cecyliaka 15.04.23, 15:03 Proszę o pomoc w wyborze imienia dla chłopca, brat Juliusza i Konstantego. W poprzednich ciążach myśleliśmy też o Cyprianie, Emilu, Fryderyku, Florianie, Marcelim, Kajetanie , Tytusie i o mnóstwie innych imion, prawda jednak taka, że nie mogliśmy się zdecydować na nic. Nazwisko 4 literowe, jedna sylaba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarzynkaa Re: Brat Juliusza I Konstantego 15.04.23, 15:53 Zdrabniacie imiona synów jako Julek i Kostek? Z wymienionych bardzo podoba mi się Kajetan, Cyprian i Tytus. Najbardziej "poręczny" jest Kajetan, bo ma formę dla nastolatka - Kaj i dla dziecka - Kajtek. Cyprian i Tytus dobrze brzmią bez zdrabniania (Cypek? Tytek? Btrr). Marceli utonie wśród bardzo popularnych imienników mających błąd w imieniu (Marcel). Fryderyk jest niby ok, ale zdrobnienia Frycek lub Frysio przyprawiają mnie o gęsią skórkę. Florian - Florek pasuje do zdrobniałych imion braci, ale ja nie jestem fanką, to imię wydaje mi się takie pocieszno-śmieszne, trochę jak Zenek. Emil jest mdły, wolę Emiliana, bardziej charakternie brzmi. Moje propozycje - Samuel, Kornel, Tobiasz, Jeremi, Tymoteusz. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Brat Juliusza I Konstantego 16.04.23, 19:20 Mam w rodzienie Fryderyka i jest Fredem, Fredkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Brat Juliusza I Konstantego 15.04.23, 16:17 podrzucam Cedryk i Gustaw. uwielbiam te imiona 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Brat Juliusza I Konstantego 15.04.23, 16:25 Zakładam, że wszystkie dobrze pasują do nazwiska. Z Waszych poprzednich pomysłów bardzo podoba mi się Tytus, Florian. Ewentualnie Fryderyk, Kajetan, bardzo ewentualnie Cyprian (byle nie zdrabnianym do Cypka). Do Juliusza i Konstantego długością i powagą ( nie wiem, jak to nazwać) pasuje mi najbardziej Fryderyk. Ja pewnie, z podanych, wybrałabym Tytusa. Podoba mi się też zaproponowany tu Gustaw. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Brat Juliusza I Konstantego 15.04.23, 17:05 Najbardziej pasuje mi Emil i Marceli. Ale reszta też świetnie brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Brat Juliusza I Konstantego 15.04.23, 17:47 Piękne imiona mają Twoi synowie! ☺️ Podoba mi się wiele z rozważanych przez Was, ale najbardziej Fryderyk, Florian i Marceli. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Brat Juliusza I Konstantego 15.04.23, 17:52 Piękne imiona mają Twoi synowie. Gdybym ja miała wybierać z tej listy to na pierwszym miejscu byłby ex aequo Cyprian (ale tylko w pełnej wersji, nie zdrabniałabym go wcale) i Kajetan (tutaj zdrobnienie Kaj i Kajtek jest ok). Stylistycznie w tę epokę świetnie wpasowuje się też Fryderyk, chociaż ja go akurat nie lubię. Emil, Florian, Marceli i Tytus zupełnie nie w moim guście ani mi tu nie pasują. Od siebie dodałabym jeszcze Maurycego, Kazimierza, Zygmunta, Ludwika i Gustawa. Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: Brat Juliusza I Konstantego 15.04.23, 18:07 Bardzo fajne imiona. Pierwszy do głowy przyszedł mi Gustaw, ale zdrobniałego Gutka nie lubię. Poza tym imiona kojarzą mi się mocno literacko, więc z podanych przez Ciebie wybrałabym Cypriana (kojarzącego mi się z Norwidem). A z podanych przez przez przedmówczynie Kornela. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Brat Juliusza I Konstantego 15.05.23, 17:34 Również odebrałam imiona braci literacko, dlatego mi też pasuje najbardziej literacki Cyprian. Z podanych podoba mi się także Fryderyk i Florian. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Brat Juliusza I Konstantego 16.04.23, 04:34 Lubie Juliusza i Konstantego. Z propozycji podoba mi sie Cyprian, Florian i Tytus. Fryderyk pasuje do imion braci, ale zdrobnienia zupelnie mnie nie przekonuja. Z proponowanych podoba mi sie Cedryk, Kazimierz, Ludwik i Maurycy. Emil zupelnie nie pasuje mi do imion braci. Kajetan i Marceli srednio- moze byc, ale nie zachwyca. Od siebie dodam Makarego, Zbigniewa, Sambora, Szczepana, Witolda i Olgierda Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Brat Juliusza I Konstantego 16.04.23, 19:02 Wszystkie wymienione przez Ciebie imiona podobają mi się. Dorzucam Wincentego i Melchiora. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Brat Juliusza I Konstantego 16.04.23, 19:22 z wymienionych imion najbardziej podoba mi się Cyprian, ale nie ma fajnego zdrobnienia, Fryderyk i Florian. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Brat Juliusza I Konstantego 18.04.23, 08:44 Świetne imiona mają Wasi chłopcy, fajne też rozważcie. Mój głos na Fryderyka. Pozostałe okej, pasują, choć mniej mnie zachwycają. Odrzuciłabym pewnie Emila- bo krótki i jakoś nie widzę go przy 4-literowym nazwisku, i Kajtka - to już mój wymysł, tak, żeby każdy miał swoją literkę Sporo fajnych propozycji już padło. Ja od siebie dorzucę Benedykta i Anatola. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Brat Juliusza I Konstantego 18.04.23, 11:35 Po namysle do tego zestawu pasuje mi jakies imie z koncowka - slaw rowniez. Najbardziej pasowalby mi Bronislaw (Bronek) lub Tolislaw (Tolek). Zbigniew lub Ryszard tez brzmia niezle w tym zestawie. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Brat Juliusza I Konstantego 16.05.23, 00:02 A Emilian? Rzadziej spotykany niż Emil, który także mi się podoba. Moje typy brzmieniowe: Emilian/ Emil, Florian, Marceli( lub Marcel). Najbardziej wyróżniający jest Cyprian, Fryderyk i Tytus. - Kajetan podwoiłby inicjały Brata. Tytus kojarzy się też komiksowo, za to jest oryginalny. Podobne do podanych w głoskach: Emilian, Gustaw, Cedryk, Feliks, Marwin, Arseniusz, Radomir, Arkadiusz, Dalemir, Barnim, Nataniel, Ruben, Tymon, Walerian, Mojmir, Akamir, Roland, Anatol, Filemon, Roderyk, Maksymilian, Kornel, Ludwik, Lucjan/, Łucjan. Z imion braci wychodzi tak, jakby imię miało rozpocząć się na L Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Brat Juliusza I Konstantego 16.05.23, 00:47 Dodaję na L, F i resztę: Leander, Lambert, Lucjusz, Leonard, Laurenty, Longin, Lotar, Leopold, Ludolf, Linus. F - Frisk, Filip, Ferdynand. Inne : Alfred, Zorian, Waldemar, Wincent(y), Wawrzyniec, Tolbir, Derwan, Sambor, Seweryn, Tolimir, Sergiusz, Syriusz, Ryszard, Heweliusz, Szczepan, Roman, Remigiusz, Roch, Romuald, Anaksymander, Nikodem, Ambroży, Norbert, Miron, Milan, Miłosz,, Namir, Lubomir, Maurycy, Makary, Tristan, Hiacynt, Gracjan, Gabriel, Ernest, Ewald, Alojzy, Edwin, Dominik, Dezyder(y) iusz, Dionizy, Damian, Dalwin, Cyryl, Bronimir, Blizbor, Bazyli, Amadeusz, Armin, Arsen, Aurel(iusz), Dagobert, Olgierd, Orion, Tadeusz, Sylwester, Skamir, Duszan, Odolan, Nikifor. Odpowiedz Link Zgłoś
helvetica Re: Brat Juliusza I Konstantego 16.05.23, 12:37 Dorzucę: Jerzy, Witold, Wincenty, Teodor Odpowiedz Link Zgłoś