Dodaj do ulubionych

Felicja czy Ofelia?

10.03.23, 13:14
Jak wyżej smile Które imię wolicie? Mnie bardziej podoba się Felicja, chociaż za nic nie mogę przekonać się do zdrobnienia Fela. Ofelię doceniłabym u kogoś, w sumie to całkiem ładne imię big_grin
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Felicja czy Ofelia? 10.03.23, 13:35
      Felicja brzmi ładnie i ma urok retro, ale zdrobnienie Fela, podobnie jak wielu osobom, mnie również nie podoba się.
      Z Ofelią mam zbyt literackie i jednoznaczne skojarzenia.
    • annthonka Re: Felicja czy Ofelia? 10.03.23, 13:41
      Trudny wybór, ale chyba Ofelia, bo Felicji wyjątkowo nie lubię.
    • sferoplast Re: Felicja czy Ofelia? 10.03.23, 15:00
      Ja bym wybrała Ofelię, ale też może być zdrabniana do Feli.
    • n.ataleczk.aa Re: Felicja czy Ofelia? 10.03.23, 16:17
      Obydwa imiona uwielbiam, ale wybrałabym Ofelię 🥰
    • dalenia Re: Felicja czy Ofelia? 10.03.23, 16:49
      Obie piękne. Dla swojej córki wybrałabym prędzej Felicję. To mocna kandydatka dla mojej drugiej córki. Pięknie i elegancko brzmi w pełnej wersji. Przepadam za zdrobnieniami, nawet kontrowersyjną Felą. Może to dlatego, że miałam prababcię Felę, choć ona akurat była formalnie Feliksą. Na minus jedynie rosnąca popularność, ostatnio coraz więcej Fel się rodzi.

Ofelia też jest piękna. I w pełnej wersji, i w zdrobnieniach (Ofelka czy cudna Ofka). Na minus skojarzenia literackie. Przez to też wydaje mi się, że może być ona odbierana nieco pretensjonalnie. Stąd mocno wahałabym się, czy nazwać tak córkę. Bo brzmienie ma naprawy fajne.
    • niii Re: Felicja czy Ofelia? 10.03.23, 17:05
      Oba prześliczne, trudno wybrać wink Można nadać Ofelia Felicja albo Felicja Ofelia wink Ja jednak wybieram Ofelię bo delikatniej brzmi.
    • sulimira Re: Felicja czy Ofelia? 10.03.23, 17:40
      Obydwa lubie, ale z tych dwoch chyba jednak Ofelia
    • emnilda.wolna Re: Felicja czy Ofelia? 10.03.23, 19:22
      Ofelia jest dla mnie równie nienadawalna jak Arystoteles. Felicja śliczna.
    • misslucky133 Re: Felicja czy Ofelia? 10.03.23, 21:56
      Wole Felicje smile
    • aledziwok Re: Felicja czy Ofelia? 11.03.23, 01:56
      Oba imiona podobają mi się, ale tylko i wyłącznie w pełnej formie. Nie podoba mi się zdrobnienie Fela czy Felka.

Mój wybór padłby na Ofelię, wydaje mi się ze Fela to bardziej oczywiste zdrobnienie od Felicji niż od Ofelii.
    • dasza_dm Re: Felicja czy Ofelia? 11.03.23, 09:32
      Zdecydowanie Felicja.
    • gaudencja Re: Felicja czy Ofelia? 12.03.23, 00:41
      Nie przepadam za Felicją, więc Ofelia. Zdrabniałabym ją do Ofki, choć to zdrobnienie od Eufemii - ale do Ofelii tez pasuje.
    • katarzynkaa Re: Felicja czy Ofelia? 13.03.23, 21:54
      Żadne. Felicja jest dla mnie babciowa, a Ofelia pretensjonalna i kojarząca się z jedną postacią literacką, która kiepsko skończyła.
    • niii Re: Felicja czy Ofelia? 15.03.23, 13:16
      Istnieje też imię Elifia, podobne literkami wink
    • karoleena Re: Felicja czy Ofelia? 16.03.23, 10:58
      Obydwa brzmią pięknie, ale Ofelia kojarzy się zbyt jednoznacznie moim zdaniem. To tak jakby dać na imię chłopcu Romeo (choć imię niczego sobie).
    • niii Re: Felicja czy Ofelia? 17.03.23, 18:12
      W księdze imion spotkałam imię Sofelia - miks Ofelii i Sofii oraz Celicja - chyba Celiny albo Celii, Celestyny, Cecylii z Felicją lub Alicjąwink
      • gaudencja Re: Felicja czy Ofelia? 18.03.23, 00:40
        Ta księga powinna być zatytułowana: "Co ślina na język przyniosła autorowi - zarabiam na wierszówce".
        • niii Re: Felicja czy Ofelia? 21.03.23, 21:13
          Heh wink Imiennictwo rozwija się dlatego, że ludzie pragną świeżości imion, i właśnie indywidualizacji. Sofelia to prawdopodobnie taki sam miks jak Różefina. Można sprawdzić to na zagranicznych forach osobiście, bo nie udaję i nie przekręcam. Kiedy sama stworzę nowe imię, wtedy się przyznaję. W księdze Behind the name nie znalazłam Sofelii ani Sophelii, a mimo to są takie nadania że względu na prawo rodziców do nazwanis dziecka zupełnie nowym imieniem i o ile nie jest ono obraźliwe, to stosuje się również w Polsce :;
          • gaudencja Re: Felicja czy Ofelia? 23.03.23, 00:36
            Nadal nie rozumiesz znaczenia słowa indywidualizacja - nie oznacza to jednak, że musisz go uporczywie używać. Rozwój imiennictwa przebiega naturalnie, a nie dzięki systematycznemu wysysaniu z palca imion przez grafomanów.
            • niii Re: Felicja czy Ofelia? 07.04.23, 17:23
              Dlaczego grafomanów? Te imiona są prześliczne.
              • gaudencja Re: Felicja czy Ofelia? 07.04.23, 20:02
                Grafoman to nie jest ktoś, kto nie może wymyślić niczego "ślicznego". A śliczność jest kwestią gustu. Nie istnieje obiektywna śliczność.
            • niii Re: Felicja czy Ofelia? 07.04.23, 17:25
              Aa, już rozumiem, chodzi o iniona Sofelia i Różefina. To są po prostu miksy obu znanych imion i niektórzy lubią nadawać nowości imienniczej. A Felicja i Ofelia są bardzo lekkie i przyjemne w brzmieniu - ich między innymi dotyczy komentarz 'prześliczne'.
              • niii Re: Felicja czy Ofelia? 07.04.23, 17:26
                Imiennicze* Sama też wymyślam imiona ale zawsze powiadamiam, że to imię wymyślone wink
    • niwius Re: Felicja czy Ofelia? 07.04.23, 13:13
      Ofelia bardziej podoba mi się brzmieniowo.
      Ale nie kojarzę żadnych postaci historycznych o tym imieniu, kojarzę za to dwie literacko-filmowe (u Hamleta i w "Labiryncie fauna") i obie niestety źle skończyły.
    • sulika Re: Felicja czy Ofelia? 10.04.23, 03:03
      Ofelia, ale Felicje tez lubie

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.