paula.anna 25.01.23, 14:57 www.lublin112.pl/potrojne-szczescie-pani-nadii-w-spsk-nr-4-w-lublinie-urodzily-sie-trojaczki-zdjecia/ Diana, Ewa, Dominik. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remigia1 Re: Trojaczki w Lublinie. 25.01.23, 16:13 IMO są to imiona pasujące do siebie. Podobają mi się Diana i Dominik, Ewa mi się już "przejadła". Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Trojaczki w Lublinie. 25.01.23, 19:55 Ewa tu jakoś średnio pasuje, z innej bajki. A Diana i Dominik według klucza. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Trojaczki w Lublinie. 25.01.23, 22:04 A dla mnie jakoś każde z innej parafii. Wszytskie w sumie lubię. Ewa od zawsze mi się podoba, jako dość klasyczna. Dominik też fajny. Dianę polubiłam niedawno, choć nadal to nie jest moje ulubione imię. Przynajmniej coś ciekawego, a nie imiona z czołówek, jak to często bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Trojaczki w Lublinie. 26.01.23, 15:40 Prawda, są odmienne od czołówki, a to odróżnia dzieci, będą się czuć osobowo, a nie ' tłumnie ', jak osobowość zbiorowa czy specyficzna. Przykład - ' wy, Julki, nie rozumiecie..' cytat z nauczycieli, wykładowców, a na sali czy w klasie kilka Julek, okropne dla poczucia indywidualności i tożsamości. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Trojaczki w Lublinie. 28.01.23, 20:16 niii napisała: > nie ' tłumnie ', jak osobowość zbiorowa czy specyficzna. Przykład - ' wy, Julk > i, nie rozumiecie..' cytat z nauczycieli, wykładowców, a na sali czy w klasie > kilka Julek, okropne dla poczucia indywidualności i tożsamości. Tego typu zwrot jest po prostu niestosowny i nie ma nic wspólnego z powszechnością występowania imienia, a wyłącznie z kulturą osobistą osoby go wypowiadającej. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Trojaczki w Lublinie. 28.01.23, 21:18 Tu przyznaję rację, wszystkim Julkom było bardzo przykro, a jedna z nich wymiotowała później w sali nagle, to była nerwowa reakcja na odebranie indywidualności przez pedagoga - chama Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Trojaczki w Lublinie. 29.01.23, 15:56 Musiała mieć także inne problemy życiowe, co nie zmienia faktu, że rodzice powinni byli interweniować w sprawie tego typu wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zamarzenia90 Re: Trojaczki w Lublinie. 25.01.23, 22:34 Lubię Ewę, rzadko spotykam ją wśród dzieci. Diana i Dominik dla mnie na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Trojaczki w Lublinie. 25.01.23, 22:35 Ja rowniez odczuwam je jako kazde imie z innej beczki, ale ciekawie Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Trojaczki w Lublinie. 26.01.23, 02:23 Z tego zestawu podoba mi się w sumie tylko Dominik Za Ewą nie przepadam, a Diana od jakiegoś czasu kojarzy mi się trochę pretensjonalnie. Ogólnie dość ciekawy zestaw, nie oczywisty Doceniam, że to nie Zuzia, Zosia i Antek. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Trojaczki w Lublinie. 26.01.23, 10:12 Doceniam, że to nie jest kolejny bardzo oklepany zestaw, choć te imiona jakoś mi nie pasują do siebie. Diana to kiedyś było jedno z moich ulubionych imion, do Ewy mam neutralne podejście, a za Dominikiem nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Trojaczki w Lublinie. 26.01.23, 17:16 Imiona jak imiona, przynajmniej nie Antos czy Kubuś, Julka czy Zosia Najbardziej podoba mi się Dominik, imiona sióstr neutralne. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Trojaczki w Lublinie. 26.01.23, 21:01 Dla mnie ten zestaw brzmi dobrze, bo wszystkie te trzy imiona są osłuchane i znane, ale nie są obecnie ogromnie popularne. Czyli IMO jest tu jakiś klucz dopasowania. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Trojaczki w Lublinie. 27.01.23, 10:14 Ewy nie lubię, jest mdła i obecnie ciotkowata. Diana jest ok, w sumie oryginalnie. Było to moje ulubione imię w dzieciństwie. Dominik jest neutralny. Całość na plus - dobrze, że nie jest to zestaw w stylu Zuzia, Zosia i Antek. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Trojaczki w Lublinie. 27.01.23, 12:19 Myślę, że imiona spoza z naszej czołówki, bo dzieci ukraińskie 🙂. Pewnie w Ukrainie królują inne imiona niż u nas. Lubię Ewę, nie mam przesytu. Dominik dla mnie neutralny, ewentualnie lekko na minus. Diana kojarzy mi się z łowiectwem, nie przepadam za oboma ( tzn imieniem a szczególnie łowiectwem). Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Trojaczki w Lublinie. 28.01.23, 21:02 paula.anna napisała: > Myślę, że imiona spoza z naszej czołówki, bo dzieci ukraińskie 🙂. > Pewnie w Ukrainie królują inne imiona niż u nas. A, teraz wszystko jasne. Ewa jest w ukraińskiej czołówce, Diana też była bardzo popularna kilka-kilkanaście lat temu (teraz, zdaje się, spada). Jedynie Dominik jest w miarę oryginalny - strony internetowe, jeśli w ogóle o nim wspominają, umieszczają go wśród imion rzadko nadawanych (o ile oczywiście są wiarygodne). Ja Ewy nigdy nie lubiłam. Diana ładna, a Dominik neutralny. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Trojaczki w Lublinie. 28.01.23, 23:30 Rok temu leżała ze mną na porodówce Ukrainka, która urodziła chłopca właśnie o imieniu Dominik ... (Jej pozostali synowie to Tomasz i Julian). Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Trojaczki w Lublinie. 27.01.23, 16:50 A w Koninie 6 stycznia 2023 urodziły się Wiktoria, Nikola i Gabriela. Nie zakładam osobnego wątku, bo imiona nudnawe 😉 konin.naszemiasto.pl/pierwsze-trojaczki-od-10-lat-w-powiecie-koninskim-i/ar/c6-9162745 Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Trojaczki w Lublinie. 27.01.23, 19:11 Nudnawe 😉. Całkowicie nie w moim stylu. I moja "ulubiona" Nikolka ni wzdęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Trojaczki w Lublinie. 27.01.23, 21:01 Jakoś ta Gabrysia mi tam nie leży. Ogólnie wszystkie 3 to nie mój klimat, ale Wiktoria w duecie z Nikolą niespecjalnie mnie zaskakuje, niestety. A Gabriela to mimo wszystko inny klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Trojaczki w Lublinie. 27.01.23, 21:24 Tak naprawdę wszystkie 3 mają szlachetne korzenie, i pewnie dlatego zostały nadane trójce w takim właśnie klimacie - jest tu Wiktoria, Nikola i Gabriela, a nie np. wyjątkowa ale nadużywana jak i Julia, Nikola, milionowa Lena i przepopularna Zuzanna, czyli nie było wyboru z powodu obecnej mody. Komuś zależało na 'uroczystym' charakterze imion jako pełnej trójki, patrząc właśnie na moc znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Trojaczki w Lublinie. 28.01.23, 23:22 Niewiele zrozumiałam z tej wypowiedzi, ale szlachetne korzenie Nikoli mnie wyjątkowo zdumiały. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Trojaczki w Lublinie. 29.01.23, 03:44 Wejdź na źródło i sprawdź piękne greckie znaczenie. Z moją Mamą kiedyś do klasy chodziła Nikola przed boomem na Nikole, i miała greckie pochodzenie. W żadnym innym kraju nie była wyszydzana, jest kulturalną i subtelną kobietą 30 +. Nie rozumiem ślepej nienawiści do tego właśnie szlachetnego imienia. Dla mnie nie jest imieniem pogardy ani drwin, a przeciwnie. W Polsce również pojawiła się średniowieczu na pewien czas, pojawiała się nawet na początku XX w. u nas i po środku również. Nikole, jakie znam, pochodzą z rozwiniętych środowisk i mają od ponad 30 do 10 lat, więc teoria o patologicznym imieniu tutaj nie zadziałała Co się dziwić, jeśli tutaj nawet równie piękna znaczeniowo i odwieczna WIKTORIA jest atakowana, w wątku o trojaczkach, a ma podobne znaczenie. Jak zobaczyłam atak na Wiktorię, uznałam, że forum po prostu ma narzucone z góry opinie. Pewne uczestniczki przekonywały też kogoś, by zmieniał imię dziecku czy sobie, jeśli miał popularne w stylu Nadii, Nikoli, Klaudii na imię neoretro.. Cenię myślące niezależnie osoby tutaj, w tym Ciebie. Mam poczucie humoru i traktuję siebie z szacunkiem i tak samo, jak wszystkich, nie wywyższam się i bardziej obserwuję i słucham, niż w coś ingeruję. Inne dziewczyny zakładają tu identyczne czy podobne tematy, co ja, tylko moje są atakowane że względu na to, że lubię niemal wszystkie imiona i szukam nowych kombinacji. Mam 15 lat skończone i mogę się pośmiać tutaj z innymi ale traktuję wszystkich z szacunkiem i równo, a siebie tak, jak dorosłą. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja OT 29.01.23, 16:07 niii napisała: > Wejdź na źródło i sprawdź piękne greckie znaczenie. Wiele imion ma piękne greckie znaczenie, ale nie muszą być postrzegane jako szlachetnie. W przypadku Nikoli akurat poprawniejszym polskim odpowiednikiem jest Mikolaja. Jak zo > baczyłam atak na Wiktorię, uznałam, że forum po prostu ma narzucone z góry opin > ie. Przepraszam, ale to jakiś bełkot. Jak sobie wyobrażasz, że ktoś mógłby coś narzucać z góry dobrowolnym uczestnikom forum? Są szantażowani albo opłacani? W dodatku wypowiadasz się agresywnym językiem typowym dla skrajnej prawicy, każda krytyka to dla ciebie atak (może jeszcze "wściekły"), nie tolerujesz intelektualnie naturalnej w społeczeństwie i demokratycznej różnicy zdań. Zagraża ci, jeśli ktoś wypowiada zdanie odmienne od twojego, a jeśli tych osób jest więcej, podejrzewasz zorganizowany spisek. Wyluzuj, tak się nie da żyć (i nie daje się żyć innym). To nawet nie jest mentalność człowieka dorosłego, a zgryźliwego starca. Nie licuje z twoim wiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Trojaczki w Lublinie. 27.01.23, 21:08 Imiona bardzo często nadawane, żadnych niespodzianek Co nie zmienia faktu, że są bardzo lubiane i o pięknym znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Trojaczki w Lublinie. 27.01.23, 21:31 Podoba mi się Wiktoria, rzecz jasna Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Trojaczki w Lublinie. 27.01.23, 21:36 Wiktoria jest ok. Nawet ją lubię. Gabriela "za moich czasów" była rzadka, w sumie jest sympatyczna. Nikola na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Trojaczki w Lublinie. 27.01.23, 23:41 Ja Nikoli bronię ze względu na to, że lubię imiona na N, i przez to, co oznacza po grecku i jak się to imię wymawia, bo dla mnie to po prostu jedno z klasycznych, znanych od dawna imion na świecie, podobnie jak i Oliwia. Szkoda, że większość kojarzy Nikolę czy Oliwię( które przyjęły naturalny i estetyczny zapis po polsku) tylko z modą na ' zachodni lans ' i demonizuje. Chyba, że nie lub się i brzmienia, a nie kieruje się uprzedzeniem, wtedy rozumiem. Dla mnie to podobne, gdyby ktoś zakwestionował Natalię ( również imię importowane do Polski, tylko sporo wcześniej). A Mikołaja, Nikolaja, Nikola występowały w Polsce już w średniowieczu. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Trojaczki w Lublinie. 28.01.23, 02:12 Swoją drogą słyszałam, jak kiedyś rodzice na swoją córkę Gabrielę wołali „Gabcia”. Coś okropnego😆 No chyba za nic nie przekonam się do tego imienia, pomimo, że znałam same sympatyczne Gabrysie Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Trojaczki w Lublinie. 28.01.23, 02:16 Faktycznie, nudnawy zestaw. Z tej trójki podoba mi się tylko Wiktoria, choć też jest już nieco przebrzmiałym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Trojaczki w Lublinie. 28.01.23, 20:18 Faktycznie... Jedynie Gabriela jest odrobinę ciekawsza od pozostałych. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Trojaczki w Lublinie. 29.01.23, 03:46 No tak, Wiktoria nieciekawa w znaczeniu.. nowych rzeczy się dowiadujemy ostatnio, bardzo przełomowych Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Trojaczki w Lublinie. 29.01.23, 16:09 A w którym miejscu pisałam o znaczeniu Gabrieli? O_O Łaskawie czytaj to, co jest napisane, a ze swoimi projekcjami dyskutuj z lustrem w łazience - życzliwie radzę. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Trojaczki w Lublinie. 29.01.23, 09:02 Polaczenie jest ciekawe chociaz nie zachwyca mnie. Wiktoria i Nikola znudzily mi sie chociaz do brzmienia ich nic nie mam. Natomiast nie lubie brzmienia i zdrobnien Gabrieli. Imiona dla mnie nie do nadania Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Trojaczki w Lublinie. 28.01.23, 20:17 Całkiem świeżo brzmi ten zestaw i jest zaskakująco dobrany. Odpowiedz Link Zgłoś