Dodaj do ulubionych

Kornelia czy Aurelia?

25.01.23, 13:41
Jak wyżej big_grin Które imię wolicie? smile Mnie bardziej podoba się Kornelia, mimo większej popularności.
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Kornelia czy Aurelia? 25.01.23, 13:58
      Dla mnie też Kornelia, mimo popularności. Aurelii nie lubię.
    • paula.anna Re: Kornelia czy Aurelia? 25.01.23, 14:47
      Aurelia.
      Kornelia mi się "przejadła" i straciła ewentualny urok.
    • emnilda.wolna Re: Kornelia czy Aurelia? 25.01.23, 16:05
      Aurelia, uwielbiam.
    • allegra1989 Re: Kornelia czy Aurelia? 25.01.23, 16:44
      Zdecydowanie Aurelia.
    • dasza_dm Re: Kornelia czy Aurelia? 25.01.23, 18:15
      Wolę Aurelię .
    • niii Re: Kornelia czy Aurelia? 25.01.23, 18:20
      Oba bardzo ładne, urokliwe smile Jest jeszcze Konwalia i Aurora z bardzo podobnymi literami smile Ja wnioskowałabym o Laurelię lub Laurellę smile
    • annthonka Re: Kornelia czy Aurelia? 25.01.23, 18:36
      Kornelia mi się przejadła, za Aurelią nie przepadam.
      Ale chyba jednak Kornelia.
    • niii Re: Kornelia czy Aurelia? 25.01.23, 19:53
      O, i jeszcze Koralia, ewentualnie Koralina wink
    • dalenia Re: Kornelia czy Aurelia? 25.01.23, 22:07
      Aurelia - miałam ją na swojej liście żeńskiej. Uprzedziła mnie koleżanka z liceum wink Choć nie ubolewam, bo i tak pewnie poważniej bym się nad nią zastanawiała gdzieś przy dwudziestej córce.

Kornelia kojarzy mi się nieco dresiarsko. Coś jak Wiktoria czy Anastazja. Choć brzmieniowo to bardzo ładne imię. Raziłoby mnie też zdrabnianie jej do Kory.
      • polik17 Re: Kornelia czy Aurelia? 25.01.23, 23:17
        Oj taak, Kora to okropny skrót od Kornelii uncertain
        • niii Re: Kornelia czy Aurelia? 26.01.23, 01:08
          Spotkałam się oprócz standardowej Neli z jeszcze innym zdrobnieniem Kornelii - KOLĄ. Koło używa jedna z dziewczyn w polskim zespole, druga zdrabnia siebie jako Julę od Justyny. Nie przepadam za skracaniem do Kory ani imieniem Korynna/ Koryna, Koronna. Konia i Koni to raczej zdrobnienia Konstancji, choć nie wiadomo do końca jak jest tutaj. Zostaje więc do wyboru albo Nela albo Kora, Kori albo Kolia, Kola. Nieelegancji ale nieunikniony zwrot - ' Kornela'.
          • niii Re: Kornelia czy Aurelia? 26.01.23, 01:09
            Oczywiście Kola* nie Koła i Korinna*, nie Koronna
          • polik17 Re: Kornelia czy Aurelia? 26.01.23, 01:51
            Kornela, Rozala, Aurela, Amela, Emila - chyba nigdy nie zrozumiem, jak można psuć w ten sposób takie ładne imiona... Kurcze jak dobrze, że jeszcze nikt z Wiktorii nie zrobił formy "Wiktora" - dosłownie ZABIŁABYM za obrzydzenie mi tego przepięknego imienia, które planuję dla córeczki big_grin
            • annthonka Re: Kornelia czy Aurelia? 26.01.23, 09:20
              Podobnie źle brzmi Pati, Wiki, Oli, Mati. Kiedyś nawet słyszałam Kacpi.
              • polik17 Re: Kornelia czy Aurelia? 26.01.23, 14:59
                Wiki, Mati i Oli akurat bardzo mi się podobają smile Brzmią bardzo przyjemnie. Jeszcze Domi od Dominiki jest fajna😊 Wolę takie zdrobnienia niż zgrubienia typu Kaśka, Zuzka, Hanka, które w moich uszach brzmią po prostu chamsko i tyle.
              • niii Re: Kornelia czy Aurelia? 26.01.23, 15:46
                Kacpi brzmi po prostu fatalnie i dziwacznie. Tamte zdrobnienia są raczej często spotykane.
    • n.ataleczk.aa Re: Kornelia czy Aurelia? 26.01.23, 10:13
      Ja wolę Aurelię 😊.
      Znałam bardzo nieprzyjemną Kornelię i od tego czasu niestety to skojarzenie nie pozwala mi lubić tego imienia.
    • adalwinka Re: Kornelia czy Aurelia? 26.01.23, 15:09
      Aurelia, ma w sobie "to coś". Ostatnio spodobało mi się jej rumuńskie zdrobnienie - Aurika.
      • niii Re: Kornelia czy Aurelia? 26.01.23, 15:43
        Mnie również, bardzo przyjemna i to jakaś odmiana. Sama znalazłam takie warianty : Aurea, Aura, Aurika, Auriola/ Auriela.
    • olinininka Re: Kornelia czy Aurelia? 26.01.23, 16:59
      Aurelia
    • addie_la_rue Re: Kornelia czy Aurelia? 05.02.23, 21:20
      Definitywnie Aurelia. Kornelia jest mi neutralna, natomiast z Aurelią mam bardzo miłe skojarzenia i wręcz kocham to imię.
    • misslucky133 Re: Kornelia czy Aurelia? 07.02.23, 13:36
      Zdecydowanie Kornelia chociaz w obu cos mi przeszkadza. W Kornelii, to, ze moze sie kojarzyc z korkiem, zdrobnienie Kora tez nie do kazdego dziecka bedzie pasowalo... nie lubie tez zdrabniania do Neli bo Kornelia taka twarda a Nela miekka i jakos mi to nie gra razem. Jakby dwa rozne imiona chociaz sama Nela calkiem mi sie podoba. Jako zdrobnienie bardziej pasuje mi do Anieli ktora rowniez jest miekka i jakos tak z nia bardziej spojna. Kornelia jest ostra i nosobiscie nie moglabym jej zdrabniac inaczej niz Kornelka, tudziez Kora. Aurelia z kolei kojarzy mi sie z Amelia ktorej nie lubie, oba imiona kojarza mi sie ciotkowato i tak jakos mdlo. O dziwo, podoba mi sie Emilia wiec czasem troche inny dzwiek a juz calkiem inny odbior. Tylko, ze Emilia to tez takie imie, ktore do nie kazdego bedzie pasowalo ale jesli jest dobrze dopasowane do osoby to imo nosi sie cudniesmile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.