Dodaj do ulubionych

Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotografiach

02.06.23, 17:01
Witajcie! smile
Jestem dziewczyną o wielu pasjach, a jedną z nich jest kolekcjonowanie starych fotografii. Czasem zdarza się, że na odwrocie zdjęcia zapisane jest imię osoby bądź osób na nim widniejących, ale to niestety rzadkość.
Gdy osoba z fotografii pozostaje anonimowa, lubię sobie wyobrażać, kim mogła być, jakie były jej dalsze losy, no i oczywiście - jak miała na imię.

Proponuję więc nową zabawę - próbę dopasowania imienia do takiej właśnie anonimowej postaci uwiecznionej przed laty w czerni i bieli bądź sepii.
Na pierwszy ogień niech pójdzie urocza młoda Krakowianka w ciemnej sukni.

Dla mnie to panna Salomea zwana przez bliskich Salcią lub Salką.
Jakie są Wasze typy? smile

P.S. Jeśli zgadywanka się spodoba, mogę wrzucać kolejne zdjęcia np. co tydzień, mam ich setki. A jeśli są tu na forum inni pasjonaci zarówno imion jak i starych fotografii, to zapraszam do dorzucania perełek z Waszych kolekcji. smile
Obserwuj wątek
    • niii Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 02.06.23, 17:42
      Rozalia wink Albo Eulaliawink
      • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 02.06.23, 19:30
        O tak, też świetnie pasują smile Eulalia zwana Lalą!
        • niii Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 02.06.23, 21:10
          Tak, właśnie o takie zdrobnienie chodziło, urocze smile
    • remigia1 Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 02.06.23, 22:18
      Róża
      • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 02.06.23, 22:35
        Tak, też doskonale pasuje smile Dziewczyna ma sobie coś romantycznego i nostalgicznego, pasowałaby do niej Róża.
    • gaudencja Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 02.06.23, 23:40
      Konstancja - Kocia.
      • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 03.06.23, 00:56
        Kocia! Zupełnie zapomniałam o tym zdrobnieniu Konstancji. Podoba mi się.
    • emnilda.wolna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 02.06.23, 23:56
      Panna Ernestyna.
      • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 03.06.23, 01:02
        Bardzo prawdopodobne - pasuje i do niej i do epoki 🤎
      • niii Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 03.06.23, 13:09
        Oryginalnie jak na teraz i idealnie pasujące do tych czasów smile
    • niii Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 03.06.23, 13:02
      Ogólnie wygląda na delikatną, o kwiatowym czy ozdobnym, nieociężałym brzmieniowo imieniu. Odrzuciłabym wszystkie surowe i twarde, że zbitymi głoskami jak komody i inne sztywne KONSTRUKCJE wink
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 03.06.23, 18:34
      A mi wygląda na Helenę.
      • niii Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 03.06.23, 20:13
        To była jedna z moich pierwszych myśli wink
      • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 04.06.23, 03:13
        Też bardzo dobry typ! Kurczę, teraz jeszcze bardziej żałuję, że się nigdy nie dowiemy, jak naprawdę miała na imię... Następnym razem chyba wrzucę jedno z tych nielicznych sygnowanych zdjęć, przynajmniej będzie rozwiązanie zagadki. 😌
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 04.06.23, 08:45
          To jest bardzo dobry pomysł smile
    • emnilda.wolna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 04.06.23, 08:07
      Mój pierwszy typ, przed Ernestyną, to była Aniela. Uznałam, że ktoś inny zaraz poda, a okazuje się, że wcale się nie narzuca. wink
      • gaudencja Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 04.06.23, 11:42
        emnilda.wolna napisała:

> Mój pierwszy typ, przed Ernestyną, to była Aniela.

Jak dla mnie jest zbyt chmurna. Mogłaby być za to Eleonorą.
        • emnilda.wolna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 04.06.23, 12:37
          gaudencja napisała:

> emnilda.wolna napisała:
          >
          > > Mój pierwszy typ, przed Ernestyną, to była Aniela.
          >
          > Jak dla mnie jest zbyt chmurna. Mogłaby być za to Eleonorą.

Dla mnie na Eleonorę zbyt niepozorna. wink
    • emnilda.wolna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 04.06.23, 08:08
      Nagły zwrot: Wacława?
      • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 04.06.23, 19:00
        O, bardzo odważny typ! 😁
    • sulimira Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 04.06.23, 12:36
      Dla mnie to Maria. Nieodparcie przypomima mi jedno ze zdjec Mario Sklodowskiej
      • niii Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 04.06.23, 17:23
        Rzeczywiście podobna do Marii Skłodowskiej.
    • katarzynkaa Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 04.06.23, 22:13
      Panna Ewelina.
      • niii Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 05.06.23, 06:26
        Też bardzo pasuje smile
    • n.ataleczk.aa Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 04.06.23, 22:30
      Marianna smile
    • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 06.06.23, 17:01
      Czas już chyba zostawić naszą tajemniczą damę w czerni w spokoju, bo i tak nie rozstrzygniemy, jakie imię naprawdę nosiła - chyba, że jakimś cudem trafi na forum jej przodkini i rozpozna swoją prapraprababcię. 😌

W tym tygodniu będzie fotografia sygnowana na odwrocie, czyli zagadka z rozwiązaniem! 😉 W związku z tym nie będę komentować Waszych typowań, żeby nie naprowadzać na właściwy trop. Sugeruję, by podawać tylko jedno imię, żeby każdy miał równe szanse na odgadnięcie, ale możecie powielić cudzą propozycję, jeśli też czujecie, że jest właściwa - najwyżej będziemy mieć zwycięzców ex aequo. Pod koniec tygodnia wrzucę fotkę rewersu z rozwiązaniem.

Okay, no to dziś przed Wami urocza mała "komunistka" z lat 30. Zapraszam do zabawy! 🙂
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 06.06.23, 17:22
        Pierwsze imię, które przyszło mi do głowy po zobaczeniu zdjęcia to Ludmiła.
      • remigia1 Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 06.06.23, 17:31
        Janina
      • addie_la_rue Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 06.06.23, 18:39
        Jak tylko zobaczyłam zdjęcie, przyszło mi do głowy imię Stanisława.
      • n.ataleczk.aa Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 06.06.23, 21:26
        Jadwiga
      • polik17 Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 07.06.23, 10:33
        Mi pierwsza na myśl przyszła Aniela smile
        • paula.anna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 07.06.23, 10:36
          Mnie też!
          Pewnie przez to białe przebranie, jasne włosy, a przede wszystkim przez "anielskie" skojarzenia, o których dowiedziałam się z tego forum 🤔.
      • emnilda.wolna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 07.06.23, 11:30
        Czy tylko mnie się wydaje, że ta dziewczynka nie jest żadnym aniołkiem? W późniejszych czasach bym obstawiała Beatę, Agnieszkę, Justynę, Lenę... W jej epice - jeszcze się waham. W każdym razie coś popularnego, ale żadna z niej Basia, Zosia czy Niunia. wink
        • emnilda.wolna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 07.06.23, 11:30
          *epoce
        • niii Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 07.06.23, 13:28
          Potwierdzam, wygląda na cokolwiek bezczelną i wiedzącą, czego chce. A nawet i złośliwą ale to tylko odczucie. Dlatego obstawiałabym jakieś zdecydowane albo twarde czy chłodne imię. Beaty i Justyny kojarzą mi się właśnie z kimś takim, a także Leny, choć nie wszystkie, podobnie jak nie razem ujęte Agnieszki wink
        • paula.anna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 07.06.23, 15:10
          Nie musi być, wystarczy, że w tym przebraniu wygląda aniołkowato 😉.
      • niii Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 07.06.23, 14:54
        Obstawiałabym imiona typu Jadwiga, Ludmiła, ( i podobne brzmieniem:Ludwika, Ludwika), Stanisława, Władysława, Janina, które już padły. Oprócz Ludmiły, Ludwiny, Ludwiki żadnego z nich nie lubię. Od siebie zarzucę jeszcze Genowefę.
        • niii Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 07.06.23, 14:54
          Ludwina, zamiast dwa razy Ludwika*
        • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 07.06.23, 16:37
          Jaki jest Twój ostateczny typ? (Możesz obstawiać tylko jedno imię wink)
      • bezpomyslu Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 07.06.23, 15:08
        Obstawiam Marię
      • emnilda.wolna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 07.06.23, 15:46
        Niech będzie Anna.
      • katarzynkaa Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 07.06.23, 19:22
        Jadwiga
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 07.06.23, 19:47
        Kiedy możemy spodziewać się rozwiązania zagadki? smile
        • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 07.06.23, 22:22
          Myślę, że dam jeszcze ze dwa dni na podawanie swoich typów, a rozwiązanie wrzucę w piątek wieczorem lub w sobotę. Cieszę się, że zgadywanka się podoba. smile
      • remigia1 Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 07.06.23, 20:33
        Te zagadki to prawdziwa loteria big_grin Pula imion jest ogromna, więc jeśli ktoś trafi prawdziwe imię postaci ze zdjęcia, to wielki szacun!
        • katarzynkaa Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 08.06.23, 22:19
          To prawda. Może następnym razem dasz podpowiedź? Np. czy jest to imię rzadsze czy popularne w tamtych czasach.
          • niii Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 08.06.23, 22:22
            Podoba mi się pomysł. Można też np. podać, czy to proste, czy wymyślne imię albo jakiś litery są wykluczone.
            • niii Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 08.06.23, 22:22
              Jakie*
          • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 09.06.23, 18:17
            Zaraz wrzucam rozwiązanie zagadki, więc mogę już zdradzić, że jedna osoba zgadła 😄 Ale małe podpowiedzi to bardzo dobra myśl 🙂 Jeśli zagadka będzie mi się wydawała trudna, to zawężę krąg poszukiwań, ewentualnie jeśli nikt nie zgadnie przez kilka dni, to dodam podpowiedź i zrobimy weekendową dogrywkę.
      • gaudencja Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 08.06.23, 14:49
        Leokadia
      • milimoici Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 09.06.23, 00:38
        Wanda
      • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 09.06.23, 18:34
        Uwaga, uwaga! 😉 Miło mi poinformować, że mamy na forum kandydatkę do zagrania głównej roli w sequelu serialu "Mentalista" 😁

Prawidłowa odpowiedź padła już pierwszego dnia: "Jak tylko zobaczyłam zdjęcie, przyszło mi do głowy imię Stanisława". Autorką wpisu jest Addie la Rue - serdeczne gratulacje i pełen szacun za doskonałe oko! 💛

Wszystkim uczestniczkom zabawy bardzo dziękuję za udział - uszy do góry, następne zdjęcie wrzucę niedługo, może tym razem poszczęści się Wam. 😉

P.S. W załączniku fotka rewersu. Jak widzicie, komunijne zdjęcie Stanisławy było pamiątkowym upominkiem dla jej chrzestnej, ale mam problem z rozszyfrowaniem nazwiska dziewczynki. Okopowicz? Ozopowicz? Gdybyście pomogły w jego odcyfrowaniu, byłabym wdzięczna. 💛
        • addie_la_rue Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 09.06.23, 18:59
          Bardzo dziękuję! 🫶🫶
          • emnilda.wolna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 09.06.23, 20:15
            Brawo!
            • addie_la_rue Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 09.06.23, 21:56
              Dziękuję, Emnildo ❤️❤️
          • gaudencja Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 09.06.23, 21:51
            Ależ trafiłaś! Gratulacje smile
            • addie_la_rue Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 09.06.23, 21:57
              Wielkie dzięki, Gaudencjo ❤️❤️
        • gaudencja Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 09.06.23, 21:56
          adalia_decempunctata napisała:

> P.S. W załączniku fotka rewersu. Jak widzicie, komunijne zdjęcie Stanisławy był
          > o pamiątkowym upominkiem dla jej chrzestnej, ale mam problem z rozszyfrowaniem
          > nazwiska dziewczynki. Okopowicz? Ozopowicz? Gdybyście pomogły w jego odcyfrowan
          > iu, byłabym wdzięczna. 💛

Onopowicz. Jest to najbardziej prawdopodobne z nazwisk zaczynających się na O, a kończacych na "opowicz". Przyda Ci się zapewne słownik nazwisk Rymuta (starszy) w wersji on-line.
          Onopowicz 4 Wa:4
          Opowicz 48 Wa:6, Gd:2, JG:7, Kl:4, Ki:3, Os:1, Sł:4, Sz:17, Wr:4
          Ostopowicz 4 Gd:1, Ka:1, Pł:2
          Ostropowicz 5 BP:5

Jak widać, nazwisko u progu 3 tysiąclecia było rzadkie. Rodzina zapewne byłaby żywo zainteresowana tą fotką. Jest guglowalna smile
          • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 10.06.23, 17:58
            Wielkie dzięki za pomoc! 💛 Link też się bardzo przyda na przyszłość smile

A jeśli potomkowie Stanisławy Onopowicz trafią na to forum - proszę o kontakt, prześlę Wam to zdjęcie. smile Jestem też bardzo ciekawa dalszych losów Stasi. Może nawet sama Stanisława jeszcze żyje?...
            • gaudencja Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 10.06.23, 18:04
              Potomkowie zapewne noszą inne nazwisko, ale pan o tym nazwisku jest na jednym z portali społecznościowych smile
      • sulimira Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 26.06.23, 20:50
        Halina
    • niii Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 09.06.23, 19:36
      Brawo, A. ! smile Gratuluję wygranej, właśnie na taką wygląda i udało Ci się za 1 razem smile
      • addie_la_rue Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 09.06.23, 21:58
        Dziękuję 😃❤️❤️
    • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 12.06.23, 16:48
      Przybywam z zagadką na ten tydzień 🙂 Dziś przed Wami szykowny młodzian w kapeluszu. Nosi klasyczne imię, więc jestem pewna, że odgadniecie. Zapraszam do zabawy!
      • remigia1 Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 12.06.23, 17:36
        Jan
        • addie_la_rue Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 12.06.23, 19:16
          Również pierwsze imię, które przyszło mi do głowy to Jan.
        • n.ataleczk.aa Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 12.06.23, 20:33
          Mnie także pierwszy do głowy przyszedł Jan, ale jednak powiem, że to Józef smile
      • emnilda.wolna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 12.06.23, 17:46
        Zyga jak nic. Choć Zygmunt klasyczny nie jest. wink
      • polik17 Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 12.06.23, 19:28
        A mi tam wygląda na Krzysztofa wink
      • gaudencja Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 12.06.23, 19:51
        Tadeusz
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 12.06.23, 21:52
        Kazimierz
      • katarzynkaa Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 13.06.23, 14:12
        Jan
      • niii Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 13.06.23, 23:31
        Hmm jakieś imię pasujące do łobuza pomimo klasyki imienia i ubioru ; D
      • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 17.06.23, 20:39
        Prawie zapomniałam, że już czas na rozwiązanie zagadki, ups! Ale jestem i z przyjemnością oznajmiam, że mamy aż 4 (!) zwyciężczynie w tym tygodniu, gdyż nasz szykowny kapelusznik w istocie nazywał się Jan. Autorkami poprawnych typowań są Remigia, Addie, Katarzynka i (pół na pół 😉) Nataleczka, przy czym Remigia rozbiła bank już w pierwszej odpowiedzi, która padła pod zagadką. 😄 Serdeczne gratulacje dla naszych sokolookich forumowiczek, oraz dzięki dla wszystkich za udział w zabawie. Następnym razem chyba będę musiała znaleźć coś trudniejszego, bo jesteście w tym za dobre! 😅
        • addie_la_rue Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 18.06.23, 02:14
          Dziękuję i gratuluję! 😄❤️
        • remigia1 Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 18.06.23, 09:56
          Dziękuję, cieszę się, gratulacje dla wszystkich smile
        • remigia1 Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 18.06.23, 12:36
          Czy nazwisko to Śworc?
          • gaudencja Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 18.06.23, 15:06
            Chyba Švorc (Szworc).
            • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 18.06.23, 16:46
              Tak, Švorc. Zapewne Czech. Na fotografii jest pieczątka atelier: "V. Kulhánek. Nové Město na Moravě".
        • n.ataleczk.aa Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 18.06.23, 16:17
          Bardzo dziękuję 😅. Mimo że zgadłam pół na pół, to dosyć się ciszę. Następnym razem może bardziej powinnam zaufać pierwszej myśli.
    • niii Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 18.06.23, 12:27
      Gratulacje dla ostatnich 'mentalistek' smile
    • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 19.06.23, 18:02
      Witajcie! 🙂 W tym tygodniu przenosimy się do wojennej Warszawy. Z tyłu fotografii jest odnotowane miejsce, data (1942 rok) oraz dedykacja ("dla kochanej koleżanki z pracy"). Nic nie podpowiadam, szósty zmysł na pewno nie zawiedzie Was i tym razem. 😉 Zapraszam do zabawy i powodzenia!
      • remigia1 Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 19.06.23, 18:05
        Zofia
      • polik17 Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 19.06.23, 18:34
        Helena, ew. Maria.
      • paula.anna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 19.06.23, 19:06
        Jadwiga.
        • emnilda.wolna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 19.06.23, 22:49
          paula.anna napisała:

> Jadwiga.

A mnie się nasunęła Emilia - bo ta pani po prostu wygląda na krewną Jadwigi Emilewicz! big_grin
          • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 19.06.23, 23:41
            Też widzę to podobieństwo 😂
      • emnilda.wolna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 19.06.23, 19:39
        Ewa
      • n.ataleczk.aa Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 19.06.23, 20:29
        Marianna
      • gaudencja Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 19.06.23, 20:41
        Wanda
      • katarzynkaa Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 19.06.23, 22:46
        Danuta
        • emnilda.wolna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 19.06.23, 22:47
          katarzynkaa napisał(a):

> Danuta

O, racja! Zostaję wprawdzie przy Ewie, ale Danka mnie nie dziwi.
        • katarzynkaa Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 19.06.23, 22:49
          Wygląda też jak Irena, ale zostanę przy Danucie.
      • addie_la_rue Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 20.06.23, 08:01
        Wpadła mi do głowy Marianna.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 20.06.23, 08:20
        Wiktoria
      • kocynder Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 20.06.23, 19:21
        Fajna zabawa i przeciekawe (?) zdjęcia.
        Tu obstawiałabym Barbarę. smile
        • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 20.06.23, 23:46
          Dziękuję 😊
      • sulimira Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 26.06.23, 20:52
        Wanda
    • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 24.06.23, 23:36
      Witam w sobotni wieczór - czas najwyższy na rozwiązanie zagadki! 🙂 Miło mi ogłosić, że w tym tygodniu również mamy zwyciężczynię - wygrała Paula Anna, typując trafnie Jadwigę. Gratuluję serdecznie! Dziękuję wszystkim za udział i zapraszam w przyszłym tygodniu na kolejną fotograficzną zgadywankę. 🤎
      • gaudencja Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 25.06.23, 00:21
        Czyli Emilewicz miała swoje alter ego sprzed stu lat smile I nawet imię miała to samo. Ktoś powinien jej podesłać ten post smile
        • emnilda.wolna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 25.06.23, 06:23
          Lepiej nie - to może być podróżniczka w czasie, nie będzie zadowolona ze zdemaskowania. big_grin
        • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 25.06.23, 16:47
          Może to faktycznie jej krewna 😅 Jeśli będzie chciała dostać tę fotkę, to chętnie oddam w zamian za miejsce w radzie nadzorczej jakiejś SSP 😜
      • paula.anna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 25.06.23, 08:55
        Dziękuję!
        Czy możesz rozszyfrować cały napis z ostatniego zdjęcia?
        Odczytuję pierwszy wyraz "kochanej" i ostatni- "pracy".
        A co jest napisane pomiędzy?

Jakie zamaszyste jest J w Jadwidze 😃.
        • kocynder Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 25.06.23, 09:04
          Hmmm... "Kochanej ... (Rysi?) koleżance ... z pracy"?
          • paula.anna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 25.06.23, 09:29
            Koleżance i ( jeszcze 1 wyraz) z pracy.
            To może być Rysia, jednak nie jestem pewna 🤔.
            • kocynder Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 25.06.23, 09:44
              Tą "Rysię" wzięłam w nawias i znak zapytania - tez nie jestem pewna, ale dopuszczam możliwe.
        • emnilda.wolna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 25.06.23, 10:55
          To wygląda jak "koleżance niechże i pracy", co brzmi mało sensownie, ale może to życzenie?

Czy dobrze widzę, że zdjęcie datowane jest na środek wojny, 1942?
          • paula.anna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 25.06.23, 11:36
            Na pewno 42 rok, chyba 7 sierpnia.
        • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 25.06.23, 16:59
          Wydaje mi się, że dedykacja brzmi: "Kochanej Ryśce koleżance w niedoli i pracy, Jadwiga. W-wa 7.8.1942 r.". Ale nie jestem na 100% pewna, chyba przydałaby nam się na forum grafolożka. 😄
          • emnilda.wolna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 25.06.23, 17:11
            "koleżance niedoli" - to by pasowało do czasów wojennych!
          • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 25.06.23, 17:24
            Edit: spojrzałam jeszcze raz przez szkło powiększające i teraz wydaje mi się, że dedykacja jednak brzmi "nadziei i pracy" 🧐
    • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 26.06.23, 16:53
      Witam w kolejnym tygodniu!
      Z powodu katastrofy tej feralnej łodzi podwodnej, ostatnio znów wrócił na tapetę Titanic, więc myślę, że to dobry moment na fotografię z tej właśnie epoki. Zapraszam do typowania imienia pewnej szykownej starszej damy z epoki edwardiańskiej. Powodzenia! 🙂
      • remigia1 Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 26.06.23, 17:08
        Czy na zdjęciu jest Polka?

Jeśli tak, to obstawiam Marię.
        • remigia1 Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 28.06.23, 10:46
          Ok. Mimo tego, że to Niemka, podtrzymuję swój typ - Marię.
      • addie_la_rue Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 26.06.23, 17:19
        Jeżeli to Polka, to obstawiam Janinę, bo, szczerze mówiąc, brakuje mi pomysłu 😶
        • addie_la_rue Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 27.06.23, 11:50
          Odczytałam wiadomość, że to Niemka, ale może się tak nazywać też Polka. Zostawiam Janinę smile
      • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 26.06.23, 18:18
        Na zdjęciu jest Niemka, ale ma imię tradycyjne także w Polsce, więc spokojnie można obstawiać znane nam imiona - Polska prababcia też mogłaby się tak nazywać. 🙂
      • kocynder Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 26.06.23, 18:37
        Mój typ to Zofia. Z niemieckiego Sophie/Sophia.
      • emnilda.wolna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 26.06.23, 20:24
        Irena
      • polik17 Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 26.06.23, 20:28
        Karolina.
      • sulimira Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 26.06.23, 20:54
        Eugenia
      • n.ataleczk.aa Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 26.06.23, 21:02
        Eleonora
      • katarzynkaa Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 26.06.23, 23:50
        Tekla
        • katarzynkaa Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 26.06.23, 23:51
          Dopiero doczytałam komentarz, że to Niemka, więc cofam i stawiam na Józefinę.
      • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 03.07.23, 17:13
        Oj, wygląda na to, że nasza dostojna seniorka okazała się twardym orzechem do zgryzienia 😉 Tym razem nikomu nie udało się wytypować prawidłowej odpowiedzi, która brzmi Helena (Helene). Jutro lub dziś wieczorem wrzucę kolejne zdjęcie, może tym razem się uda! 🙂
    • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 04.07.23, 23:59
      Z małym poślizgiem, ale jestem! W tym tygodniu wracamy do międzywojennej Polski - przed Wami tajemniczy amant z lat 30., idealny na ten gorący lipcowy czas. 😉 Zapraszam do zgadywania!
      • gaudencja Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 05.07.23, 00:29
        Edmund
      • barlavento Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 05.07.23, 00:51
        Rudolf
      • n.ataleczk.aa Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 05.07.23, 08:42
        Henryk
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 05.07.23, 09:41
        Pewnie Stanisław.
      • polik17 Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 05.07.23, 09:49
        Władysław smile
      • emnilda.wolna Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 05.07.23, 12:17
        Tolcio? Niech będzie Teofil.
      • remigia1 Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 05.07.23, 12:33
        Józef
      • katarzynkaa Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 05.07.23, 13:02
        Adolf
      • kocynder Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 05.07.23, 13:46
        Jędrzej
      • addie_la_rue Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 06.07.23, 17:17
        Andrzej

Kto sądziłby, że rzuci tamten świat?!
        By z innym kimś iść na nowy szlak?/Że spotka kogoś, kto mu powie "tak"?
        Nie ja! Nie ja!

~Aida i Amneris, "Nie ja" ❤️‍🔥❤️‍🩹
      • adalia_decempunctata Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 08.07.23, 16:58
        Uwaga, uwaga! Nasz dżentelmen nadal pozostaje anonimowy, bo prawidłowa odpowiedź dotąd nie padła. Proponuję więc dogrywkę do poniedziałku/wtorku plus podpowiedź: jego imię znajduje się aktualnie w top 20 imion nadawanych chłopcom. Powodzenia! Tajemniczy elegant bardzo liczy na to, że wyczytacie właściwą odpowiedź z jego chmurnego wejrzenia 😉
        • n.ataleczk.aa Re: Zabawa - anonimowe twarze na dawnych fotograf 08.07.23, 18:15
          Franciszek
        • mebloscianka_dziadka_franka