Dodaj do ulubionych

Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazja?

03.02.23, 00:19
Które Was urzeka? wink
Obserwuj wątek
    • niii Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 03.02.23, 14:48
      Mnie podoba się niezmiennie Anastazja i Nastazja. Ostatnio doceniłam też nieznany mi dotąd skrót od Konstancji - Nastka, z którego powodu lubię też m.in. Anastazję i Nastazję). Nastia chyba zbyt wschodnia, choć też już nadawana. Spotkałam się też z samą Stazją w sieci ale nie wiem, czy to imię jest już oficjalnie wpisane, może wiecie więcej o tym wink
    • n.ataleczk.aa Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 03.02.23, 19:26
      Bardzo lubię Konstancję, uwielbiam takie eleganckie imiona. O Konsueli pierwsze słyszę i kojarzy mi się jedyne z konsulem. Poza tym w sieci wyskoczyły mi sprzeczne informacje o etymologii imienia. Anastazję bardzo doceniłabym u kogoś, sama znałam dwie nastolatki o tym imieniu, obydwie zdrabniane do Nastki. Nastazja też mi się podoba, jednak brzmi troszkę pretensjonalnie. Wspomnianą w wątku Nastię kiedyś miałam w moich ulubionych imionach, obecnie mój entuzjazm troszkę ostygł, ale wciąż ją lubię.
    • addie_la_rue Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 05.02.23, 20:56
      Konstancja podoba mi się, wydaje mi się być taka dostojna, o Konsueli pierwsze słyszę, ale również niczego sobie.
      Wstyd się przyznać, ale o Nastazji dowiedziałam się stosunkowo niedawno, jakiś rok temu czy coś, ale podoba mi się bardzo, natomiast jeśli chodzi o Anastazję jest jednym z dwóch moich ukochanych imion żeńskich. Ponieważ jeszcze nie jestem dorosła, po 18 zamierzam sobie zmienić imię na to właśnie, dlatego też ma w moim sercu szczególne miejsce.
      • niii Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 05.02.23, 23:21
        O, to super, też uwielbiam Anastazję smile Nastazję również bardzo lubię i Nastię. Powodzenia w jak najszybszej zmianie imienia, jeśli chcesz, to możesz napisać tu swoje dotychczasowe też smile
        • addie_la_rue Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 06.02.23, 17:41
          Dziękuję bardzo smile a dotychczasowe imię to Katarzyna. smile
          • niii Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 06.02.23, 18:33
            Szczerze, Twoje jest ponadczasowe, słodkie, urocze. Ale kibicuję mocno jeśli chcesz być już legalną Anastazjąsmile
            • addie_la_rue Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 06.02.23, 18:36
              Tak, co do ponadczasowości zgadzam się zdecydowanie i to jest chyba jedyna rzecz, którą lubię w imieniu, jakie mam jeszcze w papierach. 😁
              Bardzo dziękuję za miłe słowa. 😊
      • n.ataleczk.aa Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 06.02.23, 00:15
        Anastazja to przepiękne imię, mam nadzieję, że po zmianie będzie Ci się je dobrze nosić 😊
        • niii Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 06.02.23, 14:14
          Nosiło* Piszę z telefonu i wpada słownik automatyczny wink
        • addie_la_rue Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 06.02.23, 17:43
          Dziękuję Ci smile również mam taką nadzieję, wydaje mi się, że powinno być w porządku, ponieważ używam go już chyba cztery lata. smile
          • niii Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 06.02.23, 18:38
            Oczywiście, i gratuluję świetnego gustu imienniczego. Może pozwolenie na zgodę zależy od lokalizacji urzędu - w moim przypadku zgodziliby się, gdybym chciała zmienić swoje albo od fantazji i widzimisię biurokracji smile
            • addie_la_rue Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 06.02.23, 20:02
              Dziękuję smile Pewnie lokalizacja urzędu ma coś do rzeczy, ale w moim miejscu zamieszkania raczej nie powinno być problemów, bo miałam kiedyś znajomą, z którą ostatnio się spotkałam i stwierdziła, że tutaj nie miała kłopotów ze zmianą imienia. Także mam nadzieję, że i mi nie będą specjalnie robić problemów. smile
      • polik17 Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 06.02.23, 01:29
        Ooo, to podwójnie witam moją rówieśniczkę big_grin Z tym, że ja już chwilę po 18 i w dodatku nieudanej próbie zmiany imienia...
        • addie_la_rue Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 06.02.23, 17:47
          Dziękuję ponownie za podwójne powitanie 😄
          Muszę przyznać, że czytałam starsze wątki, kiedy opowiadałaś o zmianie imienia, Polu. Jeśli nie jest to dla Ciebie zbyt trudny temat, mogę zapytać, co się stało? Nie zgodzono się w urzędzie czy powód był inny?
          • polik17 Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 07.02.23, 00:31
            Tak, niestety nie zgodzono się w urzędzie sad Ale mam w planach spróbować jeszcze w tym roku, w innym mieście😊 Jedno jest pewne - ja się nigdy nie poddaje smile
            • addie_la_rue Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 07.02.23, 15:54
              Kiedy czytałam Twoje poprzednie wątki, nie wydało mi się, żeby mogli się do czegoś przyczepić. Niestety urzędnicy mają różne humory. sad
              Super, nie poddawaj się! I pamiętaj, że chociaż w internecie, na forum, to i tak jesteśmy z Tobą i bardzo Ci kibicujemy, żebyś mogła w końcu zostać swoją wymarzoną Apolonią. smile
              • polik17 Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 07.02.23, 16:31
                Naprawdę dziękuję ślicznie z całego serduszka >3 Nawet nie zdajecie sobie sprawy, jak wiele to dla mnie znaczy big_grin Tak, było uzasadnienie. Dokładnie to nie pamiętam, ale coś w stylu "Imię Oliwia wcale nie jest ośmieszające, znam dużo Oliwii i jakoś nie słyszałam, żeby któraś narzekała na swoje imię" XDDD Normalnie myślałam, że wybuchnę śmiechem.
                • n.ataleczk.aa Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 07.02.23, 16:54
                  Straszliwe nieprofesjonalne 😂. Oby się udało gdzieś indziej.
                • addie_la_rue Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 08.02.23, 16:26
                  Hm. Mogę zareagować wyłącznie tak: 😂
                  To nie ma sensu, może dla Ciebie jest ośmieszające? Może to był jeden z tych ludzi w zawodzie, którzy mają wszystko nie powiem gdzie i chcą się jak najszybciej pozbyć klientów.
                  • polik17 Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 08.02.23, 18:15
                    Tak, możliwe smile
                • niii Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 14.02.23, 14:34
                  Imię Oliwia może się obecnie nadal podobać bądź nie ale możesz dołożyć takie uzasadnienie, jakie poprę cytatem, Polu - większość mówi Oliwka, a często też Oliwa, bo sama słyszałam. A w słowniku miejskim, czy w potocznym wyrażeniu Oliwa mówi się na kogoś, kto ' daje w szyję '( cytat- ' to stara oliwa' - o kobiecie być może młodej ale zaprawionej procentami). Podałam szczery przykład i nie obrażaj się. Życzę z serca zmiany imienia, bo wtedy się ucieszysz i poczujesz ulgęsmile
            • n.ataleczk.aa Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 07.02.23, 16:12
              Powodzenia, będę trzymala kciuki ☺️. A jeśli można wiedzieć to czy było jakieś uzasadnienie wobec decyzji?
      • gaudencja Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 26.02.23, 14:34
        addie_la_rue napisała:

> Wstyd się przyznać, ale o Nastazji dowiedziałam się stosunkowo niedawno, jakiś

Żaden wstyd, to rodzaj zdrobnienia od Anastazji.
    • dalenia Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 06.02.23, 21:23
      Bardzo lubię Konstancję, ale ciężko mi o jakieś sensowne zdrobnienie. Nastka jest wg mnie mało intuicyjna w tym przypadku, a Kostka nieszczególnie mi się podoba.

Zawsze podobała mi się Anastazja. Dziś odbieram ją z lekka pretensjonalnie, nowomodnie. Nie nadałabym jej już własnej córce. Od Anastazji zdrobnienie "Nastka" jest już bardziej oczywiste i lubię je. Do tego urocza Anaszka.

Nastazja ma swój urok, choc dla mnie brzmi jednak na nieco uciętą. Bałabym się też wiecznego poprawiania z Anastazji.
      • n.ataleczk.aa Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 06.02.23, 22:49
        Ja myślę, że nieoczywistość zdrobnień Konstancji nie jest dużą wadą, wiele imion nie ma oczywistych zdrobnień smile. A od Konstancji może być Nastka, Kostka (której również nie lubię), Kosia i nawet znam Konstancję nazywaną Tunią, co bardzo mi się spodobało (Konstunia → Tunia), też bardzo nieoczywiste zdrobnienie.
    • horoszuka Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 07.02.23, 10:53
      Na Konstancję wolałabym Kaja, na Anastazję Anaszka.
      • n.ataleczk.aa Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 07.02.23, 11:16
        Nie wpadłabym na Kaję od Konstancji. Anaszka od Anastazji - pięknie 😍.
      • niii Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 07.02.23, 11:22
        Ciekawie, a Anaszka unikalna i super smileAnastazja to też w zdrobnieniu: Ana, Ananaska, Anastasia, Aja, Anaja, Stasia, i oczywiście Nastka, Nastia.
    • misslucky133 Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 07.02.23, 17:47
      Niestety zadno z nich nie odpowiada mi brzmieniowo. Moglyby trafic na moja czarna liste wink
      • niii Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 08.02.23, 01:31
        Dzięki za otwartą odpowiedź, pozdrawiam serdecznie smile
    • polik17 Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 15.02.23, 20:37
      Bardzo podoba mi się Anastazja, szczególnie w pełnej formie smile Konstancję również lubię, ale brakuje mi poręcznych zdrobnień, dlatego sama bym jej nie nadała. Nastazja na pewno byłaby mylona z Anastazją i ogólnie brzmi jak takie ucięte. O Konsueli pierwsze słyszę, zdecydowanie mi się nie podoba.
      • niii Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 15.02.23, 21:24
        Konsuela również nie jest w moim typie. Nadałabym Anastazję ze względu na bajkowość i urzekające brzmienie. Można skracać również do : Ana lub Stazja, Staza, Stasia, Tasia etc. Nastazja też mi się bardzo podoba, jak i Nastia. Konstancja ciekawa, lubię zdrobnienie Nastka w tych 3 imionach, i poza tym w Nasturcji smile
    • sferoplast Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 17.02.23, 12:32
      Bardzo lubię oba, kiedyś planowałam 2 córki - Konstancję i Anastazję. Teraz raczej wybiorę przyszłym dzieciom inne imiona, ale do tych dwóch nadal czuję sympatię.
      • niii Re: Konstancja, Konsuela, czy Nastazja i Anastazj 18.02.23, 03:44
        Super wink Może zdradzisz propozycje za jakiś czas, mam przeczucie, że będą inne, wyróżniające się smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.