Dodaj do ulubionych

Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach

05.03.23, 21:27
Imię i nazwisko na tą samą literę dla niemowlaka, co myślicie?
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 05.03.23, 21:34
      Jeśli imię i nazwisko dobrze brzmią razem, to ok. Inicjały ok.
      I dla niemowlaka i dla kilkulatka, nastolatka, a także dorosłej osoby 😉.

A tobie to przeszkadza, że oba zaczynają się na tę samą literę?
      • agaj.1987 Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 05.03.23, 21:37
        Gdzieś wyczytałam zabobony na ten temat ,dlatego pytam .zabobon taki bardzo zly
        • paula.anna Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 06.03.23, 07:21
          agaj.1987 napisała:

> Gdzieś wyczytałam zabobony na ten temat ,dlatego pytam .zabobon taki bardzo zly

ZABOBONY to slowo- klucz.
          Chcesz zmienić, żeby imię i nazwisko nie zaczynało się na tę samą literę, z powodu owych zabobonów?
          Czy nadane imię przestało się podobać, a nowe zaczyna się na tę samą literę, co nazwisko.
          Przydałoby się więcej szczegółów 😉.
          • agaj.1987 Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 06.03.23, 08:53
            Ta druga wypowiedź
      • agaj.1987 Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 05.03.23, 21:40
        I jeszcze Zmiana imienia po dwóch miesiacach ,na literkę taka sama jak nazwisko.
        • agaj.1987 Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 05.03.23, 21:43
          I ogólnie taka zmiana to nie jakieś fatum
          • paula.anna Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 06.03.23, 09:22
            Myślę, że zmiana imienia to zmiana imienia.
            Nie jakieś fatum.
            Ważniejsze, czy to przemyślana decyzja i czy za jakiś się nie "odwidzi".
    • remigia1 Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 06.03.23, 00:13
      Jeśli są to inicjały SS, to mam niezbyt dobre skojarzenia. Ale w każdym innym przypadku jest to jak najbardziej w porządku smile
      • sulimira Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 06.03.23, 00:55
        Tak samo.
        • emnilda.wolna Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 06.03.23, 09:35
          Ja też.
      • mm1206 Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 06.03.23, 14:55
        Mój tato ma takie inicjały, przez prawie siedem dekad życia nie miał z tego powodu żadnych problemów/trudności/nieprzyjemności.
        • niii Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 06.03.23, 15:51
          To super, że nic się nie działosmile Nie można się przejmować opinią innych. Napisałam, że unika się SS aby uniknąć głupich prześladowań.
        • annthonka Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 18.03.23, 10:28
          Podobnie mój dziadek. Całe życie przeżył z inicjałami SS i nigdy z tego powodu nie narzekał.

Mnie przeszkadzałyby tylko inicjały WC.
    • sulimira Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 06.03.23, 00:56
      A mozna zapytac o powody zmiany imienia?
      • paula.anna Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 06.03.23, 09:25
        Zapytać zawsze można 🤣.

Pytałam, czy nadane imię przestało się podobać i ta osoba potwierdziła, poniekąd 😉.
        Bo jest to osoba tajemnicza i bardzo oszczędna w słowach 😉.
        • sulimira Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 06.03.23, 12:29
          Tak, informacje sa bardzo oszczedne
      • agaj.1987 Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 06.03.23, 16:39
        Zdrobnienia kosmetyczno-spozywcze.
        • paula.anna Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 06.03.23, 17:14
          agaj.1987 napisała:

> Zdrobnienia kosmetyczno-spozywcze.

???
          • niii Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 07.03.23, 10:18
            Oliwia moim zdaniem to bardzo kobiece, zwiewne i śliczne imię pomimo tego, że jest znane od wielu lat w Polsce wink Osobiście nie zmieniałabym i nie przejmowała się opinią innych. Ostatnio przy koleżance Jagodzie jadłam owocowy mus, na opakowaniu przekąski był wyraźnie widoczny napis ' jagoda ' i jakoś nie poczuła się zażenowana wink Lubię bardzo takie imiona, bo pochodzą z natury i nie są sztucznym tworem, jak wiele innych.
            Inicjały ZZ wydają się dość zagadkowe, podobnie jak i autorka postu wink

Z:
            Zuzanna
            Zenobia
            Zofia
            Zara
            Zlata
            Zdzisława
            Zygmunta
            Zendaja
            Zyglena
            Zahara
            Zanna
            Zandra
            Zarina
            Zelma
            Zelfa
            Zemfira
            Zena
            Zefania
            Zilla
            Ziwa
            Zaina
            Zbigniewa
            Zaida
            Zefiryna
            Zbysława
            Zwinislawa
            Zygfryda
            Zaira
            Zenona
            Zelia
            Zenaida
            Zefira
            Zyta
            Zula
            Zorza
            Zoriana
            Zora
            Zoja
            Zoe
            Zina
            Zelda
            Zella

• niii Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 07.03.23, 10:25
              Dopuszczalne w Polsce jest też nadanie imion: Zuza, Zuzia, Zula, Zuzeta albo Zosia zamiast imion podstawowych ( Zuzanna, Zofia).
              Zapomniałam dodać jeszcze inne: Zulejka
              • gaudencja Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 07.03.23, 22:12
                W Polsce jest zabronione nadawanie imion, będących formami zdrobniałymi. Nie szerz dezinformacji.
                • niii Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 09.03.23, 16:33
                  Jasne, ciekawe w jaki sposób rodzice rejestrują wszystkie imiona typu Jaś, Kubuś, Marysia, Ala, Ela, Zosia, Kasia, Zuzia wink
                  • gaudencja Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 12.03.23, 00:42
                    Przez niekompetencję niektórych urzędników. Prawo jest w tej kwestii bardzo jednoznaczne.
                    • niii Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 12.03.23, 11:24
                      Rozumiem ale jest duża różnica pomiędzy nazwaniem Zuza, co brzmi normalnie jako skrót i nie budzi kontrowersji jako nowoczesna i legalną wersja Zuzanny, a zdrobnieniem Zuzia.
                      Odnośnie imienia Kasia - być może wejdzie na stałe jak i Ania ze względu na sztywność tych imion w pełnej formie. Jestem za występowaniem takich form, jak Ola, Ela, Ula, Ala, Ola etc. bo również nie powodują kontrowersji i są neutralnym skrótem.
                      Niepoważnie brzmią spieszczenia typu Klarcia, Ignacy, Misio, Matyldzia, Staś, Rózia, Józia jako oficjalnie imiona i kiedyś te osoby boleśnie odczują brak wyobraźni rodziców w trakcie rekrutacji. Chyba, że poziom tolerancji wzrośnie i następne pokolenia spojrzą na spieszczenia jako naturalnie występujący proces. Mogą przecież zawsze powiedzieć, że: nie opuszczą 24 h stacyjki jako mopy podręczne pani Łucyjki, będą padać na suchy pysk w korpo- boksie u szefcia Stefcia, podrasują instagramowe wnęki u królowej krycia, Marysieńki i sami zmienią w skoku entuzjazmu imię z przykładowej Bogny na Bobo, a może nawet Bonobo wink
                      • niii Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 12.03.23, 11:26
                        Ignaś, * nie Ignacy oczywiściewink
                      • gaudencja Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 18.03.23, 00:55
                        niii napisała:

> Rozumiem ale jest duża różnica pomiędzy nazwaniem Zuza, co brzmi normalnie jako
                        > skrót i nie budzi kontrowersji jako nowoczesna i legalną wersja Zuzanny, a zdr
                        > obnieniem Zuzia.

W świetle przepisów ustawy różnicy nie ma żadnej.
                        • niii Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 18.03.23, 10:10
                          Może ale mówię o odbiorze społecznym. Zuza nie różni się od Oli, a Ola jest nadawana jako imię samodzielne i powszechnie akceptowana. Gdy ktoś nazwie Oleńka czy Olunia, brzmi to dziwnie jako forma oficjalna, i tak samo Zuzia albo Zuzu, Zuzka, etc. wink
                          • gaudencja Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 18.03.23, 15:44
                            niii napisała:

> Może ale mówię o odbiorze społecznym.

Mówisz o swoim odbiorze, a nie społecznym.
                            • niii Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 18.03.23, 16:57
                              Mówię o ogólnym odbiorze, bo pytałam wiele osób i twierdzą to samo. Inaczej napisałabym o własnym odczuciu wink Odpowiadały nastolatki, osoby po 20, 30 i powyżej. Nikt z nich nie miał nic przeciwko Ani, Oli, Eli, Magdzie, Ali ale nie akceptowali form takich właśnie, jak wspomniana Zuzia, Basieńka czy inna Dzidzia, Dziunia, Fruzia jako imion pełnych wink
                              • gaudencja Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 19.03.23, 01:47
                                niii napisała:

> Mówię o ogólnym odbiorze, bo pytałam wiele osób i twierdzą to samo.

A czy była to grupa reprezentatywna w sensie metodologiii badań statystycznych? Oczywiście nie, bo nawet nie miałaś jej jak wylosować. Skup się więc na swoich odczuciach, ew. możesz mówić o odczuciach swojego środowiska, ale na pewno nie o odbiorze społecznym.
                                • niii Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 20.03.23, 10:25
                                  Różne artykuły na temat imiennictwa tak ujawniają, zbiorowość takich właśnie opinii smile
                                  Studenci i wykładowcy filologii jednoznacznie stwierdzili, że imiona popularne, wcześniej będące skrótami, zdrobnieniami, w stylu: Ola, Ula, Ela, etc. będą w coraz częstszym użyciu ze względu na powszechnie przyjętą formę, a utarła się ona przez długie i nieporęczne imię albo przez masową tendencję zwrotu w ten sposób do osoby - np. Ania, Ana, Hana, Hania czy też modę na imiona skrócone. Kiedyś przykładem takich działań i aprobaty było wyodrębnienie Izy lub Belli z Izabelli, Magdy z Magdaleny i dzisiaj nikt się temu nie dziwi i powszechnie akceptuje. Nie powstałaby nigdy np. Kinga z Kunegundy, a w przyszłości pewnie z uwagi na skalę nadań, Zuza z Zuzanny nikogo nie zaskoczy, tak jak obecnie nie zdumiewa legalna Nastazja czy Nastia z Anastazji, Pola z Apolonii, Tola z Anatolii, Iga z Jadwigi, a za moment Lala z Eulalia ( już pojawiają się próby). Nie da się zatrzymać rozwoju imiennictwa i innowacji, czy też personalizacji imion, czego przykładem jest wspomniana Holandia. Tam każde dziecko otrzymuje bardzo rzadko powtarzalne, wręcz unikalne na całą społeczność imię i jest to dobra operacja indywidualizująca, podtrzymująca odrębność każdego smile Nie ma przez to też imion 'gorszych, starych, modnych, pogardzanych, dziwacznych wyśmiewanych' smile
                                  • niii Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 20.03.23, 10:27
                                    Z Eulalia* Przepraszam za ingerencje automatycznego słownika.
                                    • niii Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 20.03.23, 10:27
                                      Eulalii*
                                  • gaudencja Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 20.03.23, 22:03
                                    niii napisała:

> Różne artykuły na temat imiennictwa tak ujawniają, zbiorowość takich właśnie op
                                    > inii smile

Pisz zrozumiale i za siebie.
                                    • niii Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 21.03.23, 13:58
                                      Piszę zrozumiale, inni mnie rozumieją doskonale, a piszę tak samo. Być może inaczej wyraża się w centrali Polski ( gwarą) a inaczej na zachodzie( brak naleciałości) smile
                                      Piszę o swoim odczuciu, i emocjach zbiorowości, której bardzo podoba się imię Oliwia do teraz ( świadczą o tym ostatnie, niepojedyncze nadania wink
                                      Jeśli autorka mnie słyszy, to być może przeczyta ten komentarz. To imię nie wywołuje przykrych skojarzeń u racjonalnych ludzi, przeciśnięty, pochodzi z natury i jest bardzo przyjemne, co potwierdzają częste nadania z ostatnich 30 lat ! wink : D
                                      • niii Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 21.03.23, 13:58
                                        Przeciwnie, a nie przeciśnięty* . Niestety forum działa tak, że nie można poprawić literówki słownika automatycznego.
                                      • gaudencja Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 23.03.23, 00:37
                                        niii napisała:

> Piszę zrozumiale, inni mnie rozumieją doskonale,

Mylisz się

a piszę tak samo. Być może ina
                                        > czej wyraża się w centrali Polski

Centrala Polski nie istnieje.
                                        • niii [...] 23.03.23, 18:51
                                          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                          • gaudencja Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 25.03.23, 13:59
                                            niii napisała:

> Istnieją gwary i naleciałości. Centrala to stolica, czyli Warszawa.

Nie, centrala to nie stolica.

> ło posługiwać wink Mam nadzieję, że Ty ani nikt inny nie ma nic przeciwko mojemu
                                            > wyrażaniu się.

Nie wiem, na czym opiera się ta nadzieja, ale jest płonna, skoro wielokrotnie cię prosiłam, żebyś dokształciła się w zakresie języka polskiego i zaczęła pisać poprawnie oraz używać słów w ich właściwych znaczeniach.
                                            • niii Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 25.03.23, 19:02
                                              Piszę zupełnie poprawnie zdaniem innych. Szanuję Ciebie i Twoje lokalne uwarunkowania i sposób wyrażania się tak samo, jak każdego stąd. Może po prostu nie każdy nadąża za moim tokiem rozwiniętego abstrakcyjnego myślenia. Nie planuję poruszać tu więcej tematów dotyczących wojny, a mój komentarz był tylko odniesieniem do owocowego imienia ( nie wymieniam z szacunku do Twoich odczuć, Gaudencjo). A jeśli chodzi o historyczne doedukowanie to robią to sprawnie prababcie czy praprababcie, prapradziadkowie, pradziadkowie pośród najmłodszych pokoleń, bez pomocy szkoły. A ta wystawa była bez wstępu wiekowego, na ulicy, dostępna dla wszystkich. Nie zmienia to faktu, że lepiej skasować tamten obrazujący komentarz. Nie dla dobra rzekomych czy prawdopodobnych relacji obu narodów, bo tego nie zmieni żaden post, a ogólnie dlatego, że już zostało to wyjaśnione, i dla przyjemnego samopoczucia wrażliwych osób.
                                              Co na forum mi się nie podoba - podobają mi się bardzo osoby udzielające się, w tym i Ty, a nie podoba podejście zaobserwowane w wieku wątkach, kiedy mąż zmusza żonę do rezygnacji z ukochanego imienia, naciski teściowych, rodziców i innych członków rodziny. Zawsze będę bronić idei, że to kobieta decyduje o imieniu, ponosząc ogromny i poczwórny wysiłek ( okres ciąży, porodu, odchowania i wychowania) i może być na tyle wyrozumiała, że pozwoli mężowi podać jego propozycje i któreś z nich zaakceptować jeśli sama zechce. Przyznaję, że to dla mnie bulwersujące. Nie padały tam żadne ośmieszające imiona, mężczyźni nie zgadzali się na całkiem neutralne, od dawna upodobane przez ich partnerki, żony. Nowoczesne, a nie poddane kobiety nie mogą zgadzać się na niczyj dyktat w żadnej sferze czy wyborze. A na forum widziałam komentarze - boją się urzeczywistnić swoje fantazje, są zdominowane przez rodzinę, mąż ciśnie, teściowa ciśnie, rodzice się nie zgadzają, partner oponuje. Oczywiście dotyczy to też różnego typu związków, kiedy są pary LGBT - nikt nie może narzucać niczego przyszłej matce i ma Ona pełną decyzyjność w istotnych kwestiach. Nie jest podręczną, tylko człowiekiem. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim cieszącego weekendu smile
                                              • gaudencja Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 25.03.23, 20:59
                                                niii napisała:

> Piszę zupełnie poprawnie zdaniem innych.

Nie.
        • gaudencja Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 07.03.23, 01:15
          Nie jestem fanką Oliwii, ale jeśli chcecie zmienić imię dziecku, to na takie, co do którego nie macie wątpliwości. Wprawdzie przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka można to zrobić w ramach uproszczonej procedury, ale dobrze byłoby, żeby było to już imię docelowe.

Ta sama litera na początku imienia i nazwiska nie jest problemem, wiele osób tak ma...
          • paula.anna Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 07.03.23, 08:14
            Jeśli chodzi o Oliwię, to także o inicjały OO.
            Może być.
            OO, czyli ojcowie, np kapucyni 😉. Skrótowiec w liczbie mnogiej, takie mam skojarzenie.
            • annthonka Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 07.03.23, 09:05
              Ja z tych tajemniczych wypowiedzi zrozumiałam, że nie to obecne, tylko to nowe imię ma być na tę samą literę co nazwisko.
              • paula.anna Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 07.03.23, 09:36
                Ja też.
                I zakładam, że "zdrobnienia kosmetyczno-spożywcze", z których Gaudencja wywróżyła 😉 Oliwię, też dotyczą nowego imienia.
                A jak jest naprawdę- któż to wie?
                Możemy tylko zgadywać 🤣.
              • agaj.1987 Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 07.03.23, 09:37
                Tak . A nowe ZZ.
                • paula.anna Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 07.03.23, 09:48
                  Tak?
                  Do czego to tak?
                  Że i nowe i Oliwia?

A jednak nie, bo nowe inicjały ZZ🤔.

Nic nie rozumiem 😛.

Napiszesz coś więcej?

Pewnie nie.

Inicjały ZZ również są wg mnie ok.

Uwaga, zgaduję NOWE imię- Zośka!
                  Lub Zuzia 😉.
                  • annthonka Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 07.03.23, 11:33
                    Potrzebny łamacz kodów do tych wypowiedzi wink

Inicjały ZZ są w porządku, imiona Zosia i Zuzia też ok.

Nie bardzo rozumiem, czego dotyczą obawy, chociaż mam wrażenie, że rodzice nie są do końca przekonani ani do Oliwii, ani do Zosi/Zuzi, więc może lepiej, żeby przemyśleli temat zanim pójdą do USC.
                    • paula.anna Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 07.03.23, 11:40
                      annthonka napisała:

> Nie bardzo rozumiem, czego dotyczą obawy,

Było coś o złych zabobonach 🤔.
                      Z tego co zrozumiałam, takie same litery w inicjałach to zuo, czy coś 😉.

Żadne imiona, ani przyczyny rozważanej zmiany nie padły, więc w zasadzie nie mamy co komentować 🤣.

Wciągające są te niewiadome.
                • gaudencja Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 07.03.23, 22:15
                  Z.Z. to inicjały, jakich wiele. Spokojnie zmieniaj na Zenobię wink
                  A na serio, to oczywiście imię może pasować do nazwiska lub nie i aliteracja nic jeszcze o jego dopasowaniu nie mówi. Nie jest też jednak powodem do wykluczenia imienia.
    • annthonka Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 06.03.23, 09:45
      Do pół roku po urodzeniu zmiana jest bardzo prosta, idziecie do urzędu stanu cywilnego, składacie oświadczenie i macie zmienione imię od ręki.

Po pół roku nadal można zmienić imię, tylko wtedy to wymaga złożenia wniosku z uzasadnieniem, rozpatrzenia go i czekania na wydanie decyzji.

Jeżeli z jakichś przyczyn zmieniliście decyzję i nadane imię się Wam nie podoba, to po prostu zmieńcie. Mnie by przeszkadzały tylko inicjały WC, poza tym co za różnica.

Na zabobonach się nie znam, więc nie skomentuję.
    • niii Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 06.03.23, 10:55
      AA, WC, NN, EE, i przede wszystkim SS - nie polecam. A jeżeli nawet już się zdarzają, to nie jest to powód do siania paniki wokół teoretycznych społecznych czy duchowych konsekwencji nadania. Jednak SS unikalabym zdecydowanie.

Odnośnie wpływu decyzji o wyborze nowego imienia na życie - jeżeli Ty sama nie wierzysz w sprowadzenie ' ciemnej' mocy poprzez zmianę imienia, to absolutnie nic nie może się stać przez to niepokojącego. Z punktu widzenia duchowego i numerologicznego może zostać nieznaczny ślad energetyczny ale tylko wtedy, kiedy będziesz je powtarzać w myślach lub na głos, skupiać się na tym, bo należymy do czegoś dotąd, dokąd na czymś koncentrujemy myśli i je zasilamy. Zmień, schowaj dokument na dnie szuflady i zapomnij.
      Imię powinno współgrać w miarę możliwości z nazwiskiem, brzmieć harmonijnie i łącznie zawierać możliwie najwięcej liter, najlepiej nie powtarzających się - wtedy następuje harmonizacja i kosmiczne dostrojenie z wysokimi częstotliwościami. Dlatego jeżeli decydujesz się na krótkie imię, to nazwisko powinno być dłuższe. Kiedy imię jest krótkie i z powtarzalnymi literami, i tak samo nazwisko, to potencjał danej osoby może nie ujawniać się w pełni ale każdy przypadek oczywiście jest indywidualny. Ja nie wierzę w żadne gusła, wierzę w Stwórcę, w prawa panujące we wszechświecie i to, co sami projektujemy w głowie i w sercu.
      Możesz zapalić białą świecę z intencją pomyślności, objęcia boską opieką ( jeżeli jesteś osobą wierzącą) oraz liście laurowe dla uspokojenia i zrelaksowania się oraz oczyszczenia, zamknięcia rozdziału.
      Z prawnego odniesienia wynika również, że imię jest częścią tożsamości i raczej później nie będzie zmieniane na dowolne formy, bo Ci się znudzi czy przeminie moda imiennicza - także zastanów się konkretnie, jakie imię do Dziecka pasuje.
      Być może Ono samo zaakceptuje je bardziej, niż poprzednie, a może być tak, że zmieni w przyszłości na pierwotne albo całkiem inne. Niczym się nie przejmuj i życzę świadomego wyboru smile Gratuluję pojawienia się Maluszka na świecie i wszystkiego, co Najmilsze i szczęśliwe dla Was <3 smile
    • sulimira Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 06.03.23, 12:30
      Moze unikalabym rowniez krotkiego imienia w tym wypadku, bo nie lubie zestawow typu Maja Majewska czy Gaja Gajewska
      • niii Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 06.03.23, 13:57
        Też nie przepadam, i wtedy, kiedy nazwisko powiela imię, to brzmi wtedy jak żart i analogicznie jak komiczna kompozycja 2 nazw, podobne literowo czy rymowane imię i nazwisko, np. Róża Burza, Łucja Buc, Aniela Niedziela, Leon Neon, Pia Mleczko, Pola Łąka, Ignacy Patrycy, Lilia Górska, Kaja Majka, Tekla Klata,
        Żaklina Zapina, Nadzieja Mrok, Mia Las, Jagoda Bułka, Melita Niemyta, Malina Kalina ( choć oba ładnie brzmią), Aleksander Niewielki, Kosma Łysak, Polikarp Śmietana, Konstancja Koniuszy, Idzi Stój, etc.
        • sferoplast Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 07.03.23, 16:22
          >Melita Niemyta
          >Polikarp Śmietana

Podziwiam Twoją fantazję big_grin
          • niii Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 07.03.23, 19:53
            Heh, to dopiero rozgrzewka ;D
    • niii Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 07.03.23, 20:54
      Inna propozycja blisko Z, tylko Z w środku, lub z SC, CC lub KS - Krescencja( urocze zdrobnienie Cenci), Ksymena, Azalia, Zawia, Ksaweria, Cecylia, Sissela, Auksenia, Scarlett, Eliza, Lizandra, Liza, Euzebia, Anzelmina, Rozalia, Rozeta, Rozalina, Roksolana, Luiza, Lizelotta, Izabella, Iskra, Aleksja, Eudoksja, Anastazja, Maksymiliana, Rozalinda, Gizela, Dezideria, Józefina, Ksenia, Aksela, Oksana, Roksana, Poliksena, etc.
      Myślę, że oczy niemowlaka mogą być różnego koloru, a imię i nazwisko na tę samą literę, dla niemowlaka to bez różnicy wink A tak poważnie, to zastanów się, żeby co chwilę go nie zmieniać bo dziecko będzie reagować w późniejszych miesiącach, no i po upływie 6 miesięcy zmiana przebiega już inaczej i nie może być to imię co chwilę zmieniane, na 1 sezon wink
      Na Z została jeszcze Zorika wink
      • agaj.1987 Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 07.03.23, 21:03
        😀 Naprawdę wielkie dzięki😃😃😃
        • paula.anna Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 07.03.23, 21:15
          Wątpliwości rozwiane?
    • niii Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 10.03.23, 21:53
      Myślę, że Oliwia / Olivia jest zdecydowanie ładniejszym, o niebo przyjemniejszym imieniem niż Zuzanna. Oczywiście w moim odczuciu wink
      Oliwia - Oliwka, Ola, Olia, Owia, Liwia, Liwka, Via ( od Oliwii i Sylwii, czyt. jak Mia).
      Owia /Ovia to skrót od imion, takich, jak: Oliwia, Maklowia, Nowia, etc.
    • niii Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 19.03.23, 00:06
      Żal zmieniać Oliwii, bo to naprawdę śliczne imię. Nawet w ostatnich wpisach urodzeń wciąż są nadawane, więc pomimo skoku popularności wiele lat wcześniej, moda wśród rodziców nie mija.
      Zmienić tylko z powodu nazwiska na tę samą literę, trochę pospieszna decyzja. Ja osobiście zmieniłabym Zuzannę albo Zofię na Oliwię w tym właśnie przypadku, bez wahania - brzmi lekko, zwiewnie, kobieco jak nowocześnie wink A Zuzanna słynie z tego, że podglądali ją starcy ; D
    • n.ataleczk.aa Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 21.03.23, 10:26
      Mimo szczerych chęci nic nie zrozumiałam 😆. Ciekawi mnie jakie imię jest zmieniane i na jakie, ale tego się chyba nie dowiemy
      • paula.anna Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 21.03.23, 10:52
        Wątek żyje własnym życiem 🤣. Chociaż prawie nic nie wiemy.
        Zmiana z jakiego imienia, na jakie, dlaczego, po co, kto wymyślił zabobony, komu one przeszkadzają- pytań nasuwa się więcej 😉.
      • emnilda.wolna Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 21.03.23, 10:56
        O ile rozumiem zmieniana ma być Oliwia (przeszkadzają zdrobnienia kosmetyczno-spożywcze) na jakieś na Z (przeszkadzają inicjały Z.Z.).
        • paula.anna Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 21.03.23, 11:05
          W sumie to może lepiej, że nie wiemy dokładnie, o które imiona chodzi.
          Osobie, która założyła wątek chodziło, chyba 🤔, tylko o opinię na temat inicjałów z tych samych liter.
          A widocznie nie o to, co sądzimy o konkretnych imionach.
          My, nie znając tych imion, i tak je zgadujemy i komentujemy 🤣.
          • annthonka Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 21.03.23, 12:49
            Też mam podobne wrażenie. smile

Nie chodziło o opinię na temat samych imion, tylko o rozwianie wątpliwości związanych z jakimiś zabobonami dotyczącymi zmiany imienia i z inicjałami na tę samą literę.

Autorka zniknęła, miejmy nadzieję, że podjęła decyzje i jest z niej zadowolona.
            • sulimira Re: Zmiana imienia dziecka po 2 miesiącach 21.03.23, 18:54
              Oliwie mozna zmienic tylko na Zuzanne

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.