(n)a, Mariola, Maribella, Marusza, Marlena, Marzena, Mania, Masza, Marisol etc. Czyli istnieje rozmaity wybór i to właśnie wzbogaca. Ludzie potrzebują odmiany, skoro Rozalia obok Róży, Rozalindy, Różanny i Rozety, a Flora obok Florianny czy Florentyny. Każdemu podoba się zwyczajnie któraś z tych wersji i nie można ucinać swobodnego rozwoju danego imienia wink
          • gaudencja Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 22.01.23, 20:30
            niii napisała:

> Zależy, gdzie się obracasz. Jeśli międzykontynentalnie, jak ja,

Brawo, nie znałam jeszcze nikogo obracającego się międzykontynentalnie big_grin
            • niii Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 23.01.23, 09:41
              To teraz znasz wink A odnośnie tytułowego imienia, jest to powszechnie uznane i lubiane też imię. Ostatnio znalazłam też inne zdrobnienie funkcjonujące jako pełne imię - Vanjelika, Vangela to skrót od Ewangelii, Ewangeliki, i pochodna Ewangeliny wspomnianej też na forum, ewentualnie również Vanessy i Angeli.Tworzenie nowych wersji zawsze ma sens ze względu na możliwość optymalizacji i uodrębnienia wyboru, ktoś chce być np. Julią, a ktoś inny Julitą, Juliettą i Julianną czy nawet Julą, ktoś inny Leonem, Leonardem, Lwem, Lionelem, Leoncjuszem, Leoniuszem etc. wink
              • gaudencja Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 24.01.23, 00:32
                niii napisała:

> To teraz znasz wink

Nie, nadal nie znam, w ogóle pojęcie międzykontynentalnego obracania się nie jest zrozumiałe.

A odnośnie tytułowego imienia, jest to powszechnie uznane i l
                > ubiane też imię.

O powszechnym uznaniu i byciu lubianym nie wypowiadamy się, chyba że masz twarde i dostępne publicznie badania, na które się zaraz powołasz.

Tworzenie
                > nowych wersji zawsze ma sens ze względu na możliwość optymalizacji i uodrębnie
                > nia wyboru, ktoś chce być np. Julią, a ktoś inny Julitą, Juliettą i Julianną cz
                > y nawet Julą, ktoś inny Leonem, Leonardem, Lwem, Lionelem, Leoncjuszem, Leonius
                > zem etc. wink

Tworzenie nowych wersji ma niewiele wspólnego z tym, kto chce kim być - większość z nas nosi imiona nadane przez rodziców w czasie, kiedy nie byliśmy w stanie się do tego odnieść w żaden sposób.
                • niii Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 24.01.23, 02:56
                  Wystarczy mieć rozwiniętą wyobraźnię, by wiedzieć, co ktoś ma na myśli? Międzykontynentalny występuje w słowniku tak samo, jak np. międzyludzki, międzygalaktyczny wink Może używamy różnych słowników, jeśli ogólnie znane słowa są tu obce? wink Racja, bo nie miałam wpływu na nadane imię (Annika Miluszka) ale mam wpływ na siebie (nie szkaluję imion) i swoje otoczenie, które nie naznacza nikogo i nikomu nie przytakuję i nie działa pod presją, a ja takie mam cechy i takie wybieram wink
                  • gaudencja IT 28.01.23, 00:58
                    niii napisała:

> Wystarczy mieć rozwiniętą wyobraźnię, by wiedzieć, co ktoś ma na myśli? Międzyk
                    > ontynentalny występuje w słowniku tak samo, jak np. międzyludzki, międzygalakty
                    > czny wink Może używamy różnych słowników, jeśli ogólnie znane słowa są tu obce? ;
                    > )

Zdecydowanie różnych. Używam słownika, w którym stwierdzenie "obracanie się" nie łączy się z "międzykontynentalnym" i jest to słownik języka polskiego. Radziłabym tobie też się z nim zaprzyjaźnić, najwyższy czas - należało to zrobić, zanim zaczęłaś formułować wypowiedzi pisemne.

Racja, bo nie miałam wpływu na nadane imię (Annika Miluszka) ale mam wpływ na
                    > siebie (nie szkaluję imion) i swoje otoczenie, które nie naznacza nikogo i nik
                    > omu nie przytakuję i nie działa pod presją, a ja takie mam cechy i takie wybier
                    > am wink

Zapomniałaś dodać, że również skromnością przewyższasz wszystkie forumowiczki, a może i błyszczysz na skalę środkowoeuropejską.
                    • niii Re: IT 28.01.23, 11:36
                      Moim i ogólnym zdaniem, wyrażam się poprawnie i tak samo twierdzą wysokowyedukowane, zadowolone z moich usług osoby, których dzieci jestem stałym korepetytorem (również języka polskiego). Mam swój styl, nie zamierzam go zmieniać - nie wynika on z niewiedzy czy łamania zasad, a tylko mojej dowolności przekazu( prowadzę konta surrealistyczne wink. Nie piszę według czyichś oczekiwań, jednocześnie szanuję naszą mowę. Używam własnych sformułowań, a to, co chcę przekazać także formą, przynosi nierzadko swój zamierzony bądź spontaniczny efekt humorystyczny wink Jestem bardzo skromna i nieśmiała z usposobienia, nie dzielę się prywatnością, tylko poglądami, więc wolę obserwować innych i ich interakcje, jestem ponadto przeciwieństwem Twojego wyobrażenia o mnie, intrygująca i niezwykła Gaudencjo - inni mnie inspirują i nie skupiam uwagi na sobie, najwyżej na tematach do poruszenia. Chciałam sprawdzić, czy macie poczucie humoru i niekonwencjonalność, lekkość myślenia wink Pozdrawiam serdecznie
                      • gaudencja OT 28.01.23, 20:28
                        Kompletnie nie mamy poczucia humoru, kiedy kaleczysz mowę polską, podajesz fałszywe pseudoinformacje, wychwalasz się pod niebiosa oraz powołujesz się na stada fikcyjnych osób. I nie zamierzamy go mieć.
    • remigia1 Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 22.01.23, 19:18
      Brzmi ładnie, ale na gruncie polskim wolę Marię.
      • remigia1 Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 22.01.23, 19:19
        Poza tym, po hiszpańsku "marica" to obraźliwe określenie geja.
        • polik17 Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 22.01.23, 22:01
          Tak, wiem o tym. Jednak mieszkam w Polsce, więc jakoś się tym nie przejmuje i nie mam takiego skojarzenia😀
    • n.ataleczk.aa Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 22.01.23, 20:17
      Znałam kiedyś nastoletnią Marikę, a samo imię mi się nie podoba. Wolę bardziej tradycyjną Marię, a jeszcze bardziej formę Marianna.
    • gaudencja Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 22.01.23, 20:32
      Kiedy byłam mała, triumfy święcił serial "Szogun", w którym występowała piękna Mariko Toda i na równi z Izaurą Marika była na topie wśród wszystkich sentymentalnych dziewcząt. Teraz podobnie bym stroniła od obu imion, postrzegam je jako z jednej półki. Oczywiście nie widzę przeciwwskazań do zdrabniania Marii do Mariki, jeśli ktoś pragnie.
    • sulimira Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 22.01.23, 23:50
      Nie podoba mi sie brzmienie Mariki chociaz Anika i Danika bardzo mi sie podobaja
    • dalenia Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 23.01.23, 01:01
      W moim odczuciu pretensjonalne, choć jako nastolatka miałam chwilową fascynację tym imieniem. Myślę, że teraz mocno przeszkadza mi tez to "ri".
    • barlavento Re: Co sądzicie o imieniu Marika? 23.01.23, 23:03
      Niestety zupełnie mi sie nie podoba, mimo że znam miłą Marikę. Plus oczywiście hiszpańskie znaczenie tego imienia mi się zawsze kojarzy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.