Dodaj do ulubionych

Siania - zdrobnienie? Imię pełne?

01.03.23, 10:32
Spotkałam na cmentarzu, na grobie dziecięcym. Nazwisko polskie, z dat widać, że dziewczynka żyła lat 4. Siania... O takim imieniu nie słyszałam. Ani wśród imion polskich, ani zagranicznych. A jeśli zdrobnienie to od czego?
Obserwuj wątek
    • niii Re: Siania - zdrobnienie? Imię pełne? 01.03.23, 14:18
      Może Sebastiana, Sienna( Siena), a może Sia. Albo zapis egzotycznego imienia czy też imienia typu Shania. Ostatnio widziałam na gov.pl imię Sena.
      • kocynder Re: Siania - zdrobnienie? Imię pełne? 01.03.23, 14:46
        W Shania powątpiewam, bo zmarła w 1964 roku... smile
    • dasza_dm Re: Siania - zdrobnienie? Imię pełne? 01.03.23, 14:33
      Wiem, że Sania to skrót od rosyjskiego Aleksandra. Ale tu widzę Sianię, a nie Sanię...
    • niii Re: Siania - zdrobnienie? Imię pełne? 01.03.23, 14:37
      Jest to też imię walijskie, angielskie oraz hebrajskie w takim samym zapisie ' Siania'.
    • paula.anna Re: Siania - zdrobnienie? Imię pełne? 01.03.23, 15:28
      Stawiam, że to zdrobnienie.
      Skoro dziecko zmarło w wieku 4 lat, a do tego w 1964 roku, czyli przed współczesną modą na infantylizację imion.
      A od czego zdrobnieniem może być Siania???
      Nie mam pomysłu.
      • kocynder Re: Siania - zdrobnienie? Imię pełne? 01.03.23, 16:14
        Też typuję, że zdrobnienie. Na grobach dziecięcych to dość częste: "Jacuś", "Kasieńka", "Martusia", "Krzyś"...
        Możliwe, że "tropem" jest wspomniana przez Daszę rosyjska Aleksandra - Sania, jeszcze bardziej "zmiękczona" mogłaby dać Sianię... A jeśli nie? Roksana - Roksiania - Siania? Z tym, że w tamtych latach Roksana...? Chyba niezbyt...
    • sulimira Re: Siania - zdrobnienie? Imię pełne? 01.03.23, 23:16
      To moze byc pieszczotliwe znieksztalcenie jakiegos imienia, moze nawet Malgorzaty. Trudno dojsc do pelnej formy w tym wypadku
      • niii Re: Siania - zdrobnienie? Imię pełne? 02.03.23, 10:15
        Popieram, najprawdopodobniej spieszczenie. Imion angielskich wtedy nie nadawano. Jeżeli to nie zdrobnienie, to bardzo możliwe, że imię jest pochodzenia hebrajskiego.
    • katarzynkaa Re: Siania - zdrobnienie? Imię pełne? 02.03.23, 14:30
      A może była to po prostu Kasia, Zosia, Basia albo Asia zdrabniana do Siani.
      • kocynder Re: Siania - zdrobnienie? Imię pełne? 02.03.23, 19:46
        Też możliwe, choć jednak niezbyt... Gdyby była "Siunia", no to właśnie zdrobnienie od Kasiunia, Basiunia, Zosiunia. Ale Siania? smile Ech, nie powinnam włóczyć się po cmentarzach! Zawsze coś dziwnego imienniczo wypatrzę... smile
        • katarzynkaa Re: Siania - zdrobnienie? Imię pełne? 02.03.23, 23:02
          Może młodsze rodzeństwo przekręcało tak to imię? Z Kasiuni - Siuni wyszła Siania.
    • paula.anna Re: Siania - zdrobnienie? Imię pełne? 03.03.23, 07:29
      Też myślę, że utarła się taka rodzinna, mocno zdrobniała, forma imienia.
      Którego imienia- możemy zgadywać, nie dowiemy się

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.