Dodaj do ulubionych

Leokadia, Leontyna czy Leopoldyna?

06.02.23, 21:08
Pomysł na wątek zaczerpnięty z siódmej części serii "Felix, Net i Nika".
Jeśli chodzi o mnie to tak:
Leokadia - jest dla mnie takie neutralne, nie podoba mi się w nim jedynie zdrobnienie Lodzia, za bardzo kojarzy mi się z lodami.
Leontyna - bardzo podoba mi się zdrobnienie Leonia, poza tym ma w sobie cząstkę "Leo", a mi bardzo podobają się takie "lwie" imiona.
Leopoldyna - zdecydowanie moja faworytka. Lubię jej męski odpowiednik - Leopold, a szczególnie zdrobnienie Poldek, a w żeńskiej formie Poldka albo Poldynka. Poza tym ja mam taki dziwny gust imienniczy, jak mawiają moi koledzy, dlatego mam kolejne uzasadnienie dla wyboru. smile
Jestem ciekawa Waszych opinii.
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Leokadia, Leontyna czy Leopoldyna? 06.02.23, 21:21
      Tylko Leontyna. Brzmi dźwięcznie i melodyjnie. Pozostałe dwa nie podobają mi się. Leokadia wg mnie brzmi nieco "obciachowo", zwłaszcza zdrobnienie Lodzia. Leopoldyna z kolei jest IMO zbyt długie, ma aż 5 sylab. Wolę krótsze imiona.
    • dalenia Re: Leokadia, Leontyna czy Leopoldyna? 06.02.23, 21:27
      Tylko Leokadia. Bardzo ją lubię. Nosiła je moja prababcia. Oczywiście babcia była na co dzień Lodzią, czego ja dla córki wolałabym uniknąć wink Ale lubiliśmy też mówić o babci pełną formą jej imienia, a ja czasem korzystałam z "Lodki", która też ma dla mnie dużo uroku. Współcześnie Leokadia może być Leą, Leosią (jak oczywiście każde z tych imion). A ja też chętnie używałabym Kadii, Kadusi.

Leontyna od biedy mogłaby być. Ale Leopoldyna to już dla mnie za dużo.
      • niii Re: Leokadia, Leontyna czy Leopoldyna? 07.02.23, 11:49
        Kadia to bardzo miłe zdrobnienie i też używałabym dla kogoś wtedy smile
      • addie_la_rue Re: Leokadia, Leontyna czy Leopoldyna? 07.02.23, 15:45
        Nie słyszałam do tej pory o zdrobnieniu Kadia. Jest śliczne! smile
    • n.ataleczk.aa Re: Leokadia, Leontyna czy Leopoldyna? 06.02.23, 22:56
      Z Leosiowych imion żeńskich najbardziej podoba mi się Leonia ☺️.
      Gdybym miała wybrać z wymienionych to zdecydowałabym się na Leokadię.
    • polik17 Re: Leokadia, Leontyna czy Leopoldyna? 07.02.23, 00:28
      Przyznam, że żadne z nich nie jest w moim guście. Z imion zaczynających się na „Le” podoba mi się jedynie Lea i Letycja smile
    • sulimira Re: Leokadia, Leontyna czy Leopoldyna? 07.02.23, 00:48
      Podoba mi sie Leokadia, ktora osobiscie zdrabnialabym do Ledy
    • niii Re: Leokadia, Leontyna czy Leopoldyna? 07.02.23, 11:46
      Uwielbiam wszystkie 'lwie' imiona, podobnie jak ' Felixa, Neta i Nikę, a z tych wymienionych przez Ciebie wybrałabym Leokadię ( bardzo ładna forma i brzmienie) i Leonię jako samodzielne imię.
      Sama znalazłam jeszcze Leonę i Leon i ta ostatnia podoba mi się wyjątkowo. Jest także Lea, Leandra, Leonika, Leanna, Leonarda i Leoncja z tych używanych w Polsce.
      Stawiam ostatecznie na dwie spośród Twoich kandydatek, Leonię i Leokadię, z przewagą Leonii wink
      Leontyna może brzmieć ciekawie, u mnie odpada tylko przez to, że nie przepadam za końcówką - tyna, dyna, yna' etc. Leopoldyna, gdyby zmienić jej końcówkę, byłaby w moim odczuciu bardzo interesująca, np. Leopoldiana, Leopoldia, Leopoldalia, Leopoldella - gdyby istniały takie warianty, poza Leopoldą i Leopoldyną. Obie leosiowe odmiany są świeże i rzadziej nadawane, więc warto przemyśleć Leontynę i Leopoldynę smile Osobiście wolę krótsze nieco, wyjątkiem jest m.in. Maksymiliana wink
      • niii Re: Leokadia, Leontyna czy Leopoldyna? 07.02.23, 11:48
        Leonillę*. I ta wersja zachwyca mnie najbardziej smile
      • niii Re: Leokadia, Leontyna czy Leopoldyna? 07.02.23, 11:53
        Z przewagą Leonii, bo podchodzi Ci najbliżej* i byłoby dla Ciebie najbardziej naturalne smile Leangela, Leobella również piękne, tylko nienadawane w Polsce smile
      • n.ataleczk.aa Re: Leokadia, Leontyna czy Leopoldyna? 07.02.23, 14:06
        A we wspomnianej przez Was serii książek Nika to zdrobnienie od jakiego imienia?
        • addie_la_rue Re: Leokadia, Leontyna czy Leopoldyna? 07.02.23, 15:44
          Jej przyjaciel wyjaśnia, że jest to "samobieżne" imię, tak zwracali się do niej nauczyciele w gimnazjum i władze, ale to może być równie dobrze zdrobnienie Moniki, Weroniki albo Dominiki. Albo Nikandry, ale w serii nie ma nigdzie na to dowodu.
        • niii Re: Leokadia, Leontyna czy Leopoldyna? 07.02.23, 23:50
          Jest tak, jak mówi Anastazja, to raczej niezależne imię wink Teraz powstaje sporo imion z końcówką - Nika, także teoretycznie i na kartach opowieści, i realnie, może być skrótem od każdego, ostatni przykład - Martynika.
      • addie_la_rue Re: Leokadia, Leontyna czy Leopoldyna? 07.02.23, 15:49
        Bardzo mi się podobają wszystkie wymienione przez Ciebie imiona. smile
        Moim zdaniem te wymyślone powinny na stałe wejść do rejestru, bo są naprawdę niesamowite. big_grin
        • niii Re: Leokadia, Leontyna czy Leopoldyna? 07.02.23, 23:51
          Dzięki, moim zdaniem również. Czuję, że w najbliższym czasie wpadnie więcej zmian że względu na mnóstwo napływowych osób, także doczekamy się wielu urozmaiceń wink
    • misslucky133 Re: Leokadia, Leontyna czy Leopoldyna? 07.02.23, 17:50
      Jesli chodzi o imiona podobne brzmieniowo to jak dla mnie tylko i wylaczenie Leonie albo Lea. Leokadia, Leontyna i Leopoldyna nie sa w moim guscie.
    • agarena1973 Re: Leokadia, Leontyna czy Leopoldyna? 08.02.23, 05:03
      Uwielbiam imiona odmęskie smile Z podanych najbardziej podoba mi się Leontyna, Leopoldyna nieco mniej, wydaje się nieco pompatyczna. Leokadię stawiam na trzecim miejscu - nie do końca odpowiada mi brzmienie, ale nie jest to imię, które odrzuciłabym smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.