Dodaj do ulubionych

Imię dla pierwszego

20.05.23, 20:37
Hej!

Płeć jeszcze nieznana.

Nasze typy:

Dla niej: Marianna, Idą, Idalia, Dagna, Róża
trochę niżej, ale tez ok: Ksenia, Sara, Martyna, Michalina

Dla niego: Ryszard, Jerzy, Brunon, Edward, Edwin, Ludwik, Feliks, Bernard, Wit/Witold

Franciszek prawdopodobnie na drugie, cześć z tych imion ma konotacje rodzinną, na razie nie chce doradzać swoich typow.

Listy są otwarte, szukam czegoś jeszcze co może nam się spodobać, nazwisko dwusylabowe na L, twarde w brzmieniuwink

Czekałam z 15 lat żeby napisać ten post, podczytujac regularnie forum big_grin
Obserwuj wątek
    • behind.the.wall Re: Imię dla pierwszego 20.05.23, 20:39
      Zdradzać swoich typow*
    • emnilda.wolna Re: Imię dla pierwszego 20.05.23, 21:07
      Wit według mnie za krótki (w sumie tylko trzy sylaby), Ida z dwusylabowym nazwiskiem też może zginąć, Chic już jedna sylaba więcej. Ludwik może być problematyczny, a może być świetny, zależnie jakie nazwisko konkretnie.

Co do imion samych w sobie, to Martyna ciotkowata, a reszta to kwestia gustu.
      • katarzynkaa Re: Imię dla pierwszego 21.05.23, 22:15
        Dla mnie Martyna to topowe imię zoomerek, czyli dziewczyn urodzonych w latach 1998-2005. Ciotkowata jest Marta, choć Martę wolę 100 razy bardziej od Martyny.
        • remigia1 Re: Imię dla pierwszego 21.05.23, 22:28
          Tutaj się nie zgodzę - Marta IMO nie jest imieniem "ciotkowatym" czy sezonowym, ma dłuższą tradycję niż Martyna i jej popularność wzrastała wolniej niż popularność Martyny. Powiedziałabym więc, że Marta miała okresy większej popularności, ale zdecydowanie nie jest sezonowką. To samo można powiedzieć np. o Andrzeju.
          Jednak Martynę nazwałbym raczej imieniem "kuzynkowatym" niż "ciotkowatym". Martyny w większości ciotkami jeszcze nie są, jak zresztą napisałaś big_grin
    • remigia1 Re: Imię dla pierwszego 20.05.23, 21:20
      Hej!

Do nazwiska dwusylabowego pasują mi najbardziej imiona trzysylabowe, więc z wymienionych przez Ciebie wybrałabym Mariannę lub Idalię ze wskazaniem na tę pierwszą. Ksenia podoba mi się już mniej. Michalina nie podoba mi się, w dodatku to zbyt popularne obecnie imię jak dla mnie. Martyna to sezonówka, która wyszła już z mody. Pozostałe imiona żeńskie wydają mi się zbyt krótkie.

Z wymienionych imion męskich najbardziej podobają mi się Edward i Ludwik.

Propozycje imion żeńskich: Stefania, Ludwika, Aniela, Florianna, Leonia
      Propozycje imion męskich: Teodor, Tadeusz, Maurycy, Ziemowit, Radowit
      • remigia1 Re: Imię dla pierwszego 21.05.23, 00:05
        * Edward i Ludwik podobają mi się brzmieniowo, ale tak, jak pisałam - szukałabym jednak imienia trzysylabowego.
    • 1.wetta.1 Re: Imię dla pierwszego 20.05.23, 21:23
      Po pierwsze gratulacje! Wg mnie do twardego nazwiska imię też powinno zawierać pewną dozę charakteru. Nie może być zbyt zwiewne jak np Idalia, Kalina, Liwia.
      Dla chłopca unikałabym też krótkich imion typu Leon, Iwo.
    • sulimira Re: Imię dla pierwszego 20.05.23, 23:18
      Gratulacje!
      Osobiscie najbardziej podoba mi sie Idalia. Odrzucilabym imiona dwusylabowe, wedlug mnie ta sama liczba sylab w imieniu i nazwisku nie brzmi dobrze wiec Dagna, Sara i Ksenia odpadaja chociaz nawet je lubie. Martyna jest dla mnie taka troche mdla, a Michalina kojarzy mi sie tylko odmesko i nieladnie.
      Nie jestem fanka Marianny rowniez, wole Marcjanne, ladniejsza pelna forma i zdrobnienia.
      Typy meskie bardziej mi sie podobaja, ale duzo dwusylabowek.
      Ida i Wit wedlug mnie brzmia w porzadku z nazwiskiem i bardzo mi sie podobaja.
      Podmiany:
      Marianna- Marcjanna
      Dagna- Dagmara
      Roza- Rozalia
      Ksenia- Kasandra
      Sara- Sabina
    • karoleena Re: Imię dla pierwszego 21.05.23, 06:46
      Za Idą, Idalią i Martyna nie przepadam. Reszta bardzo fajna. Z męskich bardzo lubię Wita, ale do dwusylabowego nazwiska może nie pasować. Pozostałe, poza Bernardem bardzo ładne
    • dalenia Re: Imię dla pierwszego 21.05.23, 09:19
      Hej!
      Przede wszystkim uważałabym z krótkimi imionami przy krótkim nazwisku.

Dla dziewczyny popieram Mariannę i Idalię. Takie 3-sylabowe wydają mi się być najbezpieczniejsze. Dagna, Ida I Róża też są bardzo ładne i np.taka Ida Lewczuk czy Dagna Limek też brzmią okej. Dla swojej córki najprędzej wybrałabym Mariankę albo Idalię, która też może być przecież Idą, więc to takie 2 w 1.
      Z tych ewentualnych nieszczególnie mnie coś przekonuje. Michalina ładna, ale dla mnie za częsta. Sara lekko pretensjonalna, Ksenia infantylna, a Martyna już lekko "nieświeża" i dla mnie typowo sezonowa.

Typy męskie jakoś bardziej mi leżą, choć znowu uważałbym na te sylaby. Z tego powodu raczej z miejsca odrzuciłabym Wita i Ludwika.
      Z pozostałych popieram wszystkie - te same imiona rozważałam dla swojego syna (poza Edwinem i Witoldem) wink najwyżej w obradach byli u nas Feliks i Brunon, bo dotarli top 4.
    • paula.anna Re: Imię dla pierwszego 21.05.23, 14:09
      Cieszę się, że się doczekałaś.
      15 lat to kawał czasu.

Nazwisko 2 sylabowe, czyli raczej krótkie 🤔.
      W takim razie stawiałabym raczej na dłuższe imiona. Choć i krótkie mogą pasować, ale trudno zgadnąć, nie znając nazwiska.

Z żeńskich baaardzo lubię Mariannę, także Idalię, doceniłabym Dagnę.
      Moje zdecydowane NIE dla Kseni- imo wygląda zdrobnieniowo i niepoważnie, i Martyny- wyjątkowo nie lubię jej warczącego brzmienia 🤷.

Spośród męskich baaardzo lubię Feliksa, a także Witolda i Jerzego.
      Resztę lubię/ doceniam 🙂.
    • olga_novak Re: Imię dla pierwszego 21.05.23, 20:06
      Z Twoich propozycji podobają mi się najbardziej: Idalia lub Dagna dla dziewczynki oraz Brunon i Feliks dla chłopca.

Moje propozycje: Eryk, Florian, Kornelia, Eliza.
    • katarzynkaa Re: Imię dla pierwszego 21.05.23, 22:24
      Marianna brzmi dostojnie, ale i tak zginie wśród natłoku Marysiek. Zdrobnienie Mania - brr. Ida i Róża są oryginalne i ładne. Michalina też jest ok. Idalia też ok, choć dla mnie trochę pretensjonalna. Martyna to paskudna sezonówka. Jeśli się Wam podoba, wybrałabym jednak klasyczną Martę. Ksenia, Dagna, Sara (imię jak dka psa) - nie.
      Z podanych męskich najciekawszy wydaje się Wit. Reszta nie w moim guście, ale doceniam za to, że nie są imionami z pierwszej dziesiątki najpopularniejszych.

Propozycje - Kornelia, Jaśmina, Kalina, Noemi, Łucja. Tobiasz, Kornel, Samuel, Sambor, Jeremi.
    • adalia_decempunctata Re: Imię dla pierwszego 21.05.23, 23:22
      Z Twojej listy podobają mi się wszystkie imiona męskie, zwłaszcza, że Edward to imię mojego taty (rocznik 1940), a Ludwik dziadka (rocznik 1908) smile Ale spośród tych propozycji dla swojego hipotetycznego przyszłego dziecka wybrałabym chyba Witolda - jakoś tak najbardziej mi odpowiada (wiadomo, rzecz gustu).

Jeśli chodzi o imiona dla dziewczynki, to Ida, Idalia, Marianna i Sara są też na mojej liście, to jedne z moich ulubionych imion. Róża i Michalina też są przyjemne. Ksenia i Martyna dla mnie odpadają (to ostatnie za bardzo kojarzy mi się z pokoleniem 30+ i myślę, że wkrótce wyjdzie z mody). Jeśli celujesz w krótsze imiona to może Emma, Lara, Łucja, Ada, Nadia, Inga, Diana? Natomiast alternatywą dla dłuższych Marianny i Martyny mogłaby być Marcelina. Leonora to ciekawa opcja jeśli szukasz czegoś mniej oczywistego i lubisz aliterację. Luiza w połączniu z dwusylabowym nazwiskiem na L też tworzyłaby zgrany duet.
    • annthonka Re: Imię dla pierwszego 22.05.23, 09:52
      Przede wszystkim gratujacje smile

Z żeńskich podoba mi się Ida i Michalina, pozostałe niespecjalnie.

Z męskich Jerzy, Edward, Edwin i Ludwik.

Wiele zależy od nazwiska.
    • sulimira Re: Imię dla pierwszego 22.05.23, 11:54
      Z meskich moimi ulubionymi sa Jerzy, Wit i Witold.
      Zaproponuje Maurycego, Krzesimira, Apolinarego i Sambora.
    • gaudencja Re: Imię dla pierwszego 22.05.23, 20:40
      Hej!
      Witamy najserdeczniej na forum smile smile
      Ogromny wzrusz, że po takim czasie mogłaś wreszcie założyć swój wyczekany wątek. Mam nadzieję, że uda się Wam wybrać imię, które będziecie już zawsze wymawiać z radością i dumą smile

Pierwsze typy żeńskie podobają mi się wszystkie, z drugich odrzuciłabym Martynę, którą odbieram bardziej jako imię swojego pokolenia i nieco młodszych osób - jej popularność już spada jakieimie.pl/imie/Martyna
      - i Sarę, którą mimo ogromnie długich tradycji w kulturze w Polsce odbieram jako sezonową.

Idalia podoba mi się bardzo, ale do nazwiska na "L" zastanowiłabym się. Czy wymowa imienia z nazwiskiem nie nastręcza problemów dykcyjnych? Marianna, Ksenia i Róża też ogromnie mi się podobają. Z męskich - najbardziej Edwin, Ludwik i Wit lub Witold.

Wydaje mi się, że najlepiej często pasują do siebie imię i nazwisko o różnej liczbie sylab. Są oczywiście wyjątki. I żeby z ręką na sercu proponować imię dobrze brzmiące z nazwiskiem, musiałabym poznać całe nazwisko, bo nazwiska na daną literę mogą bardzo różnie współbrzmieć z imionami. Np. do Lewczuka może pasować co innego niż do Lenarda albo do Lamberta.

Mimo to mam wrażenie, że imiona na "I" nie brzmią najkorzystniej z nazwiskami na "L"; kompletnie nie czuję zestawów typu "Iga Lis" i nie chodzi tylko o zdrobnieniowość imienia Iga oraz o krótkość formy.

Na rybkę zaproponuję z żeńskich Melanię, Adelajdę, Klementynę, Filomenę, a z męskich - Bolesława i Floriana.
    • niii Re: Imię dla pierwszego 22.05.23, 21:14
      Hejsmile Gratuluję i cieszę się bardzo z Waszego szczęścia smile
      Z podanych przez Ciebie imion wybrałabym Ludwika, Feliksa, Idalię, Ksenię i Różę.

Zbliżone głoskami do Twoich propozycji są:

Rozalia, Rozalinda, Rozalina, Różana zamiast Róży
      Digna, Dagmara, Daniela, Damiana, Dafne, Ignacja zamiast Dagny
      Auksenia, Kasandra, Ismena, Kasjana, Aksela, Roksana, Poliksena, Sonia, Sienna w zastępstwie Kseni( która i tak jest świetna)
      Marietta, Marita, Mariella, Marinella, Mariola oprócz Marianny
      Mika, Nikolina, Adelina, Milena, Marcelina, Mila, Malina, Melania, Emmelina zamiast Michaliny
      Marlena, Marcjanna, Marcelina, Marcela, Marcja, Marta - podobne brzmieniowo do Marianny, Martyny
      Sabina, Sabrina, Stella, Estella, Estera, Izabella, Sandra, Lara, Scarlett zamiast Sary
      Adrianna, Adelina, Adelia, Ariadna

Propozycje: Luiza, Melissa, Ariana, Roksana, Flora, Magnolia, Łucja, Kiliana, Kinga, Lawinia, Melania, Neonilla, India, Aurelia, Azalia, Diana, Ingella, Kornelia, Adrianna, Gemma, Marlena, Dalia, Noelia, Gloria, Nidia, Ilona, Elma, Elwira, Poliksena, Waleria, Eliza, Koralia, Naomi, Kamelia, Aurora, Rozalia.

Mam nadzieję, że zostaniesz na forum smile Pozdrawiam serdecznie smile

• niii Re: Imię dla pierwszego 22.05.23, 21:18
      Odradzam jedynie warczące, warsztatowe imię z awarią w tle - Martynę wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.