niii 13.03.23, 18:17 Znalazłam w sieci ciekawą wersję Róży i Józefiny, Różefinę. Muszę przyznać, że podoba mi się o wiele bardziej od Józefiny, i jest też alternatywą dla Róży. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dasza_dm Re: Różefina zamiast Józefiny. 13.03.23, 23:34 Skojarzyło mi się z frużeliną Jestem na "nie". Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Różefina zamiast Józefiny. 14.03.23, 19:17 Nie podoba mi się. Jeżeli komuś zależy na końcówce "fina" to można nadać Delfinę. Z dziwnych i bardzo rzadko używanych wariantów Róży podoba mi się Różanna, ale córeczki bym tak nie nazwała. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Różefina zamiast Józefiny. 15.03.23, 11:56 Rozumiem, ostatnio widziałam też Frangelinę - połączenie Franciszki i Angeliny. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Różefina zamiast Józefiny. 15.03.23, 11:58 Dzięki za Twoją odpowiedź, N. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Różefina zamiast Józefiny. 18.03.23, 15:40 n.ataleczk.aa napisała: > ę. Z dziwnych i bardzo rzadko używanych wariantów Róży podoba mi się Różanna, a > le córeczki bym tak nie nazwała. Różanna to zaadaptowana fonetycznie do polszczyzny Rosanna, czyli Róża + Anna, a takie złożenia nie są w polszczyźnie stosowane. Istnieje za to Rozwita, ale jest to imię germańskie, dwuczłonowe, bez związku etymologicznego z różą. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Różefina zamiast Józefiny. 18.03.23, 16:51 W Polsce istnieje też Rozeta - przykład już nieżyjącej od 2022 osoby. Oprócz tego: Rozalinda, Rozalinda, Rozalina, Rosa ( jak rosa na trawie). Na forach międzynarodowych widziałam też nadania w wersji uniwersalnej: Rozmaria i Rozabella. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Różefina zamiast Józefiny. 18.03.23, 19:02 Rozmaria to chyba nieudolnie spolszczona Rosemary, co po angielsku dosłownie oznacza rozmaryn Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Różefina zamiast Józefiny. 18.03.23, 22:28 Tak, dosłownie tak oznacza Brzmienie bardzo ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Różefina zamiast Józefiny. 19.03.23, 01:51 niii napisała: > W Polsce istnieje też Rozeta Istnieje; to rodzaj ornamentu albo forma rośliny. Nie pisze się jej wielką literą, bo nie jesteśmy niemieckojęzyczni i wyrazy pospolite piszemy małą literą. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Różefina zamiast Józefiny. 19.03.23, 15:08 Istnieje, ta Pani umarła w województwie lubuskim w 2022. Nie była to stara kobieta, a w średnim wieku. Możesz sprawdzić osobiście w księgach, nie podawałabym informacji tego typu bez potwierdzenia, bo chodzi o zmarłą osobę Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Różefina zamiast Józefiny. 19.03.23, 15:13 Pani Rozeta była polskojęzyczną Polką. Będę pisała Jej imię - Rozeta- zawsze WIELKĄ literą, bo była dobrym człowiekiem i zasługuje na szacunek. To imię tej Pani i wyjątkowo nieetyczne mówić tak po 1 o zmarłej osobie z a po 2 o prawdziwym imieniu istniejącej jeszcze na początku 2022 roku osoby. Osoby mieszkające tam nosiły różne imiona, w tym Berta, jak i spolszczone nazwiska o niemieckim pochodzeniu, i mówią po polsku i czują się Polakami. Naprawdę bardzo niemiłe, żeby tak traktować innych ze względu na pochodzenie prababek.. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Różefina zamiast Józefiny. 19.03.23, 15:24 Herta *Przepraszam za powtórzenia, zdenerwowało mnie bardzo podejście. Żyjemy w Polsce ale posiadamy zróżnicowane imiona, na które mają wpływ też wcześniejsi przodkowie. Nie przeszkadza nikomu imię Erdeneczimeg, które oznacza właśnie ozdobny ornament, to nie powinna przeszkadzać także i o wiele lżejsza nieozdabiana niczym Rozeta. Można lubić albo nie lubić tych imion, tylko dowody mówią same za siebie - w tej miejscowości przed wojną i po wojnie żyły różne narodowości, wymieszały się i od kilku pokoleń są to po prostu Polacy posługujący się polskim. Niektórzy mają nazwiska wskazujące na pochodzenie niemieckie albo też imiona, ale nie można ich za to kwestionować. Ja także mam w rodzinie z 1 strony niemiecką prapraprababkę i nigdy nie spotkałam się z tym, żeby ktoś uważał mnie z tego powodu za kogoś gorszego w Polsce, i jestem Polką, nie Niemką. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Różefina zamiast Józefiny. 19.03.23, 15:26 W takim razie imię Erdeneczimeg, bardzo podobne znaczeniowo do tureckiej Zeynep(klejnotu, pięknej ozdoby) także powinno pisać małą literą? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Różefina zamiast Józefiny. 20.03.23, 00:44 Erdenczimeg to imię mongolskie i gdyby było nadawane w Polsce osobie o obywatelstwie i narodowości polskiej, byłoby najpewniej negatywnie zaopiniowane przez RJP jako niepozwalające na odróżnienie płci. Nie ma powodu, by imię to pisać małą literą, to imię mongolskie utrwalone tradycją. Rozeta w odniesieniu do tej konkretnej pani powinna być zapisana wielką literą, ale pojedyncze nadanie nie czyni żadnej formy imieniem. Widać, że nie czytałaś Rymuta. Są nadania imion z błędami ortograficznymi, z literówkami, a ich nadanie i zarejestrowanie nie oznacza bynajmniej, że właśnie powstało nowe imię. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Różefina zamiast Józefiny. 20.03.23, 12:56 W porządku, a ta Pani Rozeta nie była niczemu winna, że rodzice prawdopodobnie upamiętniając babkę, czy mając określoną fantazję roślinno - imienniczą nadali Jej niemieckie imię. Analogiczna sytuacja teraz może odnosić się do dzieciaków z rosyjskim rodzicem w Polsce, czy dziedziczącym imię przodków, czy też dzieci nazwanych np. Borys, Nastia, Iwan, Larysa, Tatiana i mogą być atakowane bezmyślnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Różefina zamiast Józefiny. 20.03.23, 22:02 niii napisała: > W porządku, a ta Pani Rozeta nie była niczemu winna, Nie musisz jej bronić, nikt jej nie wmawiał winy za nic. > nazwanych np. Borys, Nastia, Iwan, Larysa, Tatiana i mogą być atakowane bezmyśl > nie. Każdy może być atakowany bezmyślnie. Imię nic tu nie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Różefina zamiast Józefiny. 18.03.23, 19:02 Tak, dlatego bym tak nie nazwała dziecka, ale samo brzmienie mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Różefina zamiast Józefiny. 20.03.23, 12:58 Tak, ja też nie nazwałabym ale jest lekka i przyjemna. Lubię również złożone imiona Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: Różefina zamiast Józefiny. 14.03.23, 20:20 Imię ciekawe, przynajmniej w moim odczuciu, ale wolę Józefinę. Też dlatego, że w ogóle nie podoba mi się imię Róża, może być ewentualnie Różanna wspomniana w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Różefina zamiast Józefiny. 15.03.23, 11:57 Super i dzięki za Twoją odpowiedź, A. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Różefina zamiast Józefiny. 15.03.23, 14:59 Niezły koszmarek. Nic dziwnego, że ci się podoba ;P Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Różefina zamiast Józefiny. 15.03.23, 20:10 No tak, jestem koszmarkiem, za to oryginalnym Dzięki ;d Imię prawdziwe bo wiele nadań za granicą i u nas s Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Różefina zamiast Józefiny. 15.03.23, 20:13 I ładniejsza od Józeróży i Finorozy ( tu akurat miks zmyślony, humorystyczny ;p Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: Różefina zamiast Józefiny. 16.03.23, 10:54 Jakoś do mnie nie przemawia mimo że Różę i Józefinę bardzo lubię. Choć może po osłuchaniu z Różefiną też przypadłaby mi do gustu... Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Różefina zamiast Józefiny. 16.03.23, 16:14 Dzięki za Twoją odpowiedź, K. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Różefina zamiast Józefiny. 19.03.23, 08:05 Nie podoba mi sie. Nie jestem wielka fanka Rozy czy Jozefiny, sa tylko ok dla mnie wiec moze przez to nie zachwyca. Bardziej podobaja mi sie Darina, Delfina, Galina, Kalina czy Malina. Jest nazwisko Jarmin wiec kolejna -ina moglaby byc Jarmina, calkiem przyjemna. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Różefina zamiast Józefiny. 19.03.23, 15:06 Wspomniałam o tym imieniu jako o ciekawostce Trafiłam ostatnio też na takie połączenia : Sofelia, Frangelina. Niektóre są ciekawe bardzo Z Twoich podoba mi się tak samo Delfina, Kalina, Malina, a jeśli Galina, to skracana do Gali najbardziej, bo bardzo lubię Galadrielę. Miła i rzadka jest Darina, widziałam też Dariellę. Jestem za Jarminą jak najbardziej Albo Jarmelią. Odpowiedz Link Zgłoś