mm1206 Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 03.02.23, 11:41 Agata i Marta, moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 03.02.23, 14:39 Moim zdaniem mogą być każde z nich, tylko nie Martyna. Dzięki za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 26.02.23, 11:57 Dzięki za Twoją cenną pomocną opinię Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 03.02.23, 15:57 Agnieszka i Martyna Agata wcale mi się nie podoba, Marta kojarzy mi się ciotkowato. Agnieszkę bardzo lubię, mimo popularności. Martyna w sumie jest dla mnie neutralna, jak komuś się podoba to czemu nie Na pewno wolę ją od Marty. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 03.02.23, 18:27 Agaty nie lubię, sama nie wiem dlaczego. Chyba gdzie się spotkałam, że Agata była nazywana Gacią, brrr 😬. Agnieszka jest ciotkowata, ale ma w sobie jakiś urok. W Marcie nie podoba mi się znaczenie. Martyna jest okej, kojarzę serię książek dla dzieci o Martynce i to dość mile skojarzenie. Poza tym jedna Martyna odegrała dość ważną rolę w moim życiu. Podsumowując, wolę Agnieszkę i Martynę. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 04.02.23, 22:30 > Chyba gdzie się spotkałam, że Agata była nazywana Gacią, brrr U Joanny Chmielewskiej, chyba w "Szajce bez końca". Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 04.02.23, 23:53 To normalne raczej, bo sporo imion rozpoczynających się od A traci je w zdrobnieniach, np. Apolonia - Pola, Anastazja - Nastka Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 03.02.23, 18:44 Postuluję o niezaśmiecanie forum tego typu wątkami, tylko o stworzenie jednego np. o nazwie "Które imię wolicie?". Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 03.02.23, 19:04 A nie było już takiego wątku? Mnie się kojarzy, że była taka zabawa Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 03.02.23, 22:28 forum.gazeta.pl/forum/w,12924,171523183,171523183,Zabawa_czy_.html Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 04.02.23, 00:37 Może są takie wątki ale ZDECYDOWANIE więcej konkretnych i osobnych. A takie łatwo znaleźć, są pojemne, nie pobieżne i cenię o wiele bardziej Nie podzielam zachwytu, by wszystko katalogować i formalizować. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 03.02.23, 19:05 forum.gazeta.pl/forum/w,12924,173096651,173096651,ZABAWA_Ktore_imie_ladniejsze_.html?s=1#p173116758 O, było coś takiego, o podobnej idei. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 03.02.23, 20:20 Czy chodzi też o moje wątki? 😀 Przepraszam, jeśli zaśmiecam nimi forum. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 03.02.23, 20:30 Polu, nie wiem co uważają inne użytkowniczki, ale mnie Twoje wątki nie przeszkadzają. ☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 04.02.23, 00:41 Po co przepraszać? Forum tworzymy wspólnie, po co budować w sobie poczucie winy i bycie ' podwładną'? Skoro wszystkie się udzielamy i coś wnosimy razem?W jednym osobnym wątku pojawia się o wiele więcej wypowiedzi. Ja na pewno nie przepraszam, imiona są jedną z naszych pasji i mamy prawo do zakładania różnych wątków Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 04.02.23, 12:30 Nie zaśmiecasz, Polu Miło się je czyta Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 03.02.23, 22:32 Przeglądałam forum i niestety taki pomysł nie sprawdziłby się. Po 1, cały czas dyskutuje się o różnych imionach, i czasem tytuł przyciąga uwagę, po 2, łatwo znaleźć w wyszukiwarce. A forum jest dla ludzi, 'żywe', nie ma sensu go uściślać i uciskać, bo i tak jest to i niewykonalne i mało przyjazne czy otwarte rozwiązanie. Za dużo dzisiaj zbędnej biurokracji, zaostrzania przepisów, nadawania przywilejów oraz dokumentowania w każdym detalu tego, co powinno mieć swobodną formę. Nigdzie nie ma tak rygorystycznych przepisów, a prowadziłam dwa fora tematyczne dotąd. Wiecej luzu wpłynie na rozwój forum Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 26.02.23, 11:59 Wydaje mi się, że taki zbiorowy post-most może też się przydać choć łatwiej znaleźć np. w wyszukiwarce wtedy konkretne wątki z imionami Odpowiedz Link Zgłoś
vanilde Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 03.02.23, 19:22 Mam na imię Agata i bardzo mi się podoba to imię Agnieszka mi się nie podoba, nie lubię dźwięku "sz", formy przypominającej zdrobnienie "ka", i dodatkowo przeszkadzałoby mi, że zagranicą nikt nie wie, jak to wymówić. To imię wydaje mi się mało eleganckie w brzmieniu. Marta jest ok, choć dla mnie bez wyrazu. Martyna mi się nie podoba, dla mnie to udziwniona wersja Marty. Odpowiedz Link Zgłoś
misslucky133 Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 03.02.23, 19:37 Tylko Martyna Agnieszka bardzo nie podoba mi sie brzmieniowo, znam tez Agnieszke, ktora bardzo nie lubi swojego imienia i jakos tak mi to utkwilo w pamieci. Agata i Marta sa dla mnie poprostu brzydkie, wrzucilabym je do jednego worka z Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 03.02.23, 21:36 Agata. Jakoś nie jestem jej wielką fanką, ale brzmi dla mnie bardziej elegancko, konkretnie. Do Agnieszki nie mam serca, choć jest coś w brzmieniu tego imienia, co może się podobać. Może wszechobecne Agnieszki mnie tak zniechęciły, Agat znam dużo mniej. Marta Tu nie mam wątpliwości. Ogólnie Marta to dla mnie jedno z bardziej przezroczystych imion. Jest mi totalnie obojętna. Natomiast zupełnie nie przepadam za Martyną. Odbieram ją jako sezonową, twardą, nieprzyjemną w brzmieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 04.02.23, 00:51 Zgadzam się z Tobą, M., co do Martyny i odnośnie jej twardości. Ogólnie ujęłam popularne imiona, które były używane kiedyś i dzisiaj, o podobnym brzmieniu. Martyn jest sporo, w różnym wieku ale ogólnie w Polsce jest to imię dorosłych kobiet, jak i dziewczynek obecnie. Nie podoba mi się też ani Marcina, ani Marcyna( inne wersje Martyny) ale wyłącznie z powodu warczącego brzmienia ( tak jakby rozpędzona wiertarka uderzyła w drewniany kloc i tam borowała długo, aż by się spaliła od iskier i utknęła , a komuś może podejść o wiele bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 26.02.23, 00:41 niii napisała: Marcyna( > inne wersje Martyny) Świeżo przez ciebie wymyślona. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 26.02.23, 17:20 Nie, znalazłam na stronie ze spolszczeniami. Była Marcyna i Marcina. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 26.02.23, 19:15 Jak wspomniałam, nie ze wszystkich stron warto korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Agata, czy Agnieszka, Marta, czy Martyna ? 03.02.23, 22:45 Sama nie jestem fanką twardych brzmień, więc nie nadałabym osobiście Martyny ani Marty przez zbitkę 'rt'. Taka samą trudność jest u Konstancji, ' nst' i tylko zdrobnienia są łatwo wypowiadalne. Dla mnie te imiona są ładne w części ' Mar', nie podoba mi się w większości imion końcówka - tyna. Co do Agnieszki, lubię brzmienie sz i końcówkę - ka, nie lubię natomiast imion zbliżonych: Jagna, Jaga. Moje odczucia mogą wydawać się odmienne, bo nie kieruję się upływem czasu, a melodią i przesłaniem imienia. Agata mniej popularna niż Agnieszka i prawie jak agat, kamień Większość nie przepada za ' ri', a ' ri' jest jeszcze w porządku, za to 'rt' sprawia mi duży dyskomfort jak to słyszę, czuję od razu warsztatowe klimaty Odpowiedz Link Zgłoś