Dodaj do ulubionych

Natalina, Natalianna, Natika, Talia, Tasza,Natasza

26.01.23, 14:56
Inne warianty' przejedzonej' , za to bardzo ładnej Natalii. Jej wcześniejsze nadużycie w klasycznej formie powoduje znaczny spadek nadań i przesyt ładnym brzmieniowo imieniem. Co myślicie o tych w tytule, i innych jeszcze kombinacjach?
Istnieje sporo imion skonstruowanych podobnie, z końcówką - lia i środkiem - atalia, -adalia, np.
Atalia
Eftalia
Badalia/ Bedalia
Katalia, Katasza, Latasza ( tu na bazie Natalii , potem Nataszy)
I wciąż tworzone są całkiem świeże imiona na tej zasadzie. Sama skomponowałabym Nutalię od Nuty i Natalii smile
Taja, Naja, Tala, Nana, Nala, Nalina, Nata, Tunia - to częste skróty Natalii, , być może kiedyś wystąpią wszystkie jako popularne samodzielne imiona.

Obserwuj wątek
    • emnilda.wolna Re: Natalina, Natalianna, Natika, Talia, Tasza,Na 26.01.23, 15:54
      > Taja, Naja, Tala, Nana, Nala, Nalina, Nata, Tunia - to częste skróty Natalii, , być może kiedyś wystąpią wszystkie jako popularne samodzielne imiona.

Potwierdzam, częste skróty, sama miałam w klasie 2 Taje i 3 Naliny. Tylko Naftalina występowała częściej.
      • adalwinka Re: Natalina, Natalianna, Natika, Talia, Tasza,Na 26.01.23, 16:04
        emnilda.wolna napisała:
        > Tylko Naftalina występowała częściej.

Super imię, a jeszcze jak fajnie można zdrobnić - Afta.
        • niii Re: Natalina, Natalianna, Natika, Talia, Tasza,Na 26.01.23, 20:39
          Haha, urzekające i organiczne skróty big_grinD
    • adalwinka Re: Natalina, Natalianna, Natika, Talia, Tasza,Na 26.01.23, 16:26
      niii napisała:

> Eftalia - ee, Aftalia, byłaby ładniejsza.
      > Bedalia - straszny z niej śpioch.
      > Katalia, Katasza, Latasza ( tu na bazie Natalii , potem Nataszy) - dopisuję Katanę i Katiuszę, a stąd już blisko do Mołotowianny czy Kałaszniki. Jeszcze w tym temacie pasuje Berta, jeśli nosicielka imienia jest puszysta (Gruba Berta).
      big_grinbig_grinbig_grin

> I wciąż tworzone są całkiem świeże imiona na tej zasadzie. Sama skomponowałabym
      > Nutalię od Nuty i Natalii smile
      > Taja, Naja, Tala, Nana, Nala, Nalina, Nata, Tunia - to częste skróty Natalii, ,
      > być może kiedyś wystąpią wszystkie jako popularne samodzielne imiona.
      Zapomniałaś o Nutelli i Nalanej.

P.S. Propozycja dla adminek: można by założyć wątek pt. "Wymysły Niii" i przenieść jej tam jej wątki. Będzie można w nim wpisywać wszelkie zmiksowane imiona o cudownej fuzji brzmień, ispirowane nazwami broni, zjawisk atmosferycznych czy zastawy stołowej.
      winkwink
      • niii Re: Natalina, Natalianna, Natika, Talia, Tasza,Na 26.01.23, 20:43
        Wszystkie te imiona występują poza imieniem Nutalia, wymyśloną przeze mnie smile Pytam poważnie, tu przyjmuje doktor Natika, a firmę oficjalnie prowadzi Natalianna. Natasze są oczywiste od dawna w Polsce, a do Talii się przekonują powoli, nie widać raczej Taszy. Szkoda, żeby piękne imię zniknęło, dlatego założyłam wątek o wariantach Natalii wink
        • niii Re: Natalina, Natalianna, Natika, Talia, Tasza,Na 26.01.23, 20:45
          Wymyślonym* Uważam, że poruszam poza neologizmami rzeczowe tematy i wyszukuję mnóstwo imion, w tym niespotykanych u nas smile
          • gaudencja Re: Natalina, Natalianna, Natika, Talia, Tasza,Na 28.01.23, 00:47
            Nie wydaje się, by ktokolwiek na forum to doceniał (poza tobą samą).
            • niii Re: Natalina, Natalianna, Natika, Talia, Tasza,Na 28.01.23, 12:37
              Istnieją również pozytywne odpowiedzi - np. komuś spodobała się Adelia i Zoriana w wątku o wyborze imienia dla dziecka wink Jestem obiektywna.
              • gaudencja Re: Natalina, Natalianna, Natika, Talia, Tasza,Na 28.01.23, 20:06
                niii napisała:

> a w wątku o wyborze imienia dla dziecka wink Jestem obiektywna.

big_grin
            • niii Re: Natalina, Natalianna, Natika, Talia, Tasza,Na 28.01.23, 12:47
              Wnoszę w to forum tyle, co inni użytkownicy i zawsze jestem zaangażowana, pomocna, ciekawa tematów i współpracująca. Nie rozumiem zarzutu w ogóle. Imiona, które podałam wyżej ( nie mówię teraz o zdrobnieniach na dole) , występują jako regularne imiona tak osób prowadzących działalność. Na szczęście stereotypy mijają, i tego typu postawy odchodzą w cień wraz z krytykantami ( nie krytykami, bo krytyk opiera się na rzeczowych argumentach). Można zwyczajnie napisać, że wspomniane imię i jego odmiany Was nudzi ( a jakoś nie nudzi dyskusja o imionach ' leosiowych' w różnych wariantach) ale wyśmiewanie tego wątku jest nieskuteczne, jako, że imiona te są stety i niestety już aktualnie w użyciu i nie figurują w żadnym zestawieniu jako ' wymysł Ni wink
              • niii Re: Natalina, Natalianna, Natika, Talia, Tasza,Na 28.01.23, 12:57
                Także osób*, a nie ' tak, bo za szybko pisałam i ucięło końcówkę. Zastanówcie się, zanim zaatakujecie. Nie muszę udowadniać, że błyszczę, ja lśnię od środka i nie tylko ja tutaj. Jednak sporo z Was nie posiada autodystansu - grożenie komuś ' oślą ławką ' za wrzucenie normalnego wątku, w tym takiego jak ten, o występujących realnie imionach, nie jest poważną reakcją osoby dorosłej, a próbą obniżenia czyjejś wiarygodności/ wartości na forum. Robi tak tylko albo osoba zaatakowana ( a ja nie atakuję nikogo) albo skrajnie konserwatywna odnośnie pewnych poglądów albo też ktoś, kto sam czuje się słaby i boi się czyichś argumentów, a być może kwestionuje czyjąś zawartość całościowo . W każdym razie, ja podchodzę niezmiennie serdecznie, nie widzę w tym temacie niczego przesadzonego i sama kojarzę osobę o imieniu Natika w Polsce, Polkę.
      • gaudencja Re: Natalina, Natalianna, Natika, Talia, Tasza,Na 28.01.23, 00:46
        adalwinka napisała:

> P.S. Propozycja dla adminek: można by założyć wątek pt. "Wymysły Niii" i przeni
        > eść jej tam jej wątki. Będzie można w nim wpisywać wszelkie zmiksowane imiona o
        > cudownej fuzji brzmień, ispirowane nazwami broni, zjawisk atmosferycznych czy
        > zastawy stołowej.
        > winkwink

Niestety nie mamy takich narzędzi... Możemy wątki najwyżej kasować albo wyosłowywać (tzn. przenieść na "Oślą ławkę").
        • niii Re: Natalina, Natalianna, Natika, Talia, Tasza,Na 28.01.23, 12:35
          Niestety te imiona istnieją, między innymi w Polsce i nie są wymysłami. A niniejszy tekst jest propozycją, podobnie jak wpisy innych o porównywaniu imion wink
          • gaudencja Re: Natalina, Natalianna, Natika, Talia, Tasza,Na 28.01.23, 20:10
            Czy są wymysłami, to kwestia ocenna. Liczba "istniejących" imion jest nieskończona, istnieją również imiona z błędami ortograficznymi, ewidentnymi literówkami, efemeryczne pomysły rodziców itd. Nikt nigdy nie spowoduje, że nadawanie takich imion się skończy. Mimo wszystko jednak mało kto chciałby na naszym forum otrzymać propozycje świeżo wyssane przez ciebie z palca (albo wyssane z palca przez kogoś innego i opublikowane w jakiejś nic niewartej książce, którą się zasugerowałaś).

Co do twojej samooceny jako osoby zaangażowanej, pomocnej, ciekawej tematów i współpracującej, to zapomniałaś dodać, że również skromnością przewyższasz nas wszystkie. Ja osobiście prosiłabym cię jednak o mniej zaangażowania, a więcej rzetelności (oraz mniej samochwalstwa).
            • niii Re: Natalina, Natalianna, Natika, Talia, Tasza,Na 28.01.23, 21:11
              Jasne, przekażę innym potencjalnym ale już niedoszłym jednak zainteresowanym info, że tutaj udzielanie się osób niezależnie myślących i pasjonujących się prawdziwiem.in. imiennictwem jest zdecydowanie w złym tonie, i by przekazywali ostrzeżenie wokół, zakładając na szyję psi kołnierz ochronny wink Po to, by nie drażnić pisaniem i nie słyszeć growlu ratlerków wink Oczywiście, inne osoby mogą zakładać identyczne wątki porównawcze, jedynie w moim wykonaniu jest to niemile widziane. Psy szczekają, karawana jedzie dalej, słyszałam na wizycie u gryzionego w aortę psycho-weterynarza wink A co do źródeł i imion, to mylą się także uznane księgi, jak i nie mylą - ze mną w szpitalu była kiedyś Andrzelika. Imię przez radę zakazane, a okazuje się, że czasem poszukiwane i doceniane. Także nie opłaca się wypowiadać się za ogół, i uważać, że warto efemeryczne imiona. Andrzelika była zadowolona z imienia, bo było to połączenie imion Jej rodziców, Andrzeja i Angeliki. I ja jestem zadowolona, bo nigdzie nie ma osoby, która byłaby Anniką Miluszką. Każda historia jest inna. Kiedy podaję wymyślone przez siebie imiona, wtedy o tym informuję. Czy to się komuś podoba, czy nie, jesteśmy już od dawna przeniknięci napływowymi ludźmi i nadajemy też sami tzw. ' światowe ' imiona, typu Mia, Nadia, Nikola, Oliwia, Blanka od wielu lat. Osobiście nie przekonywałabym żadnej z nich, że jej imię jest 'gorsze' czy namawiała do zmiany np. na imię neoretro. Każde imię coś wnosi i jest piękne samo w sobie, wyjątkiem są imiona źle spolszczone albo dziwadła w stylu Serpentyna, Seksburga, Milburga, czekające na kierowcę bitego Wartburga. A te dzisiaj kontrowersyjne za 10, 20 lat nikogo nie będą już dziwić i staną się polskie, jak Małgorzata czy inna Katarzyna dawno temu. Moje najmłodsze kuzynki to kilkumiesięczna Sasanka i półtoraroczna Dzwoneczek i ja podsunęłam sama te imiona mojej nieco starszej kuzynce do wyboru przy obu z nich smile
              • niii Re: Natalina, Natalianna, Natika, Talia, Tasza,Na 28.01.23, 21:14
                Że to są nic nie warte* , efemeryczne imiona* - poprawiam po szybkim wpisie z telefonu
              • gaudencja Re: Natalina, Natalianna, Natika, Talia, Tasza,Na 29.01.23, 16:15
                niii napisała:

> Jasne, przekażę innym potencjalnym ale już niedoszłym jednak zainteresowanym i
                > nfo, że tutaj udzielanie się osób niezależnie myślących i pasjonujących się
                > prawdziwie
                m.in. imiennictwem jest zdecydowanie w złym tonie,

Bardzo proszę o to, a przede wszystkim sama weź to sobie do serca.

> nie drażnić pisaniem i nie słyszeć growlu

Nie ma takiego słowa "growl" (w języku polskim).

Czy to się komuś podoba, czy nie, jesteśmy
                > już od dawna przeniknięci napływowymi ludźmi

Ja nie jestem przeniknięta żadnymi ludźmi, ale na twoim miejscu udałabym się do specjalisty, który rzetelnie zdiagnozuje ten problem u ciebie i podejmie się leczenia.
                -
                "Pisze Pani, że imię Marina nie jest ośmieszające. Zgodzę się z tym, jeśli przyjmiemy, że nie ośmiesza pretensjonalny snobizm."
                (Walery Pisarek)
                • niii Re: Natalina, Natalianna, Natika, Talia, Tasza,Na 30.01.23, 01:40
                  Kiedyś nie było takiego słowa jak :' cyrk' w języku polskim, a jednak Zalewski przyjechał i się udomowił wink Dodaję tylko, że growl to technika śpiewania, która zapewne jest Ci obca, bo wyglądasz na sympatyczną i wrażliwą kobietę i dziwnie by to wyglądało, podobnie jak Twój gniew w moją stronę tutaj. Konkretne terminy piszemy w oryginalnej wersji językowej lub spolszczone, jeśli nie możemy ich zastąpić polskim odpowiednikiem wink To gwoli przypomnienia, i kończącego argumentu, a nie tak, żebym pouczała za każdym razem jak Ty smile
                  • gaudencja Re: Natalina, Natalianna, Natika, Talia, Tasza,Na 26.02.23, 00:07
                    Konkretne terminy tłumaczy się na język polski, ewentualnie spolszcza pisownię - tak od setek lat funkcjonował język polski i dzięki temu mówimy jeszcze nadal po polsku.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.