sulimira 13.03.23, 10:18 www.o2.pl/kobieta/wyczytalam-tydzien-po-porodzie-zaluje-imienia-nadanego-corce-6875669891599168a?amp=1 Znalazlam taki artykul. Co myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Laura- patronka rozbitych rodzin i malzenstw 13.03.23, 10:27 Nie znam się na "patronkach", "świętych", dla mnie takie rzeczy nie mają znaczenia 🙂. Ale jeśli ktoś w to wierzy... Imię można zmienić. A jeśli ktoś coś wyczyta TYDZIEŃ po porodzie, to często jest jeszcze czas do namysłu. No chyba, że teraz na porodówce są urzędnicy z USC i trzeba od razu rejestrować dziecko podając jego imię 🤔. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Laura- patronka rozbitych rodzin i malzenstw 13.03.23, 11:43 Mysle tak samo. Nie znam sie na patronkach i mnie to nie interesuje. Jezeli sie dowiedziala zaraz po porodzie i takie wrazenie to na niej zrobilo to moze spokojnie zmienic. Wydaje mi sie, ze nagrala to, bo po prostu bardzo sie zdziwila ta informacja. Wydaje mi sie, ze jak dziecko ma juz imie czy to przez dzien czy kilka lat to zwykle rodzice jak dowiaduja sie czegos niemilego to twierdza, ze ich to nie rusza. Nie wiem czy to jest prawda czy po prostu nie chca wygladac na niedoinformowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Laura- patronka rozbitych rodzin i malzenstw 13.03.23, 10:55 Nie rozumiem, skąd ta panika. Przecież skoro Laura jest patronką takich rodzin i małżeństw, to powinna chronić przed takimi sytuacjami (według religii). Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Laura- patronka rozbitych rodzin i malzenstw 13.03.23, 13:06 Mogę się pod tym podpisać Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Laura- patronka rozbitych rodzin i malzenstw 13.03.23, 13:13 Św Apolonia to patronka osób cierpiących z powodu bólu zębów. Św. Joanna to patronka chorych, upośledzonych i opuszczonych. Święty Konrad chroni przed przepuklinami. Święty Hubert przed wścieklizną. Święty Sebastian przed dżumą. No i? Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Laura- patronka rozbitych rodzin i malzenstw 13.03.23, 13:31 Mnie również interesuje przede wszystkim brzmienie, nie znam się na patronach i znaczenie imienia jest dla mnie mało istotne. Nie wierzę też w zabobony - jak ktoś się ma rozstać to się rozstanie bez względu na imię dziecka. Tydzień po porodzie to jeszcze czas wielkich emocji, więc moim zdaniem warto wstrzymać się z decyzją o zmianie. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Laura- patronka rozbitych rodzin i malzenstw 13.03.23, 14:41 Myślę, że to galopująca głupota i zabobon gorszy niż klimatyczny obecnie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Laura- patronka rozbitych rodzin i malzenstw 18.03.23, 15:25 Myślę, że te rzewne historie są w większości fałszywe i mają zwiększyć klikalność. A pani, jak się obawia, niech wybierze sobie na patronkę córki inną św. Laurę, jest ich kilka. Rozbite małżeństwa do niedawna niemal nie istniały, więc jeśli faktycznie któraś św. Laura jest ich patronką, to jest to również zjawisko bardzo świeże. A zabobony są grzechem z punktu widzenia chrześcijanina (mam na myśli obawę o złowróżbność imienia córki w kontekście utrzymania rodziny w całości). Z kolei dla niechrześcijanina nie ma znaczenia, patronem czego jest jaki święty, bo całokształt tych patronatów to dlań zabobon. Odpowiedz Link Zgłoś