Dodaj do ulubionych

Wiktoria czy Dominika?

01.03.23, 20:04
Które imię bardziej Wam się podoba? smile U mnie wygrywa Wiktoria ze względu na dostojność.
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Wiktoria czy Dominika? 01.03.23, 20:19
      Lubię Wiktorię, ale w tym zestawieniu wygrywa u mnie Dominika. Jest mniej popularnym imieniem, nie kojarzy się z żadnym konkretnym pokoleniem ani grupą społeczną.
    • niii Re: Wiktoria czy Dominika? 01.03.23, 22:02
      Oba podobają mi się, jednak wybieram Wiktorię że względu na ponadczasowość i klasykę wink Rzadsza niż Dominika jest Domicela, a jeszcze rzadsza Niedziela, bardzo rzadko nadawana w Polsce, a to samo oznaczająca. Bardzo lubię imiona zawierające - nika, i do tego rozważania dodałybym jeszcze Weronikę, Berenikę, Kleonikę, Monikę, Minikę.
      • emnilda.wolna Re: Wiktoria czy Dominika? 02.03.23, 08:26
        > Niedziela, bardzo rzadko nadawana w Polsce

Ekstremalnie rzadko, spisy ministerstwa z uwzględnieniem osób zmarłych, imiona pierwsze i drugie, nie odnotowują nadań.
        • niii Re: Wiktoria czy Dominika? 02.03.23, 10:13
          Tak, mnie się podoba nie tylko że względu na rzadkość ale przez to, że rozpoczyna się na N, i zawiera dz.
          • niii Re: Wiktoria czy Dominika? 03.03.23, 01:53
            Podoba mi się też Wiktoria zdrabniana jako Tori albo w ultraminiaturce - Ria. Słyszałam też skróty Wiksa( obecne) Wila, Wikta( przed i powojenne). Można jeszcze utworzyć inne zdrobnienie jak Wia albo Wira, Wiria, Wikia oprócz tradycyjnych Wika, Wiki, Wiktorka. Wisi również ale bardziej kojarzy się z Wiwianą.
            • niii Re: Wiktoria czy Dominika? 03.03.23, 01:53
              Wiwi*
          • gaudencja Re: Wiktoria czy Dominika? 07.03.23, 00:03
            Nie życzyłabym własnemu dziecku, żeby nic nie zdziałało - nawet gdyby istniało takie imię.
      • gaudencja Re: Wiktoria czy Dominika? 07.03.23, 00:05
        niii napisała:

> Oba podobają mi się, jednak wybieram Wiktorię że względu na ponadczasowość i kl
        > asykę wink Rzadsza niż Dominika jest Domicela, a jeszcze rzadsza Niedziela, bardz
        > o rzadko nadawana w Polsce, a to samo oznaczająca.

To samo co co? Nie podałaś żadnego imienia o znaczeniu tożsamym z niedzielą.
        • niii Re: Wiktoria czy Dominika? 09.03.23, 13:38
          Dominika jest tożsama z Niedzielą wink
          • gaudencja Re: Wiktoria czy Dominika? 12.03.23, 00:36
            Bynajmniej.
        • niii Re: Wiktoria czy Dominika? 09.03.23, 13:47
          Dlaczego miałoby nic nie zdziałać, to raczej zależy od jednostki i Jej energii życiowej. Na południu Europy, i w Czechach, Słowacji to normalne imię. Istnieje też w Polsce i są nadania. Można rzeczywiście zastanowić się nad znaczeniem imienia, bo Dominika oznacza należącą do Pana ale też i niedzielę, dzień wolny od działań. Być może masz tu wiele racji, Gaudencjo wink
    • katarzynkaa Re: Wiktoria czy Dominika? 09.03.23, 01:25
      Wiktoria - pomimo popularności to imię ma ciągle dostojność i moc w brzmieniu. I jaka etymologia!
      Za Dominiką nie przepadam, nie wiem dlaczego
      A tak w ogóle, czy to imię nie jest sezonówką lat 90?
      • katarzynkaa Re: Wiktoria czy Dominika? 09.03.23, 01:27
        W sumie Dominika jeśli chodzi o brzmienie jest ok. To imię kojarzy mi się negatywnie z dwiema osobami i chyba stąd ta niechęć.
        • niii Re: Wiktoria czy Dominika? 09.03.23, 17:57
          Dominika w Polsce istnieje od XIII w , więc sezonówką być nie może, bo jest od tego czasu w różnie nasilonym co prawda, za to ciągłym użyciu. W moim odczuciu sezonowe imię to takie, które przychodzi często spoza kraju, jest modne przez jakiś czas, a potem ginie, podobnie jak kiedyś np Eudokia, Prakseda, i Praskowia czy Izaura.
          • gaudencja Re: Wiktoria czy Dominika? 12.03.23, 00:38
            niii napisała:

> akiś czas, a potem ginie, podobnie jak kiedyś np Eudokia, Prakseda, i Praskowi
            > a czy Izaura.

Pomieszanie z poplataniem wśród tych przykładów. Żadne z nich nie pasuje do twojego opisu imienia sezonowego.
      • polik17 Re: Wiktoria czy Dominika? 09.03.23, 13:43
        Tak, Dominika chyba jest sezonówką, ale i tak ją lubię big_grin Bardzo mi szkoda, że jest zajęta w bliskiej rodzinie, bo z ogromną przyjemnością nazwałabym tak córkę.
        • niii Re: Wiktoria czy Dominika? 09.03.23, 18:17
          ' Sezonowość' imienia tworzą też masowe i bezmyślne nadania. Kiedy kończy się czas ' tolerancji' danego imienia, jego świeżość, wtedy pojawia się przesyt i odwrót. W ten sposób zostały obrzydzone naprawdę piękne znaczeniowo i brzmieniowo imiona, jak np. Oliwia, Wiktoria czy pochodząca z greki, nie z Bronksu Nikola. A Łucja, którą w poprzednim rankingu zachwycało się i nadal ubóstwia całe forum, wobec nawału nadań ma ogromną szansę zostać tzw. 'sezonówką'. To są wspaniałe imiona, nie warto traktować jako gorszych tylko dlatego, że w danym czasie jakieś milionowe stado Polaków dostroiło sobie gust i zaczęło nazywać dzieci wczoraj Alicja, dzisiaj Felicja. Alicja już wieku zbrzydła z powodu nadmiernej popularności, to samo stać może się z każdym innym imieniem, dokąd ludzie nie zaczną myśleć odrębnie. Dla mnie to chora sytuacja, rezygnacja z indywidualizacji nazwy. W pewnym momencie zauważałam plagę tych samych imion wokół i jest to przykład Julii, Leny, Nelli czy Amelii - bardzo ładne imiona ale grupowo tracą swój urok, jak i każde inne.
          Odnośnie mojego imienia dostrzegłam też dziwne zjawisko - sporo Ann zmienia sobie imię na Anika lub Annika, a niekiedy Anja, Ania, Ana bo w ten sposób chcą się poczuć ' wyjątkowe'. A to też efekt zbiorowych nadań Anny, która stała się imieniem bardzo przezroczystym. Ostatnio trend zmienia się z powszechnego na zróżnicowany, bo rodzice rejestrują imiona z coraz większą selektywnością i wyobraźnią wink
          • niii Re: Wiktoria czy Dominika? 09.03.23, 18:18
            Wielu*
      • niii Re: Wiktoria czy Dominika? 09.03.23, 17:49
        Zgadzam się z Kasią, że Wiktoria jest pełna mocy i godności, szlachetności. Nie rozumiem, jak ktoś może kojarzyć imię o przepięknym znaczeniu z tzw. plebsem czy patologią.
    • karoleena Re: Wiktoria czy Dominika? 09.03.23, 13:30
      Prawdę mówiąc ani jedno ani drugie...
    • annthonka Re: Wiktoria czy Dominika? 10.03.23, 13:43
      Z tych dwóch Wiktoria, Dominiki jakoś nie czuję.
    • dalenia Re: Wiktoria czy Dominika? 10.03.23, 16:53
      Trudne pytanie. Córce nie nadałabym zapewne żadnej z nich.

Dość lubię Wiktorię, abstrahując od popularności i dresiarskich skojarzeń. Mam siostrzenicę Wiktorię, więc tak czy siak nie nadałabym jej własnej córce. Dominika dla mnie taka neutralna. Niby nie mam się czego czepić, ale szału też nie ma.
    • aledziwok Re: Wiktoria czy Dominika? 11.03.23, 01:58
      Wiktoria. Nie przepadam za Dominiką, nie podoba mi się to imię.
    • addie_la_rue Re: Wiktoria czy Dominika? 11.03.23, 21:28
      Nie umiem zdecydować, oba bardzo lubię. Wiktorię ze względu na uniwersalność i dostojność, Dominikę za zdrobnienie Nika. Jednak jak tak teraz myślę, to tego zdrobnienia można używać jeszcze w stosunku do Euniki, Bereniki, Weroniki, Moniki czy Nikandry. Dlatego chyba siłą rzeczy wygrywa Wiktoria. smile
      • niii Re: Wiktoria czy Dominika? 11.03.23, 23:07
        Ktoś nazwał kiedyś dziecko Dominika. I nic w tym dziwnego by nie było, gdyby nie druga córka Martynika. Podróżnicze style wink
        • addie_la_rue Re: Wiktoria czy Dominika? 14.03.23, 20:15
          Martynika - ciekawe imię. Przyznaję, że dotąd o nim nie słyszałam, dziękuję za doinformowanie big_grin
          Rzeczywiście, wyobraźnia rodziców czasami jest niezwykła. No ale jeśli im i córkom się podoba, to niech noszą takie imiona na zdrowie. smile
          • remigia1 Re: Wiktoria czy Dominika? 14.03.23, 20:52
            Martynika to nazwa wyspy smile
            • niii Re: Wiktoria czy Dominika? 15.03.23, 12:04
              Tak, oczywiście ale tak ma na imię córka nauczycielki. Dziewczyna jest w połowie Hiszpanką smile
          • niii Re: Wiktoria czy Dominika? 15.03.23, 12:58
            Wierzę ale ta dziewczyna pochodzi ze związku mieszanego, Ojciec Hiszpan, o hiszpańskim nazwisku wybrał Jej imię smile
          • gaudencja Re: Wiktoria czy Dominika? 18.03.23, 15:28
            addie_la_rue napisała:

> Martynika - ciekawe imię. Przyznaję, że dotąd o nim nie słyszałam, dziękuję za
            > doinformowanie big_grin

W Polsce nazwy geograficzne jako imiona mają negatywne opinie RJP smile
            • niii Re: Wiktoria czy Dominika? 18.03.23, 17:00
              Jeszcze raz piszę - Ona NAPRAWDĘ nosi to imię. Dzisiaj Martynika jest dorosłą, młodą kobietą. Imię zostało nadane w Polsce w latach 90- tych.
              • gaudencja Re: Wiktoria czy Dominika? 19.03.23, 01:40
                A czy ja gdziekolwiek pisałam, że forma Martynika może być zarejestrowana tylko na niby? Negatywna opinia RJP dot. nazw geograficznych jako imion nie jest sprzeczna z możliwością wpisania takiej formy jako oficjalnego imienia, niestety.
                • niii [...] 20.03.23, 10:34
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • addie_la_rue Re: Wiktoria czy Dominika? 19.03.23, 00:22
              Tak, to wiem, przeglądam sobie czasami opinie o imionach na stronie RJP. Ale to nie przeszkadza, żeby pofantazjować... smile
    • niii Re: Wiktoria czy Dominika? 18.03.23, 17:04
      Przepraszam ale jak zdarzy się napisać dwa razy, to proszę o wykasowanie, żeby nie zaśmiecać forum smile Piszę z doskoku z telefonu i czasem tak się zdarza wink

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.