Dodaj do ulubionych

Imię dla pierwszego dziecka

24.01.23, 17:15
Hej!

W końcu mogę założyć taki wątek smile Nie wiadomo jeszcze czy chłopiec czy dziewczynka, szukamy obu opcji.
Zależy mi na czymś mało popularnym, z fajnym zdrobnieniem, intuicyjnym. Imiona w naszym stylu:

Dla chłopca:
1) Feliks chyba nr 1
2) Leopold bardziej mój typ
3) Leonard typ męża
4) Ewentualnie Maurycy, Wilhelm,

Dla dziewczynki:
1) Felicja mój numer 1, ale mąż się absolutnie nie zgadza sad
2) Marcelina typ męża, dla mnie za popularne
3) Nina tu też niepokoi popularność
4) Jaśmina chwilowy kompromis
5) Rozalia poprzedni kompromis, ostatnio dwie pojawiły się w otoczeniu naszym sad
6) Aurora oboje jesteśmy w nim zakochani, ale trudno wymowa odrzuca
7) Aurelia jako alternatywa, ale czegoś jej chyba brakuje
8) Sara, ale totalnie nam nie gra z nazwiskiem
8) Florentyna, Klementyna, Estera, Adelajda każde ma jakiś minus

Może podrzucicie coś jeszcze? smile

Krótkie(cztery litery) nazwisko-rzeczownik na literę G
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Imię dla pierwszego dziecka 24.01.23, 19:07
      Wygląda na to, że mamy podobny gust.
      Mam syna Feliksa i nadzieję, że to imię nie będzie zbyt popularne 🙄.
      Z Twoich pomysłów podoba mi się Felicja, Rozalia, Estera, Aurelia, Florentyna i Klementyna, Leopold i Wilhelm.
      Leonard już mi się nie podoba.
      Sara, Nina, Jaśmina wcale mi się nie podobają 🤷.
      Do tego do krótkiego nazwiska, teoretycznie, bo go nie znam, wolę dłuższe imię.

Na szybko przychodzą mi do głowy Stefania, Jadwiga, Marianna, Witold, Gustaw Roch (tylko to krótkie nazwisko 🤔), Kosma ( jw).
      • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 11:23
        Tylko ta Felicja tak bardzo nie leży mężowi sad Często musi się z nowymi propozycjami osłuchać, a tutaj cały czas jest stanowcze nie.

Stefania brzmi pięknie, ale lubię tylko w dłuższej formie. Z Gustawem mam to samo. Reszta nam chyba nie leży.
    • remigia1 Re: Imię dla pierwszego dziecka 24.01.23, 19:11
      Cześćsmile

Z męskich najbardziej podoba mi się Wilhelm. Leopold i Leonard robią się coraz bardziej popularne, a w przypadku Maurycego ciężko znaleźć jakieś zdrobnienie (a pisałaś, że zależy Ci na imieniu z intuicyjnym zdrobnieniem).

Nina i Marcelina faktycznie są popularne. Też bym ich unikała.
      Szukałabym imienia, które podoba Wam się obu.
      Jaśmina podoba mi się, ale ciężko że zdrobnieniem. Zdrobnienie Jasia nie podoba mi się i kojarzy z Janiną (lub Joanną).
      Sara bardzo mi się podoba, ale faktycznie nie pasuje do krótkiego nazwiska.
      Aurora i Aurelia niezbyt mi się podobają.

Propozycje: Aniela (Nela), Adela (Ada), Honorata (Honia), Łucja, Ludwika (Wika), Janina (Nina), Nadzieja (Nadia)

Teodor (Teoś), Lubomir (Lubek), Wincenty (Wincek), Tadeusz (Tadek), Radomir (Radek)
      • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 11:27
        Właśnie też mnie zastanawia ta rosnąca popularność i Feliksa i Leonarda z Leopoldem. Ale chyba pierwsza 20 im nie grozi.

Jaśmina może być po prostu Jaśminką. Jaśka też nam się podoba, kojarzy się trochę z małą psotą, a patrząc na rodziców ma małe szanse na bycie grzecznym dzieckiem :p

Aniela jest piękna, zapomniałam o niej. Mąż też na tak. Właśnie w Adeli przeszkadza mi te zdrobnienie Ada, nie lubię Adrianny i Adriany. Łucja jest piękna, ale występuje w bardz bliskim otoczeniu. Nadzieja przepiękna, ale tylko dla mnie. Reszta nie podchodzi sad Z męskich tylko Wincent.

Dzięki!
        • gaudencja Re: Imię dla pierwszego dziecka 29.01.23, 00:26
          Wincent jest niepoprawny i trochę zalatuje Ksawierem i Brajanem; powinien być Wincenty.
    • q_fla Re: Imię dla pierwszego dziecka 24.01.23, 19:29
      Z męskich imion wszystkie mi się podobają, a Deliks i Leonard najbardziej. Od siebie dorzuciłabym jeszcze Makarego i Stefana.

Z żeńskich podoba mi się i to bardzo tylko Felicja.
      Dorzucę Martę, Ludwikę i Małgorzatę.
      • q_fla Re: Imię dla pierwszego dziecka 24.01.23, 19:30
        *Feliks, przepraszam za literówkę.
        • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 11:29
          Gdyby tylko mąż akceptował Felicję, nie byłoby wątku big_grin przynajmniej z imieniem dla dziewczynki. Marta i Małgorzata nie podobają mi się, zbyt popularne w moich rocznikach. Ludwika ciekawa, ale chyba na nią nie mam odwagi. No i jak skracać?
    • olinininka Re: Imię dla pierwszego dziecka 24.01.23, 19:44
      Feliks ok Leonard tez całkiem fajny. Z innych propozycji Tadeusz, Stefan, Joachim, Olgierd, Idzi
      Z damskich Jaśminka jest fajna Felicja też a może spodoba się Wam Anielka to moja pierwsza myśl inne Cecylia, Celina, Waleria, Eulalia, Eunika
      • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 11:32
        Dzięki za propozycję, przedstawię mężowi na pewno Joachima, brzmi ciekawie. Tylko jak skracać?

Anielka już trafiła na listę, pomyślę jeszcze nad Cecylią. Eulalia śliczna, ale znamy jedną, nie będziemy dublować tak oryginalnego imienia smileCelinka tylko w skrócie mi się podoba. Eunika i Waleria zupełnie mnie nie przekonują.
        • dalenia Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 11:56
          Dla mnie Joachim to byłby Joszko, Joszek. Ale może być też Jochaś, Achim, Chimek i od tego inne wariacje smile
          • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 26.01.23, 11:19
            Hmm, chyba w takim razie podoba mi się tylko pełna wersja. Mąż odrzucił, więc odpada
    • sulimira Re: Imię dla pierwszego dziecka 24.01.23, 20:31
      Feliks wydaje mi sie, ze wspina sie w rankingach. Wilhelm nie podoba mi sie i moze brzmiec troche zbyt wyszukanie z krotkim i rzeczownikowym nazwiskiem.
      Leonard rowniez robi sie popularny i nie podoba mi sie. Leopolda lubie i Poldek brzmi rowniez fajnir. Najbardziej podoba mi sie Maurycy, ale zdrobnienie dosyc problematyczne.
      Makary brzmi podobnie i zdrobnienie Makus juz szybciej przychodzi na mysl.
      Dodam Apolinarego, ktory rowniez moze byc Poldkiem lub Polinkiem.
      Inne propozycje to Anatol, Artemiusz, Lucjan.
      Do krotkiego i pospolitego rzeczownika pasuja staropolskie imiona jak Wladyslaw, Krzesimir, Gniewomir (Gniewko), Cieszymir (Cieszko) itd
      • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 11:37
        Leopold jakoś wolniej się wspina chyb a w rankingach niż Leonard, to kolejny plus za nim. Śmiesznie, że i mi i mężowi podoba się skrót Leo, ale wybieramy inne podstawowe formy tego imienia.

Z Twoich propozycji ładnie brzmi mi Krzesimir, ale chyba nie przekonam męża. Gniewko wyśmiał od razu uncertain Zdrobnienie Cieszko jest cudowne, bardzo pozytywne. Przypomniało mi się, że poznałam kiedyś starszego pana, który nazywał się Szczęślimir, nawet nie wiem czy takie imię faktycznie występuje czy to była wesoła twórczość rodziców. Ale kojarzyło się pozytywnie. Dlatego też podoba mi się tak znaczenie Feliksa.

Ciężkie to rozkminy smile
        • sulimira Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 22:49
          Tak Leopold wolna sie wspina i to kolejny powod mojej sympati do niego. Super, ze rozwazacie dluzsze formy dla Leo. Ladnie wspolgraja z nazwiskiem.
          Cieszko wlasnie dlatego mi sie podoba. Pozytywnie. Podoba mi sie rowniez Bratek od Bratumila.
          A Florian, Bogan lub Leszek?
          Ciezko gdy jest tyle wyborow i dwie osoby musza byc zachwycone imieniem.
          • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 26.01.23, 11:22
            Florian super, skrót też od razu się nasuwa. Zaproponuję mężowi smile
    • polik17 Re: Imię dla pierwszego dziecka 24.01.23, 20:37
      Cześć smile Bardzo popieram Feliksa, Felicję, Florentynę, Klementynę, Adelajdę, Rozalię i Aurelię. Co prawda te dwie ostatnie robią się trochę popularne, ale nie na poziomie Marceliny i Niny smile Co do pozostałych imion - nie przepadam za Jaśminą, jest dla mnie trochę pretensjonalna. Z rzeczownikowym nazwiskiem może brzmieć śmiesznie. I do tego to zdrobnienie Jasia - no nie przekonam się i koniec big_grin Estera, Sara i Aurora nie podobają mi się, ale u kogoś je doceniam. Leonard i Leopold nie są w moim guście, podobnie jak Maurycy i Wilhelm.
      Do krótkiego nazwiska lepiej pasują imiona trzy albo cztero sylabowe, chociaż mogą zdarzyć się dwu, które będą pasować smile Wobec tego moje propozycje to:
      -Idalia (myślę, że to bardzo fajny kompromis dla coraz popularniejszej Rozalki, nie jest też bezpośrednio kwiatowa jak Jaśmina)
      -Berenika
      -Lukrecja (może spodoba się mężowi)
      -Oktawia
      -Ewelina (alternatywa dla popularnej Marcelinki)
      -Cyntia (być może pasuje do nazwiska?)
      -Kornel (podobnie jak przy Cyntii)
      -Nataniel
      -Kordian (podobnie jak przy Cyntii)
      -Ernest (podobnie jak przy Cyntii)
      -Lucjan (podobnie jak przy Cyntii)
      -Jeremiasz/Jeremi
      Pozdrawiam i życzę udanego wyboru smile
      Pola
      • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 11:42
        Dzięki za propozycję! Totalnie rozumiem, że zdrobnienie Jasia może się nie podobać, na szczęście Jasminka ma jeszcze kilka możliwości smile Widzę, że Feliks i Felicja wygrywają.

Idalia piękna, ale zarezerwowana przez bliską koleżankę smile
        Berenika podoba się mężowi, mnie nie
        Lukrecja i Cynii nie czuję. Oktawia całkiem ciekawa, pomyślę. Tylko znowu, jak zdrabniać?
        Z męskich podoba mi się tylko Jeremiasz i Jeremi, chyba dorzucę do listy.
        • allegra1989 Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 15:47
          Moja koleżanka z pracy ma córkę Oktawię. Zwracają się do niej całym imieniem lub zdrobnieniami typu Oktawcia, Oktawka albo Okcia.
        • adalwinka Re: Imię dla pierwszego dziecka 26.01.23, 15:44
          Oktusia, Tusia, Tunia
    • sulimira Re: Imię dla pierwszego dziecka 24.01.23, 20:40
      Bardzo lubie Felicje, Rozalie, Aurore, Adelajde i Florentyne.
      Krotkie imiona odrzucilabym. Jasmina z rzeczownikowym nazwiskiem moze tworzyc nieciekawy zestaw.
      Aurora ma tak sliczne znaczenie, ze zaproponuje polski odpowiednik Jutrzenke ze zdrobnieniem Juta, Jutka, poniewaz zgadzam sie, ze wymowa jest trudna.
      Zaproponue Idalie, Eulalie ( lubie zdrabnianie jejmdo Luli), Irene (Ireneusza zreszta rowniez), Tomile, Damroke, Antonie, Tolislawe, Krystyne, Serafine, Malwine i Oktawie
      • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 11:45
        Ta Jaśmina nawet mi gra z nazwiskiem. Z tego powodu wcześniej odrzuciliśmy Różę, a również bardzo się podobała. Jutrzenka z nazwiskiem też brzmi nieciekawie.
        Antonia bardzo mi się podoba, ale boję się, że będzie mylona z Antoniną, która jest bardzo popularna.
        Serafina ciekawa, przedstawię mężowi. Idalia i Eulalia odpada tylko ze względu na znajomą, oraz małą Idalię, która pojawi się w towarzystwie.
        Dzięki za propozcyję.
        • sulimira Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 22:54
          Antonia zaczyna byc nadawana.
          Zaproponuje jeszcze Ignacje, Leonie i Wande
          • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 26.01.23, 11:20
            Każde z zaproponowanych mi się podoba, zwłaszcza Ignacja, tylko znowu, mąż mówi kategoryczne nie.
        • gaudencja Re: Imię dla pierwszego dziecka 29.01.23, 00:29
          Jaśmina może być mylona z "jaśminową", jeśli nazwisko jest wyrazem pospolitym. Przy takim nazwisku odrzuciłabym wszelkie kwiatowe i inne kojarzące się rzeczownikowo imiona. Ponadto Sarę (której akurat nie rozważacie), która z takimi nazwiskami brzmi jak "szara" u sepleniącego.
    • misslucky133 Re: Imię dla pierwszego dziecka 24.01.23, 21:01

1) Feliks chyba nr 1 Calkiem fajny, Feliks, Felek. Osobiscie bym nie wybrala ale spelnia wszstkie Twoje kryteria. Dla mnie jest troche takie, hmm malo meskie, sama nie wiem dlaczego. Mam podobne odczucia wzgledem imion takich jak Babriel, Patryk - brzmieniowo niby przyjemne ale jakies takie malo konkretne.

2) Leopold bardziej mój typ. Leopolda bym odrzucila, kojarzy mi sie az nazbyt dziedkowato i to w tym negatywnym sensie. Mysle tez, ze bylby zdrabniany do Poldka, ktory bardzo mi nie lezy, ewentualnie z drobna pomoca moglby funkcjonowac jako Leo ale zginie wsrod innych Leonow.

3) Leonard typ męża - Leonard duzo bardziej mi sie podoba niz ta wersja wyzej. O ile Leopold brzmi dla mnie bardzo mdło to Leonard ma w sobie jakis taki fajny ''pazur''.

4) Ewentualnie Maurycy, Wilhelm. Odrzucilabym poniewaz nie podobaja mi sie brzmieniowo a i nie spelniaja Waszych kryteriow odnosnie intuicyjnego zdrobnienia. Maurcy bardzo kojarzy mi sie z pewna piosenka a Wilhelm - imo brzmi pretensjonalnie. Ogolnie mam takie przemyslenia, ze wybierajac bardzo rzadkie imie o pretensjonalnosc nie trudno i najlepiej zeby sie naprawde fajnie zgrywalo z nazwiskiem.

Dla dziewczynki:
      1) Felicja mój numer 1, ale mąż się absolutnie nie zgadza. Pelna forma super ale zdrobnienie Fela, ktore moze byc nagminnie uzywane, jest juz takie sobie. Przedrostek Fe- tez moze kojarzyc sie roznie. Znaczenie na plus i spelnia wszystkie Wasze kryteria wiec to chyba dobry pomysl, jesli tylko podoba Wam sie zdrobnienie.

2) Marcelina typ męża, dla mnie za popularne. Mi tam Marcelina sie podoba, mimo popularnosci. Wogle uwazam, ze teraz panuje taka roznorodnosc immiennicza, ze koncza sie czasu 7 dziewczynek o tym samym imieniu w jednej klasie. Osobiscie to wlasnie ja bym wybrala.

3) Nina tu też niepokoi popularność - To jedno z tych imion, ktore nie wzbudza we mnie zadnych emocji ale jest ok.

4) Jaśmina chwilowy kompromis. - Jaśmina jest calkiem fajna, jesli mialabym wybierac miedzy nia a Felicja to stawialabym wlasnie na nia.

5) Rozalia poprzedni kompromis, ostatnio dwie pojawiły się w otoczeniu naszym sad. Odrzucilabym. Dla mnie to wyglada troche tak jakby ludziom nudzily sie imiona niedawno lub nadal popularne typu: Amelia, Natalia, Emilia i szukali czegos podobnego ale bardziej oryginalnego i na fali tych imion Rozalia i Aurelia pna sie w gore, mimo sredniego brzmienia.

6) Aurora oboje jesteśmy w nim zakochani, ale trudno wymowa odrzuca. Aurora super, jesli z nazwiskiem brzmi ok to jak najbardziej do nadania. Wymowa moze byc problemem ale ogolnie wszystkie imiona zawierajace litere r moga byc przed dlugi czas wymawiane przez dziecko i rodzenstwo niewyraznie.

7) Aurelia jako alternatywa, ale czegoś jej chyba brakuje. Tak jak wyzej, dla mnie to nic innego jak zamiennik popularniejszych imion z koncowka -lia, niekoniecznie lepiej brzmiacy. Mi kojarzy sie bardzo ciotkowato, troche tak jakos ''koscielnie'', trzeba lubic to brzmienie.

8) Sara, ale totalnie nam nie gra z nazwiskiem - Jesli nie gra z nazwiskiem to stanowczo bym odrzucila. Nie jest to neutralne imie i z wieloma nazwiskami moze tworzyc koszmarek.

8) Florentyna, Klementyna, Estera, Adelajda każde ma jakiś minus. Zgadzam sie. Poprzednie propozycje o niebo lepsze. Zamiast Adelajdy polecalabym Adrianne.

Jeśli nazwisko to G_ra to Marcelina brzmi fajnie. Stanowczo odrzucialabym wtedy Aurore, Aurelie, Sare i Jaśmine. Nina i Felicja brzmia srednio ale by jeszcze uszly jesli naprawde sie podobaja. Najladniej komponuje sie Marcelina oraz Rozalia. Marcelina Rozalia G_ra brzmi bardzo przyjemniesmile
      • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 11:51
        Nazwisko się zgadza, było sporo podpowiedzi big_grin Przy Aurorze robi się już sporo r, mało to wygodne, chyba nawet jako drugie imię.
        Leopold rzeczywiście może funkcjonować jako Poldek, nie razi mnie jakoś strasznie, ale wolałabym po prostu Leo.
        Na razie wygrywa Feliks, ale mam jakieś przeczucie, że to będzie dziewczyna i trochę bardziej skupiamy się nad wyborem dla niej imienia. I chyba damskie imiona są ciekawsze sad Ale mamy straszną zagwozdkę. Mąż się teraz upiera nad Jaśminką, odpuścił już Marcelinę, zobaczymy na jak długo. A ja to muszę dłużej rozważyć, może coś jeszcze skradnie moje serce tak jak Felicja.
    • dalenia Re: Imię dla pierwszego dziecka 24.01.23, 22:21
      Hej, fajne imiona rozważacie wink

Dla chłopca popieram Feliksa, sama go rozważałam dla syna. Z Leosiowych ja wolę Leopolda, jakoś nie przepadam za Leonardem. Uwielbiam za to Maurycego, na którego z kolei mój mąż ma alergię. Wilhelma bardzo doceniłabym u kogoś.

Dla dziewczynki szkoda, że Fela odpada. A zamiast Marceliny może Marcjanna? Nina i Rozalia są fajne, ale faktycznie dość częste. Szczególnie Rozalka ostatnio jakoś rośnie w siłę. Kompromisowa Jaśmina jest w porządku, nie rzuca mnie na kolana, ale ją lubię. Jeśli nazwisko jest takie, jak myślę, to nie wiem, czy Aurora by pasowala. Aurelia, Florentyna, Klementyna, Adelajda - super!
      • dalenia Re: Imię dla pierwszego dziecka 24.01.23, 22:24
        Czy nazwisko kończy się na "-ra" i jest przyrodniczo-geograficzne? wink jeśli tak to odrzuciłabym wszystkie żeńskie zakończone na "-ra" (Sara, Estera, Aurora) i chyba zastanowiłabym się nad tą Jaśminą. Bo taka Jaśmina G.ra tworzy dla mnie mocno rzeczownikowy duet.
        • katarzynkaa Re: Imię dla pierwszego dziecka 24.01.23, 23:31
          Popieram. Rymujące się imię i nazwisko brzmi słabo. Znałam osobę, która nazywała się Izabela ****ela i zastanawiałam się, czy jej rodzice przemyśleli to imię...
          • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 11:55
            a Jaśmina? Dla mnie brzmi okej, ale mogę być w błędzie :<
            • katarzynkaa Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 12:52
              Jaśmina to moje ukochane imię, numer 1, więc będę na nią głosować! 🌼 Jaśmina Góra nie brzmi źle.
            • dalenia Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 22:00
              Jak sobie poodmieniam tę Jaśminę z nazwiskiem przez przypadki, to mi w końcu wychodzą góry jaśminu wink mnie to przeszkadza, Wam nie musi. Nie jest to też oczywiście zestaw typu Róża Jeżyna.
              • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 26.01.23, 11:25
                O tym nie myślałam, ile to rzeczy trzeba brać pod uwagę! surprised
        • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 11:55
          Tak jest, nazwisko trafione wink

Właśnie też to przemyślałam i odrzuciliśmy Sarę, Esterę i Aurorę(tę z największym bólem). Mam nadzieję, że chociaż pojawią się w naszym otoczeniu dzieciaczki tak nazwane, a jest szansa, bo ostatnio znajomi stali się mocniej kreatywni imienniczo big_grin
    • katarzynkaa Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 13:00
      Głosuję na Jaśminę, to moje ulubione damskie imię. 🌼 Wydaje mi się, że Leonard i tak byłby Leonem, a Leonów jest coraz więcej. Jeśli zależy Wam na rzadszym imieniu, nie ryzykowałabym.

Moje propozycje:
      Konstancja (zdrobnienie Nastka), Noemi, Kalina, Salomea (Salusia, Lusia), Debora, Matylda.

Kornel, Samuel (Sami), Miłosz, Cyprian,
      Sambor (też Sami), Jeremi, Tobiasz, Ernest, Gustaw, Bogumił.

Ani Felicji, ani Feliksa nie czuję, ale jeśli Wam się podobają, to na plus.
      • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 26.01.23, 11:30
        Miłosz ma szansę być wzięty pod uwagę. Zawsze lubiłam Kalinę i Tobiasza, ale natrafiłam na opór.

To prawda, tyle jest form Leonowych, że można to potraktować jak jedno, bardzo popularne imię sad
        • katarzynkaa Re: Imię dla pierwszego dziecka 30.01.23, 03:16
          A Kornel - podoba się Wam? Dorzucę jeszcze do damskich Esterę i Anastazję.
          • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 01.02.23, 13:41
            Kornel średnio, Estera jest na liście, Anastazja jest dość popularna w moim otoczeniu
    • annthonka Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 13:18
      Z męskich podoba mi się tylko Maurycy, ale jeżeli zależy Wam na intuicyjnym zdrobnieniu to zostaje chyba tylko Feliks i Leonard.

Dla dziewczynki Jaśmina, zdrobnienie Jaśka jest cudne. Marcelina też ładna, ale rzeczywiście szybko robi się popularna.

Sporo zależy też od nazwiska. Z neutralnym nazwiskiem Góra będzie się komponować więcej imion, niż z trudniejszym nazwiskiem Gnat.
      • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 26.01.23, 11:32
        Dzięki za podpowiedzi, lista powoli się zmienia smile
    • karoleena Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 13:33
      Bardzo podobają mi się Wasze pomysły. Szczególnie Felicja dla dziewczynki - sama na dniach urodzę małą Felusię - choć mąż też stoi okoniem😂 Ale będę się upierać.
      Jeśli chodzi o imiona dla chłopca to Wilhelm i Feliks bardzo na tak. Podrzucam jeszcze Zachary, Remigiusz, Jeremi i Cezary (to imię mojego łobuziaka).
      • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 26.01.23, 11:31
        Trzymam kciuki za Felusię, jak Ci się uda przekonać męża to proszę o porady jak to zrobić big_grin
    • niii Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 13:35
      Aniela cudowna smile Jaśmina naprawdę przyjemna, wyjątkowa smile Możesz też rozważyć delikatną Azalię zamiast Rozalii, a w zastępstwie Aurelii, niebiańską z pochodzenia Arcelię. Jeśli podoba Ci się Felicja, to może podobnie złożone, Dalicja, Akacja albo Feliksa, Feliksena ( jeśli dopuszczą ostatnią jako modyfikację, a powinni się zgodzić).
      Z podobnych do Niny ( z 'ni') inni nadają: Ninella, Antonia, Antonella, Nia, Nila, Noemi, Naomi, Nissa, Niola, Nita, Nika, Nikandra, Dina, Fiona, Faina, Lina, Mina, Tina, Zina ale trzeba być amatorem tego typu imion. Przypominające Sarę: Daria, Barbara, Fara, Kara, Kiara, Lara, Laura( zbyt popularna chyba), Mara, Maura, Tara, Zara. Zbliżone do Marceliny - wspomniana wcześniej Arcelia. Zamiast Florentyny - Flora, Klementyny - Klemona, Klea, Klemonia, Estery - Stella lub Estella czy Estrella, Astra, a zamiast Adeli - Adelina, Dalia, Della, Delia lub Adelia. Zbieżne brzmieniem z Aurorą - Lorelei , Aurea ale też są zbitki R. A na zasadzie imienia jako zjawiska natury można nadać: Zorza, Zoriana, Zorika albo Danika i Roksana. Unikalna jest też wspomniana w innym już tematycznie wątku - Maksymiliana.
      • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 26.01.23, 11:35
        Dużo propozycji, dziękuję! Przykuła moją uwagę Adelia, nawet brzmi ładniej niż Adela/Adelajda, dodam ją do listy. Zoriana też bardzo ciekawa. Stella z jednej strony mi się podoba, z drugiej kojarzy z takim instagramowym imieniem, więc chyba nawet nie będę proponować mężowi.
        • niii Re: Imię dla pierwszego dziecka 26.01.23, 12:55
          Miło, mam nadzieję, że w końcu znajdziecie takie, które będzie pasowało całościowo smile A modą na Instagramie nie warto się kierować, są to imiona nadawane albo bardzo powszechnie albo obce w emocjach, na pokaz i niby oryginalne na teraz, a potem często powielane wokół, tu też się zgadzam smile
          • sulimira Re: Imię dla pierwszego dziecka 28.01.23, 08:53
            Jest jeszcze Adelina
            • niii Re: Imię dla pierwszego dziecka 28.01.23, 12:39
              Tak, też wspomniałam o Adelinie. Jest jeszcze Adelinda, Adelajda i Adelissa.
        • misslucky133 Re: Imię dla pierwszego dziecka 27.01.23, 21:26
          Adelia faktycznie fajna smile Zgadzam sie, ze brzmi duzo lepiej niz Adelajda i mozna uroczo zdrabniac do Adelki. Adelia Góra brzmialaby fajnie z jakims drugim imieniem bo wychodzi dosyc krótko.
          • gaudencja Re: Imię dla pierwszego dziecka 29.01.23, 00:24
            Na gruncie polskim nie ma takiego imienia. Tzn. słowotwórstwo wszystko wytrzyma.
            Jest 46 nadań, ale to mogą być literówki, osoby innych narodowości itd. itp. Tyle samo nadań mają także Anżela, Miia, Nur, Stepaniya, Lianna, Izabel, Ayesha, Martynika, Jurata, Anjela, Amaliia, Milica, Noor, Jeanne, Madison.
            • niii Re: Imię dla pierwszego dziecka 29.01.23, 03:59
              Istnieje Adelina, była w naszej szkole. I jest w Polsce nadawana. Adelinda ogólnie w Polsce poprawna. Adelissa to nowość, nie wiem, czy ta ostatnia jest przyjezdna małe podałam dopuszczalne formy, nie wymyślam ich.
              • niii Re: Imię dla pierwszego dziecka 29.01.23, 04:00
                Ale* I nie wiem, o jakie imię dokładnie chodzi. Podane na liście wzięłam z istniejących i używanych w Polsce smile
            • niii Re: Imię dla pierwszego dziecka 29.01.23, 04:02
              Martynika to dziewczyna, która chodzi na zajęcia artystyczne z nami, więc jak najbardziej poprawna forma w Polsce pomimo, że nie przepadam za imieniem Martyna i jego kombinacjami. A Adelia naprawdę istnieje, sprawdzałam, zanim wpisałam smile
              • gaudencja Re: Imię dla pierwszego dziecka 29.01.23, 16:10
                Sprawdzaj w bardziej rzetelnych publikacjach (i w polskojęzycznych).
                • niii Re: Imię dla pierwszego dziecka 30.01.23, 10:38
                  Cały czas sprawdzam rzetelnie. Kojarzę Adelinę osobiście, a Adelia jest odnotowana i nadawana w Polsce, także przez polskie rodziny. Być może kiedyś była jedynie Adela i Adelajda ale teraz imiona przybierają u nas różne i legalne wersje, czy się to komuś podoba, czy nie. Ostatnio jedna z dziewczyn wrzuciła tu też podobne imiona,
                  • niii Re: Imię dla pierwszego dziecka 30.01.23, 10:49
                    i również wywołały zdziwienie, że istnieją np. z dodatkiem - lia, gdzie wcześniej przybierały końcówkę -la (przykład z gazety, istniejącej kobiety : Pamelia. Imiona ewoluują również w Polsce, jeszcze kilka i kilkanaście lat temu nie można było nadać pewnych imion, a dzisiaj pięknie rozszerzają polską bazę imienniczą. Takie podejście przyczynia się do rozwoju imion i ich rozmaitości i zastosowania różnych niuansów, miksów i skrótów w przyszłości. Przykład udanego miksu dwóch imion, który sama wymyśliłam: np. Igabella na bazie Igi i Izabelli.
                  • gaudencja Re: Imię dla pierwszego dziecka 26.02.23, 00:42
                    niii napisała:

> Cały czas sprawdzam rzetelnie.

Niestety rezultaty tegoż sprawdzania bynajmniej na to nie wskazują.
          • katarzynkaa Re: Imię dla pierwszego dziecka 30.01.23, 03:12
            Kojarzę kilkuletnią Adelię z internetu - jest córką Polki i Chińczyka.
            • gaudencja Re: Imię dla pierwszego dziecka 26.02.23, 00:43
              Katarzynko, w Rymucie znajdziesz nawet Wredzię, a także mnóstwo imion w zepsutych postaciach, co nie oznacza, że takie imię weszło już do zasobu imienniczego i powinno być lansowane na równi z postacią prawidłową...
    • olinininka Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 17:08
      Aniela Góra brzmi całkiem fajnie
      Jaśmina Góra też mnie nie razi ewentualnie dodać drugie imię
      Do tego nazwiska szukalabym imienia dłuższego ta Marcelina Góra dobrze brzmi
      Karolina Góra lub Malwina Góra, Cecylia Góra też świetnie
      Róża i Rozalia przy tym nazwisku odpadają jak się wymawia to wychodzi Góra róża albo roza koza i Góra
      • misslucky133 Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 21:20
        Marcelina chyba jako jedyna nie jest przytloczona przez nazwisko i wychodzi na pierwszy plan. To mi sie bardzo podoba jednak jesli nie podoba sie za bardzo to odpuscilabym ja sobie.
        • polik17 Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 21:46
          Zgadzam się, że Marcelina Góra brzmi zdecydowanie najlepiej smile
          • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 26.01.23, 11:36
            Tak, chyba rzeczywiście brzmi najlepiej, tylko ta popularność. Raczej nic się nie zmieni w najbliższym czasie w jej położeniu :<
            • misslucky133 Re: Imię dla pierwszego dziecka 27.01.23, 21:24
              Marcelina raczej nie ma szans na zostanie druga Zosia czy Hania. Poza tym wszystkie imiona z Twojej listy poza ta ostatnia, najbardziej niszowa kategoria: Klementyna, Estera, Adelajda,..., sa bardzo juz osluchane i raczej nie beda odbierane jako wyjatkowe czy oryginalne. Na dzien dzisiejszy panuje taka roznorodnosc imiennicza i osob chcacych wyroznic dziecko imieniem przybywa a nie ubywa, ze w kazdej grupie beda sie pojawiac te rzadsze imiona i przez to przestana byc odbierane jako rzadkie. Aktualnie czesciej slysze o Felicjach, Kalinach i Aureliach niz o Marcelinach. Dlatego, jesli waznym kryterium, jest dla Ciebie to, ze imie ma byc rzadkie to nie celowalabym w imiona rzadsze a wciaz osluchane, tylko w te ultrarzadkie, typu Adelajda wlasnie. Gdyby chodzilo o mnie to wybralabym to imie, ktore najbardziej odpowiada mi brzmieniowo (pelna forma + zdrobnienie) i ktore nie bedzie gryzło sie z nazwiskiem.
    • sulimira Re: Imię dla pierwszego dziecka 25.01.23, 22:56
      Leokadia?
      • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 26.01.23, 11:37
        Mamy jedną w rodzinie i jak cała forma jest piękna, to skrót Lodzia jest nie do przetrawienia sad
    • adalwinka Re: Imię dla pierwszego dziecka 26.01.23, 15:43
      Wiele z tych imion mam na liście. Feliks, Leopold, Adelajda, Aurelia - sama mogłabym tak nazwać dziecko. smile Florentyna, Felicja, Klementyna czy Maurycy też są super. Marcelinę zamieniłabym na Marcjannę, a Leonard, Wilhelm i Nina nie w moim guście. Reszta imion nie pasuje mi do nazwiska. IMO warto wziąć pod uwagę różne listy, na których nazwisko występuje jako pierwsze - Góra Jaśmina według mnie nie brzmi zbyt dobrze (Góra Ludwika również).

Propozycje: Matylda, Melania, Apolonia, Wanda, Otylia, Celestyna;
      Teodor, Herbert, Florian, Edwin, Emilian, Aleksy, Wincenty.

• olinininka Re: Imię dla pierwszego dziecka 26.01.23, 16:48
      Zaproponuje jeszcze imię Anastazja
      Mom zdaniem Anastazja Góra brzmi ok
    • niii Re: Imię dla pierwszego dziecka 28.01.23, 13:41
      Magnolia Góra
      Serafina Góra
      Auksenia Góra
      Saskia Góra
      Azalia Góra
      Selena Góra
      Avelia Góra
      Aubena Góra
      Adalwina Góra
      Adamina Góra
      Akwilina Góra
      Kliwia Góra
      Alodia Góra
      Ampelia Góra
      Anatolia Góra
      Aniceta Góra
      Apolonia Góra
      Ariana Góra
      Ariela Góra
      Armina lub Arminia Góra
      Artemia Góra
      Askania Góra
      Sissela Góra
      Asteria Góra
      Arkadia Góra
      Malwina Góra
      Marcelia Góra
      Mannea Góra
      Mirella Góra
      Uriela Góra
      Urania Góra
      Sabrina Góra
      Salwinia, Salwina Góra
      Sandra Góra
      Sawina Góra
      Sabina Góra
      Ksaweria Góra

• gaudencja Re: Imię dla pierwszego dziecka 29.01.23, 00:44
      Hej!

Leopold, Maurycy i Wilhelm z Waszym nazwiskiem bardzo mi się podobają.

Nina jest za krótka, Sara brzmi jak "szara", tylko z wadą wymowy, Aurelia lepsza do nazwiska od Aurory, Adelajda niezłe.

Z męskich może jeszcze Cyryl, Wawrzyniec, Izydor, Juliusz, Kornel, Kryspin, Krystyn. Jeremi, którego dodaliście do listy, też świetny.

Z żeńskich - Faustyna, Fryderyka, Kornelia, Kwiryna.
    • katarzynkaa Re: Imię dla pierwszego dziecka 01.02.23, 20:32
      Jak teraz wygląda Wasza lista imion?
      • bezpomyslu Re: Imię dla pierwszego dziecka 03.02.23, 11:43
        Troszkę przetasowań nastąpiło. Odpadła i Marcelinka i Felicja - żadne z nas nie da się przekonać do drugiej opcji. Dla dziewczynki rozważamy:
        Jaśmina
        Aurelia
        Aniela
        Adelajda
        Florentyna
        Duża szansa, że na listę wskoczy też Cecylia

U chłopców nadal wygrywa Feliks, Leopold i Leonard troszkę spadli. Dodaliśmy:
        Jeremiasza
        Edmuna/Edwarda - pasuje nam bardzo skrót Edi
        Rozmyślam nad Juliuszem, tylko Julianów jest dużo, a skraca się tak samo smile

Jest jeszcze dużo czasu i myślę, że gdy poznamy płeć będą kolejne selekcje.

Dziekuję za wszystkie wiadomości i podpowiedzi!
        • paula.anna Re: Imię dla pierwszego dziecka 03.02.23, 11:52
          W takim razie kibicuję Aurelii, Florentynie, Anieli.
          Z męskich trzymam kciuki za Leopolda.
          Jeremiasza zamieniłabym na Jeremiego, chyba że ma być "biblijnie" i "kościelnie".

Edwarda lubię, Edka już mniej. Jednak doceniłabym to imię u kogoś 🙂.
        • polik17 Re: Imię dla pierwszego dziecka 03.02.23, 12:50
          Bardzo podoba mi się Aurelia, Aniela, Adelajda i Florentyna smile Szczególnie trzymam kciuki za Adelajdę, bo to przepiękne imię☺️ Mając wybór między Feliksem, a Jeremiaszem wolę Feliksa. Edmund i Edward zupełnie do mnie nie przemawiają. Juliusz nie podoba mi się, ale u kogoś w sumie może być, doceniłabym smile
          • misslucky133 Re: Imię dla pierwszego dziecka 03.02.23, 19:38
            Kibicuje Jaśmince smile
        • n.ataleczk.aa Re: Imię dla pierwszego dziecka 03.02.23, 19:50
          Bardzo mi się podobają wszystkie pomysły, jedynie Adelajda troszkę mniej. Aurelia to dobra alternatywa dla Aurory. Uwielbiam Florentynkę, Jaśminkę i Anielkę. U chłopców wszystkie imiona poza Jeremiaszem są moimi ulubionymi, a szczególnie Leonard, Edmund, Feliks i Juliusz ☺️.
        • niii Re: Imię dla pierwszego dziecka 03.02.23, 20:29
          Cecylia to również piękne imię i również trzymam za nią kciuki smile Florentyna u mnie odpadłaby ale tylko że względu na końcówkę - tyna, bardziej zgrana i zgrabna wydaje się Flora. Poza tym Flora jest modnym krótkim imieniem, do tego bardzo ładnym smile 1. Adelajda, 2. Jaśmina i Flora 3. Aniela i Aurelia. Jeśli chodzi o chłopców, wygrałby Feliks. Na kolejnych pozycjach: 2. Leonard3. Leopold. Od Jeremiasza wolę Jeremiego, choć nie przepadam za 1 i 2. Edmund i Edward Feliks o niebo milszy w moim odczuciu smile Juliusz i Julian bardzo podobni, Juliusz miększy, a Julian i codzienny, i uniwersalny.
        • adalwinka Re: Imię dla pierwszego dziecka 03.02.23, 22:34
          Jestem za Adelajdą i Feliksem - wiadomo, moje ulubione imiona smile Popieram też Leopolda, Jeremiasza, Florentynę i Aurelię. Aniela i Jaśmina moim zdaniem słabiej brzmią z nazwiskiem. Od Cecylii wolę Celestynę, nie jestem też fanką Leonarda, Edków (poza Edwinem) i Julka.
        • sulimira Re: Imię dla pierwszego dziecka 04.02.23, 02:52
          Uwielbiam Adelajde i jej zdrobnienia wiec dla jest ona numerem jeden. Wszystkie imiona jednak podobaja mi sie. Lubie rowniez Cecylie i Celestyne, i Celine.
          Jeremiasza wybralabym jezeli celujecie w imie koscielne. Osobiscie nie pasuja mi imiona Edi szczegolnie, ze bylo to uzywane zdrobnienie mojej siostry Edyty. Jako zdrobnienie jej imienia tez nie lubilam. Feliks, Leopold i Juliusz podobaja mi sie
        • dalenia Re: Imię dla pierwszego dziecka 04.02.23, 09:36
          Dla dziewczynki wybierałabym między Aurelią, Florentyna a Cecylią.
          Jaśmina nadal mi nie brzmi z nazwiskiem. Z tego samego powodu nie rozważałabym Anieli (anielska góra). Adelajda też jakoś tak... Groteskowo.

Dla chłopca Feliks super. I większość pozostałych też. Nie wybrałabym Leonarda, bo nie przepadam za nim. Zastanowiłbym się też nad Juliuszem, dokładnie z takich samych powodów,j ak Ty. Też wolę tę wersję, ale Julków-Julianów mam sporo w otoczeniu.
        • allegra1989 Re: Imię dla pierwszego dziecka 05.02.23, 10:25
          Znając nazwisko, dla dziewczynki wybrałabym Aurelię lub Florentynę, a jeśli Cecylia będzie na liście, to także ją bym rozważyła. Dla chłopca zdecydowałam bym się na Feliksa albo Edwarda/Edmunda.
        • gaudencja Re: Imię dla pierwszego dziecka 26.02.23, 00:56
          bezpomyslu napisała:

> Jaśmina
          > Aurelia
          > Aniela
          > Adelajda
          > Florentyna
          > Duża szansa, że na listę wskoczy też Cecylia

Anielę bym odrzuciła, podobnie jak Jaśminę, w obawie przed myleniem imienia z nazwiskiem z nazwą geograficzną. Do nazwisk będących nazwami pospolitymi nie dobierałabym imion również nimi będących lub bardzo do nich podobnych.

> U chłopców nadal wygrywa Feliks, Leopold i Leonard troszkę spadli. Dodaliśmy:
          > Jeremiasza
          > Edmuna/Edwarda - pasuje nam bardzo skrót Edi

Jest jeszcze Edwin - może Wam przypadnie do gustu.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Imię dla pierwszego dziecka 02.02.23, 18:03
      Może Waleria, albo podobna do Klementyny i Florentyny - Walentyna. Poza tym Marcjanna/Marianna, Malwina, Stefania, Urszula, Irena. Zamiast Niny może Janina, którą z powodzeniem można by zdrabniać do Niny.
    • olinininka Re: Imię dla pierwszego dziecka 03.02.23, 22:31
      Z nowej listy: Jaśmina, Aurelia, Aniela, Cecylia, Florentyna, Adelajda
      - odrzuciłabym chyba tylko Adelajde. Pozostałe oki
      Z męskich wszystkie podobają mi się na podobnym poziomie. Momim zdaniem trzeba wybrać imię które z nazwiskiem będzie się komponowało.
      • sulimira Re: Imię dla pierwszego dziecka 04.02.23, 22:00
        Tak, ale jak pamietamy to nazwisko pewnie sie zmieni w mlodosci wiec o ile nie jest zle zgrane to wybieraac imie ktore najbardziej sie podoba.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.