Dodaj do ulubionych

Wiwiana, Waleria czy Vanessa/ Wenesa ?

10.03.23, 17:17
Bardzo lubię wszystkie 3 i ciężko wybrać. Najbardziej Wiwianę i Vanessę( pomimo kontrowersyjności z czasów pojawienia się w Polsce). Ktoś twierdził też, że Wenesa to nie zapis wymowy u dziecka, a imię innego pochodzenia.
Obserwuj wątek
    • sulimira Re: Wiwiana, Waleria czy Vanessa/ Wenesa ? 10.03.23, 17:37
      Waleria, uwielbiam zdrobnienie Walerka
      • niii Re: Wiwiana, Waleria czy Vanessa/ Wenesa ? 10.03.23, 18:15
        Ja też. Bardzo miłe smile Kojarzy się też z wesołą piosenką Amy Winehouse ' Valerie'.
    • sferoplast Re: Wiwiana, Waleria czy Vanessa/ Wenesa ? 10.03.23, 19:52
      Waleria bardzo mi się podoba, myślę, że będzie coraz częściej nadawana.
      • polik17 Re: Wiwiana, Waleria czy Vanessa/ Wenesa ? 10.03.23, 19:58
        Nie sądzę, że Waleria będzie coraz częściej nadawana. Skrót Wala bardzo zniechęca do tego imienia😅
      • niii Re: Wiwiana, Waleria czy Vanessa/ Wenesa ? 10.03.23, 20:20
        Też tak zauważam i Waleria ma dźwięczne brzmienie, bardzo mi się podoba, razem z Aurelią, Glorią i Ariel(l)ą zawierają podobne litery. Wszystkie te imiona są stare(albo w kraju albo poza nim) ale niedawno wróciły. Z tych dwóch obserwuję najwięcej nowych nadań Walerii, potem Wiwiany ale już trochę rzadziej a małych Vaness/ Wanes/ Wenes ubywa. Nie przepadam za angielskojęzycznym nadawaniem w Polsce, jednak Vanessa jest dość neutralna w pisowni i kojarzy się z motylem rusałką admirałem, nazwanym na pamiątkę historii o Vanessie. Mam małe kuzynki Wiwianę i Vanessę ( Vanessa to pół Niemka i mieszka w Niemczech, Wiwiana to Polka mieszkająca w Polsce).
    • polik17 Re: Wiwiana, Waleria czy Vanessa/ Wenesa ? 10.03.23, 19:56
      Z tych 3 Wiwiana, Waleria i Vanessa w ogóle mi się nie podobają.
      • niii Re: Wiwiana, Waleria czy Vanessa/ Wenesa ? 10.03.23, 20:21
        Dzięki za Twoją opinię, Polu smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.