Dodaj do ulubionych

Mechtylda, Matylda, Tylda czy Batylda?

11.03.23, 17:29
Zrobiłam przegląd 'Tyld' w nawiązaniu do artykułu o imionach, gdzie trafiłam na Mechtyldę.
Które z nich są najlepsze w Waszym odczuciu? wink
Obserwuj wątek
    • niii Re: Mechtylda, Matylda, Tylda czy Batylda? 11.03.23, 17:34
      Właśnie przeczytałam, że jednak Mechtylda to wersja Matyldy, podobnie jak Mafalda i Maud.
    • sferoplast Re: Mechtylda, Matylda, Tylda czy Batylda? 11.03.23, 20:28
      Żadne.
      • niii Re: Mechtylda, Matylda, Tylda czy Batylda? 11.03.23, 23:13
        Dzięki wink
    • addie_la_rue Re: Mechtylda, Matylda, Tylda czy Batylda? 11.03.23, 21:17
      Najbardziej podobają mi się Tylda i Matylda - stawiam je na równi. O dziwo odnośnie tego pierwszego oczywiste dla mnie skojarzenie mnie nie odrzuca mnie na wstępie (w języku hiszpańskim, którego się uczę tylda to jest ta falka nad literką N - "ñ") jak w niewielu innych imionach. Natomiast Matyldę bardzo lubię dzięki jednej z książek Roalda Dahla.
      Na drugim miejscu jest Batylda, chociaż kojarzy mi się trochę z nietoperzem (bat - nietoperz po angielsku), ale bez skojarzeń w brzmieniu jest bardzo przyjemne.
      I na ostatnim miejscu jest Mechtylda. Nie podoba mi się w ogóle, niestety. Nie wiem w sumie dlaczego, może to być takie "spaczenie" - w moim środowisku używa się w wiadomościach tekstowych wyrazu czy raczej tworu wyrazopodobnego, bo raczej nie jest umieszczone w żadnym słowniku języka polskiego - wyrazu "meh" żeby wyrazić swoje niezadowolenie, znudzenie itp.
      • niii Re: Mechtylda, Matylda, Tylda czy Batylda? 11.03.23, 23:12
        Wiem, też uzywam meh wink Tutaj ewentualnie skojarzenie z mchem, choć to niemiecki wyraz. Batylda kojarzy się z nietoperzem i bitwą. Ze wszystkich wybieram Matyldę, również że względu na niestereotypową Matyldę z książki, ciekawie brzmi też Tylda. Od Mechtyldy lepsza jest Mafalda albo Maud.
        Dzięki serdeczne za Twoją odpowiedź, A. wink
      • emnilda.wolna Re: Mechtylda, Matylda, Tylda czy Batylda? 12.03.23, 00:34
        "Meh" to zwyczajny anglicyzm:
        dictionary.cambridge.org/pl/dictionary/english/meh

A tyldy używamy też w polszczyźnie:
        sjp.pwn.pl/szukaj/Tylda.html

wink
        • niii Re: Mechtylda, Matylda, Tylda czy Batylda? 12.03.23, 01:32
          Wiem, wiem wink
    • iliri Re: Mechtylda, Matylda, Tylda czy Batylda? 12.03.23, 21:26
      Dla mnie tylko Matylda. Odkąd się odsłuchałam, nawet mi się podoba. Wcześniej kojarzyło mi się z krową. Musiała być chyba jakaś książka/ bajka dla dzieci o krowie Matyldzie, bo wielu moim rówieśnikom tak się to imię kojarzy.
      • niii Re: Mechtylda, Matylda, Tylda czy Batylda? 12.03.23, 22:27
        Heh, sympatycznie, nie znam tej bajki ale musi być na tyle zabawna, że do dzisiaj się z tym kojarzy. Ja pamiętam książkę o Matyldzie odmiennej od swojej rodziny, potem powstała też inscenizacja.
        Z tych wszystkich oczywiście wybieram Matyldę. Mafalda również brzmi ciekawie, a moja Mama znalazła Mafaldę w komiksach o Snoopy'm.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.