polik17 23.01.23, 13:28 Które imię bardziej Wam się podoba? Ja bardzo lubię oba te imiona, jednak nieco bardziej brzmieniowo podoba mi się Amelia😊 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Amelia czy Melania? 23.01.23, 14:08 Melania jest dla mnie ok, doceniam u kogoś 🙂. Amelia wcale mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Amelia czy Melania? 23.01.23, 15:17 Tak szczerze to żadne. Obydwa odbieram jako mdłe, chyba nie pasuje mi zbitka "mel". Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Amelia czy Melania? 23.01.23, 15:53 Nie lubię obu tych imion, są dla mnie trochę "rozmemłane" w brzmieniu, podobnie jak Aniela, Daniela, Albina, itd. Trochę lepsza jednak jest IMO Amelia. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Amelia czy Melania? 23.01.23, 17:00 I Amelia i Melania są dla mnie bardzo miłe osłuchowo. Podobnie brzmi też Amalia, Emilia i Mila, Milana, Milenia. Wybrałabym Amelię i Melissę Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Amelia czy Melania? 23.01.23, 17:03 Uwielbiam brzmienie MLN w imionach, coś cudownego Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Amelia czy Melania? 23.01.23, 17:17 Oba OK, żadne nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Amelia czy Melania? 23.01.23, 17:57 Prędzej nadałabym Melanię, bo zależy mi na oryginalności, ale Amelię też bardzo lubię i mam duży sentyment, bo wydaje mi się, że to właśnie była moja pierwsza fascynacja imiennicza. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Amelia czy Melania? 23.01.23, 17:58 A z innych, które można by zdrabniać do Meli to ładna jest Melisa oraz Melodia, która w Polsce jest dziwna, ale za granicą funkcjonuje Melody. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Amelia czy Melania? 23.01.23, 19:06 Zgadzam się, w innym poście wspominałam też o Melodii jako o imieniu nadającym się dla dziecka w przyszłości, jest prześliczne Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Amelia czy Melania? 23.01.23, 19:13 Uwielbiam Melodię. W Polsce raczej bym się nie odważyła, ale ostatnio mi chodzi po głowie zmiana zamieszkiwanego kraju, więc może kiedyś doczekam się malutkiej Melody 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Amelia czy Melania? 24.01.23, 03:01 Powodzenia i trzymam mocno kciuki za małą Melody w przyszłości Ja tak wybrałam na 'kiedyś' jako jedno z imion dla mojej ewentualnej Córeczki Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amelia czy Melania? 28.01.23, 19:40 n.ataleczk.aa napisała: > Uwielbiam Melodię. W Polsce raczej bym się nie odważyła, ale ostatnio mi chodzi > po głowie zmiana zamieszkiwanego kraju, więc może kiedyś doczekam się malutkie > j Melody 😊 Wyjeżdżając wcale nie trzeba od razu przystępować do nadawania obcojęzycznych imion, wręcz odwrotnie - dobrze jest pielęgnować w dzieciach przywiązanie do polskiej kultury i jego zewnętrzne znaki. Obcokrajowcy w Polsce też niekoniecznie pierwsze co robią, to nazywają dzieci Kazimierzami. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Amelia czy Melania? 29.01.23, 22:07 Tak, zdaję sobie z tego sprawę. To jedynie takie gdybanie, obecnie ani nie jestem w ciąży, ani nie mieszkam za granicą 😅. Gdybym miała mieć dziecko na pewno bardziej bym się zastanowiła pod każdym względem i nie wykluczam, że nie zdecydowałabym się na jakieś polskie imię, których także uwielbiam mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Amelia czy Melania? 30.01.23, 01:56 Gaudencjo, Melodia to imię międzynarodowe i można je nadawać w Polsce Wyjeżdżając, można nadawać dowolne imiona, rdzennie polskie czy choćby aborygeńskie, jeśli zajdzie taka motywacja oraz potrzeba Dobrze jest w dzieciach pielęgnować i przywiązanie do swojej kultury, jak również tolerancję dla odmienności, która nie daje znaków zagrożenia, a nie jest nią na pewno wybór imienia innego, niż używane w Polsce. Przypominam też, że typowo ' korzenne' użycie imion polskich, słowiańskich także przez Polaków jest znikome poza powszechnie uznanymi. Nie spotkałam się, by ktoś nadawał Ciecierada ani Sięgniewę albo Częstowojnę. Jakkolwiek ktoś się tu często gniewa i jawnie zbroi w obliczu przeciwstawnych opinii Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amelia czy Melania? 26.02.23, 00:06 niii napisała: > Gaudencjo, Melodia to imię międzynarodowe i można je nadawać w Polsce Nie jest przyjęte nadawanie w Polsce rzeczowników pospolitych jako imion, a zresztą rozmawiałyśmy o Melody. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Amelia czy Melania? 26.02.23, 21:34 Rozumiem, wolę nadać Melodia - i uniwersalnie, i po polsku W Polsce mentalność się zmienia i coraz więcej rzeczowników staje się imionami, np. w imionach roślinnych albo pochodzących od zjawisk natury Upodobania identyczne jak moje ma sporo Polaków różnych rocznikowo. Gdy ktoś zechce i się uprze i kocha muzykę, może mieć w 1 domu: Melodię, Nutę, Allegrę, Sonatę, Wiolinellę, a nawet Symfonię ;d Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amelia czy Melania? 27.02.23, 02:06 Nie, nadal bardzo mało wyrazów pospolitych jest wykorzystywanych jako imiona, a jeśli już, to przeważnie z powodu utrwalenia równych brzmieniowo form jako zdrobnienia (np. Jagoda). Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Amelia czy Melania? 28.02.23, 02:20 Przykłady: Akacja, Azalia, Begonia, Dalia, Flora, Gladiola, Hiacynta, Jaśmina, Kalina, Lilia, Luna, Magnolia, Nasturcja, Oliwia, Petunia, Róża, Ruta, Sawanna, i wiele, wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amelia czy Melania? 07.03.23, 00:15 Oczywiście kolejny wytwór fantazji. Wolałabym, żebyś tego typu posty umieszczała w wątku o ładnie brzmiących wyrazach, które mogłyby być imionami. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Amelia czy Melania? 25.01.23, 16:32 Przypomniałam sobie jeszcze o Kamelii, którą też można zdrabniać do Meli. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Amelia czy Melania? 25.01.23, 18:17 Też prawda Może jeszcze Pamela, Romelia, Jamelia ( czytana przez dż)bo też zawiera -mel, i inne podobne je zawierające Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Amelia czy Melania? 25.01.23, 19:47 Pameli wyjątkowo nie lubię. A Jameli i Romeli nie znam, raczej mi się nie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Amelia czy Melania? 25.01.23, 21:13 To tylko losowe przykłady bo imion o takiej konstrukcji jest jeszcze sporo. Nie znam żadnej Romelii bezpośrednio, Jamelie spotykałam, a Pameli ( istnieje też wersja Pamelia) nie nadałabym. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Amelia czy Melania? 23.01.23, 20:14 Oba ładne, natomiast wolę Melanię. Raczej nie nadałabym, bo jest sporo imion, które podobają mi się bardziej, ale doceniam u kogoś. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Amelia czy Melania? 23.01.23, 21:26 Brzmieniowo oba bardzo mi się podobają, może nawet nieco bardziej Amelia. Z uwagi na popularność z pewnością zdecydowałabym się jednak na Melanię, natomiast tak czy siak została ona odrzucona przez męża, który ma zbyt silne skojarzenia z plwociną. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Amelia czy Melania? 25.01.23, 02:18 Oprócz Melodii jeszcze z podobnych : Melinda, Melchiora, Melpomena, Melisandra, Melita, Amilia, Amala, Melaniela, Ameria, Amaranda lub Amaranta, Lamia, Malena, Malia, Malika, Mabela, Melba, Miabella, Manuela, Malala, Maila, Molinezja, Molly, Mollyanna, Mafalda, Milva, Malwina, Malwa, Malicja, Lemonia, Lumia, Luminia, Lumella, Meluzyna, Melizabela, Mela i wspomniana już dzisiaj Maksymiliana Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Amelia czy Melania? 26.01.23, 10:55 Obydwa imiona troche mdle jak dla mnie, ale wole Melanie. Amelia niezmiennie kojarzy mi sie z emalia i jej popularnosc tylko pogorszyla negatywny odbior Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Amelia czy Melania? 26.01.23, 16:57 Brzmieniowo oba bardzo mi się podobają, może nawet nieco bardziej Amelia. Z uwagi na popularność z pewnością zdecydowałabym się jednak na Melanie czyli tak samo jak Dalenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Amelia czy Melania? 26.01.23, 16:59 Lubię Melankę. Amelka przejadła mi się jakieś 15 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś