katarzynkaa 07.05.23, 16:28 Jakie imiona powinny być częściej nadawane i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarzynkaa Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 16:31 KORNEL - rzadkie zarówno w całym społeczeństwie, jak i u noworodków. Krótkie, wyraziste (może to przez r) i osłuchane (Kornel Makuszyński). Mój postulat: niech Kamil i Karol odpoczną, a Kornel stanie się bardziej popularny. Kto jest za? Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 17:56 Ja jestem bardzo za imieniem Kornel, brzmi miło Do Kamila nic nie mam, choć jest już wymęczony też, za to Karol niech dłuuugo odpoczywa. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 16:35 ŁUCJA Bardzo się cieszę, że to imię jest coraz częściej nadawane. Jest bardzo ładne, krótkie, dobrze brzmi dla dziecka, nastolatki i dorosłej osoby. I nie jest bardzo popularne w całym społeczeństwie. Dlatego brzmi świeżo, jakby było dopiero odkryte. Myślę, że Łucja wejdzie bardzo szybko do pierwszej piątki w rankingu, a nawet trójki. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 17:52 Popieram ale niestety zaczyna być częściej niż wcześniej spotykane ostatnio Posiada oczywiście piękne znaczenie. A co z Lucyną, Lucją, Lucyllą, Lucjolą, Lukastą, Lucjaną, Lucettą, Luksją i Lucyndą? Odpowiedz Link Zgłoś
zbarazowa Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 08:47 Nawet mnie nie strasz. Pojutrze mam termin CC I będzie Łucja. Mam nadzieję że jednak jeszcze sporo czasu minie zanim wejdzie do pierwszej trójki Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 09:22 Ja też mam nadzieję, po prostu przeglądałam dane na gov.pl, że staje się częściej spotykana, niż wcześniej, co nie oznacza, że zbiorowi nadawana Cieszę się bardzo Wszystko będzie dobrze, szczęśliwego CC i szybkiego pojawienia się Twojej Łucji Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 13:53 Żebrowscy w końcu zdradzili, że ich córka to Łucja, więc kto wie... Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 28.05.23, 17:10 Zgadzam się ze wszystkim co napisałaś. Znam rodzeństwo o imionach Łukasz i Łucja (oboje po 50., nie bliźnięta ale w zbliżonym wieku) i od zawsze podobało mi się jej imię. Moja prababcia miała tak na drugie (Marianna Łucja, ur. 1892). Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 17:52 Takie, które się komuś podobają. Bo miło się ich słucha i się je wypowiada. Chyba, że ktoś nie lubi tłumu 😉. Ja akurat wolę, żeby imiona moich dzieci były jak najrzadziej nadawane 😝. A imiona zyskujące na popularności szybko mi brzydną, także ten... Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 17:54 Takie, które nie są podyktowane żadną narzucaną modą, a podobają się wybierającym Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 18:17 Wszystkie imiona pochodzące od zjawisk i natury i od muzyki i ogólnie tworzenia, natchnienia - np. Melodia, Muza, Lira. Imiona kosmiczne i metafizyczne, elfickie, fantazyjne, magiczne - np. Galadriela, Magnolia, Gladiola, Aurora. I koniecznie Monika, Eunika, Lola i Mariola, żeby osamotniona nie była Nikola ;D Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 19:10 Ucieszylabym się, gdyby ludzie bardziej poszerzyli swoje horyzonty imiennicze i nie nadawali ciągle tych samych imion. Gdy spojrzymy na listę imion dostępnych do wykorzystania (np. tę z Wikipedii) to widać, że ludzie korzystają z bardzo małego wycinka polskiego zbioru imienniczego. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 19:23 Podpisze sie pod tym. Duzo wiecej imion rodzimych rowniez. Wyobrazacie sobie rok gdzie kazde imie polskie i spolszczone zostalo nadane? Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 20:17 Byłoby super, ale niestety to nierealistyczne marzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 08.05.23, 04:22 Dlatego to tylko marzenie hehe Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 08.05.23, 16:33 Też się podpisuję, jestem za powrotem rodzimych imion również. W Wielkiej Brytanii nadają o wiele więcej rdzennych imion niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 00:32 niii napisała: > Też się podpisuję, jestem za powrotem rodzimych imion również. Nie dałaś się poznać od tej strony. > W Wielkiej Brytanii nadają o wiele więcej rdzennych imion niż w Polsce. Co masz na myśli przez "rdzenne" imiona Wielkiej Brytanii? Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 19:43 remigia1 napisała: > Ucieszylabym się, gdyby ludzie bardziej poszerzyli swoje horyzonty imiennicze i > nie nadawali ciągle tych samych imion. Gdy spojrzymy na listę imion dostępnych > do wykorzystania (np. tę z Wikipedii) to widać, że ludzie korzystają z bardzo > małego wycinka polskiego zbioru imienniczego. Tak, mnie też to ucieszyłoby. Niech ludzie poznają, jakie imiona są do wyboru, poza ścisłą czołówką. I nadają je, zamiast tforzyć mniejsze lub większe koszmarki "z miksera". Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 09:23 Popieram gorąco to rozszerzenie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 23:12 Stanowczo staropolskie, ze względu na podtrzymanie naszego dziedzictwa kulturowego. Prawdziwe staropolskie, a nie późniejsze modyfikacje w rodzaju Przemysława czy Ziemowita. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 08.05.23, 04:23 Zgadzam sie. Nikt oprocz nas nie nada naszych imion. Sa wyjatkowe i wsrod meskich jest ogromny wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 08.05.23, 16:34 Wśród męskich owszem, a kobiece możemy dalej wymyślać. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 08.05.23, 17:57 Mozemy tworzyc 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 08.05.23, 19:39 Cieszę się bardzo ) Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 08.05.23, 21:41 Moim zdaniem z imion żeńskich zdecydowanie częściej powinna być nadawana Kalina Piękne, miękkie imię z ładnymi zdrobnieniami i kojarzące się roślinnie, jak np. popularna Liliana. Oprócz tego może Melania, Ida. Z męskich również stawiałabym na Kornela, bardzo mi się podoba - jest krótkie i konkretne, pasujące zarówno do dziecka, nastolatka jak i dorosłego faceta I może jeszcze Ernest, też krótkie i konkretne. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 13:55 Ida, Kalina i Kornel - jestem za! Ida jest super i mogłaby być alternatywą dla popularnej i zdrobnieniowej Igi. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 17:02 Dokładnie Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 28.05.23, 17:14 Zdecydowane TAK dla wszystkich tych imion. Zwłaszcza Kalina jest cudowna <3 O niebo bardziej mi się podoba od Kariny. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 28.05.23, 21:38 Kalina jest bardzo subtelna i 'bajkowa', delikatniejsza od Kariny. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 00:55 Bardzo lubię także imię Malwina i cieszylabym się gdyby miało nieco więcej (ale nie za dużo) nadań. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 09:23 Ja tam samo bardzo lubię, brzmi wyjątkowo miło Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 28.05.23, 21:38 Wzajemnie, to jedno z moich ulubionych imion ) Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 13:39 Żeńskie słowiańskie, bardzo lubię np. Stanisławę, Bronisławę czy Dobromiłę, a mała Stasia, Bronia i Dobrusia brzmią uroczo. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 13:54 Dobrusia jest śliczna. Dorzuciłabym jeszcze Bogusię. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 22:52 Uwielbiam Bronie i Dobrusie. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 28.05.23, 21:43 Dorzucam jeszcze inne : Radomira, Radochna, Miłosława, Miłka, Miłochna, Miła - wszystkie występują też samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 14:40 Avril, ze względu na unikalność Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 15:32 A ja bym chciała, żeby wszystkie imiona były nadawane mniej więcej w takiej samej liczbie. Tzn. żeby np. było tyle samo Małgorzat co Auror czy Świętosław jakże ciekawej i kolorowiej by było.I przede wszystkim chcialabym, aby ludzie bardziej patrzyli na to jakie imiona juz mamy w rodzinie (+ wśród bliskich znajomych) i żeby się za bardzo nie powtarzały. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 19:28 Podoba mi się ten pomysł 🙂. A jeśli nie mniej więcej tyle samo różnych IMION, (nie tworów imionopodobnych, zdrobnień itp), to chociaż żeby nie było tłumów- Zosiek, Kubusiów itp. Tyle jest istniejących imion, do wykorzystania, w różnym stylu, że wiele osób znalazłoby coś dla siebie, gdyby poszukały i odważyły się nadać coś innego niż inni... Miło jest pomarzyć 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 19:47 Wydaje mi się, że teraz jest i tak o niebo lepiej. Patrzyłam niedawno na statystyki początku lat 00., a tam - 14 000 Jakubów urodziło się jednego roku... Podobnie ponad 10 tysięcy było Julii, Natalii. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 19:50 Nie doszacowałam. 18 621 Jakubów urodziło się w 2001 roku! I przez ponad 10 lat liczba badań nie przekroczyła 10 tysięcy... Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 22:53 To glownie dlatego, ze rodzilo sie wiecej dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 10.05.23, 23:31 www.o2.pl/informacje/prognozy-eurostatu-dla-europy-na-lata-2023-2100-polske-czeka-dramat-6896073073416992a?amp=1 W 2000 roku urodzilo sie pomad 700 000 dzieci. Teraz rodzi sie pomiedzy 300 i 400 000. Jezeli podwoimy liczbe tych najpopularniejszych imion to mielibysmy okolo 15 000 Antonich Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 28.05.23, 12:43 Auksenia - kiedyś sporo osób w Polsce nosiło to urocze, kwitnące imię Neonilla - jedno z najpiękniejszych w moim odczuciu Inne, ciekawe imiona zawierające 'ks' , 'sk' lub 'kl' - Ksymena, Ksawera, Ksylena, Anaksymander, Feliks, Ksenia, Oksana, Poliksena, Maksymilia/na, Aksela, Makselina, Maklovia, Tekla, Klemona, Klio, Kloelia, Kalia, Kiliana, Scarlett. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 28.05.23, 13:22 niii napisała: > Auksenia - kiedyś sporo osób w Polsce nosiło to urocze, kwitnące imię Chętnie zapoznam się z publikacjami/dokumentami, na podstawie których twierdzisz, że było ich sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 28.05.23, 15:51 Sprawdzałam w kilku księgach ale nie wiem, jak to rozpatrywać ze względu na kulturowe wymieszanie w tamtych okolicach. Wyskoczyło kilka Auksenii w 1 karcie. Spotykałam równoczesne warianty innych imion, np. Eudoksja - Eudokia, a niektóre imiona pisane były według dawnych reguł - przez Z i Y zamiast I ( Xawera, Dyonizy). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 28.05.23, 16:32 niii napisała: > Sprawdzałam w kilku księgach ale nie wiem, jak to rozpatrywać ze względu na kul > turowe wymieszanie w tamtych okolicach. Wyskoczyło kilka Auksenii w 1 karcie. To grubo za mało, by wygłosić takie twierdzenie, o jakie się pokusiłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 28.05.23, 21:19 Dzięki, będę sprawdzać dalej Odpowiedz Link Zgłoś