niii 22.03.23, 17:58 Które z nich brzmi najładniej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karoleena Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 22.03.23, 20:22 Biorąc pod uwagę tylko i wyłącznie brzmienie to mnie podoba się najbardziej Kamilia. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 22.03.23, 20:55 Dzięki, też mam takie odczucia, K. )) Lubię też Kamelię ale Kamilia miłej brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 22.03.23, 20:36 Z Kamilą mam niedobre skojarzenia, niestety, bo imię samo w sobie ma i ładne brzmienie i ogólnie jest niczego sobie. Kama nie podoba mi się z tego względu, że w moim odczuciu brzmi jak niedokończone imię. Karmela wcale nie odrzuca mnie dlatego, że kojarzy się z karmelem, ale dlatego, że kiedyś miałam sąsiadkę, która miała tak lub bardzo podobnie nazwaną suczkę. Nie pasuje mi ono do dziewczynki że względu właśnie na tego psa. Najładniejsze że wszystkich podanych przez Ciebie są według mnie Kamilia i Kamelia. Kamelia tylko ze względu na przyjemne brzmienie, natomiast Kamilia z powodu swojego podobieństwa do Kamili, a bardzo chciałabym, żeby ta mi się podobała. Także już mam alternatywę. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 22.03.23, 20:53 O, dzięki za bardzo szczegółową odpowiedź, A. )) Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 22.03.23, 20:41 Nie podoba mi się żadne. Kamila jest dla mnie zbyt odmęska, Kama brzmi jak zdrobnienie, Kamilia jak udziwniona Kamila, Kamelia byłaby non stop mylona z Amelią, a Karmela za bardzo „karmelowa” 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 22.03.23, 20:53 Rozumiem i dzięki za Twoje ciekawe spostrzeżenia, Polu )) Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 25.03.23, 22:56 Mam tak samo. Zadne z tych imion mi sie nie podoba. Nie wiem dlaczego, ale kojarza mi sie nieprzyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 22.03.23, 20:57 1. Kamilia 2. Kamelia 3. Kamila i Karmela 4. Kama A to moja kolejka Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 23.03.23, 11:35 U mnie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 24.03.23, 20:27 Kama to jak dla mnie zdrobnienie. Kamila i Kamilia brzmią bardzo p[podobnie i dla mnie - neutralne. Czyli dosyć ładne, dźwięczne, ale nadać bym nie nadała, no, może gdybym miała xxx córek... Karmela... Tu mam mieszane uczucia. Kiedyś czytałam książkę, w której występowała księżniczka Carmela, uratowana z pożaru pałacu przez zakochanego w niej młodzieńca i coś tam takiego. Hiszpańska bajka to była. Więc Carmela mi się kojarzy bardzo dobrze, bo baśń tę bardzo lubiłam. Ale... Wersja "spolszczona" już nie. Ani nie brzmi tak "dźwięcznie", ani nie kojarzy się z księżniczka, raczej z karmelem "kulinarnym". Z drugiej strony karmel jest fajny, miękki, słodki itd... Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 25.03.23, 08:58 Mam identyczne wrażenia co do Carmeli, wolę ją przez C, wtedy wygląda zupełnie inaczej, bajkowo właśnie Wyróżnia się ale przez spolszczenie nie wygląda już tak samo niestety, inaczej byłaby znacznie wyżej. Oryginalnie Kamila czy Kamilia też przez C ale być może do Kamili przez C przywykliśmy bardziej że względu na częstość nadań przez K wcześniej Jest jeszcze Kamala, choć w Polsce spotykana tylko w mieszanych związkach albo orientalnych całkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 25.03.23, 13:49 niii napisała: > Mam identyczne wrażenia co do Carmeli, wolę ją przez C, wtedy wygląda zupełnie > inaczej, bajkowo właśnie Taka bajkowość w stylu lalki Barbie i Kevina. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 25.03.23, 21:13 Rozumiem, pamiętam bajkę po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 25.05.23, 22:52 Niekoniecznie, zależy od treści bajki/ opowieści Używam niekonwencjonalnych imion w opowieściach. A pogardzany nie tylko w Polsce Kevin to celtyckie imię, ma piękne znaczenie, podobnie jego damska wersja. Potrzebujemy rozmaitych imion, od puchatych po tytanowe, więc nie ograniczamy wyboru, jeden chce mieć w domu Lukrecję, Karmelę, inny Katapultę, Kawalerię i każdy powinien być usatysfakcjonowany Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 24.05.23, 17:51 Żadne mnie nie zachwyca. Kama nie podoba mi się nawet jako zdrobnienie, a jako pełne imię to już w ogóle odpada. To tak jakby nazwać córkę Gaba. Karmela musiałaby wysłuchiwać żarcików o karmelkach i karmelowych latte przez całe życie (podobnie jak Karmelita). Kamila nie budzi we mnie żadnych emocji, imię jak Klaudia, Patrycja, Monika... Ot, w sumie ładne, ale nic specjalnego. Tak więc z tego zestawu wybrałabym chyba Kamelię i Kamilię, z naciskiem na to pierwsze, bo to imię można "obronić" jego kwietnym znaczeniem. Wyobrażam sobie duet sióstr o imionach Rozalia i Kamelia, nawet całkiem przyjemny dla ucha. Lub jeszcze bardziej egzotyczny zestaw: Kamelia i Azalia. Własnych córek bym tak raczej nie nazwała, ale bohaterki książki dzieci - jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 24.05.23, 18:32 Świetne podsumowanie W niektórych krajach ' kwitnie ' też Camomilla ( dosłownie Rumianek) Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 25.05.23, 17:36 W sumie ciekawa alternatywa dla Camilli. Jeśli Marigold i Magnolia wróciły do łask, to może rzadsze roślinne imiona też będą miały revival Odpowiedz Link Zgłoś
niii [...] 25.05.23, 20:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 25.05.23, 20:41 Wiarygodność wypowiedzi niii o tym, co ludzie robią w którym kraju imienniczo i nie tylko, jest na poziomie Marinkovicia. Uwielbia podawać niesprawdzone i zmyślone informacje. Nie mówiąc o wyssanych z palca rzekomych cytatach cudzych wypowiedzi i całym pozostałym arsenale trola. Niestety nie ma możliwości zablokowania uczestnika na forum publicznym (nad czym ubolewam) i tylko dlatego jeszcze tu pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 25.05.23, 22:38 Miła Gaudencjo, może pozwól ocenić to innym? Nie podaję niesprawdzonych informacji, a realnie istniejące, choćby podane w filmie, w statystykach. Nie znam tego Pana M. i nie życzę sobie porównywania mnie z nim, ani z kimkolwiek, bo jestem tylko i aż mną. Forum należy do wszystkich, jest ogólnopolskie i każdy może się wypowiedzieć o swoim odczuciu. Administratorem zostałaś w 2004r. pomimo wyraźnych głosów krytycznych i ostrzeżeń przed wyborem osoby skrajnej, mocno ' kontrowersyjnej', atakującej i są jawne dowody niezadowolenia obecne w poście wizytatorów forum. Wiele osób było tak radykalnym wyborem wzburzonych. Przed nominacją Oli tak jak każdy inny stąd, byłaś zwykłą pod względem uprawnień uczestniczką. W tej chwili również nie masz prawa usuwać kogoś, kto pisze neutralnie i interesuje się imionami. Nie nadużywaj władzy, to nieapetyczne.l Ubolewam nad tym, że wypowiadasz się o kimś, kogo nie znasz, nigdy nie poznasz i wyrabiasz innym alergię i agresję wobec mojego loginu( nie osoby) tutaj. Próbujesz wyzwolić antypatię, wrogość wobec mnie bez powodu, kiedy ja piszę o Tobie wyłącznie pozytywne komentarze. Nie ruszają mnie Twoje trolololove Story, zaskocz nowym, prawdziwie 'zapalnym' terminem. Myślę, że gdybym była tylko kimś powielanym, kto wymagałby tylko standardowej reakcji admina na forum, to nie próbowałabys mnie zwalczać z zacięciem Tymczasem ja dla Ciebie mam wyłącznie dobre słowa, pełne uznania dla Twojej wiedzy o imiennictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja OT 26.05.23, 02:41 niii napisała: > Miła Gaudencjo, może pozwól ocenić to innym? Nie podaję niesprawdzonych informa > cji Podajesz niemal wyłącznie niesprawdzone informacje, poległaś wielokrotnie każdorazowo, kiedy prosiłam cię o udokumentowanie twoich wpisów. Inni oceniają twoją aktywność podobnie. > Administratorem zostałaś w 2004r. pomimo wyraźnych głosów krytycznych i ostrzeż > eń przed wyborem osoby skrajnej, mocno ' kontrowersyjnej', atakującej i są jawn > e dowody niezadowolenia obecne w poście wizytatorów forum. Forum nie ma żadnych wizytatorów, pomyliło ci się ze szkołą. Było to prywatne forum itsoli, która mi je przekazała również jako forum prywatne (i zdarzyło mi się wówczas zablokować jedną osobę, ty byłabyś druga). Dopiero po latach administracja forum gazety zaproponowała nam upublicznienie tego forum w uznaniu za wysoki poziom (który zawdzięczało swoim p.t. uczestnikom) i po długiej dyskusji w gronie ówczesnych moderatorek zdecydowałyśmy się na to, choć nie bez wątpliwości (jedna z nich polegała na utracie możliwości blokady uczestników). Plusem była za to np. możliwość stwierdzenia po latach, że niektóre trole faktycznie były trolami, np. pisały z Francji zamiast z Miechowa. > łaś zwykłą pod względem uprawnień uczestniczką. W tej chwili również nie masz p > rawa usuwać kogoś, kto pisze neutralnie i interesuje się imionami. Takiej osoby nigdy nie chciałabym usunąć. Ale ty jesteś uporczywym trolem, lżącym innych, wypowiadającym się o nich pogardliwie, zmyślającym cytaty i dane, podszywającym się pod jakąś sztuczną tożsamość i nieadekwatny wiek. W pełni na to zasłużyłaś. Problem polega raczej na tym, że brak ku temu możliwości technicznych. Starczy już tej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: OT 26.05.23, 08:50 O kurcze, muszę bo się uduszę- uwielbiam to forum odkąd poszukiwałam imienia dla synka, potem dla córki. Skręciłam się w to immiennictwo niesamowicie, ale gdzie nie zajrzę, tam ,, kłótnia,, niii z gaudencją, czy raczej odwrotnie, bo nigdy nie zauważyłam ataku ze strony niii. Nie mam pojęcia na ile prawdziwe są info o imionach przez nią podawane, bo co do obszernej wiedzy w tym zakresie gaudencją wątpliwości nie mam, ale po co to ciągle dowalanie. To jest jawna agresja.Nie zawsze zgadzam się z wymyślnymi imionami i opiniami na ich temat niii, ale do głowy by mi nie przyszło śledzenie każdej jej wypowiedzi i niezgadzenie się z nimi tak dla zasady. Może troszkę więcej luzu. Przepraszam że się straciłam i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: OT 26.05.23, 10:24 Dzięki serdeczne, Karolino ) Smuci mnie to, że Gaudencja - której nie tylko wiedzę szanuję ( jest prywatnie w moim odczuciu łagodną i wrażliwą, mądrą kobietą) nie akceptuje mnie na tym forum, wmawia nieistniejące poglądy ( jestem apolityczna, cenię szacunek, współpracę i równość). Nie przechwalam się niczym, wcześniej pracowałam wolontaryjnie także jako administrator forum, gdzie nie pozwalałam ani na obrażanie uczestników, ani, by czuli z mojej strony napięcie, kontrolę i jakikolwiek nacisk. Teraz prowadzę konto instagramowe, gdzie również nie robię z siebie nikogo powyżej innych ludzi(jak twierdzi Gaudencja)pomimo zainteresowania i pozostanę skromna nawet po zdobyciu większej popularności. Przedstawiam różne informacje, czasem ciekawostki, zawsze staram się je sprawdzić i jeśli okażą się hipotetyczne, wątpliwe, od razu je prostuję. Jestem tu również dla innych ludzi, by poznać ich opinie, rozszerzyć swoją wiedzę imienniczą, cieszę się też Waszą obecnością Jedyne, co skrytykowałam, to książka Freakonomy, z której autorem o bardzo skrzywionych poglądach nie zgadza się mnóstwo osób - takie opinie powodują głębokie naznaczenie społeczne, gorsze traktowanie w sferze zawodowej, międzyludzkiej i nierówny start. Poprosiłam tylko, by nikt racjonalnie myślący nie brał do siebie poglądów tego pseudobadacza, bo on powiela szkodliwą opinię i przyczynia się do rozpowszechniania kłamstwa i krzywdy. Szczególnie patrząc na to, jak potem traktowane są osoby o tych imionach, zaczynające pracę, wstępujące w nowe środowisko na uczelni. Możemy nie lubić brzmienia imion ale nie stygmatyzujmy ich, żeby nikt potem nie ucierpiał, nie był odrzucony ze względu na ukucie stereotypu. Tutaj nie były krytykowane same imiona, było podane wprost, że rzekomo mają się one wiązać z patologią albo niziną społeczną. Sama znam liczne przykłady, zaprzeczające tezie z książki i poglądom, które próbuje narzucić o tych imionach Gaudencja. Wokół nas jest mnóstwo osób noszących powszechnie akceptowane, stare imię typu Oliwia, Nikola, Angelika, Wiwiana, Wiktoria, Klaudia, etc. Nie są to 'serialowe' imiona, mają swój klasyczny i szlachetny rodowód. Nawet szeroko wyszydzana Vanessa, czy Jessica pochodzą z dzieł wybitnych, uznanych twórców. Byłoby tym dziewczynom naprawdę przykro, i to nie dlatego, że ktoś nie lubi ich imienia, a przez piętnowanie, ironizowanie i dopisywanie na siłę do podklasy. Imiona nadawane są przekrojowo i możemy zaobserwować małą Konstancję w placówce opiekuńczej, jak i wspomnianą niedawno Nikolę oraz Roksanę - pionierki nauki, wyróżnione ostatnio w Szczecinie. Gaudencja może przestać się obawiać tego, że planuję ' odpolszczenie', nic takiego nie ma miejsca, wspieram tak samo imiona rodzime, jak i pochodzące z różnych źródeł, z natury czy wyobraźni tworzących. Neologizmy oraz nowe imiona wzbogacają dotychczasowy zbiór i nie zamierzam z nich rezygnować. To, że ktoś używa własnego wyrazu siebie, odkrywa język warsztatowo , wtrąca neologizmy, nie oznacza grafomanii, co usiłuje zarzucić mi Gaudencja. Pisanie na żadnym szanującym się forum nigdzie nie jest zabronione, a kasowanie czyichś postów nie sprawi, że znikną one z Internetu, nie zmieni także zdania innych, świadomych ludzi. Nie zmuszam nikogo do tego, by mnie czytał i podzielał moje opinie, a zawsze mogę wykazać, że istnieje spora grupa osób, która nie chce odgórnych nakazów i zakazów, nakładania kaleczących czyjąś godność etykietek. I sama mogę nie być zachwycona swoim imieniem, jednak imion podobnych do mojego nie nadaje żadna sfora 'nuworyszy bez klasy', a zwyczajni ludzie, którzy chcieli nadać upodobane imię, pochodzące z bajki. Pozdrawiam serdecznie wszystkich, N. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: OT 26.05.23, 12:09 Nie podszywam się pod nikogo, to mój sposób wyrażania siebie i będę go rozwijać. Nigdy nie obraziłam społeczności LGBT, po prostu nie odróżniasz żartu od rzeczywistości, traktuję wszystkich równo. Wcześniej twierdziłas też, że jestem facetem, politykiem, grafomanem, ruskim agentem. Żadna z Twoich tez nie znalazła potwierdzenia. Niczego nie zmyślam, jestem sobą, przedstawiam dostępne dane, a wywiady z aktywistą są powszechnie osiągalne w sieci i w tv. Kiedyś było to forum prywatne, teraz ogólnopolskie i każdy ma prawo być uszanowany, również z odmiennymi poglądami Lubię poza poszukiwaniem imion obecność innych na forum i nie uważam się tu za nikogo ważniejszego, chętnie czytam innych, w tym Ciebie. Na zarzuty mogę tylko odpowiedzieć - dobranoc, doceniam Ciebie Gaudencjo i nie czuj się niczym zagrożona Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: OT 26.05.23, 16:21 Przeciwko *, Cię* . Przepraszam za literówki, piszę z telefonu przeważnie. Dobry moderator traktuje innych tak, jakby sam/a chciał/a być potraktowana/y, dając innym przykład swojej mocy wewnętrznej i opanowania, nie jest też ironistą i nie wywyższa się, uspokaja ego, daje zaistnieć mądrym dyskusjom Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 25.05.23, 18:00 Rozalia, Kamelia, Azalia - wszystkie imiona, które kocham. Anglojęzyczne wersje także bardzo mi się podobają; Rosalie, Camellia i Azalea. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 25.05.23, 20:01 Ja też uwielbiam Azalia podobała mi się od zawsze, znalazłam to imię dawno temu, w starej bajce. Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 26.05.23, 18:02 Azalea daje jeszcze opcję zdrobnienia "Lea", za co dodatkowy plus; na upartego mogłaby też używać "Zoe". W sumie aż dziwne, że w 2022 była dopiero na 404. miejscu w rankingu częstotliwości nadawania w USA, choć w ostatnich latach jej popularność powolutku rośnie, co mnie cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 26.05.23, 20:43 Tak, dosłownie, jest wiele kombinacji To była bajka Mamy, o Balbaryku i złotej piosence, właśnie tam występowała Azalia Zoe lub Zal, Zally, Alea za granicą. Może niektórzy wołaliby też Aza. Mnie bardzo cieszy jej wzrost i chciałabym skoku Azalii, Magnolii, Konwalii i innych kwiatowych imion w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Kamila, Kama, Kamilia, Kamelia czy Karmela? 25.05.23, 17:43 Kamelia Odpowiedz Link Zgłoś