Dodaj do ulubionych

Brat Juliusza I Konstantego

15.04.23, 15:03
Proszę o pomoc w wyborze imienia dla chłopca, brat Juliusza i Konstantego. W poprzednich ciążach myśleliśmy też o Cyprianie, Emilu, Fryderyku, Florianie, Marcelim, Kajetanie , Tytusie i o mnóstwie innych imion, prawda jednak taka, że nie mogliśmy się zdecydować na nic. Nazwisko 4 literowe, jedna sylaba.
Obserwuj wątek
    • katarzynkaa Re: Brat Juliusza I Konstantego 15.04.23, 15:53
      Zdrabniacie imiona synów jako Julek i Kostek?

Z wymienionych bardzo podoba mi się Kajetan, Cyprian i Tytus. Najbardziej "poręczny" jest Kajetan, bo ma formę dla nastolatka - Kaj i dla dziecka - Kajtek. Cyprian i Tytus dobrze brzmią bez zdrabniania (Cypek? Tytek? Btrr).

Marceli utonie wśród bardzo popularnych imienników mających błąd w imieniu (Marcel). Fryderyk jest niby ok, ale zdrobnienia Frycek lub Frysio przyprawiają mnie o gęsią skórkę. Florian - Florek pasuje do zdrobniałych imion braci, ale ja nie jestem fanką, to imię wydaje mi się takie pocieszno-śmieszne, trochę jak Zenek. Emil jest mdły, wolę Emiliana, bardziej charakternie brzmi.

Moje propozycje - Samuel, Kornel, Tobiasz, Jeremi, Tymoteusz.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Brat Juliusza I Konstantego 16.04.23, 19:20
        Mam w rodzienie Fryderyka i jest Fredem, Fredkiem.
    • losninos Re: Brat Juliusza I Konstantego 15.04.23, 16:17
      podrzucam Cedryk i Gustaw. uwielbiam te imiona 🙂
    • paula.anna Re: Brat Juliusza I Konstantego 15.04.23, 16:25
      Zakładam, że wszystkie dobrze pasują do nazwiska.
      Z Waszych poprzednich pomysłów bardzo podoba mi się Tytus, Florian.
      Ewentualnie Fryderyk, Kajetan, bardzo ewentualnie Cyprian (byle nie zdrabnianym do Cypka).
      Do Juliusza i Konstantego długością i powagą ( nie wiem, jak to nazwać) pasuje mi najbardziej Fryderyk.
      Ja pewnie, z podanych, wybrałabym Tytusa.
      Podoba mi się też zaproponowany tu Gustaw.
    • dasza_dm Re: Brat Juliusza I Konstantego 15.04.23, 17:05
      Najbardziej pasuje mi Emil i Marceli.
      Ale reszta też świetnie brzmi
    • n.ataleczk.aa Re: Brat Juliusza I Konstantego 15.04.23, 17:47
      Piękne imiona mają Twoi synowie! ☺️
      Podoba mi się wiele z rozważanych przez Was, ale najbardziej Fryderyk, Florian i Marceli.
    • annthonka Re: Brat Juliusza I Konstantego 15.04.23, 17:52
      Piękne imiona mają Twoi synowie. Gdybym ja miała wybierać z tej listy to na pierwszym miejscu byłby ex aequo Cyprian (ale tylko w pełnej wersji, nie zdrabniałabym go wcale) i Kajetan (tutaj zdrobnienie Kaj i Kajtek jest ok).
      Stylistycznie w tę epokę świetnie wpasowuje się też Fryderyk, chociaż ja go akurat nie lubię.

Emil, Florian, Marceli i Tytus zupełnie nie w moim guście ani mi tu nie pasują.

Od siebie dodałabym jeszcze Maurycego, Kazimierza, Zygmunta, Ludwika i Gustawa.

• karoleena Re: Brat Juliusza I Konstantego 15.04.23, 18:07
      Bardzo fajne imiona. Pierwszy do głowy przyszedł mi Gustaw, ale zdrobniałego Gutka nie lubię. Poza tym imiona kojarzą mi się mocno literacko, więc z podanych przez Ciebie wybrałabym Cypriana (kojarzącego mi się z Norwidem). A z podanych przez przez przedmówczynie Kornela.
      • angelina7-83 Re: Brat Juliusza I Konstantego 15.05.23, 17:34
        Również odebrałam imiona braci literacko, dlatego mi też pasuje najbardziej literacki Cyprian. Z podanych podoba mi się także Fryderyk i Florian.
    • sulimira Re: Brat Juliusza I Konstantego 16.04.23, 04:34
      Lubie Juliusza i Konstantego. Z propozycji podoba mi sie Cyprian, Florian i Tytus. Fryderyk pasuje do imion braci, ale zdrobnienia zupelnie mnie nie przekonuja.
      Z proponowanych podoba mi sie Cedryk, Kazimierz, Ludwik i Maurycy.
      Emil zupelnie nie pasuje mi do imion braci. Kajetan i Marceli srednio- moze byc, ale nie zachwyca.
      Od siebie dodam Makarego, Zbigniewa, Sambora, Szczepana, Witolda i Olgierda
    • gaudencja Re: Brat Juliusza I Konstantego 16.04.23, 19:02
      Wszystkie wymienione przez Ciebie imiona podobają mi się. Dorzucam Wincentego i Melchiora.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Brat Juliusza I Konstantego 16.04.23, 19:22
      z wymienionych imion najbardziej podoba mi się Cyprian, ale nie ma fajnego zdrobnienia, Fryderyk i Florian.
    • dalenia Re: Brat Juliusza I Konstantego 18.04.23, 08:44
      Świetne imiona mają Wasi chłopcy, fajne też rozważcie.

Mój głos na Fryderyka. Pozostałe okej, pasują, choć mniej mnie zachwycają. Odrzuciłabym pewnie Emila- bo krótki i jakoś nie widzę go przy 4-literowym nazwisku, i Kajtka - to już mój wymysł, tak, żeby każdy miał swoją literkę wink

Sporo fajnych propozycji już padło. Ja od siebie dorzucę Benedykta i Anatola.
    • sulimira Re: Brat Juliusza I Konstantego 18.04.23, 11:35
      Po namysle do tego zestawu pasuje mi jakies imie z koncowka - slaw rowniez. Najbardziej pasowalby mi Bronislaw (Bronek) lub Tolislaw (Tolek). Zbigniew lub Ryszard tez brzmia niezle w tym zestawie.
    • niii Re: Brat Juliusza I Konstantego 16.05.23, 00:02
      A Emilian? Rzadziej spotykany niż Emil, który także mi się podoba.
      Moje typy brzmieniowe: Emilian/ Emil, Florian, Marceli( lub Marcel). Najbardziej wyróżniający jest Cyprian, Fryderyk i Tytus.
      - Kajetan podwoiłby inicjały Brata. Tytus kojarzy się też komiksowo, za to jest oryginalny.
      Podobne do podanych w głoskach: Emilian, Gustaw, Cedryk, Feliks, Marwin, Arseniusz, Radomir, Arkadiusz, Dalemir, Barnim, Nataniel, Ruben, Tymon, Walerian, Mojmir, Akamir, Roland, Anatol, Filemon, Roderyk, Maksymilian, Kornel, Ludwik, Lucjan/, Łucjan. Z imion braci wychodzi tak, jakby imię miało rozpocząć się na L wink
      • niii Re: Brat Juliusza I Konstantego 16.05.23, 00:47
        Dodaję na L, F i resztę:
        Leander, Lambert, Lucjusz, Leonard, Laurenty, Longin, Lotar, Leopold, Ludolf, Linus.
        F - Frisk, Filip, Ferdynand.
        Inne : Alfred, Zorian, Waldemar, Wincent(y), Wawrzyniec, Tolbir, Derwan, Sambor, Seweryn, Tolimir, Sergiusz, Syriusz, Ryszard, Heweliusz, Szczepan, Roman, Remigiusz, Roch, Romuald, Anaksymander, Nikodem, Ambroży, Norbert, Miron, Milan, Miłosz,, Namir, Lubomir, Maurycy, Makary, Tristan, Hiacynt, Gracjan, Gabriel, Ernest, Ewald, Alojzy, Edwin, Dominik, Dezyder(y) iusz, Dionizy, Damian, Dalwin, Cyryl, Bronimir, Blizbor, Bazyli, Amadeusz, Armin, Arsen, Aurel(iusz), Dagobert, Olgierd, Orion, Tadeusz, Sylwester, Skamir, Duszan, Odolan, Nikifor.
    • helvetica Re: Brat Juliusza I Konstantego 16.05.23, 12:37
      Dorzucę: Jerzy, Witold, Wincenty, Teodor

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.