polik17 01.03.23, 20:04 Które imię bardziej Wam się podoba? U mnie wygrywa Wiktoria ze względu na dostojność. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remigia1 Re: Wiktoria czy Dominika? 01.03.23, 20:19 Lubię Wiktorię, ale w tym zestawieniu wygrywa u mnie Dominika. Jest mniej popularnym imieniem, nie kojarzy się z żadnym konkretnym pokoleniem ani grupą społeczną. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Wiktoria czy Dominika? 01.03.23, 22:02 Oba podobają mi się, jednak wybieram Wiktorię że względu na ponadczasowość i klasykę Rzadsza niż Dominika jest Domicela, a jeszcze rzadsza Niedziela, bardzo rzadko nadawana w Polsce, a to samo oznaczająca. Bardzo lubię imiona zawierające - nika, i do tego rozważania dodałybym jeszcze Weronikę, Berenikę, Kleonikę, Monikę, Minikę. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Wiktoria czy Dominika? 02.03.23, 08:26 > Niedziela, bardzo rzadko nadawana w Polsce Ekstremalnie rzadko, spisy ministerstwa z uwzględnieniem osób zmarłych, imiona pierwsze i drugie, nie odnotowują nadań. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Wiktoria czy Dominika? 02.03.23, 10:13 Tak, mnie się podoba nie tylko że względu na rzadkość ale przez to, że rozpoczyna się na N, i zawiera dz. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Wiktoria czy Dominika? 03.03.23, 01:53 Podoba mi się też Wiktoria zdrabniana jako Tori albo w ultraminiaturce - Ria. Słyszałam też skróty Wiksa( obecne) Wila, Wikta( przed i powojenne). Można jeszcze utworzyć inne zdrobnienie jak Wia albo Wira, Wiria, Wikia oprócz tradycyjnych Wika, Wiki, Wiktorka. Wisi również ale bardziej kojarzy się z Wiwianą. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wiktoria czy Dominika? 07.03.23, 00:03 Nie życzyłabym własnemu dziecku, żeby nic nie zdziałało - nawet gdyby istniało takie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wiktoria czy Dominika? 07.03.23, 00:05 niii napisała: > Oba podobają mi się, jednak wybieram Wiktorię że względu na ponadczasowość i kl > asykę Rzadsza niż Dominika jest Domicela, a jeszcze rzadsza Niedziela, bardz > o rzadko nadawana w Polsce, a to samo oznaczająca. To samo co co? Nie podałaś żadnego imienia o znaczeniu tożsamym z niedzielą. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Wiktoria czy Dominika? 09.03.23, 13:38 Dominika jest tożsama z Niedzielą Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Wiktoria czy Dominika? 09.03.23, 13:47 Dlaczego miałoby nic nie zdziałać, to raczej zależy od jednostki i Jej energii życiowej. Na południu Europy, i w Czechach, Słowacji to normalne imię. Istnieje też w Polsce i są nadania. Można rzeczywiście zastanowić się nad znaczeniem imienia, bo Dominika oznacza należącą do Pana ale też i niedzielę, dzień wolny od działań. Być może masz tu wiele racji, Gaudencjo Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Wiktoria czy Dominika? 09.03.23, 01:25 Wiktoria - pomimo popularności to imię ma ciągle dostojność i moc w brzmieniu. I jaka etymologia! Za Dominiką nie przepadam, nie wiem dlaczego A tak w ogóle, czy to imię nie jest sezonówką lat 90? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Wiktoria czy Dominika? 09.03.23, 01:27 W sumie Dominika jeśli chodzi o brzmienie jest ok. To imię kojarzy mi się negatywnie z dwiema osobami i chyba stąd ta niechęć. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Wiktoria czy Dominika? 09.03.23, 17:57 Dominika w Polsce istnieje od XIII w , więc sezonówką być nie może, bo jest od tego czasu w różnie nasilonym co prawda, za to ciągłym użyciu. W moim odczuciu sezonowe imię to takie, które przychodzi często spoza kraju, jest modne przez jakiś czas, a potem ginie, podobnie jak kiedyś np Eudokia, Prakseda, i Praskowia czy Izaura. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wiktoria czy Dominika? 12.03.23, 00:38 niii napisała: > akiś czas, a potem ginie, podobnie jak kiedyś np Eudokia, Prakseda, i Praskowi > a czy Izaura. Pomieszanie z poplataniem wśród tych przykładów. Żadne z nich nie pasuje do twojego opisu imienia sezonowego. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Wiktoria czy Dominika? 09.03.23, 13:43 Tak, Dominika chyba jest sezonówką, ale i tak ją lubię Bardzo mi szkoda, że jest zajęta w bliskiej rodzinie, bo z ogromną przyjemnością nazwałabym tak córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Wiktoria czy Dominika? 09.03.23, 18:17 ' Sezonowość' imienia tworzą też masowe i bezmyślne nadania. Kiedy kończy się czas ' tolerancji' danego imienia, jego świeżość, wtedy pojawia się przesyt i odwrót. W ten sposób zostały obrzydzone naprawdę piękne znaczeniowo i brzmieniowo imiona, jak np. Oliwia, Wiktoria czy pochodząca z greki, nie z Bronksu Nikola. A Łucja, którą w poprzednim rankingu zachwycało się i nadal ubóstwia całe forum, wobec nawału nadań ma ogromną szansę zostać tzw. 'sezonówką'. To są wspaniałe imiona, nie warto traktować jako gorszych tylko dlatego, że w danym czasie jakieś milionowe stado Polaków dostroiło sobie gust i zaczęło nazywać dzieci wczoraj Alicja, dzisiaj Felicja. Alicja już wieku zbrzydła z powodu nadmiernej popularności, to samo stać może się z każdym innym imieniem, dokąd ludzie nie zaczną myśleć odrębnie. Dla mnie to chora sytuacja, rezygnacja z indywidualizacji nazwy. W pewnym momencie zauważałam plagę tych samych imion wokół i jest to przykład Julii, Leny, Nelli czy Amelii - bardzo ładne imiona ale grupowo tracą swój urok, jak i każde inne. Odnośnie mojego imienia dostrzegłam też dziwne zjawisko - sporo Ann zmienia sobie imię na Anika lub Annika, a niekiedy Anja, Ania, Ana bo w ten sposób chcą się poczuć ' wyjątkowe'. A to też efekt zbiorowych nadań Anny, która stała się imieniem bardzo przezroczystym. Ostatnio trend zmienia się z powszechnego na zróżnicowany, bo rodzice rejestrują imiona z coraz większą selektywnością i wyobraźnią Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Wiktoria czy Dominika? 09.03.23, 17:49 Zgadzam się z Kasią, że Wiktoria jest pełna mocy i godności, szlachetności. Nie rozumiem, jak ktoś może kojarzyć imię o przepięknym znaczeniu z tzw. plebsem czy patologią. Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: Wiktoria czy Dominika? 09.03.23, 13:30 Prawdę mówiąc ani jedno ani drugie... Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Wiktoria czy Dominika? 10.03.23, 13:43 Z tych dwóch Wiktoria, Dominiki jakoś nie czuję. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wiktoria czy Dominika? 10.03.23, 16:53 Trudne pytanie. Córce nie nadałabym zapewne żadnej z nich. Dość lubię Wiktorię, abstrahując od popularności i dresiarskich skojarzeń. Mam siostrzenicę Wiktorię, więc tak czy siak nie nadałabym jej własnej córce. Dominika dla mnie taka neutralna. Niby nie mam się czego czepić, ale szału też nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
aledziwok Re: Wiktoria czy Dominika? 11.03.23, 01:58 Wiktoria. Nie przepadam za Dominiką, nie podoba mi się to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: Wiktoria czy Dominika? 11.03.23, 21:28 Nie umiem zdecydować, oba bardzo lubię. Wiktorię ze względu na uniwersalność i dostojność, Dominikę za zdrobnienie Nika. Jednak jak tak teraz myślę, to tego zdrobnienia można używać jeszcze w stosunku do Euniki, Bereniki, Weroniki, Moniki czy Nikandry. Dlatego chyba siłą rzeczy wygrywa Wiktoria. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Wiktoria czy Dominika? 11.03.23, 23:07 Ktoś nazwał kiedyś dziecko Dominika. I nic w tym dziwnego by nie było, gdyby nie druga córka Martynika. Podróżnicze style Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: Wiktoria czy Dominika? 14.03.23, 20:15 Martynika - ciekawe imię. Przyznaję, że dotąd o nim nie słyszałam, dziękuję za doinformowanie Rzeczywiście, wyobraźnia rodziców czasami jest niezwykła. No ale jeśli im i córkom się podoba, to niech noszą takie imiona na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Wiktoria czy Dominika? 15.03.23, 12:04 Tak, oczywiście ale tak ma na imię córka nauczycielki. Dziewczyna jest w połowie Hiszpanką Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Wiktoria czy Dominika? 15.03.23, 12:58 Wierzę ale ta dziewczyna pochodzi ze związku mieszanego, Ojciec Hiszpan, o hiszpańskim nazwisku wybrał Jej imię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wiktoria czy Dominika? 18.03.23, 15:28 addie_la_rue napisała: > Martynika - ciekawe imię. Przyznaję, że dotąd o nim nie słyszałam, dziękuję za > doinformowanie W Polsce nazwy geograficzne jako imiona mają negatywne opinie RJP Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Wiktoria czy Dominika? 18.03.23, 17:00 Jeszcze raz piszę - Ona NAPRAWDĘ nosi to imię. Dzisiaj Martynika jest dorosłą, młodą kobietą. Imię zostało nadane w Polsce w latach 90- tych. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wiktoria czy Dominika? 19.03.23, 01:40 A czy ja gdziekolwiek pisałam, że forma Martynika może być zarejestrowana tylko na niby? Negatywna opinia RJP dot. nazw geograficznych jako imion nie jest sprzeczna z możliwością wpisania takiej formy jako oficjalnego imienia, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
niii [...] 20.03.23, 10:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: Wiktoria czy Dominika? 19.03.23, 00:22 Tak, to wiem, przeglądam sobie czasami opinie o imionach na stronie RJP. Ale to nie przeszkadza, żeby pofantazjować... Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Wiktoria czy Dominika? 18.03.23, 17:04 Przepraszam ale jak zdarzy się napisać dwa razy, to proszę o wykasowanie, żeby nie zaśmiecać forum Piszę z doskoku z telefonu i czasem tak się zdarza Odpowiedz Link Zgłoś