Dodaj do ulubionych

Imię pilnie poszukiwane

12.05.23, 15:13
Rozważamy dla chłopca Marcel lub Bruno, a dla dziewczynki Blanka lub Klara. Płci nie chcemy znać, więc musimy wybrać 2 opcje. W domu mamy już roczną Laurę smile Proszę Was o głosy, bo nie możemy się zdecydować.
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: Imię pilnie poszukiwane 12.05.23, 15:20
      Bruno bardzo ładnie, ale jeżeli macie na nazwisko Nowak to BruNONOwak nie brzmi dobrze.
      Marcelego, a tym bardziej Marcela, nie lubię. Szukałabym dalej.

Z żeńskich zdecydowanie wolę Klarę, chociaż teraz przez Lewandowskich Laura i Klara zrobiły się bardzo popularnym zestawem. Za Blanką nie przepadam, ale dobrze pasuje do nazwiska i do imienia starszej córki, więc mój głos na Blankę.
      • olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 12.05.23, 15:26
        Każde z tych imion dobrze brzmi z nazwiskiem. Skojarzeniem z Lewandowskimi się nie przejmujemy. Zastanawia mnie tylko czy Klara nie jest z zupełniej innej bajki jak Laura (jedna retro, a druga nowoczesna). U mnie w rodzinie był taki przypadek, że dwie siostry miały imiona z 2 różnych bajek i zawsze ten wybór wzbudzał zdziwienie.
        • olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 12.05.23, 15:30
          Dzieci mają nazwisko ojca, a nie moje smile
        • annthonka Re: Imię pilnie poszukiwane 12.05.23, 15:46
          Klara i Laura są jak najbardziej z tej samej bajki (dyskretny urok retro), ale tworzą coraz bardziej osłuchany zestaw. Negatywnymi emocjami wokół Blanki się nie przejmuj (o ile w ogóle takie są). Za rok nikt nie będzie pamiętał kto to jest Stajkow.

Jeżeli nazwisko będzie inne to z chłopięcych zdecydowanie Bruno.
          • olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 12.05.23, 15:49
            Czyli Tobie bardziej podoba się Klara, ale ze względu na imię siostry dałabyś na imię Blanka?
            • annthonka Re: Imię pilnie poszukiwane 12.05.23, 17:45
              Inaczej smile

Ja akurat wolę Klarę od Blanki, ale zakładam, że Wam obydwa imiona podobają się na podobnym poziomie. Dlatego proponuję Blankę, bo sióstr o imionach Laura i Klara jest coraz więcej. Jednak jeżeli Wam popularność takiego zestawu imion nie przeszkadza to zdecydowanie proponuję Klarę.

• olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 09:56
                Chyba właśnie wolę nadać imię, które mniej pasuje do imienia siostry niż imię, które ma mniej pozytywny odbiór w społeczeństwie. Jakoś ma to dla mnie szczególne znaczenie.
                • annthonka Re: Imię pilnie poszukiwane 14.05.23, 16:58
                  Jeżeli masz obawy co do odbioru Blanki to nadawaj Klarę.
                  Klara bardzo pasuje do Laury, zdecydowanie bardziej niż Blanka smile.
                • paula.anna Re: Imię pilnie poszukiwane 14.05.23, 17:19
                  olga_novak napisała:

> Chyba właśnie wolę nadać imię, które mniej pasuje do imienia siostry niż imię,
                  > które ma mniej pozytywny odbiór w społeczeństwie. Jakoś ma to dla mnie szczegól
                  > ne znaczenie.

Nie zauważyłam wcześniej tego wpisu.
                  Jeśli takie są Twoje priorytety, to wygląda na to, że wygrywa Klara.
                  Co mnie cieszy 🙂.
    • dalenia Re: Imię pilnie poszukiwane 12.05.23, 15:21
      Bruno i Blanka

Marcel jest dla mnie pretensjonalny. A Klara, choć wolę ją od Blanki, tworzy z Laurą osłuchany duet podobnych do siebie imion.
      • olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 12.05.23, 15:28
        Boję się o Blankę, bo wśród wielu ludzi wzbudza negatywne emocje... Lipińska, Stajkow nie robią dobrego pr, a to takie wdzięczne imię smile
        • dalenia Re: Imię pilnie poszukiwane 12.05.23, 19:08
          Rozumiem i podzielam Twoje obawy. Z tego względu pewnie sama bym Blanki już nie nadała, choć imię mi się podoba.
          • olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 09:46
            A nadałabyś siostrze Laury imię Klara?
            • dalenia Re: Imię pilnie poszukiwane 14.05.23, 10:29
              Ja ogólnie bym Klary nie nadała, bo mam ich sporo w bliskim otoczeniu wink I jest już dla mnie zbyt popularna. Gdyby jednak to było moje wymarzone, ukochane imię - nadałabym, również dla siostry Laury. W przeciwnym razie raczej szukałabym dalej. Jest tyle pięknych imion, że każdy znajdzie coś fajnego dla siebie.
        • sulimira Re: Imię pilnie poszukiwane 12.05.23, 20:40
          A Bianka?
          • olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 09:47
            Bianka zupełnie odpada - to ona jest właśnie dla mnie pretensjonalna. Jest to oczywiście moje subiektywne odczucie smile
        • niii Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 18:25
          Ja nadałabym Blankę i nie przejmowała się tym, kto sobie coś z góry ' ustala', i chce ustawiać innych, uczulać kogoś na to, co sam uważa. Dla mnie nie istnieją imiona ' wyjaśnione' przez grupę nacisku. Na świecie Blanka to często nadawane imię, do tego pełne wdzięku, dziewczęcości, delikatności ale i nobliwości i nikomu rozsądnemu nie będzie kojarzyć się z jakąś obciachową wulgarą, syreną sopocką po tuningu, czy disco anglolatino Blanquitą z pola wink
    • paula.anna Re: Imię pilnie poszukiwane 12.05.23, 16:30
      Z podanych, dla mnie tylko Klara i Bruno!
      A najlepiej Brunon, żeby ułatwić odmianę.
      • paula.anna Re: Imię pilnie poszukiwane 12.05.23, 16:32
        Jeśli jednak masz już córkę Laurę, to szukałabym dalej.
        W razie czego wolałabym Klarę i Laurę, niż Laurę i Blankę, ponieważ Blanka jest zupełnie nie w moim stylu.
        • olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 09:50
          Cały spis imion przewertowany wzdłuż i wszerz, więc chyba nic innego nie wymyślimy. Jak coś mi się podoba to nie podoba się narzeczonemu i na odwrót.
    • remigia1 Re: Imię pilnie poszukiwane 12.05.23, 18:03
      Z imion męskich wybrałabym Brunona. Marcel brzmi dla mnie pretensjonalnie.
      Blanka kojarzy mi się negatywnie z Blanką Lipińska i "kiczowato" z Blanką Stajkow.
      Klara jest super smile
    • sulimira Re: Imię pilnie poszukiwane 12.05.23, 20:46
      Klara. Blanka nieciekawie mi sie kojarzy, ale ladnie wspolgra z Laura. Osobiscie wole forme Bianka. Skojarzenia nie tylko z osobami, ale jezykowe. Blank- pusty i blanket- koc z angielskiego.
      Takze Klara i tylko Klara. Przy formie Bianka wybralabym wlasnie ja.
      Marcel i Bruno podobaja mi sie na rowni, ale Bruno jakos tak ladniej wspolgra z Laura
    • polik17 Re: Imię pilnie poszukiwane 12.05.23, 21:06
      Cześć smile Piękne imię nosi Wasza córka🥰Osobiście z tych propozycji wybrałabym Klarę i Marcela. Blanka kiedyś mi się podobała, ale ostatnio jakoś przestała - z podobnej brzmieniowo wolę Biankę smile Bruno u kogoś jest w porządku, jednak mnie by przeszkadzały możliwe problemy z odmianą, dlatego pomimo większej popularności wybrałabym Marcela albo Marcelego z „i” na końcu😊
    • n.ataleczk.aa Re: Imię pilnie poszukiwane 12.05.23, 21:54
      Klara i Bruno(n)
    • niii Re: Imię pilnie poszukiwane 12.05.23, 23:22
      Do Laury bardzo pasuje Marcel ale jest raczej częstszy niż Bruno. Marcelego zdecydowanie nie lubię za końcówkę w odmianie, o wiele bardziej melodyjny jest Marcel. Bruno także dobrze współgra z Laurą smile
      Blanka podoba mi się do teraz pomimo skojarzeń z blanks( pustymi polami do uzupełnienia), specyficzną Blanką Lipińską i kocem, kojarzy mi się przyjemnie południowo. Można także wybrać delikatną Biankę. Zamiast Klary, idąc tym tropem - Kiarę ( spolszczenie Chiary, czyli Klary).
      Laura pomimo popularności jest śliczna i tak samo neoretro, jak Klara.
      Wybrałabym Blankę lub Biankę i Marcela. Zostaje jeszcze Lara, i Maura ale są bardzo podobne do Laury. Ewentualnie podobna Sara. Zamiast Klary może być też Tekla, ostatnio powracające imię ale to już dość niszowe. Polecam także troszkę dłuższe, a podobne brzmieniem imię - Gloria. Pasuje również do Laury. Ostatnie propozycje- Aria, Daria, Nawia, Flawia, Kliwia, Mia, Maria.
      Gratulacje !<3

• niii Re: Imię pilnie poszukiwane 12.05.23, 23:59
        I jeszcze inne: Liwia, Diana, Inka, Fiona, Liana, Ilona, Klaudia, Viola, Pola, Tola, Stella.
    • katarzynkaa Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 00:20
      Klara i Bruno. To ładne imiona.

Marcel jest popularny, pretensjonalny i w dodatku to imię z błędem (poprawna wersja to Marceli).
      Blanki nie lubię, kiepsko się kojarzy i dziwnie brzmi (połączenie bl jak w wyrazie blada, kojarzy się też z wyrazem blanket). Mam odczucia co do Blanki, że stanie się nową Nikolą.
      • olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 10:00
        Nikola? Najgorzej... nienawidzę tego imienia!
      • niii Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 17:58
        Co to znaczy, że ' stanie się nową Nikolą '? Przecież brzmią zupełnie inaczej.
    • niii Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 02:50
      I Blanka, i Nikola są bardzo ładnymi imionami według mnóstwa nadających... Marcel to współczesna wersja niewygodnego przez końcówkę Marcelego, sporo osób ją właśnie nadaje smile Wszystkie z podanych kojarzą mi się dobrze, nie warto kierować się powierzchownymi uprzedzeniami. Klara, choć tak samo piękna, nie posiada zgrabnego zdrobnienia jak np. Blanka- Blania i najczęściej to Klarka, Klarcia. I co z tego, że to komplet Lewandowskich, Klara i Laura brzmią uroczo.
    • karoleena Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 08:02
      Mi się jakoś ani Blanka ani Marcel pretensjonalnie nie kojarzą. Obydwa te imiona lubię. Bruna także. Za Klarą nie przepadam.
      • niii Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 17:49
        Otóż to. Nie widzę absolutnie żadnej pretensjonalności ani w Blance ( klasycznym, szlachetnym imieniu, ani w Marcelu. A odnośnie Marcela, w tej chwili wydaje się 'nowomodny', za jakiś czas stanie się normalną formą. Imiona ewoluują, a częstotliwość osłuchania ze świeżym wariantem imienia je upowszechnia. To tak jakby dzisiaj zabronić Kingi i wymagać Kunegundy. Może do wszystkich imion męskich należy dodać ( Y ) lub ( I ), żeby zadowolić niektóre konserwatywne poglądy. We Francji Marcel obecnie jest 1 z pogardzanych, prześmiewanych imion.
    • paula.anna Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 09:29
      Ważne imo pytanie- jak odmieniasz, zamierzasz odmieniać imię Bruno?
      Czy niepoprawna odmiana przeszkadzałaby Ci?
      Jeśli czujesz dreszcze słysząc "Bruna" , nadaj Brunona lub szukaj dalej i wybierz imię łatwiejsze w odmianie 🙂.
      • olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 09:44
        Wiem jaka jest poprawna odmiana. Odmiana Bruna mi zupełnie nie przeszkadza. Jest popularna (występuje nawet w serialach), więc myślę, że kwestia czasu jak zmienią się oficjalne zasady i ta forma będzie oficjalnie dopuszczona. Język i jego zasady się zmieniają i dopasowują się do ludzi smile
        • paula.anna Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 09:54
          Rozumiem.
          Lepiej się upewnić, takie rzeczy mogą czasem umknąć i potem bywa z tym problem.
        • niii Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 17:56
          Dokładnie, bardzo popieram, czasy się zmieniają, a wraz z nimi i język, i mentalność ludzi. To język dopasowuje się do ludzi, nie odwrotnie. Osobiście wolę powiedzieć Bruna, niż Brunona, to niepotrzebna komplikacja. A imię wygląda ładniej jako Bruno smile
          • karoleena Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 20:51
            Dopiero na tym forum dowiedziałam się jak niby powinno odmieniać się imię Bruno. Choć logika i zasady gramatyki podpowiadają Bruno - Bruna, Brunon - Brunona. Wszystko mi jedno. A imię w obydwu wersjach mi się podoba.
            • niii Re: Imię pilnie poszukiwane 14.05.23, 00:07
              Najgorzej jest z imieniem Iwo : Iwo - Iwona, z Iwonem.. Nie popieram tej odmiany i wierzę, że czas ją zmieni, podobnie jak inne fUnaberie.
        • katarzynkaa Re: Imię pilnie poszukiwane 14.05.23, 00:13
          Pamiętam, że w "Na dobre i na złe" odmieniano imię jednego z głównych bohaterów "Bruno - Brunona". Ale to było kilkanaście lat temu.
    • olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 09:52
      Dla chłopca będzie Bruno smile Pozostaje kwestia dziewczynki - cały czas się zastanawiamy i mamy odmienne zdanie co do decyzji.
      • paula.anna Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 09:54
        Tylko 2 wymienione wchodzą w grę?
        • olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 10:01
          Niestety tak sad Już chyba nie przekonam narzeczonego do żadnego innego imienia.
          • gaudencja Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 10:27
            Zarówno Klara, jak i Blanka są według moich obserwacji częstą parą do Laury. Obie mi się podobają. Nie przejmowałabym się Lipińską, a drugiej wymienionej w wątku Blanki w ogóle nie znam - istnieje więc szansa, że nie wszyscy będą kojarzyć z nią to imię. Wybrałabym to, przy którym żywiej drgają Wasze serca. Blanka jest imieniem o dyskretnym uroku średniowiecza, bardzo szacownym, oto przykład: pl.wikipedia.org/wiki/Blanka_Kastylijska
            • gaudencja Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 10:28
              Cieszę się, że dla chłopca stawiacie na Brunona. Wariant Marcel jest bardzo nowomodny - nie to, co Marceli, który obecny jest w Polsce od dawna.
          • paula.anna Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 10:34
            Niestety, albo stety.
            Jeśli oba pasują wam obojgu, to raczej stety.
            W takim wypadku można rzucić monetą 😉, poczekać do porodu i sprawdzić, czy wtedy wybór będzie bardziej oczywisty.
            No chyba, że Ty wolałabyś inne opcje...
      • niii Re: Imię pilnie poszukiwane 13.05.23, 15:59
        Bruno to naprawdę super wybór smile Nie proponowałam Nikoli, tu w ogóle nie pasuje i to była neutralną odpowiedź do K., że do tej pory jest nadawana jako ładne dla sporej liczby osób imię smile
      • sulimira Re: Imię pilnie poszukiwane 14.05.23, 00:28
        Fajnie, ze dla chlopca juz imie jest. Dla dziewczynki mozecie poczekac, az sie urodzi i moze ktores naturalnie wam bedzie pasowac
    • niii Re: Imię pilnie poszukiwane 14.05.23, 20:25
      Można nadać jeszcze Karlę zamiast Klary.
      • gaudencja Re: Imię pilnie poszukiwane 14.05.23, 21:58
        Karla to po polsku żeńska forma przymiotnika "karli".
        • niii Re: Imię pilnie poszukiwane 15.05.23, 20:13
          Dzięki za cenną uwagę smile
        • polik17 Re: Imię pilnie poszukiwane 16.05.23, 12:08
          Ostatnio spotkałam Karolinę, na którą rówieśnicy wołali „Karla” - brzmiało to okropnie i trochę popsuło mi to imię 😕 Kojarzy mi się z kimś karłowatym.
          • niii Re: Imię pilnie poszukiwane 16.05.23, 14:19
            Rozumiem, wolę albo Karolinę albo Karolę. Słyszałam też nietypowe skróty, jak Lola, Rolka, Karo i Kara. Karlę wrzuciłam tylko jako odwrócenie głosek w Klarze wink Sama lubię Charlotte/ Szarlottę, a Karlotta i Karła nie jest w moim zasięgu upodobań wink
            • karoleena Re: Imię pilnie poszukiwane 17.05.23, 11:23
              Ja mam na imię Karolina, ale nikt tak do mnie nie mówi🤣 W pracy jestem Karolinka - taki zawód, tam wszyscy zdrabniają - idzie przywyknąć. Dla ciotek -Karolcia lub Karolka, dla rodziców Karo lub Karonia, a dla siostry - Fredzia😂
              • polik17 Re: Imię pilnie poszukiwane 17.05.23, 20:38
                Moja siostra to też Karolina i na szczęście nikt nie mówi do niej Karla smile Najczęściej jest Karolinką i Karolcią, a ja najczęściej mówię do niej Kari ☺️
                • karoleena Re: Imię pilnie poszukiwane 17.05.23, 21:10
                  O, fajnie - Kari.
                • niii Re: Imię pilnie poszukiwane 18.05.23, 11:08
                  Kari - bardzo ładnie, o wiele lepiej, niż Karła oczywiście smile Nawet piosenkarka o 1 imieniu Carla przedstawia się z 2 jako Camila ( C. Cabello).
    • olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 15.05.23, 17:37
      Jako alternatywę napiszę wszystkie imiona jakie mi się podobają i mogłabym nadać:
      Helena, Iga, Kalina, Liliana, Dagna, Kornelia, Natalia, Emilia, Roma, Diana, Eliza, Natasza, Adela, Klara i Blanka.
      • olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 15.05.23, 17:42
        Ewentualnie jeszcze Weronika, Nadia, Nina, Julia, Paula.
      • dalenia Re: Imię pilnie poszukiwane 15.05.23, 17:54
        Fajne imiona, rozumiem, że narzeczony nie akceptuje? Pomyślałbym o Dagnie, Kalinie, Romie, Adeli. Diana też ciekawa. Może jeszcze Ninka.
        • olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 15.05.23, 18:12
          Jest na nie, ale może gdybym bardzo naciskała to by rozważył. Problem w tym, że ja nie jestem zdecydowana na żadne konkretne imię tak na 100 %.
          • paula.anna Re: Imię pilnie poszukiwane 15.05.23, 19:05
            Jeśli nie jesteś w 100% pewna, to faktycznie raczej nie ma się co upierać.
            Rozumiem, że mimo poszukiwań nie trafiłaś na TO, na pewno TO imię.

Pocieszę Cię, że też nie miałam przy drugim dziecku takiego 100% typu. Wybraliśmy imiona (2) z mojej listy i jest ok.
          • dalenia Re: Imię pilnie poszukiwane 18.05.23, 09:27
            Ja podobnie jak Paulina - nie miałam typu 100% wink o ile dla córki owszem, to był typ nawet na 120% - tak dla syna nie. Każde imię podobało mi się podobnie, nie było jakiegoś "wow". Albo może i było, ale przy kilku imionach. Ostatecznie wybraliśmy dwa, potem decyzję podjął w sumie bardziej mój mąż, bo ja nie mogłam się zdecydować. Generalnie imię syna mi bardzo pasuje, jest świetne, ale myślę, że równie dobrze mógłby nosić to drugie wink Nie miałam tak, że wyglądał na kogoś, albo, że nagl poczułam, kim jest. Choć takie historie się zdarzają.
      • annthonka Re: Imię pilnie poszukiwane 16.05.23, 13:33
        Ładne imiona masz na tej liście.

Jeżeli nie macie 100% przekonania to dajcie sobie jeszcze czas na oswojenie się z nimi. Dużo masz jeszcze czasu do porodu?

Ja dla jednego z dzieci miałam wybrane imię X i byłam do niego przekonana, ale jak zobaczyłam młodego po urodzeniu to zupełnie mi nie wyglądał na X i w końcu dostał imię Y.

Może i u Was będzie tak, że dopiero po porodzie znajdziecie to najbardziej pasujące imię?
    • olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 18.05.23, 12:53
      Dla syna był już wybrany Bruno, ale dziś na spacerze usłyszałam imię Kornel i przepadłam. Pytanie do Was: Bruno czy Kornel? Bruno jest fajniejsze, bo międzynarodowe, ale Kornel znowu mniej popularny... Sama nie wiem...
      • olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 18.05.23, 13:21
        Co do imienia córki to definitywne odpadła Klara. Ale narzeczony wymyślił jeszcze Ninę, więc teraz mamy dylemat: Blanka czy Nina?
        • remigia1 Re: Imię pilnie poszukiwane 18.05.23, 13:40
          Ja wybrałabym z tych dwóch Ninę. Blanka kojarzy mi się pretensjonalnie. Ninę zaś bardzo lubię.
          • karoleena Re: Imię pilnie poszukiwane 18.05.23, 14:31
            Mnie się Blanka nie kojarzy źle, ale wolę Ninę.
        • paula.anna Re: Imię pilnie poszukiwane 18.05.23, 16:02
          Z tych 2 Nina, choć nie przepadam za nią.
        • polik17 Re: Imię pilnie poszukiwane 18.05.23, 17:57
          Osobiście wybrałabym Ninę, dużo bardziej mi się podoba od Blanki smile Z męskich zdecydowanie Kornel, to świetne imię 😍❤️
        • dalenia Re: Imię pilnie poszukiwane 18.05.23, 18:39
          Obie są ładne, ale z powodów, o których już pisałyśmy, wybrałabym Ninkę.
        • n.ataleczk.aa Re: Imię pilnie poszukiwane 18.05.23, 21:06
          Bardzo nie podoba mi się Nina. Nie lubię tego imienia. Zdecydowanie bardziej podoba mi się Blanka 😊.
        • gaudencja Re: Imię pilnie poszukiwane 18.05.23, 22:41
          olga_novak napisała:

> ze Ninę, więc teraz mamy dylemat: Blanka czy Nina?

Wybrałabym zdecydowanie Blankę. Nina kompletnie mi nie leży, do tego ludziom ze starszych pokoleń może kojarzyć się rosyjsko (nawet mnie się kojarzy), co nie jest teraz zaletą.
        • annthonka Re: Imię pilnie poszukiwane 19.05.23, 14:22
          Zdecydowanie Nina i Bruno.
          • olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 19.05.23, 17:49
            Ale mi teraz namieszałyście w głowie! Byłam pewna, ze więcej głosów będzie na Blankę smile
            Mocno rozważam teraz Ninę. Dla syna zostaje Bruno.
            • dalenia Re: Imię pilnie poszukiwane 19.05.23, 19:56
              Dużo jest jeszcze czasu do namysłu? Zostańcie przy Blance i Ninie. Jak się nie wyjaśni do porodu, to z dwóch imion można spokojnie wybrać i po porodzie smile
            • gaudencja Re: Imię pilnie poszukiwane 20.05.23, 14:02
              A może Ninę da się zamienić na Janinę zdrabnianą do Niny?
      • sulimira Re: Imię pilnie poszukiwane 18.05.23, 15:04
        Ja rowniez wybralabym Nine. Blanka zaczyna byc kojarzona z okreslonym srodowiskiem, a to jest dla mnie na minus.
        Lubie rowniez Kornela. Tutaj mam problem z wyborem, ale chyba z powodu ciezkiej odmiany i kaleczenia odmiany Brunona nadalabym Kornela
      • dalenia Re: Imię pilnie poszukiwane 18.05.23, 18:41
        Wolę Brunona, ale na minus kłopotliwa odmiana. Kornel w porządku, choć na kolana mnie nie rzuca. Bruno ma jeszcze spory plus w postaci wielu uroczych zdrobnień, z Kornelem się chyba tak nie da wink
      • gaudencja Re: Imię pilnie poszukiwane 18.05.23, 22:40
        Kornel będzie tak samo niekłopotliwy zagranicą, jak i Bruno. Postawiłabym na Kornela.
      • katarzynkaa Re: Imię pilnie poszukiwane 19.05.23, 00:48
        Kornel jest świetny, to moje ulubione imię męskie.
    • niii Re: Imię pilnie poszukiwane 19.05.23, 15:27
      Wybrałabym Kornela, Bruno zaczyna być coraz częstszy.
      Uwielbiam Ninę, jednak szukałabym dalej.
      Blanka jest bardzo miłym, klasycznym i szlachetnym imieniem, posiada jeszcze delikatniejszą wersję - Bianka. Oba imiona jednak są znane, chętnie nadawane i z tego względu poszukałabym jeszcze dalej.
      Propozycje: zamiast Blanki i Niny - Nila. Nila to przyjemne imię, można też nadać podobne - Neonilla, Noelia, Naomi ( Noemi), Nidia.
      Zawierają głoski z obu, n i l. Z innych krótkich imion na N zbliżonych do Niny:

Nita, Nika, Nia, Noa, Naila, Niola, Naina ale wątpię, że Ci się podobają, być może są zbyt rzadkie.
      Z podobnych brzmieniem do Blanki istnieje Blanda, (to krótka forma Blandyny) Bella, Izabella, Pelagia, Belinda, Waleria, Viola, Paloma.
      Moje propozycje : Nila, Bianka, Melissa, Neonilla, Alma, Alana, Koralia, Gemma, Gloria, Mila, Waleria, Tulia, Luna, Stella.
      Unikalabym za to imienia Mia, Nela ze względu na rosnącą popularność.
    • olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 20.05.23, 17:45
      Wpadł nam jeszcze dziś do głowy Florian. Co myślicie? Które najlepsze: Bruno Marcel Kornel czy Florian?
      • karoleena Re: Imię pilnie poszukiwane 20.05.23, 17:54
        Bruno, Kornel, Marcel, Florian. Taka kolejność jeśli o mnie chodzi. Florkę uwielbiam, ale Florka tak średnio.
      • gaudencja Re: Imię pilnie poszukiwane 20.05.23, 18:19
        1. Florian
        2. Kornel
        3. Marceli
        4. Bruno

Jeśli nie Marceli, a Marcel, to na trzecim miejscu Bruno, potem dłuuuuugo nic i dużo poniżej Marcel.
      • polik17 Re: Imię pilnie poszukiwane 20.05.23, 18:30
        Tak, tak i jeszcze raz tak! 😀 Florian to moje najbardziej ulubione imię męskie i zdecydowanie najlepszy z tych propozycji ❤️ Ew. Kornel, ale wolę Florka.
      • katarzynkaa Re: Imię pilnie poszukiwane 20.05.23, 18:52
        Kornel
      • n.ataleczk.aa Re: Imię pilnie poszukiwane 20.05.23, 18:57
        Uwielbiam Floriana i to do niego bym się skłaniała. Według mnie brzmi bardzo dostojnie, a zdrobnienie Florek jest przeurocze. Całkiem podoba mi się Bruno, ale wolę pisownię z r na końcu. Za Marcelem i Kornelem nie przepadam.
      • niii Re: Imię pilnie poszukiwane 20.05.23, 19:29
        1. Marcel
        2. Kornel
        3. Bruno i Florian

Janiny nie polecam, to bardzo surowo brzmiące imię, dla mnie jedno z trudnych do wymówienia, poważnych ale to tylko moje zdanie. W ogóle nie kojarzy mi się pozytywnie pomimo nadań, i posiada nieciekawe stereotypowe zdrobnienia - Janka, Jaśka, Janeczka etc. Nina to Nina, jeśli chce się nadać Ninę, to na pewno nie Janinę. Lubię różne imiona retro, a tego akurat nie umiem polubić ze względu na brzmienie. Równie dobrze można zarejestrować Genowefę.
      • sulimira Re: Imię pilnie poszukiwane 20.05.23, 23:25
        Uwielbiam Floriana i dla mnie jest numerem jeden z tych propozycji. Zdrobnienie Florek powala mnie, jedno z najlepszych wsrod meskich imion.
        A co powiesz na Sambora?
      • remigia1 Re: Imię pilnie poszukiwane 21.05.23, 00:01
        Swój głos oddaję na Brunona.
      • adalia_decempunctata Re: Imię pilnie poszukiwane 21.05.23, 05:36
        Marcel nie bardzo mi się podoba, ale to wyłącznie kwestia osobistych preferencji, imię samo w sobie nie jest złe (choć spolszczona forma Marceli wydaje mi się brzmieć lepiej). Jeśli nie lubisz zdrobnień, to wybrałabym Bruno. Kornel pewnie pozostanie Kornelem, ale istnieje ryzyko, że dzieciaki w szkole będą go nazywać Korkiem, Nelkiem albo coś w ten deseń smile Florian bardzo mi się podoba w pełnym brzmieniu, ale Florek już nie bardzo (gdy będzie uroczym bobasem - czemu nie, nastolatka może jednak to zdrobnienie wkurzać).
      • sulimira Re: Imię pilnie poszukiwane 21.05.23, 06:04
        A moze Krzesimir?
      • dalenia Re: Imię pilnie poszukiwane 21.05.23, 09:21
        Florian jest bardzo ciekawy. Popieram, choć nie jest moim faworytem. Sama nadal obstaję przy Brunonie smile ale Florka umieściłabym na drugim miejscu - wolę go od Kornela i na pewno zdecydowanie wolę go od Marcela.
      • paula.anna Re: Imię pilnie poszukiwane 21.05.23, 13:57
        Florian lub Bruno!
        Za Florianem przemawia łatwa i oczywista odmiana.
        Za Brunonem - brak janowej końcówki, za którą nie przepadam.
        Mimo tej końcówki akurat Floriana lubię.
        Kornel- nie chwyta mnie za serce, jednak u kogoś doceniam.
        Marcel nadal zdecydowanie na NIE.
    • sulimira Re: Imię pilnie poszukiwane 21.05.23, 06:07
      Do Laury pasuje mi jeszcze Dalwin, Odolan, Makary
    • adalia_decempunctata Re: Imię pilnie poszukiwane 21.05.23, 16:33
      Z kolei dla siostrzyczki Laury (jeśli nie Blanka lub Klara, choć oba imiona są równie ładne):

Sara, Aurelia, Lidia, Luiza, Irena, Teresa, Rozalia, Leonora, Gracja, Melania, Kornelia, Eliza, Ariadna, Gloria, Diana, Kira, Stella, Lucja, Elena, Estera, Eugenia (choć tu duże ryzyko, że skończy jako Gienia...)
    • olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 24.05.23, 08:11
      Hej. Dla chłopca postanowione imię Bruno, a dla dziewczynki Blanka lub Sara. Ostateczną decyzję podejmiemy we wrześniu jak zobaczymy dziecko smile
      • sulimira Re: Imię pilnie poszukiwane 24.05.23, 08:27
        Bardzo fajnie, ze juz macie swoje typy. Spokojnej i zdrowej koncowki ciazy zycze.
      • dalenia Re: Imię pilnie poszukiwane 24.05.23, 09:32
        Cieszę się, że podjęliście decyzję. Fajne są wrześniowe dzieci - mówię to, jako mama jednego i jako jedno z nich 😅 spokojnej i nudnej ciąży!
      • paula.anna Re: Imię pilnie poszukiwane 24.05.23, 10:03
        Fajnie, że decyzja zapadła i teraz możesz w spokoju (o imię) czekać na spotkanie z dzieckiem.
      • niii Re: Imię pilnie poszukiwane 24.05.23, 18:24
        Szczęśliwego rozwiązania przede wszystkim smile Miło, że znacie już w przybliżeniu imiona Dziecka smile
      • gaudencja Re: Imię pilnie poszukiwane 24.05.23, 20:13
        Świetnie, że wstępnie wybraliście smile Zaglądaj koniecznie do nas, a we wrześniu daj znać smile
      • remigia1 Re: Imię pilnie poszukiwane 24.05.23, 21:31
        Wszystkiego dobrego Wam życzę!
      • adalia_decempunctata Re: Imię pilnie poszukiwane 25.05.23, 17:14
        Bardzo dobry pomysł smile Tak na marginesie, rodzeństwo o imionach Laura, Sara i Bruno to bardzo miły dla ucha zestaw, gdybyście planowali jeszcze maluszka nr 3 smile
      • olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 06.06.23, 20:33
        Hej smile Przychodzę z małym updatem. Dla chłopca nic się nie zmieniło - zostaje Bruno. Natomiast dla dziewczynki mamy kolejnego faworyta: Kalinę. Co myślicie? Kalina, Blanka czy Sara?
        • sulimira Re: Imię pilnie poszukiwane 06.06.23, 20:54
          Dla mnie tylko Kalina. Uwielbiam to imie I jego zdrobnienia
          • olga_novak Re: Imię pilnie poszukiwane 06.06.23, 21:13
            A jakie są Twoje ulubione zdrobnienia?
            • sulimira Re: Imię pilnie poszukiwane 07.06.23, 05:09
              Kalinka, Kali, Kalisia
        • remigia1 Re: Imię pilnie poszukiwane 06.06.23, 21:37
          Moim zdaniem Kalina.
        • sferoplast Re: Imię pilnie poszukiwane 06.06.23, 22:09
          Zdecydowanie Kalina.
        • adalia_decempunctata Re: Imię pilnie poszukiwane 06.06.23, 23:41
          Jak najbardziej! Kalinka to śliczne imię 💛
        • paula.anna Re: Imię pilnie poszukiwane 07.06.23, 07:30
          Z tych 3 to Kalina, choć zdecydowanie za nią nie przepadam.
        • niii Re: Imię pilnie poszukiwane 07.06.23, 07:50
          Wybrałabym Kalinę smile Chociaż do kompletu bardzo pasuje i Sara, i Blanka smile
        • polik17 Re: Imię pilnie poszukiwane 07.06.23, 10:27
          Hej smile Zdecydowanie tak jak dziewczyny wybrałabym Kalinę🥰 Piękne imię z fajnymi zdrobnieniami.
        • n.ataleczk.aa Re: Imię pilnie poszukiwane 07.06.23, 12:23
          Hej smile
          Ja zdecydowałabym się na Kalinkę, bardzo ładne imię. Kiedyś za nim nie przepadałam, ale teraz coraz bardziej doceniam.
        • katarzynkaa Re: Imię pilnie poszukiwane 07.06.23, 19:24
          Kalina jest świetna, a zdrobnienie Inka urocze.
        • dalenia Re: Imię pilnie poszukiwane 07.06.23, 20:09
          Lubię Kalinę. Dla swojej osobistej córki wybrałabym właśnie ją.
        • gaudencja Re: Imię pilnie poszukiwane 08.06.23, 14:58
          Zdecydowanie Blanka.
          Kalina jest w polszczyźnie imieniem nowym, może być traktowane jako odrzeczownikowe (a nie ma tradycji tworzenia imion od wyrazów pospolitych). Jest to także męskie imię rosyjskie, stara forma imienia Kalinik. Przypuszczam, że tą drogą się właśnie pojawiło w polszczyźnie, przy okazji zmieniając płeć (podobnie jak niektórzy sądzą, że Barnaba to imię żeńskie, bo kończy się na "a").
          W sposób odczuwalny w każdym razie Kalina przyszła ze Wschodu.
          • gaudencja Re: Imię pilnie poszukiwane 08.06.23, 14:59
            Poza tym jeśli w rodzinie kiedyś pojawi się jeszcze Bruno, to Bruno i Blanka świetnie razem brzmią.
      • karoleena Re: Imię pilnie poszukiwane 07.06.23, 08:16
        Lubię wszystkie trzy. Najbardziej Sarę, ale Kalina też super.
    • niii Re: Imię pilnie poszukiwane 08.06.23, 15:18
      Może pasować też rzadsza niż Blanka Bianka, komponująca się świetnie z Laurą smile
      Podzielam zdanie Gaudencji odnośnie idealnej pary, tzn. Blanki i Bruna w przyszłości, do których pasuje naturalnie także starsza siostra Laura smile Bardzo lubię i Blankę, i Biankę i tak samo polecam obie smile

Kalina za to urzeka delikatnością, jest nie tak częstym jak Blanka obecnie wyborem. Pochodzi oczywiście od imienia Kalinik ale pierwotnie NIE jest rosyjskie, a greckie, podobnie jak mnóstwo zaadaptowanych przez ludność prawosławną imion.
      Mam koleżankę o tym imieniu zdrabnianą do Kali, Kalinki. Trzymam kciuki za Kalineczkę albo Blankę, ona imiona są śliczne smile
      W przypadku zgodności imion rodzeństwa, licząc Bruna, brzmieniem bardziej pasuje Blanka/ Bianka ale do Laury Kalina pasuje tematycznie - obydwa są roślinne smile
      • niii Re: Imię pilnie poszukiwane 08.06.23, 15:20
        Obydwa imiona*, nie 'ona' - błąd słownika w telefonie
      • gaudencja Re: Imię pilnie poszukiwane 08.06.23, 16:28
        niii napisała:

> rem. Pochodzi oczywiście od imienia Kalinik ale pierwotnie NIE jest rosyjskie,
        > a greckie,

Tak - greckie i męskie.
        • niii Re: Imię pilnie poszukiwane 08.06.23, 18:09
          Prawda. Ale od męskich imion też tworzono i tworzy się żeńskie. Mnie się kojarzy z czymś pięknym ( rdzeń kal- ), poza tym, z krzewem kaliną i Kaliną Jędrusik.
          A sporo osób kocha imiona pochodzące z natury, dlatego sięgają po imiona owocowe, roślinne. Zresztą skojarzenia byłyby nie tylko rosyjskie( piosenka o Kalince), a ogólnie wschodnie, w tym ukraińskie ( kalina to ich czczony również w innej, bardzo kontrowersyjnej do teraz piosence, symbol).
          Alternatywą dla Kaliny, polegającą na wymianie 1 spółgłoski, może być tylko Halina ( ostatnio w próbach nadań), Malina ( skrytykowana przez Ciebie ostatnio za niejasność pochodzenia) albo Galina ( także wschodnia). Ewentualnie Alina po odjęciu K. , czy Celina po wymianie 2 liter. Polina jest ukraińska, a Colina ( Kolina) podobna do Kaliny ale dziwnie spolszczona.
          • gaudencja Re: Imię pilnie poszukiwane 08.06.23, 19:47
            niii napisała:

> niejasność pochodzenia) albo Galina ( także wschodnia).

Świetny moment na nadawanie rosyjskich imion (pomijam, że babcinych).
            • niii Re: Imię pilnie poszukiwane 08.06.23, 20:10
              Oczywiście, że nie jest to właściwy moment. Dlatego piszę od razu, że jest wyraźnie wschodnia. Poza tym dużo imion rosyjskich jest identycznych z ukraińskimi, więc nie należy też nadawać ukraińskich. Myślałam, że Solomia, czyli Salomea to w tym wariancie włoskie imię ( solo, Mia), a teraz nie polecam w tej formie.
              Milana ( nie Milena) także nadawana jest najczęściej na wschodzie, poza tym, że w krajach b. Jugosławii. Kiedy się pomylę, potrafię się przyznać do błędu.
              • gaudencja Re: Imię pilnie poszukiwane 08.06.23, 20:26
                niii napisała:

> więc nie należy też nadawać ukraińskich. Myślałam, że Solomia, czyli Salomea t
                > o w tym wariancie włoskie imię ( solo, Mia), a teraz nie polecam w tej formie.

Sołomija jest akurat ukraińska (gdzie jest dość popularnym, przynajmniej dawniej, imieniem), a rosyjska - Sałomija. Nie są więc identyczne. Nie ma jednak powodu, żeby przechodzić na ukraiński w imiennictwie, Salomea wystarczy.

> Milana ( nie Milena) także nadawana jest najczęściej na wschodzie, poza tym, że
                > w krajach b. Jugosławii. Kiedy się pomylę, potrafię się przyznać do błędu.

Milana akurat była notowana w Polsce już w średniowieczu.
                • niii Re: Imię pilnie poszukiwane 08.06.23, 23:55
                  Nie odniosłam się do tych imion, że są identyczne z rosyjskimi. Nie pytaj o to mnie, a rusycystów i ludzi posługującym się językiem ukraińskim. Doceniam ogrom Twojej wiedzy. Odniosłam się do wypowiedzi dziennikarzy i korespondentów wojennych i ich spostrzeżeń, widzę też przykłady pośród licznych tu Ukraińców, mówiących również po rosyjsku i nadających identyczne imiona dzieciom. One też mogą mieć w szkole problemy z imieniem o takim samym zapisie i brzmieniu, jdk rosyjskie.
                  Solomia ( Sołomia) oraz Milana to imiona, które poruszałam odrębnie, w temacie urodzeń, a nie identyczności z rosyjskimi smile Nie kwestionuję, nie podważam Twoich dokonań. Dobrze wiedzieć i dzięki za informację o Milanie smile
                  • gaudencja Re: Imię pilnie poszukiwane 09.06.23, 02:21
                    niii napisała:

> nych i ich spostrzeżeń, widzę też przykłady pośród licznych tu Ukraińców, mówią
                    > cych również po rosyjsku i nadających identyczne imiona dzieciom. One też mogą
                    > mieć w szkole problemy z imieniem o takim samym zapisie i brzmieniu, jdk rosyjs
                    > kie.

Dlaczego mają mieć problemy? To oczywiste, że każdy nadaje imiona w swoim języku. Znaczna część Ukraińców była rosyjskojęzyczna. Dziwne, że ty, podsycająca bez oporów polskie żale związane z Wołyniem (właśnie teraz, w trakcie trwania wojny, w której Ukraińcy walczą za wolność swoją i naszą), nagle troszczysz się o ich samopoczucie, kiedy masz potrzebę zmiany tematu z nadawania Polakom imion rosyjskich - co przed chwilą rekomendowałaś.
                    Wszystko się układa w piękny komplecik myśli ruskotrolowskiej - także antymaseczkowość, opowieści o zmuszaniu do jedzenia "robactwa" (chodzi o owady - również import z Rosji), postawa anty-LGBT i zalatywanie miejscami antysemityzmem.
                    • niii [...] 09.06.23, 11:27
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • niii [...] 09.06.23, 13:04
                    • niii [...] 09.06.23, 13:30
    • misslucky133 Re: Imię pilnie poszukiwane 09.06.23, 18:01
      Osobiscie wybralabym Kaline i tylko Kaline. Jako jedyna z Twojej listy trafia w moj gust imienniczy smile Blanke i Klare odbierabym zbyt nowomodnie i nie trafiaja do mnie brzmieniowo. Sary nigdy nie lubilam. Laura jest sliczna smile Chcialabym jednak zebys nie popelnila tego bledu co ja i nie sugerowala sie za bardzo tym co mysla inni. Wiadomo - od tego jest to forum - ale niech opinie stad maja tylko jakis kilkuprocentowy wplyw na Twoja decyzje. Troche powinnas pojsc za intuicja, ktore imie jest DLA CIEBIE najpiekniejsze - kazde z nich bedzie pasowalo do Laury. Widzialam, ze mialas na swojej liscie rowniez inne imiona: Helena, Iga, Kalina, Liliana, Dagna, Kornelia, Natalia, Emilia, Roma, Diana, Eliza, Natasza, Adela, Klara i Blanka. Podobaja mi sie wszystkie z wyjatkiem Liliany (przeslodzona i troche imo mdla), Dagny, Romy, Diany, Elizy i Klary. Jesli podoba Ci sie i Natalia i Natasza, to nadajac Natalie, mozesz smialo uzywac dwoch tych imion. Lubie Natalie bo dla mnie jest to takie imie z jednej strony molodyjne i delikatne, ale z drugiej strony nie przesadnie romantyczne jak Julia, Idalia czy Aurelia. Na minus popularnosc wiec goraco polecalabym Ci Kaline. Oczywiscie biore pod uwage mozliwe skojarzenia ukrainsko-rosyjskie, etymologie... mimo to, uwazam, ze jesli kocha sie dane imie to nie powinno sie patrzec na takie rzeczy. w kazdym imieniu mozna sie ''czegos'' doszukac. Najbezpieczniejsza opcja bylaby Klara, mozna ja lubic badz nie ale za bardzo nie ma sie do czego przyczepic. Moze tylko ktos moze ocenic, ze zgapione od Lewandowskich bo Laur i Klar jest teraz mnostwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.