Dodaj do ulubionych

Imiona, które na dobre odeszły do lamusa

22.03.23, 10:08
Które imiona uważacie dzisiaj za już nienadawalne, z ostatnich dekad albo z poprzedniego wieku?
Sama zauważyłam, że nie nadają już takich jak te, choć są prapra..babciowe:

Genowefa
Prakseda
Praskowia
Eudoksja/ Eudokia
Pryska/Priscilla
Lempiadia
Scholastyka/ Scholastyka
Petronela
Salomea
Nepomucena
Maksyma
Ksymena/ Xymena
Otolia
Remigia
Tekla
Eufrozyna
Alfreda
Dioniza/ Dioniza
Nimfa
Galla
Antuza
Rudolfa
Ryszarda
Feliksa
Rajmunda
Hipolita
Ildefonsa
Sylwestra
Wirginia
Wiara
Ksaweria
Edwarda
Miropia
Zenaida
Lobelia
Kleonika
Zenona
Teofila
Zenobia
Seweryna
Saturnina
Erwina
Ernestyna
Romualda
Kunegunda
Fryderyka
Klarysa
Gustawa
Wiktoryna
Aleksandryna
Augustyna
Krystiana
Teodora
Kalista
Astoria
Zyta
Taisa/ Taida

Z podanej grupy, jeśli chodzi o imiona damskie, wróciła Laura, Aurelia, Felicja, Łucja, Helena, Zofia, Eliza, Michalina, Zuzanna, Marianna, Janina, Cecylia, Celina, Wanda, Anastazja, Marcjanna, Adelajda, Klara, Gloria, Stefania, wraca Neonilla ( jedno z moich ulubionych imion) i Neomilia, Anatolia, Ludwika, Franciszka, Eleonora, Ignacja, Filomena, Apolonia, Józefina, Leonia, Cyryla, Leonarda, Estera, Matylda, Serafina,
Irena, Teresa, Krystyna, Waleria, Rozalia, Aniela, Klementyna, Eulalia, Amalia, Delfina, Narcyza,
Florentyna, Domicela, Sabina, Eugenia, Leokadia, i powoli Pelagia. Wraca też Konstancja, Regina, Teofania, Teodozja, Julianna, Jadwiga.

smile

Obserwuj wątek
    • adalwinka Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 22.03.23, 20:01
      Jak zwykle pomieszanie z poplątaniem... Mam wrażenie, że włączył się tutaj generator losowych imion XD
      Część z tych imion nigdzie nie odeszła, bo zwyczajnie nie istniały - Lempiada (co to? popsuta Olimpiada?), Lobelia, Astoria (istnieje Astoria), Neomilia. Inne są typowe dla prawosławia - Prakseda, Praskowia, Eudoksja, Maksyma, Antuza, Wiara, Miropia, Taida, Neonila (po polsku Nunila). Sporo z wypisanych imion zawsze było rzadkich lub ultrarzadkich - nie zaliczyłabym np. Saturniny czy Kalisty do prababciowych imion. Jeśli chodzi o "wracające imiona" - co robią w tej kategorii imiona, które przez ostatnie 20 lat nie miały więcej nadań niż jedno, lub miały po kilka-kilkanaście nadań? Trzymajmy się w tej kwestii statystyk. A Laura i Gloria na pewno nie są babciowymi imionami, Estera, Eliza czy Anastazja raczej też nie, przynajmniej jeśli mówimy Polkach.
      • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 22.03.23, 21:19
        Nie znam imienia Lempiadia i o tym przykładzie się nie wypowiem, rzeczywiście brzmi jak Olimpia dla niepełnosprytnych. Istnieje imię Lobelia, to nazwa kwiatu. Neomilia też istnieje, bo osobiście widziałam dane tej osoby, w tej chwili nie żyje.
        Zauważyłam powracające albo utrwalające się ostatnio i takie wpisałam. To tylko przykłady bo szukam jeszcze nieznanych imion, które zaginęły w tym okresie, a najbardziej najrzadszych. Dzięki za Twoją analizującą odpowiedź wink
        • adalwinka Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 22.03.23, 21:45
          niii napisała:

> Nie znam imienia Lempiadia i o tym przykładzie się nie wypowiem

Nie należało w takim razie o tym "imieniu" pisać.

>Istnieje imię Lobelia, to nazwa kwiatu.

Wyrazy pospolite nie stają się imionami, nawet jeśli ktoś nadał taki wyraz jako imię.

> Neomilia też istnieje, bo osobiście widziałam dane tej osoby, w tej chwili nie żyje.

Żyły także osoby nazwane Ełonika, Papryka czy Niuniek. Niczego to nie zmienia, samo imię jako takie nie istnieje.

> Zauważyłam powracające albo utrwalające się ostatnio i takie wpisałam.

Nie miałaś gdzie ich zauważyć, gdyż one nie istnieją. Przez ostatnie 20 lat nie trafiły się nawet dwa nadania rocznie Neonili, Cyryli, Leonardy, Narcyzy czy Teofanii. A jedna jaskółka wiosny nie czyni. Ponawiam prośbę o opieranie się na statystykach - po prostu przestań wymyślać.
          • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 23.03.23, 19:05
            Jeśli sporo osób nadaje, to stają się tak jest w przypadku Magnolii i wielu imion kwiatowych. Poza tym rodzice mogą wymyślić dowolne imię i dać do zaaprobowania urzędnikom. W tym poście nie zamierzam niczego udowadniać, tylko zdobyć informacje o zaginionych imionach smile Pozdrawiam serdecznie i dzięki za Twoją wnoszącą odpowiedź smile Ostatnia Neonilla była nadana jeszcze w tym roku.
            • gaudencja Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 25.03.23, 13:57
              niii napisała:

> Jeśli sporo osób nadaje, to stają się tak jest w przypadku Magnolii

Magnolia ma 27 nadań w całej populacji. Jest to bardzo niewiele i raczej jeszcze nie przekroczyła granicy między pojedynczymi nadaniami wynikającymi z fantazji rodziców a imionami utrwalonymi tradycją.
              • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 25.03.23, 19:10
                Rozumiem, to bardzo niewiele, jakkolwiek jest uroczym imieniem pochodzącym z natury, a nie sztucznym tworem, kiedy rodzice idą do numerologa, czy projektanta imion, by im skomponował dowolne z pewnych głosek, bo np. lubią określone brzmienie czy wierzą w magiczne ustalenia i wychodzi np. Komoda, bo architekt imienniczy stwierdził, że to imię tak klasyczne, jak unikalne, do tego umilą otoczenie wink Dzięki za informację dotyczącą tego imienia, Gaudencjo smile
                • gaudencja Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 25.03.23, 20:59
                  niii napisała:

> e wink Dzięki za informację dotyczącą tego imienia, Gaudencjo smile

Największym podziękowaniem będzie, jeśli sama zaczniesz sprawdzać takie informacje, zanim napiszesz, że sporo osób nadaje to imię.
                  • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 26.03.23, 15:27
                    To świadczy raczej o tym, że niewielu ludzi w Polsce posiada wyrafinowany gust, niewielu też myśli samodzielnie. Niestety, społeczeństwo tu nie jest w większości odważne, ani innowacyjne więc nie jest to powód do radości. A ja i inne współcześnie odczuwające i myślące osoby z wielką przyjemnością nadadzą Magnolię czy nawet Karmelę bo są to dla nas imiona w kategorii najmilszych ( Magnolia) czy indywidualizujących ( Karmela, Szafira czy jak moja siostra - Vanilia smile. Mama trzecie dziecko planuje nazwać słowiańsko: Dziewanna, Rumiana, Rusałka, Niebianna albo Lelissa od Leli, gdyby to była dziewczynka. Ja proponuję m.in. : Nimfę, Magnolię, Azalię, Fię, Neonillę, Akai, Nię, Leilani, Keilani, Jesienię, Nikandrę, Gelsominę, Maklowię, Violangelę,
                    Nevenę, Mirabellę, Wisennę, Viorikę, Kasandrę, Auksenię, Miglenę, Aurorę, Audre, Nijolę ( przez J), Sunnivę, Roksanę, Laurellę, Malaikę, Maksymilię lub Makselinę, Galadrielę, Celestellę i Lilibellę. Prawie wszystkie podane tak, jak się czyta, co jest plusem( odrzuciłam Niamh, i zastąpiłam wersją imienia - Nia lub Niwia). Wszystkie te imiona mają przepiękne znaczenie i nie pozbędę się ich z moich wyborów tylko dlatego, że większość ludzi w skazanym na szarość państwie unika barw, oryginalności, fantazji czy ponadczasowej treści wink
                    • gaudencja Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.03.23, 00:59
                      niii napisała:

> To świadczy raczej o tym, że niewielu ludzi w Polsce posiada wyrafinowany gust,
                      > niewielu też myśli samodzielnie.

Żeby oceniać wyrafinowany gust i samodzielność intelektualną innych (zwłaszcza aż tak krytycznie), trzeba samej się nimi cechować.
                      • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.03.23, 11:53
                        No nie inaczej, bo ja jestem bardzo autokrytyczna wink
                        • gaudencja Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.03.23, 23:06
                          I skromna, jak już to zostało dowiedzione.
                • sferoplast Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.03.23, 01:26
                  Uwielbiam Twój trolling, "kiedy rodzice idą do numerologa, czy projektanta imion, by im skomponował dowolne z pewnych głosek, bo np. lubią określone brzmienie czy wierzą w magiczne ustalenia i wychodzi np. Komoda, bo architekt imienniczy stwierdził, że to imię tak klasyczne, jak unikalne" to absolutne mistrzostwo fantazji big_grin
                  • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.03.23, 11:52
                    Heh, dzięki za uznanie ;D Jako przyszłe medium, a tak mówią o mnie na podstawie O-Oczu, które zastępują branżowe szklane kule wróżki Frużki ( Różefiny od fruuużeliny), muszę umieć w foxy vixen vibe, kiedy faluję z subtelną Fagatą w szpagacie w coverze ' Eurydyki tańczące z Krzysztofami' na kwadracie ezo-trampoliny, wróżę z freebleedingu z okazji pierwszej miesięcznicy i wtedy bezczelnie wcina się głos polskiej Maddie, że do tandemu Jackowski- Rutkowski potrzebują jeszcze Ibisza, żeby Ona, Julia Faustyna, znów miała 5 lat i Biedrońa, coby ów niesforny zaprzęg Krzysztofów( patronów boskiej jazdy) stanowczo popędzał: D Ty na pewno masz zaskakującą wyobraźnię, dostrzegając różne niuanse wink. No i to jest co najwyżej lekki elfing, trolling ani controlling mnie nie grzeje wink Pozdrawiam serdecznie, cieszącego dnia wink
                    • lukrecja_86 Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 28.03.23, 22:00
                      Nii, czy Ty jesteś pełnoletnia ?
                      • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 29.03.23, 13:40
                        Lukrecjo - niedługo będę, na razie mam 15 lat. Lubię pożartować też, a kiedy trzeba, podchodzę poważnie i konkretnie. Pozdrawiam serdecznie smile
    • sulimira Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 25.03.23, 23:03
      Ja bym jeszcze nie wykluczyla Tekli. Co roku ma te dwa nadania i osobiscie wydaje mi sie, ze jest potencjal na wieksza popularnosc. Nowa generacja nie wychowuje sie na naszych bajkach i skojarzenie z pajeczyca powoli bedzie znikac.
      • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 26.03.23, 14:42
        Też nie chcę wykluczyć Tekli, podoba mi się jej brzmienie, w moim odczuciu jest uniwersalna i powinna być dalej nadawana. Całkiem wykluczone są raczej Genowefa, Prakseda, Praskowia i Eudoksja/ Eudokia ale ostatnie raczej ze względu na prawosławie, i późniejszy podział ziem. Mnie Tekla kojarzy się neutralnie i bardzo ładnie, choć znam bajkę od rodziców. Ma świeże i melodyjne brzmienie, wydaje mi się błyszcząca - połączenie drewna, konopii albo innego materiału roślinnego z uderzeniem wody, jej taflą, czymś oczyszczającym i dźwięcznym naraz smile
        • sulimira Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.03.23, 02:34
          Narazie jest nadawana regularnie wiec nie zniknela. Jezeli nasze forum nadaje jakis trendy to Tekla ma szanse 😉
          • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.03.23, 11:54
            Super, trzymam kciuki za przyszłe i częstsze nadania Tekli smile
      • adalwinka Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.03.23, 13:36
        sulimira napisała:

> Ja bym jeszcze nie wykluczyla Tekli.

Zgadzam się. Uważam, że kiedyś ludzie przypomną sobie również o Salomei. Skoro nadawana jest Franciszka, to może kiedyś wróci Fryderyka... Czekam na powrót którejś Teosi, ale tutaj mam niewielkie nadzieje. I może jeszcze Ksymena, Erwina czy Ernestyna miałyby szanse na większą ilość nadań, ale na razie są nieznane dla większości osób.
        • sulimira Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.03.23, 19:53
          Salomea rowniez dla mnie wydaje sie imieniem, ktore ma szanse wrocic. Mam nadzieje, ze wroca i Ksymene tez chcialabym zobaczyc 😍
        • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 30.03.23, 01:40
          A czy Solomia to imię tylko włoskie? Czy przekształcenie Salomei? Nadają je często Ukraińcy. Popieram Salomeę i Ksymenę, też je bardzo lubię smile Fryderyka została zastąpiona Fridą ostatnio.
    • sulimira Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.03.23, 02:37
      Zyta rowniez jest nadawana co roku. Nie jest to powrot, ale jest obecna czego nie mozna powiedziec o wielu z tych imion czy innych jak Sulislawa, Samboja czy Wislawa
      • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.03.23, 11:55
        Tak. Podobają mi się wszystkie 3, że względu na unikalność i brzmienie smile
      • adalwinka Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.03.23, 13:37
        Nadania Zyty mnie zaskakują, bo absolutnie nie potrafię dostrzec w tym imieniu żadnej urody. Za to Wisławę na pewno czasem nadają na drugie.
        • sulimira Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.03.23, 19:56
          Podobnie. Zyta ma takie ubogie i ostre brzmienie. Niestety kojarzy mi sie z krosta po angielsku na dodatek.
          Chcialabym natomiast zobaczyc imie Rozwita.
        • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 28.03.23, 01:02
          Zyta w moim odczuciu ma tylko ładne znaczenie, to samo, co Talita. Ale jest bez dźwięku w sobie. Pisałam o Sulisławie, Samboi i Wisławie, że mogą się podobać lub nie ale na pewno są wyraziste. Imiona na Z może są odmienne ale mnie nie bardzo przekonują, poza kilkoma wyjątkami, w tym Zorzą, że względu na znaczenie.
      • lukrecja_86 Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 28.03.23, 22:01
        Jestem fanką Zyty. Takie „charakterne” imię.
        • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 29.03.23, 01:06
          Mnie podoba się ze względu na znaczenie, a co do charakteru, owszem, jest wink
      • n.ataleczk.aa Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.05.23, 23:30
        Jakoś nie mogę się przekonać do Zyty. Sulisława i Wisława - cudowne!
    • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 29.03.23, 01:10
      Tak w ogóle, ten temat nie powstał z mojego widzimisię ale po to, żeby tropić zaginione imiona wink
    • adalia_decempunctata Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 26.05.23, 18:51
      Scholastyka mogłaby funkcjonować na co dzień jako Ola, więc jakoś by uszło. wink Wirginia nie wydaje mi się osobliwa, ale to chyba dlatego, że miałam w liceum koleżankę z klasy o tym imieniu, więc się osłuchałam przez 3 lata. Klarysa może jeszcze powrócić, to taki miks Klary i Larysy, choć nie do końca moja bajka. Natomiast Salomea to piękne imię, z długą tradycją, kojarzone z ukochaną matką Słowackiego, można zdrobnić do Ali, Oli, Mei, Lei, Salci. <3
      • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 26.05.23, 20:38
        Zgadzam się, jako Ola albo tradycyjnie - Schola, Scholka. Można też tworzyć nowoczesne skróty typu Sola, Skaja, Skajla, Kola, Chola, Koka, czy Schola czytane jako Szola, jak w przypadku piosenkarki Sholi Ama. Ewentualnie:
        Tika, Lasia.
        To imię podoba mi się bardzo, aż do końcówki - styka. No bo coś nie do końca styka, i wystaje tyka ; ) Za granicą triumfuje za to bardzo modny ostatnio zmieniony odpowiednik Scholastyki, damsko- męski - Skylar/ Skyler. Tam urzeka mnie skrót Sky, jak niebo.
        Klarysa podoba mi się jako Klarissa, a Larysa jako Larissa bo nie lubię ( Y ) i wolę podwójne s w imionach.
        Również znałam Wirginię i odbieram to imię zupełnie normalnie, Ona akurat przedstawiała się przez G. Niektórzy mówili Gina, jak i na koleżankę o imieniu Georgina.
        Salomea naprawdę przyjemna, można ją skracać też jako Salmę, Sali, Sami, Lomi, Lomeę wink
        • adalia_decempunctata Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 26.05.23, 21:10
          Spotkałam się też kiedyś ze zdrobnieniem "Inia" dla Inki lub Iny i myślę, że w przypadku Wirginii też by się sprawdziło. "Salma" - dobry pomysł i fajna opcja dla nastoletniej/dorosłej Salomei, może się kojarzyć z Salmą Hayek, ale to w sumie nie problem. Klarissa dla mnie zbyt telenowelowa, Larissa lepsza. W jakiejś książce natknęłam się też swego czasu na wzmiankę o pewnym typie starożytnej włóczni o nazwie sarisa/sarissa/sarysa, i zawsze wydawało mi się, że Sarissa byłaby ciekawym imieniem (choćby dla postaci literackiej). smile A propos imion kończących się na -issa: co sądzisz o wersji "Terisa"/"Terissa" zamiast klasycznej Teresy? Jeśli chodzi o Skylar to wolę tradycyjną formę zapisu, Schuyler (w wymowie praktycznie się nie różni), choć problematyczne może być skojarzenie z "szulerem". wink
          • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 26.05.23, 22:07
            Inia, Kinia - to dość częste i miłe zdrobnienia od Ingi, Inki, Ingelli czy Kingi. Znałam poza Inez tę jedną Inessę.
            Sarissa, bardzo ciekawa, bajkowa, sama spotkałam się z Sarandą - pracuje w marketingu.
            Mam ogólnie słabość do form - ssa, -ella, - nia, - ola.
            Podoba mi się Tessa jako odświeżenie klasycznej Teresy, można też spróbować z uroczą Terissą smile Istnieje także Terencja i raczej tylko zagraniczne zdrobnienie Teresy, Resa. Za granicą Teresa występuje też w wariancie Tracy, choć obecnie nie jest to popularne w świeżych nadaniach imię i co niezrozumiałe, dość pejoratywnie osadzone
            klasowo.
            Odnośnie Skylar jest m.in. jeszcze wersja Skyla, fuzje Skylie, Skyleigh, a nawet Skayleigh, samodzielna Sky oraz Skye ale trzy ostatnie kojarzą się już typowo podniebnie smile
            W zapisie Schuyler pozostaje oryginalna, miło, gdy będzie i tak upowszechniana smile
            • emnilda.wolna Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.05.23, 13:03
              > Inia, Kinia - to dość częste i miłe zdrobnienia od Ingi, Inki, Ingelli czy Kingi.

Potwierdzam, wszystkie znane mi Ingelle były zdrabniane do Inii.
              • adalia_decempunctata Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.05.23, 21:05
                A kojarzysz może jakąś Janinę, która posługiwałaby się zdrobnieniem Inia? Ja osobiście znam tylko dwie Janiny (starsze panie) i obie są Jankami, a ciekawi mnie ta kwestia.
                • sulimira Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.05.23, 22:05
                  Moje babcie mialy na imie Janina. Byly zdrabniane do Janki, Janeczki. Moja ciocia jest zdrabniania do Jasi.
                  • adalia_decempunctata Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 28.05.23, 18:37
                    Dzięki smile
                • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.05.23, 22:16
                  Asiu, jeśli mnie pytasz, to często zauważam zdrobnienie Inia, Ina przy imionach o takich zakończeniach właśnie ale osobiście żadnej Janiny dotąd, która byłaby tak nazywana, ani starszej, ani młodszej.
                  Inia jest i uniwersalna, i przyjazna w brzmieniu smile

Oczywiście to ja nie miałam okazji takiej spotkać, bo skracanie do Ini, Iny, a nawet Iki przy innych imionach zdarzają się i to nierzadko. Tutaj też widzę dziewczyny o imieniu Inna ale są to przeważnie Ukrainki. Znam osobę o imieniu Inanna ( Polka).
                  Ludzie zaczynają zdrabniać niektóre imiona od środka i od końca, co kiedyś było rzadkością. Kojarzę panią Beatę, przedstawiającą się jako Ata, piosenkarkę Natalię o skrócie Nia, 27 letnią Agnieszkę o zdrobnieniu Neska, Adelinę - Linę. Imiona obecnie można zdrabniać, skracać rozmaicie i powoli zmienia się też nastawienie do nieoczywistych zdrobnień/ skrótów smile

• adalia_decempunctata Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 28.05.23, 18:45
                    Dzięki za odpowiedź smile Zgadzam się co do skrótów, zwłaszcza w rodzinnym gronie nietypowe zdrobnienia są jak najbardziej ok. Siostra mojej babci Agnieszka skracała się do Neszki (czasy przedwojenne), a młodsza siostrzyczka mojej koleżanki ze szkoły przez najbliższych była nazywana Nasią (na imię miała Natalia).
                    • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 28.05.23, 21:51
                      O, te skróty/ zdrobnienia są pełne ciepłych emocji smile O wiele bardziej podoba mi się niewinna Neszka niż trochę 'goła' w brzmieniu Aga smile
                      • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 29.05.23, 00:14
                        No bo naga kojarzy się z 'Aga' wink
              • n.ataleczk.aa Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 28.05.23, 21:54
                🤣
                • n.ataleczk.aa Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 28.05.23, 21:56
                  Emnildo, nie mogę ze śmiechu 😆.
          • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 26.05.23, 22:18
            Podoba mi się jeszcze jeden trend - zapis od lewej do prawej, np. bardzo popularne na początku 00's i wciąż aktualne do teraz - dziewczynki dostawały imię Nevaeh, czyli Heaven.
            Fascynujące są hawajskie imiona, oznaczają przepiękne stany, kwiaty, niebo, przyrodę i stamtąd importowano m.in. Keilani, Leilani, Mailani i Nilani( nie nadałabym obecnie bo są zbyt często spotykane za pobliską granicą, i też już w Polsce ).
            • emnilda.wolna Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.05.23, 13:07
              > Podoba mi się jeszcze jeden trend - zapis od lewej do prawej

To dawna moda, też mam imię pisane od lewej do prawej, tak samo jak wszyscy w mojej rodzinie. Sama jednak wolę imiona zapisywane w formie nielinearnej.
              • gaudencja Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 28.05.23, 23:07
                big_grinbig_grinbig_grin
              • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 01.06.23, 17:53
                Wiem ale nie twierdzę, że to nowa moda, sama zapisywałam swoje jako Akinna, a Azjaci mówili na mnie Aki, tam kojarzy się głoskowo z tęczą wink
                Natomiast Keilani czy Leilani, Nilani itp. to przyjemne imiona hawajskie, które jednak też już występują w nadmiarze wink
            • sferoplast Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 01.06.23, 16:01
              O tej 'Nevaeh' to widziałam podobną liczbę drwiących komentarzy w anglojęzycznym internecie, co u nas o Brajanku.
              • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 01.06.23, 17:50
                Tak ma na imię m.in. córka wokalisty P.O.D., znanego z ' Youth of the nation'.
                Mnie podobają się bardzo imiona z N i skojarzone z niebem, zjawiskami, więc wypowiadam się tylko za siebie, sama wolałabym nadać podobnie brzmiące, takie, jak: Nivia, Nieve(Niamh) lub spolszczona wersja Niv, Nivea, Nevelia, Nevena.
                Zgadzam się z Tobą, że mogą być takie komentarze, bo to imię osiągało popularność ponad 20 lat wcześniej.
                U nas też były i są różne krytykowane polskie imiona, w tym m.in. realnie nadana Marzenia( nie Marzena), która podoba mi się do dzisiaj ze względu na skojarzenia z Marzeniami oraz Zorza, Rumiana, Dziewanna, Lelissa ( od Leli), Niebianna, Jutrzenka etc. Nie patrzę na anglicyzmy, ponglish, interesują mnie po prostu zmiany imiennicze albo imiona fantazyjne smile Po polsku trochę trudno nadać bajkowe imię, rozpoczynając od końca - np. Azcęt to Tęcza, Obein to Niebo, Arzub to Burza, Kymorp to Promyk big_grin
        • gaudencja Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.05.23, 00:52
          niii napisała:

> yka, i wystaje tyka ; ) Za granicą triumfuje za to bardzo modny ostatnio zmieni
          > ony odpowiednik Scholastyki, damsko- męski - Skylar/ Skyler.

Nie triumfuje i nie jest to odpowiednik Scholastyki.
          • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.05.23, 02:04
            Wystarczy sprawdzić wink
            • gaudencja Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.05.23, 11:59
              Cóż ci zatem stanęło na przeszkodzie? Brak umiejętności czytania ze zrozumieniem?
              Post z obrazkami został skasowany, załączaj linki, ale potwierdzające to, co napisałaś. Nie interesuje mnie garść przypadkowych informacji powiązanych tylko wystąpieniem słowa kluczowego, niepotwierdzających twoich tez.
              • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.05.23, 12:31
                Behind the name oraz inne portale imiennicze, jak i Wikipedia potwierdza, że jest to odpowiednik Scholastyki. Nie będę zamieszczać, bo każdy jest na tyle inteligentny, żeby samodzielnie znaleźć wink
                Moją propozycją skierowaną do Rady byłoby prędkie wyodrębnienie Scholi że Scholastyki, żeby Schola stała się koleżanką Nikoli wink
                • gaudencja Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.05.23, 13:36
                  niii napisała:

> Behind the name oraz inne portale imiennicze, jak i Wikipedia potwierdza, że je
                  > st to odpowiednik Scholastyki. Nie będę zamieszczać, bo każdy jest na tyle inte
                  > ligentny, żeby samodzielnie znaleźć wink

Nie - bo właśnie podałaś nieprawdę. Wikipedią się nie sugeruj, Behind the name jest o wiele bardziej wiarygodny, ale nic takiego nie potwierdza.
                  Imię to również nie święci żadnych triumfów.

> Moją propozycją skierowaną do Rady byłoby prędkie wyodrębnienie Scholi że Schol
                  > astyki,

Rada nie tworzy imion.
                  • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 27.05.23, 16:31
                    Za granicą jest bardzo popularne, gdybyś bywała, to byś wiedziała wink. Nikt nie napisał tak o Radzie.
                    • gaudencja Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 28.05.23, 13:38
                      niii napisała:

> Za granicą jest bardzo popularne, gdybyś bywała, to byś wiedziała wink.

big_grinDDD
                      I to pisze osoba, która twierdziła, że imię jest popularne w Polsce, a po wyciagnięciu wręcz przeciwnych statystyk okazało się, że nie w Polsce, a u niej na podwórku.

Czekam na statystyki albo na odszczekanie tego twierdzenia.

Nikt nie
                      > napisał tak o Radzie.

Ty napisałaś.
                      • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 28.05.23, 14:16
                        Jest miła niedziela, Gaudencjo i nie zamierzam się kłócić wink Podróże rozwijają i kształcą, otwierają na inność, co Ci gorąco polecam : DD
                        Dzisiaj jadę na lektyce zwiedzić pobliską pagodę, odpocznę od szczekania wink Poprawiam - Rada po prostu akceptuje imiona, również te wcześniej nieprzyswajalne wraz z biegiem czasu, wymiany beretu i poluzowania gorsetu wink
                        Przyjemnego czasu dla Ciebie i wszystkich na forum wink Twoje imię na pewno jest unikalne, salonowe, z elegancką broszką - może kiedyś je poznam smile
                        • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 28.05.23, 14:22
                          Wymianą*. A odnośnie forum, jest bardzo ciekawie prowadzone, podobają mi się konkursy, zdobywanie cennych informacji o imionach. Gdybyś Ty albo ktoś inny wiedział, która forma szerzej się przyjęła u nas, Auksenia czy Auksencja, byłabym dźwięczna smile
                        • gaudencja Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 28.05.23, 16:36
                          niii napisała:

> Jest miła niedziela, Gaudencjo i nie zamierzam się kłócić wink Podróże rozwijają
                          > i kształcą, otwierają na inność, co Ci gorąco polecam : DD

I pozwalają docenić własną kulturę i konieczność jej pielęgnowania, co ci również gorąco polecam, miłośniczko własnego podwórka, podróżująca we własnej wyobraźni za pomocą marzeń o obcojęzycznych imionach.

Trollom swojego imienia nie podaję.
                          • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 28.05.23, 23:38
                            Inni mnie mocno podróżują, jeżdżę z opiekunami wink Nie jestem trollem, jestem niksą wink
                            Sama noszę obcojęzyczne imię, rodzina rodzime i założycielskie, a stołowanie się w świętej pamięci restauracji Słowiańskiej ukulturniło we mnie na koturnie turboleChickość pielęgnicy pawiookiej na samym początku tego łzawego stulejecia wink
                            • gaudencja Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 29.05.23, 01:46
                              Piłaś? Nie tylko nie jedź, ale i nie pisz na forum.
                              • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 29.05.23, 10:45
                                Nie potrzebuję substancji, niestety mój mózg tak działa wink A skojarzenia na zasadzie rymu były higieniczne i estetyczne wink
    • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 28.05.23, 23:55
      Gaudencja :' Ona by chciała wiedzieć, jakie to plamy i czyj to dżem, czesze grzebykiem ciała, mówi mi : wietrz, jak zwierz wink
    • niii Re: Imiona, które na dobre odeszły do lamusa 01.06.23, 19:26
      Brzmieniowo* przepraszam za literówkę smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.