addie_la_rue
26.03.23, 13:44
jestesmama.pl/wychowanie/imie-dla-dziecka-inspirowane-astronomia/
Powyżej zamieściłam link do strony, do której zamierzam się odnieść. Mam nadzieję, że działa, ale jeżeli nie, to możecie zobaczyć imiona tam podane, kiedy będziecie czytać moje wywody na ich temat (pod warunkiem, że będzie Wam się chciało je czytać).
Najpierw imiona męskie:
Artur - to dosyć twarde imię, ale mi się zawsze podobało. Może nie w ten sposób, żebym je rozpatrywała dla mojego dziecka, ale jest ciekawe. Bardziej podoba mi się wspomniany Arcturus, ale jeśliby myśleć o nadaniu takiego imienia dziecku, to chyba byłoby niezbyt łatwo przeforsować je w USC.
Izar - podoba mi się najbardziej z podanych męskich. Znalazłam tę stronę kiedy szukałam jakiegoś "księżycowego" imienia dla jednej z postaci z mojego opowiadania.
Perseusz - nie podoba mi się wybitnie, ale może to dlatego, że nie znoszę mitologii greckiej.
Oberon - nie podoba mi się ze względu na brzmienie, ale nie kojarzy mi się z niczym.
Suhail - pierwsze moje skojarzenie to było "suahili" i że brzmi bardzo po arabsku. Zresztą, jak jest napisane, to rzeczywiście jest arabskie słowo. Bardzo takie lubię, lubię je wymawiać, dlatego Suhail jest u mnie jak najbardziej na tak.
Leon, Lew - Lew mi się podoba, ale nie ma szału. Najbardziej lubię Leonarda, mój pradziadek miał tak na imię. I można zdrabniać tak samo jak Leona - Leo, Leoś, Leonek.
Donati - nie lubię brzmienia większości włoskich imion i takich, które kończą się na "i" dla chłopca. Wolę imię Donat, chociaż i to, i to kojarzy mi się z donutem.
Teraz imiona żeńskie:
Atria - bardzo mi się podoba, chociaż w brzmieniu kojarzy się trochę z "atrium", ale w tym imieniu to mi akurat nie przeszkadza.
Kordelia - jest bardzo ładna, ładniejsza na pewno niż Kornelia. Wydaje mi się, że ma mało zdrobnień, chyba że angielskie Del, ale tym imieniem się nie interesowałam, dlatego mogę się mylić.
Eris - jest w porządku, powiedziałabym nawet, że ładne, pomimo mojego stosunku do mitologii greckiej.
Luna - wydaje mi się, że jeśli ktoś każe Ci powiedzieć dowolne "astronomiczne" albo "księżycowe" imię, które Ci pierwsze przyjdzie na myśl, to będzie to właśnie Luna. Chyba jest najbardziej znana jeżeli chodzi o tę kategorię, ale mimo tego, podoba mi się.
Nereida - nereida to do tej pory dla mnie był po prostu stwór fantasy i spotkałam się z tym imieniem dopiero po zobaczeniu tego artykułu, ale bardzo mi się spodobało.
Miranda - niestety, może samo w sobie imię jest ładne, ale mi się zbyt mocno kojarzy z mirindą, której nie cierpię.
Alhena - ponownie kojarzy mi się bardzo "arabsko" i ponownie pochodzi również z tego języka. W moim odczuciu - śliczne.
Talitha - to już ostatnie. Będę nudna i znowu się powtórzę. Jest bardzo ładne.
Także na koniec krótkie podsumowanie: dla chłopca według mnie najładniejsze jest Izar i Suhail, a dla dziewczynki Atria, Talitha i Alhena.