polik17 04.02.23, 22:30 Jak wyżej Podoba Wam się? Byłybyście skłonne nadać czy bardziej po prostu docenilibyście u kogoś? ☺️ Mnie się w pełnej formie bardzo podoba, ale już zdrobnienie Iga dużo mniej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remigia1 Re: Co sądzicie o imieniu Ignacja? 04.02.23, 22:42 Nie lubię tego imienia, jest dla mnie zbyt odmęskie ze względu na dużą popularność męskiego odpowiednika. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Co sądzicie o imieniu Ignacja? 05.02.23, 11:36 remigia1 napisała: > Nie lubię tego imienia, jest dla mnie zbyt odmęskie ze względu na dużą popularn > ość męskiego odpowiednika. Podpisuję się pod tym. Dodatkowo ostatnio zaczęłam mieć wrażenie, że to imię sztuczne, coś jak imiona sióstr zakonnych. Za to jeśli ktoś chce mieć córkę Igę, a nie nadawać zdrobnienia, to dobry kompromis. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Co sądzicie o imieniu Ignacja? 05.02.23, 12:58 emnilda.wolna napisała: > Za to jeśli ktoś chce mieć córkę Igę, a nie nadawać zdrobnienia, to dobry kompr > omis. Tak. Ale z drugiej strony, Ignacja zdrabniana zawsze do Igi musiałaby w sytuacjach oficjalnych zawsze tłumaczyć, że jest Ignacją, bo raczej nikt się tego nie domyśli. Z tego powodu myślę, że jest to nieco niepraktyczna opcja. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Co sądzicie o imieniu Ignacja? 05.02.23, 13:25 Myślę, że takie sytuacje już maja miejsce, albo zaraz będą miały. Przy obecnej modzie na nadawanie zdrobnień. Tłumaczenie, że Pola od Apolonii, a nie po_prostu_Pola, Nela od Kornelii itp, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Co sądzicie o imieniu Ignacja? 04.02.23, 23:47 Bardzo mi sie podoba, ale nie moglabym nadac poniewaz zdrobnienie Iga jest nieuniknione, a mi sie zupelnie nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Co sądzicie o imieniu Ignacja? 04.02.23, 23:50 Ciekawe, bo bardzo rzadko nadawane wcześniej, teraz zaczyna pojawiać się częściej Można skracać tak, jak w Ameryce Południowej np. od środkowej części imienia - Nasia, kiedy Iga nie jest komuś wygodna Ignacy np. nie podoba mi się w pełnej formie, Ignacja wygląda lepiej niż męski odpowiednik w moim odczuciu. Można też stworzyć miły skrót Naja. Nie nadałabym ale doceniam u kogoś, jest oryginalna na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Co sądzicie o imieniu Ignacja? 05.02.23, 10:32 Gdzie niby zaczyna się pojawiać częściej? Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Co sądzicie o imieniu Ignacja? 05.02.23, 13:19 Częściej w świadomości, bo ludzie poszukują imion nienadużywanych, kombinują też, tworząc damskie imiona od męskich. Osobiście nie znam żadnej Ignacji, raz widziałam w gazecie zestawienia, że staje się tylko rozpoznawalna i rozważana do nadania. A samo imię pojawiło się w artykułach, czasem w mediach. Mnie nie pasjonuje to imię, podobno na celowniku różnych sieciowych twórców od niedawna, jak przedtem powracający Gustaw. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Co sądzicie o imieniu Ignacja? 05.02.23, 10:33 Bardzo ją lubię. Jest mocną kandydatką na imię dla drugiej córki. Mnie zawsze dziwiło, że Ignacja jest tak ekstremalnie rzadka. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Co sądzicie o imieniu Ignacja? 05.02.23, 13:41 Jeśli tak czujesz, to zrób tak Sama uważam, że jest bardzo unikalna. Nie nadam jej sama bo kojarzy mi się z kimś, kogo znałam i kto bardzo cierpiał. Ma ładne spółgłoski. Ignacy występuje na zasadzie Marcelego i Wincentego w Polsce - nikt nie mówi na co dzień Marceli, Ignacy, Wincenty, przez to powstał samodzielny Marcel i Wincent/ Vincent. Y na końcu kojarzy się ludziom archaicznie, może tylko w imieniu Jerzy mniej. Ignacja podoba mi się o wiele bardziej, niż Ignacy z powodu braku problemu z Y( większość mówi Igi albo Ignaś ale potem pojawia się Ignac). Mnie też to dziwi, powinna być doceniana. Zauważyłam jeszcze prawdopodobnie pochodne od Ignacji imię, Ignella. Warto nadać takie imię, jest wyjątkowe w Polsce również Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Co sądzicie o imieniu Ignacja? 05.02.23, 10:42 Dotąd nie skojarzyłam jej z Ignacym 🙈. A to dla mnie argument na nie- bo nie lubię Ignacego 🤷. Choć Ignacja brzmi wg mnie znacznie lepiej niż Ignacy. Dlatego u kogoś zdecydowanie doceniłabym. Fajna opcja do skracania do Igi. I cudowna odmiana po Zośkach, Zuziach, Julkach itp, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
misslucky133 Re: Co sądzicie o imieniu Ignacja? 05.02.23, 16:58 Nie podoba mi sie brzmieniowo, i to bardzo. Kojarzy mi sie z wyrazem ''gnaty'', nic na to nie poradze Ogolnie bardzo lubie koncowke -cja ale jesli chodzi o Felicje czy chociazby Alicje. Ignacja brzmi dla mnie bardzo nieprzyjemnie. U kogos moglabym docenic ale nie lubie za bardzo, gdy ktos wybiera niszowe imie tylko po to zeby sie wyroznic lub wierzy, ze dzieki temu dziecko bedzie ''wyjatkowe'' lub bardziej wyjatkowe niz jakby mialo zwyczajne, oklepane imie. Jesli wiedzialabym, ze rodzice wybrali takie imie, dlatego, ze naprawde im sie podoba to czemu nie. Osobiscie wybralabym krotka wersje Iga a jeszcze lepiej Ida. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Co sądzicie o imieniu Ignacja? 05.02.23, 16:59 Za bardzo odmęskie, nie podoba mi się. Lubię zwykłą Igę, nawet jeśli jest zdrobnieniowa. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Co sądzicie o imieniu Ignacja? 06.02.23, 14:45 Może tylko pokrewne spółgłoskowo ale znalazłam imiona z podobnymi literami te rzadziej wybierane: Magnolia Gigi, Gizela, Miglena, Gina Digna, Ifigenia Jagna Ligia Remigia Regina Segolena Solange Vinga Ingela Agnella Georginia/ Georgina Gina Ewangelia, Ewangelina, Vangelika Angelia ( czytane przez G) Tegan Egle Aglaja Glafira Begonia Benigna Eugenia Nigella Gerlinda Magenta Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Co sądzicie o imieniu Ignacja? 06.02.23, 16:49 Niestety mi się nie podoba, mimo że Ignacego bardzo lubię. Z Igą jestem osłuchana, więc mam neutralne podejście. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Co sądzicie o imieniu Ignacja? 06.02.23, 22:16 Ignacja mi się podoba, ale raczej u kogoś. Zdrobnienie Iga dla nastolatki ok, dla małej dziewczynki przesłodka Ignasia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Co sądzicie o imieniu Ignacja? 26.02.23, 01:02 Bardzo mi się podoba, nie zdrabniałabym do Igi. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Co sądzicie o imieniu Ignacja? 26.02.23, 12:07 Nasia jest uroczym zdrobnieniem i u mnie wygrywa. Zamiast Igi może być też Igna ( neutralna w każdym wieku)i Ignasia, poza Ignacją. Damska wersja tego imienia podoba mi się o wiele bardziej, niż męska Podobny efekt jak Mateusza i Matei - Matea ciekawa przez rzadkość nadań, niekonwencjonalność. Odpowiedz Link Zgłoś