Dodaj do ulubionych

Adela i Felicja w 2022

14.05.23, 22:36
Przyglądam się nadaniom tych imion - oba mają obecnie ok. 200 i są to ich XXI-wieczne maksima, ale doszły do nich zupełnie innym drogami.
Adela - do 2011 niemal płasko, poniżej 50 nadań rocznie, później rośnie, ale zygzakiem - skok w górę, skok w dół, bez zmian, skok w górę... Na wykresie wygląda to bardzo nieprzewidywalne. Czyżby taka liczba nadań była zbyt mała, żeby tworzyć czytelny trend?
Felicja - podważa tę hipotezę, bo trend jest bardzo wyraźny, od 0 nadań w 2001 rośnie niemal po łuku. I to też jest zastanawiające, bo czemu właściwie? Nie kojarzę nic z (pop)kultury, co by to uzasadniało. Już prędzej Adela mogłaby wrócić na fali mody na retro, jest częstsza w populacji niż Felicja, więcej prababć do uhonorowania, a nie może się rozpędzić.

Co myślicie o dotychczasowej i przyszłej nadawalności tych imion? Czy Adela ma szansę się ustabilizować w jakimś zrozumiałym trendzie? Czy Felicja przyhamuje?

jakieimie.pl/imie/Adela
jakieimie.pl/imie/Felicja
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Adela i Felicja w 2022 15.05.23, 05:56
      Obstawiam, że popularność obu tych imion jeszcze wzrośnie, bo wielu osobom się podobają i są retro.
      Być może ludzie szukali alternatywy dla popularnej Alicji i w ten sposób "odkryli" Felicję - to może tłumaczyć ten trend, poza retro klimatem tego imienia. W dodatku zdrobnienie Fela jest podobne do popularnej Neli, więc być może także ludziom się bardzo podoba.
      Popularność Adeli mogła wzrosnąć w 2011 pod wpływem piosenkarki Adele, która stała się wtedy bardzo popularna.
    • karoleena Re: Adela i Felicja w 2022 15.05.23, 10:10
      Felicję uwielbiam, Adelę też bardzo lubię. Myślę że częstotliwość ich nadawania jeszcze podskoczy, ale napewno nie będą bardzo popularne.
    • niii Re: Adela i Felicja w 2022 15.05.23, 20:11
      Trzeba sprawdzić, czy Felicja osiąga też podobną popularność poza Polską. U nas wystartował też Feliks, i cały czas jest chętnie nadawany. Zarówno w damskiej, jak i męskiej wersji, brzmi ślicznie IMHO.
      Adelę, równie piękną, prawdopodobnie wstrzymuje miło kojarzona Adelina. Adelajda jest dość rzadko nadawana z kolei, Adelinda najrzadziej. Nadający mają do wyboru jeszcze to imię w importowanej postaci: Adelia, Adelissa.
      Konkurencyjne imiona, powracające ostatnio: lubiana Adrianna/ Adriana, Ada ( samodzielne imię hebr.), i mniej spotykana Adria mogą wywierać wpływ na pozycję Adeli z uwagi na wspólną cząstkę -ad.
      Znalazłam imiona zawierające -ad z całego świata także w wersji:
      Adabella, Adalgarda, Adalwina, Adanna, Adara, Addison, Ade(b)ola, Adalgunda, Adella, Adelma, Adriella, Aderina, Adila, Adisa, Adina, Adna, Adriola, Adjoa, Adora, Adrola, Adorinda, Adraste(i)a, Adsila, Adva, Adwoa.
    • paula.anna Re: Adela i Felicja w 2022 15.05.23, 20:19
      Myślę, że Felicja nie osiągnie dużej popularności.
      Stawiam na to, że pozostanie jednak imieniem niszowym.
      Nawet na naszym forum o imionach to imię często jest odrzucane, m. in. ze względu na zdrobnienie Fela.
      Mówiąc obrazowo- Alicja jest ok, Felicja jest fe 😉.
      I szczerze mówiąc mam nadzieję, że tak pozostanie 🙂.
    • gaudencja Re: Adela i Felicja w 2022 15.05.23, 21:53
      Sądzę, że te imiona zaczęły swój powolny marsz ku popularności za 30 lat. Źródło wzrostu tkwi w rozkręcającej się modzie w "środowiskach nadających ton". Zaczyna się ona samoistnie, a potem dopiero, po jakimś czasie, podchwytują ją media. Tego typu wspinanie się nie ma MSZ związku z popkulturą, nadają je ludzie, którzy nią się nie inspirują w imiennictwie.

Adela mimo wszystko jest bliższa środowiskowo Poli (sama znam takie rodzeństwo) i innym imionom-zdrobnieniom lub skróconym formom. Bardziej kibicuję Adelajdzie (i Apolonii). Felicja z kolei jest ciągnięta przez nieznacznie popularniejszego Feliksa. I nie ma co się zastanawiać, czy Fela jako zdrobnienie ogólnie się podoba, czy nie. Kiedy moda na Franciszka się rozkręcała, Franek był tak samo powszechnie odbierany jak Felek czy Fela. Odbiór się zmienia w czasie.
      • gaudencja Re: Adela i Felicja w 2022 15.05.23, 21:55
        Aha, trend w przypadku obu tych imion jest dość oczywisty MSZ. Jest wzrostowy. Drobne wahnięcia są bez większego znaczenia przy jego interpretacji.
      • niii Re: Adela i Felicja w 2022 15.05.23, 22:33
        Zgadzam się odnośnie porównania, również kibicuję Adelajdzie i Adelindzie smileTo przepiękne imiona smile Felicja może się podobać bądź nie - z jednej strony skrót Fela kojarzy się z krótkimi imionami typu Nela, a z drugiej niektórym przypomina wyraz 'Fe' czy wiekowe już i wiejskie dziewczyny, a jeszcze innym 'podpasuje' jako fantazyjna ' alternatywa Alicji'. Nastawienie zmieni czas i obecna moda na imiona retro. Polecam Feliksa tak samo jak Felicję, sama nadam prawdopodobnie Feniksa. Uwielbiam dawne imiona, i czekam na ich powrót i popularyzację smile
      • paula.anna Re: Adela i Felicja w 2022 16.05.23, 09:07
        gaudencja napisała:

> Sądzę, że te imiona zaczęły swój powolny
        > marsz ku popularności za 30 lat.

Ufff.
        Popularność Felicji za 30 lat raczej nie będzie mi już tak bardzo przeszkadzać 😉.
        Mam nadzieję.
    • n.ataleczk.aa Re: Adela i Felicja w 2022 16.05.23, 07:42
      Uwielbiam Felicję, więc mam nadzieję, że przystopuje. Bardzo podoba mi się znaczenie, a zdrobnienie "Fela" nie jest najpiękniejsze, ale mnie nie zniechęca do imienia.
    • annthonka Re: Adela i Felicja w 2022 16.05.23, 09:27
      A ja się wyłamię, bo Felicji bardzo ale to bardzo nie lubię, więc brak nadawalności zupełnie mi nie przeszkadza.

Adelę za to lubię bardzo i chętnie bym zobaczyła delikatny wzrost popularności.

Myślę, że Felicja ma duże szanse na wzrost popularności, jak ją zaczną nadawać trendsetterzy. Coś jak z Henrykiem, który jeszcze jakiś czas temu był symbolem obciachu, a teraz co druga celebrytka ma syna Henia i ten trend przenosi się na populację.

• paula.anna Re: Adela i Felicja w 2022 16.05.23, 09:31
        Ja mam tak z Adelą, nie przepadam...
        Takie niepełne jest dla mnie.
        Tym bardziej nie zależy mi, żeby słyszeć Adelę jak teraz Zośkę, Maję itp.
      • gaudencja Re: Adela i Felicja w 2022 17.05.23, 01:35
        annthonka napisała:

> Myślę, że Felicja ma duże szanse na wzrost popularności, jak ją zaczną nadawać
        > trendsetterzy. Coś jak z Henrykiem, który jeszcze jakiś czas temu był symbolem
        > obciachu, a teraz co druga celebrytka ma syna Henia i ten trend przenosi się na
        > populację.

Henio zaczął się na długo, zanim celebrytki to podchwyciły; prawdziwi trendsetterzy są gdzie indziej smile To samo dzieje się od jakiegoś czasu z Felicją. Trendsetterką była np. nasza martka_k, której Felicja urodziła się 19 lat temu.
        • emnilda.wolna Re: Adela i Felicja w 2022 17.05.23, 08:12
          Czy martka_k tu zagląda? Ciekawe, jak funkcjonowało się kilkanaście lat temu z tym imieniem, a jak dorosła osoba funkcjonuje z nim teraz.
          Mamy Adeli pewnie nie ma na forum?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.