Dodaj do ulubionych

Katarzyna czy Joanna?

28.01.23, 13:25
Jak wyżej smile Wolicie Kasię czy Asię? big_grin Ja zdecydowanie Kasię, chociaż nie mam nic do Asi.
Obserwuj wątek
    • niii Re: Katarzyna czy Joanna? 28.01.23, 13:51
      Wolę skrót Kasia w tym przypadku pomimo unikania zdrobnienia imion do - sia. Katarzyna brzmi zbyt oficjalnie, a sama Kasia jako samodzielne imię nie przekonuje. Polska forma jest tu mocno zniekształcona przez rz. Osobiście wolałabym nadać Kasandra lub Kasja, Kasjana, Kasjopea np. i tak skracać do Kasi, choć to są już całkiem inne imiona. Niekiedy występuje w Polsce też Katja, Kattia ale są to nieprzyjęte powszechnie zapożyczone zdrobnienia, podobnie jak Trina. Karina i Kara (poza włoskim odrębnym znaczeniem) jest również współczesnym skrótem Katarzyny.
    • niii Re: Katarzyna czy Joanna? 28.01.23, 13:56
      Z Asią jest ten problem, że jest zawieja Joann w poprzednich pokoleniach, stała się imieniem megapopularnym wówczas. Obecnie rzadko nadawana, a kiedyś zdrabniana m.in. jako Joasia, Jasia i Joanna, teraz głównie Asia i Aśka. Lubię formę Asia, i też Joanna ale ładniej brzmi Asia ( podobieństwo do innych imion i miękkość). Zrobiłabym być może wyjątek dla Asi i pozwoliła na legalny, pełny zapis : 'Asia'.
    • emnilda.wolna Re: Katarzyna czy Joanna? 28.01.23, 14:51
      Rozumiem, że to wątek na użytek prawnuków? wink Oba są świetne, Joannę długo uwielbiałam ze względu na brzmienie, ale ze względu na znaczenie wygrywa Katarzyna.
      • polik17 Re: Katarzyna czy Joanna? 28.01.23, 15:13
        Taak haha 😂😂😂
      • niii Re: Katarzyna czy Joanna? 28.01.23, 15:18
        To temat Poli smile Ona również pyta często o imiona i chętnie je zestawia w wątkach wink Ja też wybrałabym że względu na znaczenie, a imię Kasia jest miłe i powszechne na całym świecie. Oburzył mnie kiedyś wpis, że to imię przeznaczone dla służących, 'plebsu 'albo nijakie. Skoro jest tak popularne, i to od wielu wieków, a u nas z nieznaczną przerwą ostatnio, to potwierdza ponadczasowość i nośność upodobanego wieloprzekrojowo imienia. Żadne imię nie jest obojętne ( chyba, że jest wariacją wariantu), wiąże znaczeniowo i tożsamościowo także.
    • remigia1 Re: Katarzyna czy Joanna? 28.01.23, 15:27
      Wolę Katarzynę, ale oba są dla mnie już nieco nudne.
    • annthonka Re: Katarzyna czy Joanna? 28.01.23, 18:56
      Obydwa mi się tak przejadły, że ciężko mi znaleźć mi w nich coś ładnego. Chyba jednak Joanna, bo Katarzyna kojarzy mi się z katarem.
    • niii Re: Katarzyna czy Joanna? 28.01.23, 19:15
      Aktualnie znalazłam unikalne imię Joabella, nie wiem, jak w Polsce ale jest nadawane na świecie smile
      • gaudencja Re: Katarzyna czy Joanna? 29.01.23, 15:52
        A ja znalazłam unikatowe imię Erdeneczimeg, nie wiem, czy jest nadawane w Polsce, ale jest nadawane w świecie, a konkretnie w Mongolii.
        • niii Re: Katarzyna czy Joanna? 01.03.23, 14:58
          Rzeczywiście unikatowe, może posiada piękne znaczenie, za to brzmienie raczej dla amatorów mongolskiej melodyki, a zanim ktoś kogoś zawoła, połamie język ;D Wyobrażeniowe skróty :np. Erde, Dene, Neczi, Czime albo Meg brzmią nieconlepiej niż pełne imię dla nieobeznanego z ich tradycją imienniczą ucha w Polsce wink Ale jak ktoś lubi wielosylabowe imiona albo otacza się Mongołami, to dlaczego nie? wink
          • gaudencja Re: Katarzyna czy Joanna? 07.03.23, 00:19
            niii napisała:

> Rzeczywiście unikatowe, może posiada piękne znaczenie, za to brzmienie raczej d
            > la amatorów mongolskiej melodyki, a zanim ktoś kogoś zawoła, połamie język ;D W
            > yobrażeniowe skróty :np. Erde, Dene, Neczi, Czime albo Meg brzmią nieconlepiej
            > niż pełne imię dla nieobeznanego z ich tradycją imienniczą ucha w Polsce wink

Kwestia gustu, ja wolę Erdenczimeg niż te dziwne wytwory imiennicze. Mamy w Polsce swoją Erdenczimeg Szaniawską, pianistkę.

Ale
            > jak ktoś lubi wielosylabowe imiona albo otacza się Mongołami, to dlaczego nie?
            > wink

Trochę słaba ta uwaga w ustach kogoś, kto jest zwolennikiem przemieszania wszelkich możliwych kultur. Jak się okazuje, nie wszelkich, bo mongolska już jest wykluczana.
            • niii Re: Katarzyna czy Joanna? 07.03.23, 13:50
              Nie to miałam na myśli, tylko jak mieszka się pośród Nich, w danej kulturze czy ma rodzinę stamtąd. Tutaj to imię brzmiałoby po prostu bardzo egzotycznie dla większości. Tak samo raczej nie nada się tu typowo angielskich imion. Pianistka bardzo utalentowana, za to Jej imię o pięknym znaczeniu trudne do wypowiedzenia dla przeciętnego Polaka wink
            • niii Re: Katarzyna czy Joanna? 07.03.23, 13:53
              Nie dyskwalifikuję żadnej kultury, za wyjątkiem globalistycznej wink Pozdrawiam serdecznie i dzięki za polecenie wybitnej Erdenczimeg smile
              • gaudencja Re: Katarzyna czy Joanna? 07.03.23, 22:43
                Globalistyczna kultura to właśnie to, co ty proponujesz - przemieszanie wszystkich tradycji bez ładu i składu ani myśli przewodniej. A Erdenczimeg Szaniawska świetnie sobie radziła od wielu lat w Polsce i nie wiem czemu wysyłasz ją z powrotem do Mongolii, uważając, ze jej imię sprawdzi się tylko między rodakami. Nie wiem, co jest w nim takiego trudnego - czytasz to, co jest napisane.
                • niii Re: Katarzyna czy Joanna? 08.03.23, 00:43
                  Nie, bo ja wyznaję zasadę miejsca dla każdego w społeczeństwie. Nie preferuję multi multi jako zatracenia własnej odrębności i zemulgowania tradycji. Podoba mi się idea niezakluczonych domów, takie już są w niektórych miejscach w Szwecji i w Nowej Zelandii np. Nie popieram przywilejów dla mniejszości, a wspólną odpowiedzialność i równe traktowanie każdego, niezależnie od pochodzenia. Nie wysyłam nikogo do Mongolii, każdy jest cenny, w tym Erdeneczimeg, uznana artystka. Mongolia słynie ze śpiewu gardłowego m.in., nie lekceważę ich dokonań. Moja wypowiedź była interakcją w Twoją stronę, by poznać, co naprawdę myślisz i sprawdzałam Twoją wrażliwość uznając, że jesteś interesującym i pomocnym człowiekiem.
                  Prawdą jest jedynie to, że jest to długie imię, może trudniejsze do wypowiedzenia ale na pewno wyjątkowe i ma swoją tradycję. I że imiona dla nas obce łatwiej przyjmują się albo w kraju pochodzenia albo kiedy otaczają nas w znacznej grupie, czy są bliskimi. Podam moje imię dla przykładu - powszechnie znane ale nawet na poczcie ostatnio miałam trudności, bo usłyszałam od starszej Pani ' jeszcze raz, nie ma takiego imienia'. Szanuję E. i chcę, by była częścią naszej kultury nadal, i podobnie chcą inni otwarci ludzie, jednak mam na myśli to, że nie każdy jest serdeczny i mogą pojawiać się różne reakcje z powodu zupełnie obcego u nas imienia. A Erdeneczimeg oznacza skarb, klejnot, ozdobę, dekorację,więc jest to przepiękne znaczeniowo imię smile
                  • gaudencja Re: Katarzyna czy Joanna? 08.03.23, 22:30
                    niii napisała:

> Nie, bo ja wyznaję zasadę miejsca dla każdego w społeczeństwie. Nie preferuję m
                    > ulti multi jako zatracenia własnej odrębności i zemulgowania tradycji.

Nie wiem, co masz na myśli przez "multi multi" (w ogóle stosujesz przedziwny melanż poglądów niemal lewicowych ze słowotwórstwem stworzonym przez prawicę obyczajową), ale w imiennictwie walczysz właśnie o zatracenie własnej odrębności i zemulgowanie tradycji - z uporem godnym lepszej sprawy.

> Mongolia słynie ze śpiewu gardłowego m.in., nie lekceważę ich dokonań. Moja wyp
                    > owiedź była interakcją w Twoją stronę, by poznać, co naprawdę myślisz

Nie. Słabe to tłumaczenie. Po prostu to, co piszesz, jest nieprzemyślane, co widać w wielu różnych wątkach.
                    • niii Re: Katarzyna czy Joanna? 12.03.23, 23:00
                      Wyjątkowa Gaudencjo, wyrażam swoje odczucia, które nie należą ani do prawicy, ani do lewicy, bo nie lubię skrajności i narzucania czegokolwiek. Gdy ktoś ma rację, przyznaję, tak jak przyznałam po Twojej słusznej uwadze o imieniu Niedziela. Studiuję pierwotne znaczenie polskich słów kiedy dysponuję czasem. To, w jaki sposób coś napiszę przeważnie ujawnia to, co w odpowiedzi naprawdę myśli i czuje ktoś inny, a stara się ukryć. I nigdy nie wybieram czyjegoś czy swojego interesu kosztem innych, szczególnie jeżeli nie mogli sami zdecydować.
                      Nie zabiegam tu o żadną aprobatę, nie silę się na elokwentne ujęcia bo i tak na co dzień uzupełniam treści na stronach. Obojętne jest mi to, co ktoś pomyśli o mnie, jeżeli nikogo nie krzywdzę. Doceniam Cię, bo jesteś bardzo dobrym, wrażliwym i inteligentnym człowiekiem.
                      Te imiona mi są obojętne bo jestem córką neohipisow i kocham całkiem imiona pochodzące z natury, także w polskiej wersji. Broniłam jedynie ludzi, którzy zostali nazwani tak, a nie inaczej bo widziałam nie raz prześladowania dzieciaków, nie tylko z powodu imienia, a pobicia z powodu nazwiska ( np. wybicie jedynki, a kamień mógł wybić oko albo trafić w newralgiczny punkt. Chcę tylko, by każdy zastanowił się, zanim kogoś osądzi bo opinia nie zostaje w nas, puszczamy ją dalej innym i słyszą ją najmłodsi uczestnicy rozmów, i reagują rozmaicie. Zaatakowana kamieniem koleżanka nosiła imię pogardzane, 'nowoczesne', była spokojną i przyjazną dziewczyną, a agresorka jedno z królewskich, chciała też obciąć Jej piękne włosy za brzydkie nazwisko.
                      Jestem przeciwna dawaniu łatek imionom, bo to, że ktoś nazwie jedną córkę Eleonora, a ktoś inny Latika nie oznacza tego, że ta o obcym imieniu stanowi margines. A podkreśla to ostatnie maskowanie się patologii, gdzie wzywa się interwencje do rodzin, gdzie z pozoru jest normalność, są super sprzęty, pełne lodówki, internety, komfortowe warunki, 500 plus po kilka razy, a dzieciaki to nie tylko już Dżejson, Kłentin, Żasmin, Skarleta czy Miszel ale i Klara, Stefania, Laura, Franciszek, Ignacy.
                      Myślę wielokultorowo ale czuję się Polką, należącą do całego świata jednocześnie.
                      • niii Re: Katarzyna czy Joanna? 12.03.23, 23:07
                        Całkiem inne imiona* , błąd słownika. Przepraszam za powtórzenia bo, pisałam chcąc Ci wypunktować i wyjaśnić mój punkt widzenia. Szanuję Ciebie i wszystkich stąd. Miłego wieczoru wszystkim smile
                      • gaudencja Re: Katarzyna czy Joanna? 18.03.23, 15:15
                        niii napisała:

> Wyjątkowa Gaudencjo, wyrażam swoje odczucia, które nie należą ani do prawicy, a
                        > ni do lewicy,

W takim razie bądź świadoma, że czynisz to prześmiewczym i pogardliwym językiem prawicy, do którego należą takie sformułowania jak "multi-kulti" (w Polsce akurat tradycyjnie wielokulturowość była społecznym stanem naturalnym, a dopiero po przeoraniu przez II wojnę światową i komunistyczne przesiedlenia jestesmy prawie monokulturowi) czy "elyty" albo "pseudojelyty".

> Nie zabiegam tu o żadną aprobatę, nie silę się na elokwentne ujęcia

Żeby można było mówić o elokwencji, najpierw trzeba zadbać o poprawność.

> kamień mógł wybić oko albo trafić w newralgiczny punkt. Chcę tylko, by każdy z
                        > astanowił się, zanim kogoś osądzi

Medice, cura te ipsum.

> Myślę wielokultorowo

Przed chwilą nie preferowałaś multi-kulti. Zdecyduj się na coś z łaski swojej.
                  • niii Re: Katarzyna czy Joanna? 12.03.23, 23:09
                    Multi kulti* oczywiście. Telefon cały czas przestawia wyrazy, kiedy piszę szybciej.
    • dalenia Re: Katarzyna czy Joanna? 28.01.23, 19:32
      Tylko Asia. Bardzo ja lubię, jako jedno z niewielu tego typu osłuchanych imion. Podoba mi się Joanna, Joasia, Asia, Asieńka, Joanka... Chyba każda wersja. Gdyby nie to odsłuchanie i popularność mogłabym nazwać tak córkę.

Katarzyny nie lubię. Powtórzę to pewnie po raz "enty", ale dla mnie to katar połączony z zarzynaniem. Doceniam zdrobnienia, bo są całkiem okej.
      • paula.anna Re: Katarzyna czy Joanna? 29.01.23, 16:09
        Mogę się podpisać, z wyjątkiem ostatniego zdania.
        Zdrobnień Katarzyny również nie lubię.
        Na minus także brak neutralnej formy, oprócz pełnej, tak rzadko używanej w naszym kraju 🤷.
        • polik17 Re: Katarzyna czy Joanna? 29.01.23, 16:27
          Wydaje mi się, że pełna forma nie jest używana przez to, że brzmi zbyt oficjalnie. Podobnie jak Joanna. Ja uwielbiam zdrobnienia Kasia, Kasieńka, Kasiunia i właśnie dlatego tak bardzo lubię to imię smile A neutralną (nieoczywistą) formą może być Kaja, Karina, jeśli ktoś lubi, choć mi Kasia jak najbardziej pasuje do dorosłej osoby.
          • paula.anna Re: Katarzyna czy Joanna? 29.01.23, 17:54
            Wg mnie oficjalna jest potrzebna.
            Lubię pełne, poważnie brzmiące imiona 🙂. Dla dorosłej osoby 😉.
            No i nie każdy chce być całe życie Kasieńką, Zosią czy Oliwcią. Szczególnie w relacjach służbowych.
            Kłopot z imionami w stylu Katarzyny, Małgorzaty, Urszuli itp jest taki, że pełna forma jest długa, mało poręczna i tym rzadziej używana.
            Bo taka np Klara, Łucja czy Ewa są krótsze i wygodniejsze w pełnej formie..
            Choć są i długie imiona nie zdrabniane tak chętnie jak Kaśka.
      • zamarzenia90 Re: Katarzyna czy Joanna? 30.01.23, 14:13
        Mam tak samo z Joasią! Przyznam ze bardzi podoba mi się Joanka i Joasia ❤️

Katarzyny nie lubię i mam podobne skojarzenia, ale mnie również zrobienia nie przekonują.
    • n.ataleczk.aa Re: Katarzyna czy Joanna? 28.01.23, 19:51
      Trudna decyzja, ale wybiorę Katarzynę, dlatego że osoba, która zastąpiła mi mamę i jest dla mnie niezwykle ważna ma tak na imię. Co do Joanny jestem neutralna, kiedyś mi się bardziej podobała.
    • gaudencja Re: Katarzyna czy Joanna? 29.01.23, 16:22
      Joannę, choć za zdrobnieniem "Asia" nie przepadam. Jest to jednak wybór między tak osłuchanymi imionami, że w przypadku własnej córki nie dokonywałabym go w ogóle, tylko szukała kolejnego. W szczególności Katarzyna jest drugim co do liczby nadań imieniem w Polsce, najpopularniejszym po Annie. Katarzyn jest zatrzęsienie.
    • niii Re: Katarzyna czy Joanna? 29.01.23, 19:44
      Jest jeszcze Joachima, która też może być zdrabniana do Asi wink
    • sulimira Re: Katarzyna czy Joanna? 30.01.23, 06:00
      Katarzyna podoba mi sie srednio, ale Kasia, Kasienka, Kasiunia, Kasiula, Kachna, Kasiek i kilka innych zdrobnien uwielbiam. Niby podobne do Asi, ale czegos brakuje. Nie wiem jednak czy zdecydowalabym sie na nadanie Katarzyny dla tych zdrobnien.
      • niii Re: Katarzyna czy Joanna? 30.01.23, 10:28
        Wolałabym: Kasandra, Kasja, Kasjana, Kasjopea, Kataleja, zamiast Katarzyny, żeby uzyskać skrót Kasia smile
    • addie_la_rue Re: Katarzyna czy Joanna? 05.02.23, 21:17
      U mnie wygrywa Joanna. Katarzyna kojarzy mi się z katarem, poza tym sama mam tak na imię i jest ono przeze mnie szczerze znienawidzone smile
      • emnilda.wolna Re: Katarzyna czy Joanna? 05.02.23, 23:24
        Dlaczego? Przecież to świetne imię. smile
        • addie_la_rue Re: Katarzyna czy Joanna? 06.02.23, 17:35
          W liceum zawsze miałam problem jak mnie pytali koledzy, jak mają na mnie mówić. Katarzyna było za dorosłe, Kasia zbyt dziecinne po powiedzmy, trzynastym roku życia, natomiast Kaśka brzmiało, jkaby ktoś się chciał na mnie wydrzeć. A poza tym miałam takich chłopaków wymyślających wredne przezwiska od mojego imienia połączonego z nazwiskiem, co zdołało mi je skutecznie obrzydzić. Poza tym jakoś nigdy go wyjątkowo nie lubiłam, nie wiem dlaczego, po prostu nie. smile
          • emnilda.wolna Re: Katarzyna czy Joanna? 06.02.23, 17:56
            Wydaje mi się, że Kasia to dobre zdrobnienie, tak samo jak Asia czy Gosia. Szkoda że ktoś Ci obrzydził takie fantastyczne imię.
            • addie_la_rue Re: Katarzyna czy Joanna? 06.02.23, 18:12
              Mi również poniekąd jest szkoda, ale teraz już w sumie nie myślę nad tym, bo mam wybrane inne imię i lepiej mi z nim. smile
              • gaudencja Re: Katarzyna czy Joanna? 26.02.23, 01:00
                Zmieniłaś? Czy po prostu używasz innego?
                • addie_la_rue Re: Katarzyna czy Joanna? 28.02.23, 22:31
                  Na razie jeszcze używam innego, ale nie mam go w papierach. smile
                  • sulimira Re: Katarzyna czy Joanna? 01.03.23, 10:01
                    Szkoda obrzydzenia imienia, ale fajnie, ze wybralas i uzywasz takiego, ktore cie uszczesliwiasmile
          • niii Re: Katarzyna czy Joanna? 01.03.23, 00:38
            Dobrym pomysłem jest bardzo podobna Kataleia/ Kataleja albo Katalina czy Katia. Albo zbliżona spółgłoskami Kasjana, Kasandra, Kesja, Kasjopea. Można też nadać po prostu Kasię. Anastazja to piękne imię i tak samo Katarzyna jest wyjątkowa. Prawdopodobnie to spolszczenie - rzyna oraz zgrubienia obrzydzają ludziom to naprawdę super kobiece, urocze i zmysłowe imię. W innych językach bez tych przekształceń brzmi o wiele lepiej bez 'rz' i twardego ( Y ).
      • niii Re: Katarzyna czy Joanna? 05.02.23, 23:26
        Moim zdaniem masz śliczne imię, jest uniwersalne, miłe i bardzo kobiece smile Joanna również piękna i rzadka jak i Kasia pośród najmłodszych rocznikach ostatnio.
        • addie_la_rue Re: Katarzyna czy Joanna? 06.02.23, 17:38
          Dziękuję Ci bardzo. smile
    • kocynder Re: Katarzyna czy Joanna? 07.03.23, 20:34
      No cóż, ja z roczników, o których się mawiało, że "w każdej klasie po trzy Asie"... A za Katarzyną nie przepadam, choć nie mogę nic konkretnie zarzucić. Z tych dwóch - nie wybrałabym żadnego. big_grin
    • karoleena Re: Katarzyna czy Joanna? 09.03.23, 13:31
      Joanna podoba mi się bardziej od Katarzyny, ale wolę Kasię od Asi.
      • iliri Re: Katarzyna czy Joanna? 12.03.23, 21:21
        To ja się podpiszę. Dodam jeszcze, że Joannę mogłabym rozważać dla córki, ale tylko zdrabnianą do Joasi, bo Asi nie lubię bardzo. Katarzyny bym nigdy nie nadała.
    • niii Re: Katarzyna czy Joanna? 09.03.23, 16:40
      Dla tych, którzy nie chcą rezygnować z pięknego imienia Kasia, a chcą uciąć niecodzienną końcówkę, gorąco polecam Kataleję, Katalinę, Kasandrę i Kasjopeę, Kasjanę wink
      Joanna na dobrą formę, a jeżeli komuś nie pasuje, to jest jeszcze Joabella, Joachima z tych zaczynających się od Joa-.
    • aledziwok Re: Katarzyna czy Joanna? 11.03.23, 02:09
      Joanna, ponieważ jest to imię dość międzynarodowe i nie sprawiające problemów. Katarzyna ciężka do wymówienia dla obcokrajowcow. Ogólnie to ani Asia ani Kasia mi sie nie podobają, ale gdybym miała wybierać to zdecydowanie Asia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.