Dodaj do ulubionych

Jakie imiona powinny być częściej nadawane?

07.05.23, 16:28
Jakie imiona powinny być częściej nadawane i dlaczego?
Obserwuj wątek
    • katarzynkaa Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 16:31
      KORNEL - rzadkie zarówno w całym społeczeństwie, jak i u noworodków. Krótkie, wyraziste (może to przez r) i osłuchane (Kornel Makuszyński). Mój postulat: niech Kamil i Karol odpoczną, a Kornel stanie się bardziej popularny. Kto jest za? smile
      • niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 17:56
        Ja jestem bardzo za imieniem Kornel, brzmi miło smile Do Kamila nic nie mam, choć jest już wymęczony też, za to Karol niech dłuuugo odpoczywa.
    • katarzynkaa Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 16:35
      ŁUCJA
      Bardzo się cieszę, że to imię jest coraz częściej nadawane. Jest bardzo ładne, krótkie, dobrze brzmi dla dziecka, nastolatki i dorosłej osoby. I nie jest bardzo popularne w całym społeczeństwie. Dlatego brzmi świeżo, jakby było dopiero odkryte. Myślę, że Łucja wejdzie bardzo szybko do pierwszej piątki w rankingu, a nawet trójki.
      • niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 17:52
        Popieram ale niestety zaczyna być częściej niż wcześniej spotykane ostatnio smile Posiada oczywiście piękne znaczenie.
        A co z Lucyną, Lucją, Lucyllą, Lucjolą, Lukastą, Lucjaną, Lucettą, Luksją i Lucyndą?
      • zbarazowa Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 08:47
        Nawet mnie nie strasz. Pojutrze mam termin CC I będzie Łucja. Mam nadzieję że jednak jeszcze sporo czasu minie zanim wejdzie do pierwszej trójki wink
        • niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 09:22
          Ja też mam nadzieję, po prostu przeglądałam dane na gov.pl, że staje się częściej spotykana, niż wcześniej, co nie oznacza, że zbiorowi nadawana wink Cieszę się bardzosmile Wszystko będzie dobrze, szczęśliwego CC i szybkiego pojawienia się Twojej Łucji smile
        • katarzynkaa Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 13:53
          Żebrowscy w końcu zdradzili, że ich córka to Łucja, więc kto wie...
      • adalia_decempunctata Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 28.05.23, 17:10
        Zgadzam się ze wszystkim co napisałaś. Znam rodzeństwo o imionach Łukasz i Łucja (oboje po 50., nie bliźnięta ale w zbliżonym wieku) i od zawsze podobało mi się jej imię. Moja prababcia miała tak na drugie (Marianna Łucja, ur. 1892).
    • paula.anna Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 17:52
      Takie, które się komuś podobają. Bo miło się ich słucha i się je wypowiada.
      Chyba, że ktoś nie lubi tłumu 😉.
      Ja akurat wolę, żeby imiona moich dzieci były jak najrzadziej nadawane 😝.
      A imiona zyskujące na popularności szybko mi brzydną, także ten...
    • niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 17:54
      Takie, które nie są podyktowane żadną narzucaną modą, a podobają się wybierającym wink
    • niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 18:17
      Wszystkie imiona pochodzące od zjawisk i natury i od muzyki i ogólnie tworzenia, natchnienia - np. Melodia, Muza, Lira. Imiona kosmiczne i metafizyczne, elfickie, fantazyjne, magiczne - np. Galadriela, Magnolia, Gladiola, Aurora.
      I koniecznie Monika, Eunika, Lola i Mariola, żeby osamotniona nie była Nikola ;D
    • remigia1 Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 19:10
      Ucieszylabym się, gdyby ludzie bardziej poszerzyli swoje horyzonty imiennicze i nie nadawali ciągle tych samych imion. Gdy spojrzymy na listę imion dostępnych do wykorzystania (np. tę z Wikipedii) to widać, że ludzie korzystają z bardzo małego wycinka polskiego zbioru imienniczego.
      • sulimira Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 19:23
        Podpisze sie pod tym. Duzo wiecej imion rodzimych rowniez. Wyobrazacie sobie rok gdzie kazde imie polskie i spolszczone zostalo nadane?
        • remigia1 Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 20:17
          Byłoby super, ale niestety to nierealistyczne marzenie...
          • sulimira Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 08.05.23, 04:22
            Dlatego to tylko marzenie hehe
        • niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 08.05.23, 16:33
          Też się podpisuję, jestem za powrotem rodzimych imion również.
          W Wielkiej Brytanii nadają o wiele więcej rdzennych imion niż w Polsce.
          • gaudencja Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 00:32
            niii napisała:

> Też się podpisuję, jestem za powrotem rodzimych imion również.

Nie dałaś się poznać od tej strony.

> W Wielkiej Brytanii nadają o wiele więcej rdzennych imion niż w Polsce.

Co masz na myśli przez "rdzenne" imiona Wielkiej Brytanii?
      • paula.anna Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 19:43
        remigia1 napisała:

> Ucieszylabym się, gdyby ludzie bardziej poszerzyli swoje horyzonty imiennicze i
        > nie nadawali ciągle tych samych imion. Gdy spojrzymy na listę imion dostępnych
        > do wykorzystania (np. tę z Wikipedii) to widać, że ludzie korzystają z bardzo
        > małego wycinka polskiego zbioru imienniczego.

Tak, mnie też to ucieszyłoby.
        Niech ludzie poznają, jakie imiona są do wyboru, poza ścisłą czołówką.
        I nadają je, zamiast tforzyć mniejsze lub większe koszmarki "z miksera".
      • niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 09:23
        Popieram gorąco to rozszerzeniesmile
    • gaudencja Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 07.05.23, 23:12
      Stanowczo staropolskie, ze względu na podtrzymanie naszego dziedzictwa kulturowego. Prawdziwe staropolskie, a nie późniejsze modyfikacje w rodzaju Przemysława czy Ziemowita.
      • sulimira Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 08.05.23, 04:23
        Zgadzam sie. Nikt oprocz nas nie nada naszych imion. Sa wyjatkowe i wsrod meskich jest ogromny wybor.
        • niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 08.05.23, 16:34
          Wśród męskich owszem, a kobiece możemy dalej wymyślać.
          • sulimira Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 08.05.23, 17:57
            Mozemy tworzyc 😀
            • niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 08.05.23, 19:39
              Cieszę się bardzo smile)
    • polik17 Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 08.05.23, 21:41
      Moim zdaniem z imion żeńskich zdecydowanie częściej powinna być nadawana Kalina smile Piękne, miękkie imię z ładnymi zdrobnieniami i kojarzące się roślinnie, jak np. popularna Liliana. Oprócz tego może Melania, Ida. Z męskich również stawiałabym na Kornela, bardzo mi się podoba - jest krótkie i konkretne, pasujące zarówno do dziecka, nastolatka jak i dorosłego faceta big_grin I może jeszcze Ernest, też krótkie i konkretne.
      • katarzynkaa Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 13:55
        Ida, Kalina i Kornel - jestem za! Ida jest super i mogłaby być alternatywą dla popularnej i zdrobnieniowej Igi.
        • polik17 Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 17:02
          Dokładnie smile
      • adalia_decempunctata Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 28.05.23, 17:14
        Zdecydowane TAK dla wszystkich tych imion. Zwłaszcza Kalina jest cudowna <3 O niebo bardziej mi się podoba od Kariny.
        • niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 28.05.23, 21:38
          Kalina jest bardzo subtelna i 'bajkowa', delikatniejsza od Kariny.
    • remigia1 Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 00:55
      Bardzo lubię także imię Malwina i cieszylabym się gdyby miało nieco więcej (ale nie za dużo) nadań.
      • niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 09:23
        Ja tam samo bardzo lubię, brzmi wyjątkowo miło smile
      • niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 28.05.23, 21:38
        Wzajemnie, to jedno z moich ulubionych imion smile)
    • sferoplast Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 13:39
      Żeńskie słowiańskie, bardzo lubię np. Stanisławę, Bronisławę czy Dobromiłę, a mała Stasia, Bronia i Dobrusia brzmią uroczo.
      • katarzynkaa Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 13:54
        Dobrusia jest śliczna. Dorzuciłabym jeszcze Bogusię.
      • sulimira Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 22:52
        Uwielbiam Bronie i Dobrusie.
      • niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 28.05.23, 21:43
        Dorzucam jeszcze inne : Radomira, Radochna, Miłosława, Miłka, Miłochna, Miła - wszystkie występują też samodzielnie.
    • niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 14:40
      Avril, ze względu na unikalność wink
    • dasza_dm Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 15:32
      A ja bym chciała, żeby wszystkie imiona były nadawane mniej więcej w takiej samej liczbie. Tzn. żeby np. było tyle samo Małgorzat co Auror czy Świętosław big_grin jakże ciekawej i kolorowiej by było.I przede wszystkim chcialabym, aby ludzie bardziej patrzyli na to jakie imiona juz mamy w rodzinie (+ wśród bliskich znajomych) i żeby się za bardzo nie powtarzały.
      • paula.anna Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 19:28
        Podoba mi się ten pomysł 🙂.
        A jeśli nie mniej więcej tyle samo różnych IMION, (nie tworów imionopodobnych, zdrobnień itp), to chociaż żeby nie było tłumów- Zosiek, Kubusiów itp.
        Tyle jest istniejących imion, do wykorzystania, w różnym stylu, że wiele osób znalazłoby coś dla siebie, gdyby poszukały i odważyły się nadać coś innego niż inni...
        Miło jest pomarzyć 🙂
      • katarzynkaa Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 19:47
        Wydaje mi się, że teraz jest i tak o niebo lepiej. Patrzyłam niedawno na statystyki początku lat 00., a tam - 14 000 Jakubów urodziło się jednego roku... Podobnie ponad 10 tysięcy było Julii, Natalii.
        • katarzynkaa Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 19:50
          Nie doszacowałam. 18 621 Jakubów urodziło się w 2001 roku! I przez ponad 10 lat liczba badań nie przekroczyła 10 tysięcy...
          • sulimira Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 09.05.23, 22:53
            To glownie dlatego, ze rodzilo sie wiecej dzieci.
          • sulimira Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 10.05.23, 23:31
            www.o2.pl/informacje/prognozy-eurostatu-dla-europy-na-lata-2023-2100-polske-czeka-dramat-6896073073416992a?amp=1

W 2000 roku urodzilo sie pomad 700 000 dzieci. Teraz rodzi sie pomiedzy 300 i 400 000. Jezeli podwoimy liczbe tych najpopularniejszych imion to mielibysmy okolo 15 000 Antonich
    • niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 28.05.23, 12:43
      Auksenia - kiedyś sporo osób w Polsce nosiło to urocze, kwitnące imię smile

Neonilla - jedno z najpiękniejszych w moim odczuciu smile

Inne, ciekawe imiona zawierające 'ks' , 'sk' lub 'kl' - Ksymena, Ksawera, Ksylena, Anaksymander, Feliks, Ksenia, Oksana, Poliksena, Maksymilia/na, Aksela, Makselina, Maklovia, Tekla, Klemona, Klio, Kloelia, Kalia, Kiliana, Scarlett.

• gaudencja Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 28.05.23, 13:22
        niii napisała:

> Auksenia - kiedyś sporo osób w Polsce nosiło to urocze, kwitnące imię smile

Chętnie zapoznam się z publikacjami/dokumentami, na podstawie których twierdzisz, że było ich sporo.
        • niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 28.05.23, 15:51
          Sprawdzałam w kilku księgach ale nie wiem, jak to rozpatrywać ze względu na kulturowe wymieszanie w tamtych okolicach. Wyskoczyło kilka Auksenii w 1 karcie. Spotykałam równoczesne warianty innych imion, np. Eudoksja - Eudokia, a niektóre imiona pisane były według dawnych reguł - przez Z i Y zamiast I ( Xawera, Dyonizy).
          • gaudencja Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 28.05.23, 16:32
            niii napisała:

> Sprawdzałam w kilku księgach ale nie wiem, jak to rozpatrywać ze względu na kul
            > turowe wymieszanie w tamtych okolicach. Wyskoczyło kilka Auksenii w 1 karcie.

To grubo za mało, by wygłosić takie twierdzenie, o jakie się pokusiłaś.
            • niii Re: Jakie imiona powinny być częściej nadawane? 28.05.23, 21:19
              Dzięki, będę sprawdzać dalej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.