Dodaj do ulubionych

Wiktoria czy Gabriela?

30.01.23, 15:20
Które imię wolicie? smile Przymykając oko na popularność☺️ Chyba każdy wie, że ja jestem ogromną fanką Wiktorii 😀🥰
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: Wiktoria czy Gabriela? 30.01.23, 15:27
      Ani jedno, ani drugie sad

A zdrobnienie Gabi lub Wiki to już w ogóle sad
    • niii Re: Wiktoria czy Gabriela? 30.01.23, 15:33
      Osobiście wybieram Wiktorię , którą niezmiennie uwielbiam za znaczenie i za to, jak brzmi. W Gabrieli nie podoba mi się bardzo zdrobnienie ' Gabrysia', słyszę tam ' Rysię' i to mnie zniechęca. Gabrysia i Bogusia to zdrobnienia, których nie polubię. Lubię skracać nietypowo imiona i na Gabrielę mówię oprócz standardowej Gabi - Bri, istnieje też samodzielnie imię Briela. Można też skracać jako Gala. Wiktoria ciekawa również jako Tori poza dziewczęcą Wiki czy Wiksą, Wiką smile
    • remigia1 Re: Wiktoria czy Gabriela? 30.01.23, 16:22
      Z tej dwójki zdecydowanie Wiktoria. Gabrieli nie lubię. W Wiktorii trochę przeszkadza mi skojarzenie z pewną nielubianą osobą, ale imię samo w sobie brzmi ładnie.
    • dalenia Re: Wiktoria czy Gabriela? 30.01.23, 16:44
      Abstrahując od popularności - Wiktoria. Lubię jej brzmienie. Mam siostrzenicę Wiktorię i w sumie to imię dość wdzięczne w użyciu, jako Wika, Wiktorka. Moja praprababka była Wiktorią, stąd też mam jakiś sentyment. Oczywiście dzisiejsze konotacje Wiktorii skutecznie mnie od niej odpychają, mam na myśli nadawalność w środowiskach nieco "dresiarskich".

Gabrieli nigdy nie lubiłam, bez szczególnego powodu. Ostatnio się przekonałam, szczególnie do pełnej wersji. Gabrysia, Gabrielka dla małej dziewczynki też fajna, ale już Gabi, Gaba nieszczególnie. Znane mi Gabriele nawet w wieku doroslym funkcjonują jako "Gabi".

Gdyby ktoś z nożem przy szyi kazał mi dziś wybrać jedno z nich dla córki, to wybrałabym Gabrielę. Nie niesie za sobą takich społecznych skojarzeń, jest rzadsza i może jakimś cudem uniknęłabym "gabowania" 🙈
      • niii Re: Wiktoria czy Gabriela? 30.01.23, 17:50
        Jakich społecznych skojarzeń? Pierwsze słyszę, ,żeby szlachetne imię mogło być 'dresiarskie'. Można zwyczajnie nie patrzeć na czyjeś opinie i nadawalność, a nadawać, co nam się podoba. Gdyby nagle imię Noga, Melina, Burak czy Dzierżykija zaczęły w Polsce nadawać ' warstwy jelYtarne' to znaczyłoby, że mamy ich kopiować bez zastrzeżeń? wink
        • dalenia Re: Wiktoria czy Gabriela? 31.01.23, 12:04
          Oczywiście, można nie patrzeć na nic i nadać nawet Adolfa, jeśli się komuś podoba.
          • polik17 Re: Wiktoria czy Gabriela? 31.01.23, 15:54
            XDDD
          • niii Re: Wiktoria czy Gabriela? 31.01.23, 16:37
            No to lepsza już chyba Alfonsa ? wink Z tych dzisiaj nieużywanych przez odcisk historii wink
    • paula.anna Re: Wiktoria czy Gabriela? 30.01.23, 17:03
      Ani jedno, ani drugie 🤷.
    • adalwinka Re: Wiktoria czy Gabriela? 30.01.23, 19:16
      polik17 napisała:
      > Chyba każdy wie, że ja jestem ogromną fanką Wiktorii 😀🥰

Może nie ogromną, ale też nią jestem wink Zatem Wiktoria. Gabriela w porządku, ale wolę męską formę tego imienia.
      • polik17 Re: Wiktoria czy Gabriela? 30.01.23, 21:07
        Piąteczka big_grin
    • sulimira Re: Wiktoria czy Gabriela? 31.01.23, 10:33
      Wiktoria. Dla mnie brzmi lepiej i znaczenie o "cale niebo" lepsze
      • polik17 Re: Wiktoria czy Gabriela? 31.01.23, 11:19
        Ja też tak uważam smile
      • polik17 Re: Wiktoria czy Gabriela? 31.01.23, 15:53
        Wiktoria też ma większą tradycję w Polsce, bo jest starsza od Gabrieli smile
        • niii Re: Wiktoria czy Gabriela? 31.01.23, 16:39
          W Polsce jest starsza ale patrząc na tradycję, ogólnie Gabriela przez pochodzenie jest wcześniejsza jako Gabriel : D
          • polik17 Re: Wiktoria czy Gabriela? 31.01.23, 17:18
            No dobrze, ale mi chodzi o Polskę w tym przypadku wink
            • niii Re: Wiktoria czy Gabriela? 31.01.23, 17:30
              Wiem, miałam na myśli Biblię ogólnie; D
      • niii Re: Wiktoria czy Gabriela? 11.03.23, 23:14
        Dla dziewczynki to dość kłopotliwe znaczenie.
    • gaudencja Re: Wiktoria czy Gabriela? 26.02.23, 00:19
      Wolę Wiktorię, ale dziś bym jej nie nadała. Powiew świeżości niosła w latach 80.
    • niii Re: Wiktoria czy Gabriela? 26.02.23, 21:01
      Zamiast Gabrieli - Galadriela, Aubriela albo Audriela wink Wiktoria bez zmian, wygrywa w każdym stuleciu wink
    • aledziwok Re: Wiktoria czy Gabriela? 11.03.23, 02:16
      Wolę Wiktorię (w pełnej formie, nie podobają mi się zdrobnienia Wika, Wikta czy Wiki).
      Gabrieli w ogóle nie lubię, ani w pełnej formie ani żadnego ze zdrobnień.
    • misslucky133 Re: Wiktoria czy Gabriela? 11.03.23, 11:39
      Wylamie sie bo zdecydowanie wole Gabriele smile Brzmienie i znaczenie Wiktorii jest super ale czuje, ze to nie jest ''moje'' imie. Gabriela podobala mi sie od zawsze za delikatnosc i melodyjnosc, lubie tez meska wersje Gabriel.
      • niii Re: Wiktoria czy Gabriela? 11.03.23, 17:17
        A wolisz Gabriela czy Gabriella? Rzeczywiście, bardzo melodyjne i jakby 'elfie'.
        • misslucky133 Re: Wiktoria czy Gabriela? 11.03.23, 20:24
          W Polsce wole forme Gabriela, nie chcialo by mi sie caly czas zaznaczac, ze imie jest przez dwa ''l'' i nie chcialabym zeby corka musiala to robic. Za granica moglaby byc Gabriella.
          • niii Re: Wiktoria czy Gabriela? 11.03.23, 23:21
            Rozumiem smile Za granicą owszem, a w Polsce zawsze trzeba mówić, że są podwajane litery, to bardzo uciążliwe i czasem tak mi się też zdarza i to przy prostym imieniu i podwójnym n, co jest normalne w udziwnionych imionach takich, jak np. Lenna, Dianna, a kiedyś i w polskich - Marzenna, Bożenna. Ja też nie nadam przyszłemu dziecku imienia, które wszędzie inaczej się pisze i czyta, tylko neutralne.
            Ostatnio widziałam Żasmin i Skarletę - bardzo brzydkie spolszczenia.
    • n.ataleczk.aa Re: Wiktoria czy Gabriela? 11.03.23, 23:47
      Wyjątkowo nie lubię Gabrieli, mimo że to moje drugie imię (co ciekawe, męską wersję Gabriel uwielbiam smile. Co do Wiktorii nie jestem przekonana, miałam moment polubienia tego imienia ze względu na miłe skojarzenia z osobą (które niestety zamieniły się już w negatywne), a obecnie przeszkadza mi popularność.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.