remigia1 09.05.23, 23:52 Według Behindthename jest to: "łotewskie imię niepewnego pochodzenia, związane z czasownikiem aijāt oznaczającym "kołysać, lulać" oraz słowem aijas "kołyska". Podoba mi się to imię, jednak nie w polskich warunkach. A Wam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Co sądzicie o łotewskim imieniu Aija? 09.05.23, 23:56 Nie bardzo mi niestety się podoba, nawet w warunkach niepolskojęzycznych... Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Co sądzicie o łotewskim imieniu Aija? 10.05.23, 01:26 Czy to wątek inspirowany dzisiejszym występem Łotwy w półfinale Eurowizji? Samo imię ładne, ale po polsku wymowa niezręczna, podobnie jak rosyjska Ałła. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Co sądzicie o łotewskim imieniu Aija? 10.05.23, 01:37 Choć trudno będzie w to uwierzyć, nie. Natknęłam się na filmik na YouTube z dziewczyną o tym imieniu i ktoś w komentarzu napisał, że "Aija to typowe, wręcz stereotypowe imię łotewskie", co mnie zainteresowało. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Co sądzicie o łotewskim imieniu Aija? 10.05.23, 10:36 Interesujące, i bardzo miłe w znaczeniu. Nie wiem tylko jak oni wymawiają - A - i- ja czy Aja. Odpowiedz Link Zgłoś