Dodaj do ulubionych

Imię dla drugiej córki

06.07.23, 17:08
Mamy ogromny problem z wyborem imienia dla drugiej córki. Pierworodna to Ida. Dla drugiej z całego kalendarza imion ja wybrałam Darię (mąż się mocno nie zgadza🙁), więc na tapecie są w zasadzie tylko jego propozycje:

Aleksandra (to chciałby ponoć najbardziej)
Natalia
Justyna
Magdalena
Karolina
Kamila

Nie wiem, ale wydaje mi się że to całkiem inna bajka niż Ida (choć nie wiem czy powinnam się sugerować tym czy do siebie pasują😅)

Generalnie mnie się podobają prawie wszystkie imiona, ale.... U kogoś 😜 jakoś dla naszej dziewczynki nie mogę się do niczego przekonać.

Kryteria proste i trudne do spełnienia zarazem:
Nie chcemy zbyt popularnego (pierwsza 10. odpada)
Nie chcemy zbyt rzadkiego (już się nasłuchaliśmy komentarzy pt. "a czemu takie egzotyczne")
Nie chcemy tradycyjnego typu Maria, Zofia, Stefania itp
Imię powinno mieć neutralną formę - więc imiona typu Ania/Anka/Anna odpadają

Poza tym nazwisko długie (4-sylabowe), więc niekoniecznie, ale lepiej pasowałoby krótsze imię.

Pomocy. Co sądzicie o propozycjach męża? A może macie inne pomysły? Za każdą radę z góry dziękuję! 😉
Obserwuj wątek
    • adalia_decempunctata Re: Imię dla drugiej córki 06.07.23, 18:52
      Twoja propozycja - Daria - zdecydowanie podoba mi się najbardziej. Bardzo lubię to imię, a w połączniu z imieniem siostry brzmi naprawdę dobrze dzięki wspólnej dla obu sylabie DA. Może warto jeszcze trochę poprzekonywać męża, z biegiem czasu może zmienić zdanie. 😉 Z jego propozycji najbardziej leży mi Natalia, ale do Idy jeszcze lepiej pasowałaby Nadia. Fajne byłyby też: Lea, Sara, Olga, Lila, Gaja, Diana, Blanka/Bianka, Łucja, Nina, Sonia, Alina, Wanda, Róża, Lidia, Mira, Julita, Irena, Dalia, Adela, Nastia.
      • majanna789 Re: Imię dla drugiej córki 06.07.23, 23:19
        Mąż już raczej się nie przekona, nie podoba mu się, a poza tym używa koronnego argumentu - przy pierwszej córce ja wybrałam, więc teraz on 🤦‍♀️
        Adela, Irenka - to też dwa imiona które mi się podobały, ale stwierdził że "starodawne" 😭 Nina też mu się nie podoba, ja z kolei odrzucilam jego Lidię i Wandę...
        Chyba prędzej się rozwiedziemy niż coś wybierzemy wspólnie 😂
        • adalia_decempunctata Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 00:39
          "Starodawne" czyli retro imiona są akurat w ostatnich latach najmodniejsze - warto małżonkowi przypomnieć. 😉 Córki noszą nazwisko męża? Jeśli tak, to przewaga już i tak jest po jego stronie. Myślę, że uczciwym w takiej sytuacji kompromisem byłoby pozwolenie mu na wybranie drugiego imienia. Daria Karolina brzmi bardzo ładnie, podobnie Adela Aleksandra, Irena Natalia czy Nina Magdalena. 😏
          • majanna789 Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 15:36
            Tak, dziewczynki będą mieć nazwisko po tacie, ale zostawię sobie ten argument na ostatnią chwilę 😉
            A takie połączenia jak podałaś bardzo mi pasują, ładnie ze sobą współgrają 🙂
            • gaudencja do Majanny 03.09.23, 15:52
              Majanno, spokojnie możesz założyć drugi wątek z nowymi pomysłami. Ten nie musi zostać w tym celu skasowany. Odpisałam Ci, ale serwer odbił odpowiedź.
    • paula.anna Re: Imię dla drugiej córki 06.07.23, 20:45
      Propozycje Twojego męża są zupełnie nie w moim stylu 🤷.
      Do tego Aleksandra i Natalia są bardzo popularne.
      Daria ok.
      Szukaliście razem? W porządnym źródle?
      Przy Idzie mieliście inne pomysły? Można je wykorzystać przy drugiej córce.

Biorąc pod uwagę kryterium "neutralnej formy" (jeśli dobrze rozumiem to kryterium) proponuję na szybko Klarę, Łucję, Laurę i Różę.
      Nie mają oczywistych zdrobnień, są imo często używane w pełnej formie, są dość krótkie.
      • majanna789 Re: Imię dla drugiej córki 06.07.23, 23:28
        Szukaliśmy razem, a w zasadzie osobno i potem porównaliśmy listy i.... Żadne imię się nie pokryło. Jesteśmy widocznie skrajnie różni. Że też tego nie widziałam przed ślubem 😂
        A tak na poważnie, to proponowałam już Róże i Laurę i też bez powodzenia. Przy pierwszej córce ja nie widziałam innego imienia niż Ida i po pierwszym szoku mi uległ, teraz mówi że bardzo mu się podoba, ale wtedy było dla niego zbyt udziwnione...
        • paula.anna Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 11:47
          majanna789 napisała:

> Szukaliśmy razem, a w zasadzie osobno i potem porównaliśmy listy i.... Żadne im
          > ię się nie pokryło. Jesteśmy widocznie skrajnie różni. Że też tego nie widziała
          > m przed ślubem 😂

Znam to!
          Moje córki też były bezimienne tyle czadu, ile daje usc 😉.
          Przypomnę moją metodę zastosowaną podczas II ciąży - zrobiłam listę imion, powiesiłam na lodówce. Zmieniałam itp.
          W końcu mąż zgodził się na imię z mojej listy!
          • majanna789 Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 12:05
            Dobry pomysł! Opatrzy się i może któreś wybierzemy 🙂 dzisiaj zrobię taką listę 👍😁
            • paula.anna Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 13:45
              Właśnie, opatrzy się, tego Ci życzę.

Mnie już ręce opadały na pomysły męża i negowanie wszelkich moich propozycji...
              • majanna789 Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 14:00
                A ostatecznie co wybraliście, jeśli mogę spytać? 🙂
                • paula.anna Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 14:50
                  Matyldę Klarę.
                  To Matylda była całkowitym zaskoczeniem, bo Klarę chciałam, na pierwsze.
                  • majanna789 Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 15:11
                    No i pięknie 🙂 ja właśnie dzisiaj zaproponowałam mężowi Matyldę, to na chwilę stracił głos, ale powiedział w końcu że ciekawe i musi to przemyśleć. Więc losy naszej Matyldy się właśnie ważą 😂
                    Klara już jest w bliskiej rodzinie, więc nawet nie proponuję.
    • sulimira Re: Imię dla drugiej córki 06.07.23, 21:21
      Z waszych propozycje najbardziej podoba mi sie Daria. Imiona meza nie podobaja mi sie, sa przebrzmiale I bardzo popularne wsrod nastolatkow I mlodych doroslych.
      Jak wam sie podoba Leandra lub Brygida? Wiem, ze Leandra nie jest popularna, ale to taki kompromis pomiedzy Aleksandra, a Daria wydaje mi sie.
      • majanna789 Re: Imię dla drugiej córki 06.07.23, 23:39
        Imiona męża były popularne w naszym pokoleniu (30+), dlatego nam sie wydają takie "normalne". Aczkolwiek nie sprawdzałam i nie wiem jak jest z ich popularnością teraz, być może w pokoleniu naszych córek byłyby odbierane "oldschoolowo". Sama już nie wiem co myśleć 🤔
        Twoje propozycje są bardzo ciekawe, szczególnie Leandra, ale chyba nie miałabym odwagi tak nazwać córki. Podziwiam je u innych 👍🙂
        • sulimira Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 04:23
          Napewno imiona the wydaja siie normalne, ale wlasnie dlatego niektore z nich beda brzmiec troche ciotkowato.
          Jezeli chcecie troche mniej oklepane imiona to wybory meza oprocz Justyny nie sa trafne.
          • majanna789 Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 15:46
            Ja chyba w ogóle nie jestem teraz w trendach😅 Do tej pory nie odbierałam Natalii czy Karoliny ciotkowato. Teraz zaczęłam myśleć, że może tak faktycznie jest, a ja mam złe przyzwyczajenia? Muszę się chyba zacząć bardziej wsłuchiwać w imiona, które się przewijają na placach zabaw
            • paula.anna Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 16:26
              Natalia wg mnie nie jest ciotkowata.
              Przejrzyj rankingi, krajowe, wojewódzkie, te dane pozwalają się zorientować w aktualnych trendach
              dane.gov.pl/pl/dataset/219,imiona-nadawane-dzieciom-w-polsce/resource/44824/table?page=1&per_page=20&q=&sort=
              • kocynder Re: Imię dla drugiej córki 26.07.23, 06:54
                Natalia nie jest ciotkowata dla pokolenia obecnych mam. Booom na Natalki to chyba lata 2000, więc to młodsze siostry obecnych mam. I córeczka wątkodawczyni, o ile zostanie Natalka, będzie miała x koleżanek, mających mamy i ciocie Natalki. Dla tego dziecka to będzie imię ciotek. smile
            • sulimira Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 20:51
              Mi juz sie kojarza ciotkowato, bo sa to oklepane imiona sprzed 20 lat wiec juz poprzednie pokolenie I mam he w rodzinie.
              • paula.anna Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 21:20
                Były kiedyś, są nadawane nadal...
                A co za dużo, to niezdrowo 🤪.
      • niii Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 16:59
        Popieram też Leandrę, jest bardzo ładna. Jeśli podoba się Aleksandra, zaproponowałabym też Kasandrę.
    • polik17 Re: Imię dla drugiej córki 06.07.23, 21:46
      Cześć smile Piękne imię nosi Wasza córeczka. Osobiście imię Daria wyjątkowo nie należy do moich ulubionych, ale faktycznie nieźle brzmi z Idą . Może spróbuj jeszcze poprzekonywać męża? 😊 Z jego propozycji najbardziej podoba mi się Karolina. Na pewno odrzuciłabym Aleksandrę, Natalię i Magdalenę - są tak popularne, że aż przeźroczyste. Co prawda Karolina też jest popularna, ale trochę mniej. Justyna i Kamila to imiona obecnych cioć, osobiście odbieram je neutralnie. Generalnie u kogoś to dość ciekawa odmiana na tle Lenek, Zosi czy Mai wink Ida i Kamila całkiem ładnie brzmią razem. Ida i Justyna też. Może to trochę inna bajka, ale wydaje mi się, że z drugiej strony nie ma co się tym przejmować - rodzeństwo kiedyś się rozejdzie i nikt nie będzie patrzył, czy te imiona ze sobą współgrają czy nie wink
      Osobiście jako pierwsza na myśl przyszła mi Matylda, spełnia wszystkie kryteria i super brzmi z Idą smile Oprócz niej Róża, Nina, Sara, Diana, Kaja, Blanka/Bianka, Klara, Łucja. Są to imiona znane, ale nie bardzo popularne i funkcjonują w pełnej formie smile
      • majanna789 Re: Imię dla drugiej córki 06.07.23, 23:49
        Dziękuję, nam też Ida się bardzo podoba i nie żałujemy wyboru 😊 Róża, Nina, Kaja to też były moje propozycje. Zastanawiam się tylko czy Kaja pasuje do dorosłej kobiety... 🤔
        Tak czy inaczej mąż mnie trochę zbył i jakoś niespecjalnie się zastanawiał nad tymi imionami. Spróbuję jeszcze raz podejść do tematu. O Matyldzie nie rozmawialiśmy, a w sumie to jestem ciekawa co powie 🙂
        • polik17 Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 01:52
          Moim zdaniem Kaja jak najbardziej pasuje do dorosłej kobiety smile Chociaż wiadomo, każdy ma inne odczucia. Trzymam kciuki, abyście znaleźli takie imię, które będzie Was obojga satysfakcjonowało smile A Matylda jest super, zaproponuj ją mężowi i daj znać, co powie big_grin
          • majanna789 Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 15:52
            Zapytałam o Matyldę, powiedział że go zaskoczyłam, ale nie odrzuca i musi przemyśleć.
            Przeczytałam też znaczenie imienia Kaja jako "ciesząca rodziców". Bardzo mi podeszło, szczególnie że to będzie nasza "tęczowa" córka😊 Coraz bardziej się do niego przekonuje.
            • niii Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 17:01
              Kaja pasuje w każdym wieku, i jest przyjemnym imieniem, pasującym do imienia Siostry smile Matylda tworzy idealny komplet z Idą smile
            • polik17 Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 18:04
              Tak, Kaja ma wyjątkowe znaczenie smile Trzymam kciuki za Matyldę, to bardzo fajne imię😊 Jedno z moich najbardziej ulubionych.
    • n.ataleczk.aa Re: Imię dla drugiej córki 06.07.23, 23:07
      Cześć ☺️.

Przede wszystkim ogromne gratulacje! ❤️

Nie jestem zwolenniczką Darii dla siostry Idy. Gdy próbuję szybko powiedzieć Ida i Daria to wychodzi Ida Ida Ria 😅.

Nie jestem fanką propozycji męża, w większości nie spełniają kryteriów, więc szukałabym dalej. Imion jest mnóstwo, na pewno znajdzie się takie, przy którym poczujecie, że to "to" imię albo przynajmniej uda Wam się znaleźć zadowalający obie strony kompromis.

Tu trochę moich propozycji, które pasują mi do Idy, a także mniej więcej spełniają kryteria:

Adela

Bianka/Blanka

Diana

Emma

Gaja

Jagna

Kaja

Klara

Lea jako pełne imię albo jako zdrobnienie od Leandry

Leonia

Lidia

Lilia

Liwia

Łucja

Naomi/Noemi

Rita

Róża

Stella

Wanda

Zoja

Mam nadzieję, że którekolwiek z wypisanych przeze imion Ci się spodoba i życzę powodzenia w wyborze ☺️.
      • majanna789 Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 00:04
        Zawsze można powiedzieć w odwrotnej kolejności: Daria i Ida 😁 Ale ogólnie to podobają mi się Twoje propozycje, szczegolnie Adelka, niektóre muszę odrzucić bo już są w rodzinie, ale myślę że szanse powodzenia ma Lilia a w zasadzie Liliana, choć ja mam oczywiście swoich faworytów
    • sulimira Re: Imię dla drugiej córki 06.07.23, 23:33
      Dodam jeszcze Antonie. Na kiedy macie date? Czy jest jeszcze sporo czasu, zeby maz sie osluchal z jakimis innymi imionami?
      Czy listy najpopularniejszych imion z 2000 Roku gdzie krolowaly imiona meza przekonaja go?
      • majanna789 Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 00:10
        Przełom wrzesnia/października,wiec mamy jeszcze trochę czasu, ale idzie nam tak bardzo źle, że coraz bardziej wątpię w znalezienie kompromisu 🙈
        Chyba właśnie takie imiona z lat 2000 bylyby dla niego najładniejsze
        • sulimira Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 04:28
          Jest jeszcze sporo czasu wiec rozmawiajcie, a w rozmowach wymieniajnimiona, ktore lubisz, zeby maz sie osluchal. Zosyawiaj my karteczki z imieniem I znakiem zapytania. Lubimy imiona, ktore znamy I sa osluchane. Mezowi spodobala sie Ida, bo sie osluchal wiec sprobuj tej metody z imionami, ktore najbardziej ci sie podobaja
    • majanna789 Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 00:17
      Wymyślił dziś jeszcze imię Pola (co prawda pierwsza 10), ale przez chwilę pomyślałam że w sumie czemu nie.... Po czym jak kilka razy je powtórzył, to zaczęło mi się kojarzyć bardzo hmm... "prozaicznie". Nie chcę pisać jak, bo może są tutaj mamy dziewczynek o tym imieniu i może to ja jestem jakaś dziwna. Naprostujcie mnie, jeśli tak jest😆

A co myślicie o imionach Kinga, Ada (lub Adrianna) i Urszula?
      • polik17 Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 01:48
        Ja jestem Pola big_grin Co prawda w papierach mam inaczej, ale już od dłuższego czasu utożsamiam się tylko z Polą smile Bardzo lubię Kingę, a w Urszuli uwielbiam zdrobnienie Ula. Jednak nie wiem, czy zdecydowałabym się na nią, chcąc, aby była używana w pełnej formie - raczej jest to imię, które naturalnie się zdrabnia. Adrianna podobnie, raczej wszyscy będą mówić Ada. A to zdrobnienie już mnie tak nie zachwyca i wydaje mi się, że Ada i Ida mogą się mylić. Ale Kinga to byłby fajny wybór, nie jest teraz zbyt często nadawana - w 2022 roku 668 nadań smile Mam w rodzinie 3 letnią Kingę i jest to imię bardzo wygodne w użyciu, a Ida i Kinga ładnie brzmią razem big_grin
      • paula.anna Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 11:44
        Dla mnie Pola to wyłącznie zdrobnienie.
        No i pola i lasy...
        Plus ta polarność.
        Dla mnie nie, nie, nie 🤷.

Adriannę lubię 😃.
        Skraca się do Ady.
        Mielibyście Idę i Adę. Podobnie, choć dla mnie to nie problem.
      • sulimira Re: Imię dla drugiej córki 05.08.23, 00:43
        Lubie Urszule. Kinga kojarzy mi sie z King Kongiem wiec nie dla mnie. Adriana jest calkiem fajna. Jednak Ida I Ada sa dla mnie zbyt podobne i placza jezyk
    • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 01:44
      Hej!
      Wszystkie propozycje męża zaliczają się do grupy imion tak popularnych, że od dawna nie dostrzegam w nich żadnego uroku, w odróżnieniu od Idy. Od biedy jeszcze Karolina wydaje mi się najciekawsza, choć tylko u cudzego dziecka - dla mojej córki nie wchodziłaby w grę.

A co sądzicie o Dianie?
      Urszula czy Adrianna też byłyby niezłymi propozycjami.

Jeśli robiliście swoje listy oddzielnie, to radziłabym usiąść i wspólnie omawiać imiona z kalendarza po kolei. Może się okazać, że jednak znajdziecie jakieś imię dla obojga drugiego wyboru, które jednak będzie akceptowalne dla obu stron.
      • majanna789 Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 16:10
        Diana jest zajęta u brata 🙂
        W ogóle w mojej rodzinie jest cały katalog imion wykorzystanych - od tradycyjnych, przez te popularne i też też mniej spotykane, wiec moja rodzina jest raczej przyzwyczajona do różnorodności i nie ma uprzedzeń. To bardziej chodzi o rodzinę męża, Idy nie mogli przeżyć (najgorzej teściowa😆), więc pewnie te jego propozycje to też tak dlatego żeby się specjalnie nie wyróżniać.

Adriannę dopisaliśmy do rozważanej listy 😁
        • paula.anna Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 16:31
          Olej rodzinę męża 😛.
          To WASZE dziecko i WASZA decyzja!

Mojemu teściowi bardzo nie podobała się Matylda.
          Domagał się "jakiegoś >normalnego< imienia" np Bożenki 🤣.
          • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 20:38
            paula.anna napisała:

> Domagał się "jakiegoś >normalnego< imienia" np Bożenki 🤣.

Cudne big_grin Córka na pewno by mu serdecznie podziękowała, osiągnąwszy odpowiedni wiek big_grin
    • karoleena Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 09:47
      Przede wszystkim gratulacje.
      Jeszcze niedawno ja stałam przed takim samym dylematem. Żadne z imion z listy męża nie pokrywał się z imionami, które podobały się mi. Problem był na tyle duży, że córcia przez tydzień po urodzeniu jeszcze nie miała imienia😂. Ja się upierałam przy Felicji, mąż kategorycznie odmawiał. Podając swoje propozycje, do których nie byłam przekonana, choć nie odrzucałam całkowicie. W końcu stworzyliśmy wspólna listę imion które mogą być. I wykreslalismy z niej po kolei te które nam z jakichś względów nie pasowały do córki. I tak mamy Adrianna, na którą wszyscy mówią Adulka🥰
      A teraz do rzeczy - Daria podoba mi się bardzo. Z proponowanych przez męża Kamila jest ok. Z wymienianych w wcześniejszych komentarzach wybrałabym Matyldę, Kingę, Łucję. A może Eliza?
      • majanna789 Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 16:24
        Adriannę dopisaliśmy do listy (choć mąż zauważył że przemycam tym imieniem Darię, bo z poprzestawianych literek można ułożyć😉).
        Elizę kiedyś proponował mąż, ale ja nie byłam przekonana. Jakoś nie mam zdania o tym imieniu, może dlatego że nigdy nie znałam żadnej Elizy. Przemyśle jeszcze 😊
        • niii Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 16:54
          Adrianna to urocze i dźwięczne, pełne wdzięku imię, bez zgrubień jak w przypadku imion, których wolisz uniknąć smile
          Ponadto Adrianna wyjątkowo dobrze pasuje z Idą. Można jeszcze rozpatrzeć krótszą i rzadszą Adrię.
          • adalia_decempunctata Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 18:22
            O, Adria to bardzo dobry pomysł! Też przemyca w sobie Darię i fajnie współgra z Idą 🙂
            • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 20:36
              Trochę knajpiane i skrajnie rzadkie. Czy warto przecierać szlaki obciętej Adriannie, która nie funkcjonuje w powszechnym odbiorze jako imię, a wykształconym osobom będzie się bardzo jednoznacznie kojarzyć ze znanym lokalem warszawskim, z tradycją od przedwojnia?
              • niii Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 21:31
                Adria po prostu jest melodyjna i krótka, dlatego ją zaproponowałam.
                Nazwy klubów mogą być różne, liczy się to, jakie brzmienie pasuje nadającym. To tak, jakby ktoś rejestrując Dianę, kierował się tylko księżną Dianą albo tytułem piosenki ' Brudna Diana', a nie jej etymologią wink
                Co ma nazwa obiektu, i to w dawnej Warszawie, do ogólnej melodyki imienia.. tyle, co Adrian mylony z Andrzejem.
                • adalia_decempunctata Re: Imię dla drugiej córki 08.07.23, 17:27
                  Skojarzenie Adriana z Andrzejem jest dużo gorsze niż Adrii z nazwą restauracji - mój bratanek Adrian twierdzi, że Andrzej Duda kompletnie zrujnował mu jego imię. 😂
                  • niii Re: Imię dla drugiej córki 08.07.23, 17:42
                    Heh, prawda wink Współczuję bardzo ; D S osobiście uważam, że i Adrian i Adrianna to ładne imiona, podobnie Adria.
                    Andrzej natomiast poza PAD-em regularnie objawia się w kabaretach jako imię uśmiane, poza tym obrósł w znaczenie ' dowolny facet, ktokolwiek' wink
                    Co jest zabawne, Andrzej, którego znam, dostał raz list zaadresowany na Adriana, także nawet urzędy są przytłoczone prezydencką modą wink Niebawem światło dnia ujrzy Andrian ; D
                  • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 09.07.23, 23:55
                    adalia_decempunctata napisała:

> Skojarzenie Adriana z Andrzejem jest dużo gorsze niż Adrii z nazwą restauracji
                    > - mój bratanek Adrian twierdzi, że Andrzej Duda kompletnie zrujnował mu jego im
                    > ię. 😂

Ono już wcześniej nie miało najlepszych notowań, dlatego zostało wybrane przez kabareciarzy w celu wyśmiania PAD. Co nie oznacza, że Adria jest warta wymyślenia na naszym forum i sztucznego lansowania nie wiedzieć, w jakim celu.
              • adalia_decempunctata Re: Imię dla drugiej córki 08.07.23, 02:16
                Ja bym Adrii nie nadała, bo A) mam w bliskiej rodzinie Adriana, oraz B) mam tzw. francuskie R i trudno mi to imię poprawnie wymówić. 😅 Ale gdybym spotkała siostrzyczki o imionach Ida i Adria pomyślałabym, że to bardzo fajnie skomponowany zestaw. Skojarzenie z przedwojenną restauracją nie jest wg mnie jakimś wielkim problemem - założę się, że 9 na 10 przypadkowych, zapytanych osób nawet nie będzie wiedziało o co chodzi, a jeśli nawet, to nie jest to jakieś dyskwalifikujące skojarzenie. Przypominam też, że każde imię zaczynało kiedyś jako "dotąd nie funkcjonujące". 😉 Adria i tak jest w moim odczuciu lepsza niż ostatnio modne Tole, Nele, Mile, Mie, Igi, Inki itp. nadawane jako pełne imiona. Maja (za którą nie przepadam) jeszcze nie tak dawno była wyłącznie zdrobnieniem Marii, a tymczasem dziś to zupełnie samodzielne imię, o którego pochodzeniu mało kto pamięta - poza osobami starszej daty i miłośnikami imiennictwa.
                • paula.anna Re: Imię dla drugiej córki 08.07.23, 10:00
                  Miedzy infantylnymi zdrobnieniami udającymi pełne imiona a tworami w stylu Adrii jest morze możliwości 😃.
                  • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 09.07.23, 01:11
                    Poza tym jest mnóstwo istniejących już imion i naprawdę nie ma potrzeby tworzenia nowych o wątpliwej oryginalności. Adriannę zawsze można wedle życzenia zdrobnić do Adrii i nie trzeba kombinować, obcinając wyrazy. Dzięk za uwa.
                    • kocynder Re: Imię dla drugiej córki 26.07.23, 07:17
                      Nie omieszkają wspomnieć o "bystrości" doradzającej Adrię, dla której "knajacki" (czyli z marginesu społecznego, patologiczny) i inteligencja to "jeden worek"... A na marginesie " knajackie towarzycho na pewno w Adrii nie bywało.
                      • remigia1 Re: Imię dla drugiej córki 26.07.23, 10:22
                        kocynder napisała:

> Nie omieszkają wspomnieć o "bystrości" doradzającej Adrię, dla której "knajacki
                        > " (czyli z marginesu społecznego, patologiczny) i inteligencja to "jeden worek"

Ale niestety ludzi o takich poglądach jest całe mnóstwo! Nawet chyba większość społeczeństwa.
                        • kocynder Re: Imię dla drugiej córki 26.07.23, 11:19
                          Niestety, ale coś może być albo knajackie albo inteligenckie. Te opcje się wzajemnie wykluczają. Co nie zmienia faktu, że jest mnóstwo nieuków używających słów, których znaczenia nie znają
                          • remigia1 Re: Imię dla drugiej córki 26.07.23, 12:37
                            kocynder napisała:

> Niestety, ale coś może być albo knajackie albo inteligenckie. Te opcje się wzaj
                            > emnie wykluczają.

Oczywiście, ale ja nie neguję tego, piszę o czymś innym - że nastąpiło jakieś straszne pomieszanie pojęć...
                            • kocynder Re: Imię dla drugiej córki 26.07.23, 12:59
                              U Niii to raczej standard. smile I dlatego też raczej jej akurat "mundrości" traktowałbym z dużym dystansem. Bardzo dużym. smile
                              • niii Re: Imię dla drugiej córki 26.07.23, 13:02
                                Wszystkie te imiona są legalne w Polsce. O czym mówisz, N.?
                              • remigia1 Re: Imię dla drugiej córki 26.07.23, 13:10
                                Chyba się nie zrozumiałyśmy. Cel mojej wypowiedzi był taki: chciałam pokazać, że nie tylko niii tak uważa i takie poglądy są niestety bardzo powszechne w społeczeństwie, także wśród osób niebędących nastolatkami czy trollami internetowymi.
                                • kocynder Re: Imię dla drugiej córki 26.07.23, 13:39
                                  Owszem. Tyle, że jeśli 50 milionów ludzi mówi bzdury nie przestają być bzdurami. I choćby Niii przez godzinę tupała nóżkami należenie do inteligencji wyklucza knajackość i na odwrót. smile
                • kocynder Re: Imię dla drugiej córki 26.07.23, 07:04
                  Ja jednak po pierwsze też pierwsze skojarzenie miałam z przedwojennym lokalem, niewątpliwie eleganckim, ale jednak, no i po drugie, choć sama Adria brzmi ładnie, melodyjnie i "wpada w ucho" to jednak córka by miliard razy musiała każdemu tłumaczyć, że Adria a nie Adrianna. Niepraktyczne.
            • paula.anna Re: Imię dla drugiej córki 08.07.23, 08:38
              Adria mnie zdecydowanie nie zachwyca.
              Taka udziwniona, ucięta Adrianna.
              Ciekawa jestem, co Twój mąż na ten pomysł.
          • remigia1 Re: Imię dla drugiej córki 08.07.23, 10:22
            Nie ma takiego imienia, jak Adria. Może być więc problem z rejestracją.
            • niii Re: Imię dla drugiej córki 08.07.23, 15:19
              Jasne.. Dlatego do szkoły na moim byłym osiedlu chodziła 'prawomocna' Adria..
              Który słownik imion tak podaje? Chyba z PRLu, kiedy zabraniali się odróżniać wink
              • remigia1 Re: Imię dla drugiej córki 08.07.23, 15:29
                W "Księdze imion świętych" Frosa i Sowy nie ma Adrii, mimo że są tam niezwykle oryginalne imiona.
                Urzędnicy niestety potrafią wszystko zarejestrować.
                • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 04.08.23, 23:37
                  A pisanina na forum wszystko zniesie, także rzesze fikcyjnych koleżanek.
            • adalia_decempunctata Re: Imię dla drugiej córki 08.07.23, 17:38
              W rejestrze PESEL są aktualnie 43 Adrie. Nie sądzę, żeby były jakiekolwiek problemy z rejestracją, bo Adria nie jest ośmieszająca (a to w tej chwili chyba jedyna przesłanka ku odrzuceniu imienia przez urzędnika - poza formą ewidentnie zdrobniałą typu Antoś czy Kasieńka). W Polsce nie ma wymogu, by imię nosił jakiś święty/święta by móc je zarejestrować, bo na szczęście nie jesteśmy (jeszcze) państwem wyznaniowym. 😉
              • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 09.07.23, 01:15

> W rejestrze PESEL są aktualnie 43 Adrie.

W Rymucie jest ich 30, rodziła się przeważnie 1-2 na 10 lat, z wyjątkiem lat 80, kiedy rodziła się nieco ponad 1 rocznie na całą Polskę. Narodowość oczywiście nie została podana, więc nie wiadomo, jaka jest.

> robniałą typu Antoś czy Kasieńka). W Polsce nie ma wymogu, by imię nosił jakiś
                > święty/święta by móc je zarejestrować, bo na szczęście nie jesteśmy (jeszcze)
                > państwem wyznaniowym. 😉

Za to jest wymóg nienadawania imion zdrobniałych, a Adria takim właśnie jest.
                • adalia_decempunctata Re: Imię dla drugiej córki 09.07.23, 05:38
                  To samo można powiedzieć o Poli, Lenie, Idze czy Mai, a jednak nie ma problemu z ich rejestrowaniem. 😉 Ba, nawet ewidentne zdrobnienia jak Halszka, Ada czy Tola są nadawane. Adria wcale nie brzmi bardziej zdrobniale od wyżej wymienionych.
                  • paula.anna Re: Imię dla drugiej córki 09.07.23, 08:36
                    To, że są nadawane zdrobnienia, a także różne dziwne twory, np z błędami ortograficznymi itp, nie znaczy, że warto ten trend naśladować.
                    • adalia_decempunctata Re: Imię dla drugiej córki 09.07.23, 17:22
                      Nie twierdzę, że warto naśladować ten trend (choć w moim odczuciu Adria to akurat całkiem przyjemne imię, lepsze niż np. Tola), ale że nie powinno być żadnych problemów z rejestracją Adrii w urzędzie, skoro cała plejada innych skrótowych imion już dawno zadomowiła się jako ogólnie przyjęte pełne formy i jest nadawana masowo bez żadnych obiekcji urzędników. Ja bym Adrii nie nadała (z powodów wcześniej wymienionych), ale jeśli komuś się to imię podoba, to nie widzę przeszkód by tak nazwał córkę. Natomiast imiona z błędami ortograficznymi to już zupełnie inna para kaloszy i też mi skóra cierpnie gdy widzę takie twory jak Borzena czy Małgrzata.
                      • niii Re: Imię dla drugiej córki 09.07.23, 21:07
                        Heh, może Borzena od boru wink
                        Popieram, najgorsza dotąd była m.in. Żasmin, Czelsi, Skarleta, Andrzelika( chyba, że to celowa fuzja Andrzeja i Andrzeliki). Nie lubię też Ageliki ( bez n) pomimo pierwotnej formy - zdecydowanie wolę Angelikę.
                        Zauważyłam też, że na fali mody zakończeń z - na pojawia się Lenna zamiast Leny i Dianna zamiast Diany, co przypomina mi dawny trend takich uromantycznień, jak Bożenna, Marzenna albo zostawianie podwójnej litery t w spopularyzowanych imionach typu Aneta i Żaneta - Anetta, Żanetta, etc.
                        A urzędnicy rejestrujący Borzenę czy Małgrzatę są albo niedowidzący, niedosłyszący ( bez obrazy dla niepełnosprawnych )albo nielotni umysłowo czy nie do konca polskojęzyczni wink
                        • niii Re: Imię dla drugiej córki 09.07.23, 21:07
                          Angeliki*
                      • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 10.07.23, 00:04

> Nie twierdzę, że warto naśladować ten trend (choć w moim odczuciu Adria to akur
                        > at całkiem przyjemne imię, lepsze niż np. Tola), ale że nie powinno być żadnych
                        > problemów z rejestracją Adrii w urzędzie,

Tylko po co wymyślać de facto niefunkcjonujące imię (43 nadania w Polsce to tyle, co kot napłakał, a imię nie istnieje w kalendarzach, spisach imion, spisach świętych - nie mówię o jakichś zbiorach majaczeń typu "Wielka księga imion", o której tu niedawno rozmawiałyśmy), proponować je na forum, a potem dyskutować, że pomimo że prawo zabrania nadawania form zdrobniałych, jednak może się je uda zarejestrować?

Proponuję założyć oddzielne forum w celu wymyślania nowych imion, przekonywania ludzi, że istnieją i że się je da zarejestrować (jeśli ktoś czuje potrzebę kreowania nowego zasobu imiennictwa). Część może się naprawdę da zarejestrować, ale na tym forum miło byłoby, gdyby proponowane były imiona niebędące aktualnymi świeżymi idee fixe poszczególnych uczestników, tylko miały jakąś historię i osadzenie w kulturze.

> na masowo bez żadnych obiekcji urzędników. Ja bym Adrii nie nadała (z powodów w
                        > cześniej wymienionych), ale jeśli komuś się to imię podoba, to nie widzę przesz
                        > kód by tak nazwał córkę.

Na razie to chyba tylko Ty je proponujesz z przekonaniem godnym lepszej sprawy ludziom, którzy by go sami nie wymyślili. A potem nie widzisz przeszkód, by tak nazwali córkę. Jeszcze raz proszę, nie wciskajmy ludziom imion sprzecznych z aktualnym prawem (do tego nie uświadamiając im, że są sprzeczne z tym prawem), nawet jeśli uważamy, że prawo już wiele razy zostało naciągnięte, a inne zdrobniałe formy - zarejestrowane. Tym bardziej, że tego typu wzbogacanie zasobu imienniczego nie jest żadnym wzbogacaniem. Najwyżej wzbo.
                        • remigia1 Re: Imię dla drugiej córki 10.07.23, 00:21
                          Ja dodam jeszcze, że mam z Adrią smutne skojarzenia - tak nazywana była koleżanka zaginionej 13 lat temu Iwony Wieczorek, z którą Iwona bawiła się feralnej nocy i esemesowały ze sobą krótko przez zaginięciem. To jest znana historia, więc być może nie tylko ja mam takie skojarzenia.
                          Nawet jeśli wspomniana Adria nie popełniła żadnego przestępstwa, dla mnie (i nie narzucam nikomu tego zdania) skojarzenie z historiami kryminalnymi bez happy endu nie zachęca do danego imienia.
                          • adalia_decempunctata Re: Imię dla drugiej córki 10.07.23, 01:54
                            O, to akurat słuszna uwaga. Wydawało mi się, że gdzieś już słyszałam o jakiejś Adrii, ale nie mogłam sobie przypomnieć o kogo dokładnie chodziło, myślałam że może o jakąś fikcyjną postać z filmu czy serialu. Skojarzenie z tą ponurą historią Iwony faktycznie może być niefajne.
                            • niii Re: Imię dla drugiej córki 10.07.23, 02:28
                              Tak, słyszałam również o tej Adrii ale sama znam wyjątkowo sympatyczną smile
                        • adalia_decempunctata Re: Imię dla drugiej córki 10.07.23, 01:48
                          Ale w którym miejscu namawiam do nadania tego imienia czy je wręcz lansuję? Niii je zasugerowała, a ja odpowiedziałam, że moim zdaniem brzmi fajnie w połączeniu z Idą - zdaje się, że po to jest to forum, by wyrazić swoją opinię o danym imieniu? A mój komentarz o raczej bezproblemowym zarejestrowaniu Adrii w urzędzie był wyłącznie odpowiedzią na czyjeś stwierdzenie, że może być to niemożliwe. Robisz tu w tej chwili z igły widły, Gaudencjo. Poza tym to, że jakieś imię ma "tyle nadań co kot napłakał" nie jest bynajmniej powodem, by tych nadań nie było więcej - sama wielokrotnie proponowałaś tu imiona, których nosicieli bądź nosicielki można w tej chwili policzyć na palcach jednej ręki - lub wręcz w ogóle ich w tym momencie nie ma (Wirzchosława, Cirzpisława, Zwnisława itp.). Więc wybacz, ale belki we własnym oku nie widzisz. 😏
                          • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 10.07.23, 20:23

> Ale w którym miejscu namawiam do nadania tego imienia czy je wręcz lansuję?

Ok, być może tylko współlansujesz razem z niii, która akurat w tym wątku je faktycznie pierwsza zaproponowała.

Nii
                            > i je zasugerowała, a ja odpowiedziałam, że moim zdaniem brzmi fajnie w połączen
                            > iu z Idą - zdaje się, że po to jest to forum, by wyrazić swoją opinię o danym i
                            > mieniu?

Tylko że nie jest to imię, a zdrobniała forma, która nie powinna być zaaprobowana przez kierownika USC w świetle obowiązującego prawa. Po co nabierać ludzi? Nie temu służy to forum. Oczywiście, może się je uda zarejestrować, tak samo jak np. komuś się może uda popełnić plagiat. Nie oznacza to jednak, że należy zalecać popełnianie plagiatów.

> Robisz tu w tej chwili z igły widły, Gaudencjo. Poza tym to, że jakieś imię ma
                            > "tyle nadań co kot napłakał" nie jest bynajmniej powodem, by tych nadań nie był
                            > o więcej

Nie zrozumiałaś wcześniejszej dyskusji. Zdrobnieniowość i niezgodność z zasadami rejestracji imion są powodami, by tych nadań nie było więcej.
                            • adalia_decempunctata Re: Imię dla drugiej córki 11.07.23, 18:19
                              Ja niczego nie "lansuję" - stwierdziłam wyłącznie, że osobiście lubię imię Annika i miło mi się kojarzy. Całkowicie akceptuję też Twoją przeciwną opinię - masz do niej takie samo prawo jak ja do swojej.

Co do skrótowych imion - powtórzę jeszcze raz sedno mojej wcześniejszej wypowiedzi: obecnie nadaje się już tak dużo imion skrótowych bez żadnych obiekcji ze strony urzędników (czy nam się to podoba czy nie), że rejestracja Adrii też nie stwarzałaby problemów. Nigdzie nie piszę, że ktoś powinien to czy inne podobne imiona nadawać, jedynie, że może. Dodam jeszcze, że zdrobnienie zdrobnieniu nierówne - co innego skrócone formy imion (Iga, Ina, Lena, Pola, Leo - czy właśnie ta nieszczęsna Adria, którą już tu wałkujemy ad nauseam), a co innego spieszczenia (Igusia, Ineczka, Lenka, Polcia, Leoś, Adrianka). Te drugie faktycznie naruszają aktualne zasady rejestracji - te pierwsze nie.
                              • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 12.07.23, 00:38

> Co do skrótowych imion - powtórzę jeszcze raz sedno mojej wcześniejszej wypowie
                                > dzi: obecnie nadaje się już tak dużo imion skrótowych bez żadnych obiekcji ze s
                                > trony urzędników (czy nam się to podoba czy nie), że rejestracja Adrii t
                                > eż nie stwarzałaby problemów.

Nie wiesz, ile imion odrzucono i nie wiesz, czy by nie stwarzała problemów. A jako osoba, która liznęła cokolwiek z tematyki imienniczej wiesz, że jest to imię, które nie powinno być w świetle ustawy zarejestrowane. I nie warto kusić ludzi, że mimo to może się im uda.

> ienie zdrobnieniu nierówne - co innego skrócone formy imion (Iga, Ina, Lena, Po
                                > la, Leo - czy właśnie ta nieszczęsna Adria, którą już tu wałkujemy ad nauseam),
                                > a co innego spieszczenia (Igusia, Ineczka, Lenka, Polcia, Leoś, Adrianka). Te
                                > drugie faktycznie naruszają aktualne zasady rejestracji - te pierwsze nie.

Nie wydaje mi się, aby twój pogląd miał jakiekolwiek naukowe podstawy.
                                • adalia_decempunctata Re: Imię dla drugiej córki 13.07.23, 02:40
                                  Gdyby Twój pogląd był prawdziwy, to nie mielibyśmy w tym momencie zarejestrowanych 175 tys. Mai, 126 tys. Len czy blisko 45 tys. Ig, gdyż zgodnie z Twoim przekonaniem urzędnicy musieliby je masowo odrzucać z powodu rzekomego naruszenia zasad. Kilka lat temu zasady nadawania imion znacznie złagodzono dopuszczając imiona w ich oryginalnej, zagranicznej pisowni oraz zniesiono wymóg, by imię jasno określało płeć. Obecnie obowiązuje jedynie zalecenie, by imiona nie były ośmieszające, oraz żeby nie rejestrować spieszczeń (czyli Ada i Magda ujdą, Adusia i Magdzia nie). Poza tym przypominam, że opinie RJP są tylko poradami i sugestiami, nie wyrokami sądu, czego najlepszym dowodem są takie kuriozalne rejestracje jak Żorżeta (6), Marioneta (13), Kruszyna (5), Nikol (2604!) czy Shanel (5). Nie twierdzę bynajmniej, że to dobrze - ale takie są po prostu fakty.
                                  • remigia1 Re: Imię dla drugiej córki 13.07.23, 07:46
                                    Maja nie jest tylko zdrobnieniem. To imię mitologiczne, tak jak np. Diana.
                                  • remigia1 Re: Imię dla drugiej córki 14.07.23, 00:55
                                    Z tego, co wiem, to prawo się nie zmieniło. Zaczęło być jedynie masowo łamane, tak jak w przypadku np. sprzedawania alkoholu osobom nieletnim. Prawo to jedno, praktyka to drugie. Można mieć oczywiście różne zdanie na ten temat. Jest wiele praw, które mnóstwo osób omija.
                                    Tak, jak pisałaś, imiennictwo nie jest nauką ścisłą. Ale nie oznacza to, że nie istnieją w języku pewne reguły. Dlatego np. ja nie rozumiem tego masowego nadawania zdrobnień (ale ja nie zaliczam do nich akurat Mai, bo to imię mające własną etymologię i nie rozumiem, dlaczego na forum tak często pisze się o nim w kontekscie zdrobnienia). Nie zgadzam się też z wieloma opiniami prof. Kłosińskiej, np. na temat imienia Lars. Uważa ona, że można nadać je dziecku narodowości polskiej, mimo istnienia imion Wawrzyniec i Laurenty. A przecież np. wymowa norweska tego imienia nie brzmi tak samo, jak polska.
                                    • remigia1 Re: Imię dla drugiej córki 14.07.23, 00:56
                                      *wymowa nie jest taka sama
                                    • niii Re: Imię dla drugiej córki 14.07.23, 16:37
                                      Wraz z pojawieniem się obcokrajowców i fali przeróżnych nadań również Polacy rejestrowali zróżnicowane, w tym zagraniczne, zdrobniałe lub skrócone albo wymyślone przez siebie imiona, i nikt z nadających nie musiał być innego pochodzenia.
                                      • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 26.07.23, 01:03
                                        Zdecyduj się, czy napływ obcokrajowców ci przeszkadza, czy się podoba.
                                  • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 14.07.23, 01:50

> o określało płeć. Obecnie obowiązuje jedynie zalecenie, by imiona nie były ośmi
                                    > eszające, oraz żeby nie rejestrować spieszczeń (czyli Ada i Magda ujdą, Adusia
                                    > i Magdzia nie).

To twoja nadinterpretacja. W rzeczywistości nie ma "zalecenia", by imiona nie były ośmieszające i by nie rejestrować spieszczeń, a ustawowy zakaz rejestrowania imion ośmieszających lub zdrobniałych. Cytuję: "Wybrane imię lub imiona nie mogą być zamieszczone w akcie urodzenia w formie zdrobniałej oraz nie mogą mieć charakteru ośmieszającego lub nieprzyzwoitego."

Poza tym przypominam, że opinie RJP są tylko poradami i sugesti
                                    > ami, nie wyrokami sądu, czego najlepszym dowodem są takie kuriozalne rejestracj
                                    > e jak Żorżeta (6), Marioneta (13), Kruszyna (5), Nikol (2604!) czy Shanel (5).

RJP została powołana w 1996 roku, a Polacy urodzeni przed tym rokiem jeszcze żyją (np. ja). Nie możesz więc twierdzić, że dowodem na brak wiążącej mocy opinii RJP jest rejestracja Żorżety, bo gdybyś sięgnęła do Rymuta, wiedziałabyś, że było w nim 8 Żorżet i wszystkie urodzone przed 1996 rokiem (a nawet 1994, bo jest to rok, na którym kończą się dane w Rymucie) a także 7 z nich urodziło się przed 1950 rokiem. Żorżeta jest zresztą nie wyrazem pospolitym, a spolszczeniem Georgette, dokonanym właśnie w taki sposób. Kruszyn jest w tymże Rymucie 6.
                                    Imiona, które wymieniłaś, nie są nadane w formie zdrobniałej, a jedynie stanowią pewne kurioza.
                                    Nawet pomimo jasnego prawa urzędnicy się mylą, robią literówki, niektórzy działają w niewiedzy, a inni mogą uprawiać świadomą samowolkę. Jak napisała Remigia, nie oznacza to, ze prawo się zmieniło. Nie mamy w Polsce prawa precedensowego, a w dodatku fakt, że ludzie regularnie naruszają prawo, np. dopuszczają się kradzieży i zabójstw, nie oznacza, że kradzieże i morderstwa stały się akceptowalne, a prawo je zakazujące już nie obowiązuje.

Wielokrotnie pisałam ci, że sam fakt nadania jakichś imion nie świadczy o tym, że stanowią one wzorzec, a nawet w niektórych przypadkach - że istnieją. Mam właśnie Rymuta otwartego na chybił trafił i czytam następujące imiona: Celylia, Celzjusz, Cem, Cenarda, Cenisław, Ceniurita, Cepa. Z nich istnieje tylko Celzjusz.
                                    • remigia1 Re: Imię dla drugiej córki 14.07.23, 15:50
                                      Ja powiem jeszcze tak (choć pewnie zahaczy to o offtop): są dziedziny, w których niekompetencja może przynieść o wiele gorsze skutki niż nieprzestrzeganie ustaw dot. imion. Niekompetentny lekarz może zrobić krzywdę pacjentowi, niekompetentny prawnik może skazać na długoletnie więzienie niewinną osobę. Nie dyskutujmy więc aż tak ostro na temat urzędów rejestrujących imiona dzieci. Nadawanie imion zdrobniałych i obcojęzycznych jest psuciem języka - tu się zgadzam, ale nie jest to najpoważniejszy problem świata.
                                    • adalia_decempunctata Re: Imię dla drugiej córki 14.07.23, 17:25
                                      Naprawdę porównujesz akceptację Igi zamiast Jadwigi czy Poli zamiast Apolonii do potencjalnego przyzwolenia dla kradzieży i zabójstw? 🙃 Ja też nie przepadam za wieloma - jeśli nie większością - zdrobniałych imion, ale nie widzę żadnego problemu czy krzywdy dla kogokolwiek w fakcie, że taki trend się upowszechnił. Kijem Wisły nie zawrócisz, ludziom się takie krótkie formy podobają i nikt nic z tym nie zrobi, bo trudno odmówić rejestracji imienia, które nie jest w żaden sposób ośmieszające, a dla większości ludzi wręcz ładne (co wynika z ilości jego nadań). Poza tym przypominam, że prawodawstwo też ewoluuje, przepisy prawa się zmieniają na bieżąco; coś staje się prawnie zabronione (np. palenie w miejscach publicznych), coś innego nakazane (wymóg zapinania pasów czy przewożenia dziecka w foteliku). Tak samo jest z imiennictwem. Podejście do kwestii zdrobnień wyraźnie złagodniało, bo wymogło to samo społeczeństwo - ludzie nagle pokochali imiona takie jak Lena i zaczęli je masowo nadawać, więc trudno oczekiwać, by urzędnicy z tym walczyli w imię jakichś starych zasad. Zwłaszcza, że naprawdę ciężko jest racjonalnie wytłumaczyć dlaczego to czy inne podobne imiona nie powinny być rejestrowane, podczas gdy np. Beatrycze jest w świetle przepisów całkowicie ok.
                                      • niii Re: Imię dla drugiej córki 14.07.23, 18:12
                                        W skasowanym przez Gaudencję komentarzu też wcześniej wyraziłam identyczną opinię - to społeczeństwo dąży do takich, a nie innych zmian i prawo uealastycznia się, modyfikuje w zależności od potrzeb nadających oraz postępowania zmian obyczajowych, mód imienniczych.
                                        Na Beatrycze nie ma za wielu chętnych, a jest polecana jako klasyczne imię. Tymczasem gusta są rozmaite i ktoś może nie lubić zalecanego typu imienia, i chcieć zarejestrować skrót Bea albo oryginalną wersję Beatrix, czy odmianę Bellatrix.
                                        Jestem za otwartym podejściem i akceptacją każdych nieośmieszających imion.
                                        • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 26.07.23, 01:01
                                          niii napisała:

> Jestem za otwartym podejściem i akceptacją każdych nieośmieszających imion.

Jesteś za wprowadzeniem kompletnego chaosu imienniczego, a nie za otwartym podejściem. Osoba wypisująca to wszystko, co na naszym forum już byłaś uprzejma wyprodukować, nie jest za otwartym podejściem.
                                      • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 26.07.23, 00:58

> Naprawdę porównujesz akceptację Igi zamiast Jadwigi czy Poli zamiast Apolonii d
                                        > o potencjalnego przyzwolenia dla kradzieży i zabójstw? 🙃

Zrozumienie tego, co napisałam, zależy od umiejętności abstrakcyjnego rozumowania. Nie jesteśmy tu na debacie politycznej na żywo nadawanej na całą Polskę, ostatniej przed wyborami, więc rozmówca może chyba się zdobyć na niewyrywanie z kontekstu i nieprzejaskrawianie przy kompletnym braku woli zrozumienia.

Tak, naprawdę porównuję naruszanie ustawy do naruszania ustawy. Mam nadzieję, że nie jest to tak trudno zrozumieć. Naruszanie ustawy (dowolnej i w dowolny sposób; możesz tu sobie podstawić ustawę, zakazującą rejestrowania imion zdrobniałych, przechodzenia na czerwonym świetle, składowania substancji niebezpiecznych bez zezwolenia, praktykowania zawodów regulowanych bez stosownych uprawnień, możesz też podstawić kodeks karny, który penalizuje przestępstwa - i jeszcze raz napiszę, jeśli nadal nie zrozumiałaś: nie porównuję kradzieży do nadawania imion, tylko naruszanie ustawy do naruszania ustawy) nie powoduje zmiany materii ustawy. Kompletnie nie ma na nią wpływu. Jeśli więc ustawa zakazywała rejestrowania imion w formie zdrobniałej, to nadal zakazuje, tak samo jak jeśli inna ustawa zakazywała przechodzenia na czerwonym świetle, to nie zmieniła się z tego powodu, że dziś przeszłam na czerwonym świetle, i to w ramach recydywy, bo wczoraj zrobiłam to samo. Nie zrobiłam nikomu żadnej krzywdy tym przejściem ani nie sprawiłam problemu, ale to również nie ma żadnego znaczenia - nadal przechodzenie na czerwonym świetle jest zakazane. Ten trend (przechodzenia na czerwonym świetle) się bardzo upowszechnił, ale nie widzę żadnego dążenia ze strony ustawodawcy, żeby zalegalizować przechodzenie na czerwonym świetle, choć kijem Wisły się nie zawróci i ludzie będą to robili nadal, bo im się to podoba i nikt z tym nic nie zrobi, poza kilkoma przypadkami mandatów i pouczeń na tysiące bezproblemowych przejść na czerwonym świetle.

> o nadań). Poza tym przypominam, że prawodawstwo też ewoluuje, przepisy prawa si
                                        > ę zmieniają na bieżąco;

Jak się zmieni, to się zmieni, a na razie się nie zmieniło i obowiązuje.

> imiona takie jak Lena i zaczęli je masowo nadawać, więc trudno oczekiwać, by u
                                        > rzędnicy z tym walczyli w imię jakichś starych zasad.

Rozbawiłaś mnie. Urzędnicy mają obowiązek stosowania aktualnie obowiązującego ustawodawstwa i nie decydują, jaka jego część jest "jakimiś starymi zasadami", których stosowania trudno od nich oczekiwać.

> ężko jest racjonalnie wytłumaczyć dlaczego to czy inne podobne imiona nie powin
                                        > ny być rejestrowane, podczas gdy np. Beatrycze jest w świetle przepisów całkowi
                                        > cie ok.

Beatrycze nie jest zdrobnieniem. Niektórym dzieciom trudno (nie: "ciężko", bo to rusycyzm) jest racjonalnie wytłumaczyć, dlaczego mówi się "poszedłem", a nie "poszłem", a dorosłym - dlaczego ubrać można choinkę, a nie sukienkę albo buty. I zupełnie nie ma to wpływu na to, że tak właśnie jest.
                • niii Re: Imię dla drugiej córki 09.07.23, 21:17
                  Adria jest imieniem- skrótem, podobnie jak Lena od Heleny, Iga od Jadwigi, Magda od Magdaleny, Iza od Izabelli.
                  Czy nakażemy Magdom być Magdalenami, Włosom Elżbietanki? Raczej nie. Stąd istnieje możliwość unowocześnienia imienia oraz dokonania elastycznego wyboru.
                  Zdrobniałych w jakim sensie konkretnie? Gdyby chcieli nadać imię Adusia, wtedy byłoby to zdrobnienie.
                  Tymczasem Adria brzmi z pewnością elegancko i dorośle, o wiele lepiej niż inne modnie skrócone imiona - ostatnio w biurze od dawna pełnoletnia i pełnoprawna Kola - prawdopodobnie od Kolety.
                  • niii Re: Imię dla drugiej córki 09.07.23, 21:18
                    Elizom Elżbietami*, przepraszam za idiotyczny błąd słownika w telefonie wink
                  • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 10.07.23, 20:18
                    niii napisała:

> Adria jest imieniem- skrótem,

Jest zdrobnieniem, a zdrobnienia nie mogą być rejestrowane zgodnie z aktualnym ustawodawstwem w Polsce.

> Czy nakażemy Magdom być Magdalenami, Włosom Elżbietanki? Raczej nie. Stąd istni
                    > eje możliwość unowocześnienia imienia oraz dokonania elastycznego wyboru.

Nie widzę powodu, żebyś wedle własnego widzimisię narzucała innym nowe zasady polskiego imiennictwa, przez ciebie stworzone.
        • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 20:39
          majanna789 napisała:

> Elizę kiedyś proponował mąż, ale ja nie byłam przekonana. Jakoś nie mam zdania
          > o tym imieniu, może dlatego że nigdy nie znałam żadnej Elizy. Przemyśle jeszcze
          > 😊

Nie polecam za bardzo, może się kojarzyć z lizaniem (mnie się kojarzy). Z pochodzenia jest to obcojęzyczne zdrobnienie Elżbiety (Elisabeth).
          • niii Re: Imię dla drugiej córki 08.07.23, 13:51
            A mnie się nie kojarzy, może każdemu po prostu z czymś innym. Osobiście uważam to za lekką i wdzięczną odmianę Elżbiety. I nie zapominajmy o wybitnym utworze ' Dla Elizy '. Poza tym istnieje teżm.in. Lisa i Liza oraz Lizandra, z jeszcze bardziej wyeksponowanym ' lizakiem ' wink
            • karoleena Re: Imię dla drugiej córki 08.07.23, 14:29
              Mnie Eliza kojarzy się właśnie tylko z utworem "Dla Elizy".
            • adalia_decempunctata Re: Imię dla drugiej córki 08.07.23, 17:41
              Mnie się kojarzy z dziennikarką Elizą Michalik.
              Eliza ma też tę przewagę nad Elżbietą, że jest - podobnie jak Ida - imieniem międzynarodowym.
              • niii Re: Imię dla drugiej córki 08.07.23, 17:43
                Też tak uważam.
              • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 09.07.23, 01:16
                Elżbieta nie jest imieniem międzynarodowym? big_grin Od kiedy?
                • adalia_decempunctata Re: Imię dla drugiej córki 09.07.23, 05:32
                  Chodzi mi o zapis. Eliza (wymawiana jako "Ilajza") funkcjonuje z powodzeniem w innych krajach. Elżbieta to Polska forma Elizabeth/Elisabeth/Elisabetty itp.
                  • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 10.07.23, 00:06
                    A właśnie, nie, bo Eliza to w innych krajach Elisa, Elise itd. Czyli formy się różnią podobnie jak Elżbieta od Elisabeth. I obie postaci są równie międzynarodowe i równie rozpoznawalne jako polskie odpowiedniki imion funkcjonujących w obiegu międzynarodowym.
                    • adalia_decempunctata Re: Imię dla drugiej córki 10.07.23, 02:05
                      Eliza jest aktualnie na 122. miejscu rankingu nadań w Stanach, w 2021 roku była na 111. Elise aktualnie na 259., Elisa na 408. Dodałabym jeszcze francuską Eloise - miejsce 86. "Elżbieta" jest chyba nadawana tylko w Polsce (ewentualnie jakieś podobnie brzmiące formy w innych krajach słowiańskich), w amerykańskim top 1000 w każdym razie nie występuje. W krajach anglojęzycznych Elżbieta będzie brzmieć obco i nastręczać trudności z poprawną wymową i zapisem, natomiast Eliza nie. Tak więc - jak pisałam wcześniej - Elizę można śmiało uznać za imię międzynarodowe, podczas gdy naszą polską Elżbietę nie bardzo.
                      • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 10.07.23, 20:16

> Eliza jest aktualnie na 122. miejscu rankingu nadań w Stanach, w 2021 roku była
                        > na 111. Elise aktualnie na 259., Elisa na 408. Dodałabym jeszcze francuską Elo
                        > ise - miejsce 86.

A czemu dodajesz Heloizę do Elizy? To dwa zupełnie różne imiona. Wszystko można dodać do wszystkiego, ale niczego to nie potwierdza.
                        "Międzynarodowo" to w wielu różnych krajach, nie tylko w stanach. Równoważność Elżbiety i Elisabeth jest naprawdę czytelna.
                        > 1000 w każdym razie nie występuje. W krajach anglojęzycznych Elżbieta będzie b
                        > rzmieć obco i nastręczać trudności z poprawną wymową i zapisem,

Bynajmniej. Ludzie na Zachodzie nie mają żadnego problemu z polskimi znakami diakrytycznymi, po prostu je pomijają. Nie będą wymawiać Elżbiety identycznie jak Polacy, ale Elizy też nie (bo np. będą mówić Ilajza - zapłakałabym się chyba, gdyby tak miało być nazywane moje dziecko).
                        • remigia1 Re: Imię dla drugiej córki 10.07.23, 20:33
                          gaudencja napisała:

>
                          > Nie będą wymawiać Elżbiety identycznie jak
                          > Polacy, ale Elizy też nie (bo np. będą mówić Ilajza - zapłakałabym się chyba,
                          > gdyby tak miało być nazywane moje dziecko).

Ja pracowałam w firmie polsko-amerykanskiej z Elizą i na początku Amerykanie czytali jej imię: "Elajza".
                          • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 10.07.23, 20:50
                            Otóż to. Takiej wymowy też bym nie zdzierżyła i nie postrzegam jej jako efektu i potwierdzenia międzynarodowości imienia. Kojarzy mi się z zawołaniem "e, łajza!".
                        • adalia_decempunctata Re: Imię dla drugiej córki 11.07.23, 18:42
                          Mam wrażenie, że próbujesz na siłę udowodnić, że czarne jest białe. Stwierdziłam, że Eliza to imię znane i nadawane w innych krajach, podczas gdy o Elżbiecie nie można powiedzieć tego samego, bo to forma nadawana chyba wyłącznie w Polsce. "Imię międzynarodowe" to takie, które w identycznej formie jest nadawane w wielu różnych krajach. Takimi imionami są właśnie Eliza, ale też np. Ida, Anna, Laura, Maria, Robert, Adam... Elżbieta, Małgorzata, Katarzyna czy Krzysztof, by podać tylko parę przykładów, się do tej grupy nie zaliczają.
                          • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 12.07.23, 00:45

> . "Imię międzynarodowe" to takie, które w identycznej formie jest nadawane w wi
                            > elu różnych krajach. Takimi imionami są właśnie Eliza, ale też np. Ida, Anna, L
                            > aura, Maria, Robert, Adam... Elżbieta, Małgorzata, Katarzyna czy Krzysztof, by
                            > podać tylko parę przykładów, się do tej grupy nie zaliczają.

Mam wrażenie, ze stworzyłaś tylko sobie znaną definicję "imienia międzynarodowego", które służy ci do wykluczania imion autentycznie międzynarodowych z tej grupy. Wolno ci? Wolno! Tylko po co? Są imiona powszechnie zrozumiałe międzynarodowo jako czytelne odpowiedniki międzynarodowo znanych imion. O ile Erzsébet czy Isabel nie są ewidentnymi na pierwszy rzut oka odpowiednikami Elisabeth, to akurat Elżbieta nie nastręcza żadnych wątpliwości. I ma mniejsze szanse na bycie źle wymówioną przez Anglików niż Eliza. Eliza nie ma więc żadnych przewag komparatywnych nad Elżbietą w kontekście międzynarodowości.
                            • adalia_decempunctata Re: Imię dla drugiej córki 13.07.23, 02:51
                              Zaprawdę nie wiem, skąd się bierze Twoje przekonanie, że "Elżbieta nie będzie nastręczać żadnych wątpliwości oraz mieć mniejsze szanse na bycie źle wymówioną". Elżbieta będzie nastręczać dużo więcej trudności mieszkając zagranicą niż Eliza. Po pierwsze zostanie Elzbietą bo mało kto będzie sobie zawracał głowę polskim Ż, którego nie ma na swojej klawiaturze. Elżbieta będzie musiała do znudzenia literować swoje imię i poprawiać złą jego wymowę, a ludzie i tak będą się mylić i przekręcać jej imię. Z Elizą może być jedynie pewien kłopot z przyzwyczajeniem otoczenia, że jest się Elizą właśnie, a nie "Ilajzą".
                              • niii Re: Imię dla drugiej córki 13.07.23, 08:43
                                Zgadzam się, zostanie Elzbietą w zapisie, i nie bardzo polsko wymówioną, nic ładnego z tego nie wyjdzie.
                              • niii Re: Imię dla drugiej córki 13.07.23, 09:02
                                Popieram, podobnie jest z niektórymi wyrazami, w których występuje ' ir', a czyta się inaczej w Stanach i w Wielkiej Brytanii oraz ' ei' - także z przyzwyczajeniem do Elizy, a nie Ilajzy, nie będzie problemu smile
                              • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 14.07.23, 01:30

> niż Eliza. Po pierwsze zostanie Elzbietą bo mało kto będzie sobie zawracał głow
                                > ę polskim Ż, którego nie ma na swojej klawiaturze. Elżbieta będzie musiała do z
                                > nudzenia literować swoje imię i poprawiać złą jego wymowę, a ludzie i tak będą
                                > się mylić i przekręcać jej imię. Z Elizą może być jedynie pewien kłopot z przyz
                                > wyczajeniem otoczenia, że jest się Elizą właśnie, a nie "Ilajzą".

Otóż Elzbieta jest dużo bardziej podobna do Elżbiety niż Ilajza do Elizy. Dlatego podtrzymuję swoją opinię o mniejszych trudnościach nastręczanych zagranicą przez Elżbietę niż przez Elizę.
                          • niii Re: Imię dla drugiej córki 12.07.23, 17:05
                            Podzielam. Stwarza też problem w sytuacji oficjalnej, kiedy np. dana osoba pojedzie do innego kraju, nikt nie wypowie imienia Elżbieta, zawsze będzie skracana. W krajach anglojęzycznych to jeszcze ujdzie, bo tam jest tendencja do nadawania zdrobnień i posługiwania się nimi na co dzień w każdych sytuacjach.
                            Nawet w Polsce rzadko kto używa pełnej formy w przypadku Elżbiety, a Elizy i tutaj, i za granicą nikt już nie musi zdrabniać.
                            Podobnie jest z imieniem Małgorzata. Po prostu są nieporęczne. Tak jak miejscowość Nieporęt koło Warszawy, nazwa także historyczna, jak i wspomniana wcześniej Adria.
                            A żeby było ciekawie, tu w Szczecinie również istnieje restauracja Adria, wraz z hotelem, pewnie na cześć znanej poprzedniczki.
                            • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 12.07.23, 17:16
                              niii napisała:

> Podzielam. Stwarza też problem w sytuacji oficjalnej, kiedy np. dana osoba poje
                              > dzie do innego kraju, nikt nie wypowie imienia Elżbieta, zawsze będzie skracana

Nie fantazjuj. Bez trudu wymawiane są zagranicą długie imiona i nikt ich nie skraca, chyba że sama sobie zażyczysz.
                              • niii Re: Imię dla drugiej córki 12.07.23, 19:23
                                Podaję prawdziwą historię - przykład ze sprawozdania w gazecie - kobieta o imieniu Katarzyna miała problem w Anglii, próbowała nauczyć ich, by wymawiali zdrobnienie Kasia. Poddała się, i mówią na Nią Kay. Oczywiście domyślali się, skąd pochodzi imię i jego odpowiednika.
                                • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 12.07.23, 23:33
                                  1. nie podałaś źródła, gazet jest wiele, ale pal sześć w tego typu przypadku; 2. Katarzyna jest imieniem trudnowymawialnym, w odróżnieniu od Elżbiety, bo ma dwuznak, a one sprawiają kłopoty cudzoziemcom; 3. mimo to to Katarzyna próbowała nauczyć mieszkańców Anglii, a nie oni sami próbowali zdrobnić; 4. "si" jest dość trudne dla wielu cudzoziemców, np. Rosjanie nie słyszą różnicy między Kasią a kaszą.
                                  • niii Re: Imię dla drugiej córki 12.07.23, 23:55
                                    W porządku smile Naprawdę nie pamiętam nazwy gazety, a ludzie, których znam, wiedzą, że nie zmyślam o niczym. Dzięki za objaśniającą odpowiedź. Tak, brawa dla tej Katarzyny, ja też nie zgadzam się w żadnym kraju na ich wymowę, wymawiam imię po polsku, bo polski też jest językiem, którego mogą i powinni się uczyć inni, kiedy mają styczność z Polakami i z Polską.
                            • adalia_decempunctata Re: Imię dla drugiej córki 13.07.23, 02:56
                              Znam (nie osobiście, z IG) pewną mieszkającą w Walii Małgorzatę, która na co dzień funkcjonuje jako Mimi, bo dla jej anglojęzycznych znajomych i współpracowników imię Małgorzata to praktycznie łamaniec językowy.
                              • niii Re: Imię dla drugiej córki 13.07.23, 08:58
                                Znalazłam też imię znane w innych krajach, Agnieszka, wypowiadana przez obcokrajowców, szczególnie w UK, jeszcze śmieszniej.
                                • adalia_decempunctata Re: Imię dla drugiej córki 14.07.23, 17:30
                                  Agnieszka też nastręcza problemów, to fakt. Pamiętam jak kaleczono za granicą imię Radwańskiej zarówno w wymowie, jak i zapisie.
                              • niii Re: Imię dla drugiej córki 13.07.23, 21:53
                                Mimi, śliczne zdrobnienie smile
                              • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 14.07.23, 01:28

> Znam (nie osobiście, z IG) pewną mieszkającą w Walii Małgorzatę, która na co dz
                                > ień funkcjonuje jako Mimi, bo dla jej anglojęzycznych znajomych i współpracowni
                                > ków imię Małgorzata to praktycznie łamaniec językowy.

To tylko potwierdza moje wcześniejsze uwagi. Dwuznaki są dla obcokrajowców bardzo trudne. Długie imiona - nie. Długie imiona z dwuznakami - tak, ale problemem jest nie długość, a dwuznak. Elżbieta nie zawiera dwuznaków.
            • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 09.07.23, 01:17
              niii napisała:

> A mnie się nie kojarzy, może każdemu po prostu z czymś innym.

Co nie oznacza, że nikomu nie może się skojarzyć; niektórym się - jak widać - kojarzy.
              • niii Re: Imię dla drugiej córki 09.07.23, 15:41
                I każdy ma swoje asocjacje czy upodobania.
                Imię Adria jest oczywiście skróceniem Adrianny, oznacza wodę, ciemność w języku praindoeuropejskim, a po grecku kojarzy się z bogactwem, zamożnością, etc.
                Moim skromnym zdaniem to ciekawa propozycja, nie jest typowym skrótem, nawiązuje do cząstki ' adr' i jest to wystarczające piękno.
                Osobiście bardzo lubię imię Adrianna, podoba mi się też nielubiany raczej przez Ciebie z powodu niesłusznych uprzedzeń środowiskowych Adrian.
                O restauracji wiedziałam wcześniej (bardzo bliska i dalsza rodzina mieszka w Warszawie), i nie ma to wpływu na mój odbiór Adrii, bo Adria jak i Adriatyk jest ponadczasowa wink
                Sama prawdopodobnie wybrałabym jeszcze dźwięczniejszą Adrian(n)ę lub nadała nowe imię - Adriola.
                • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 10.07.23, 20:11
                  niii napisała:

oznacza wodę, ciemność w języku
                  > praindoeuropejskim, a po grecku kojarzy się z bogactwem, zamożnością, etc.

Podaj rzetelne źródła na poparcie tych tez. Dziwne publikacje o imionach z wyssanymi z palca informacjami do nich nie należą, uprzedzam.

> O restauracji wiedziałam wcześniej (bardzo bliska i dalsza rodzina mieszka w Wa
                  > rszawie),

Nie musi mieszkać w Warszawie, żeby ją znać; Adria to historyczne miejsce.
                  • niii Re: Imię dla drugiej córki 12.07.23, 00:14
                    Możesz sprawdzić w języku praindoeuropejskim, co oznacza rdzeń adr-, może być pisany na różne sposoby z powodu procesów przemiany głosek.
                    A oznacza to, co podałam, nie wprowadzam nikogo w błąd, to samo może napisać mój wujek - językoznawca..
                    Nie wypowiadam się za ogół Polski, czy znają to miejsce i czy interesują się historią, tak jak ja. Liczy się pierwotne znaczenie, a jest nią woda i ciemność.
                    Kiedy dowiedziałam się niedawno o dziewczynie z Zatoki Sztuki, Adrii, uznałam, że nie byłyby to na pewno miłe skojarzenia na ten moment i prawdopodobnie pierwsze z uwagi na rozmach sprawy.
                    Szukam źródeł także w innych językach, głównie w angielskim, bo w tym języku powstaje mnóstwo publikacji imienniczych, także tych wiarygodnych.
                    Adria w moim czy innych odczuciu brzmi dźwięcznie, w Twoim nie musi smile Osobiście wolę imię Audre.
                    • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 12.07.23, 00:25
                      niii napisała:

> Możesz sprawdzić w języku praindoeuropejskim, co oznacza rdzeń adr-, może być p
                      > isany na różne sposoby z powodu procesów przemiany głosek.

Nie, nie "mogę sprawdzić", tylko ty podasz źródło, z którego czerpiesz swoje informacje, a ma to być publikacja naukowa. W przeciwnym razie te gołosłowne twierdzenia po prostu skasuję.

> istorią, tak jak ja. Liczy się pierwotne znaczenie, a jest nią woda i ciemność.

Jw.
                      • gaudencja Re: Imię dla drugiej córki 12.07.23, 00:46
                        Ps. argumentum ad wujkum mnie nie interesuje, nie jesteśmy w piaskownicy i nie licytujemy się na wujków.
                        • niii [...] 12.07.23, 16:34
                          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • niii Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 16:51
      Nie daj się jeśli nie chce Darii i ustal też swoje propozycje. Poza tym, które z Jego podanych podoba Ci się najbardziej? Moim zdaniem, Daria świetnie współgrała z Idą.
      Pośród propozycji męża są ładne ale bardzo popularne imiona, i Ida z nimi nie bardzo harmonizuje. Imię mogliby być krótsze, by się ładnie uzupełniało.
      Z podanych odrzuciłabym Justynę, której nie lubię.
      • niii Re: Imię dla drugiej córki 07.07.23, 16:54
        Mogłoby*
      • majanna789 Re: Imię dla drugiej córki 08.07.23, 13:17
        Ciężko mi się pożegnać z Darią, więc dalej gdzieś tam się w rozmowach przewija. Dodałam jeszcze Adelę, ale nie widzę entuzjazmu. Mąż za to zrezygnował z Natalii, Kamili, Magdy i Karoliny.
        • niii