rzymska-bogini 01.07.23, 16:33 Naszło mnie wspomnienie z dzieciństwa: na jednej klatce schodowej w bloku mieszkały 4 panie o tak odmeskich imionach: Henryka Eryka Kazimiera Wacława. Strasznie mi się nie podobały imiona tych pań. Cieszyłam się, że mama ma kobiece imię Krystyna 😜 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annthonka Re: Na jednej klatce schodowej w bloku 01.07.23, 18:09 Akurat Erykę i Kazimierę bardzo lubię. Henryka i Wacława jeszcze ujdą, ale Henia i Wacia już nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Na jednej klatce schodowej w bloku 02.07.23, 02:13 Rzeczywiście bardzo odmęskie, nie lubię 2 z nich - Henryki i Eryki za niemiłe w moim odczuciu brzmienie. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Na jednej klatce schodowej w bloku 02.07.23, 15:50 Moja mama zna 3 siostry 60-70+ o imionach Walentyna, Wincentyna i Wiesława. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Na jednej klatce schodowej w bloku 02.07.23, 15:54 Takie typowo odmęskie imiona to relikt patriarchatu, czyli "niestety nie jest to syn, ale chociaż dostanie męskobrzmiące imię, często po ojcu". Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Na jednej klatce schodowej w bloku 03.07.23, 00:33 Niestety prawda. Dobrze, że są coraz rzadsze Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Na jednej klatce schodowej w bloku 03.07.23, 00:48 To się w każdej chwili może zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Na jednej klatce schodowej w bloku 02.07.23, 20:30 Eryka I Henryka nie tylko brzmia odmesko, ale bardzo twardo. Waclawa tez odmeska, a Wacia przyprawia mnie o dreszcze. Jedynie Kazimiera brzmi dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Na jednej klatce schodowej w bloku 02.07.23, 22:42 Krystyna tez jest odmęska - od imienia Krystyn To pokazuje relatywność "odmęskości". Erykę lubię i nie odbieram jej odmęsko. Imiona na -mira i -sława (Kazimira i Więcesława, tu w zmodyfikowanych wersjach) to normalne żeńskie imiona słowiańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
barlavento Re: Na jednej klatce schodowej w bloku 02.07.23, 23:26 Mnie Kazimiera się podoba. Pozostałe już mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Na jednej klatce schodowej w bloku 03.07.23, 00:45 Kojarzę piosenkarkę Erykah Badu z Discogs ale nawet Ona nie jest w stanie sprawić, czy ktokolwiek inny, że polubię brzmienie tego imienia. Kazimiera brzmi najlepiej z nich wszystkich i byłaby lepsza jako Kazimira, posiada też miłe nietypowe zdrobnienia - Kizia, Mizia Henrietta być może nie brzmi tak męsko jak Henryka ale nie przekonuje mnie również. Podobnie Wacława, nie podoba mi się nawet jako Więcesława, jedno z brzydszych imion słowiańskich w moim odczuciu. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Na jednej klatce schodowej w bloku 03.07.23, 08:39 Nie za bardzo lubię imiona, które się kojarzą aż tak odmęsko. Kojarzę jedną Ryszardę i pełna forma nie jest zachwycająca, ale zdrobnienie Rysia całkiem urocze. Odpowiedz Link Zgłoś