n.ataleczk.aa 21.08.23, 20:10 Zajęło to duużo czasu, ale wreszcie jest 😅. Liceum w Gdańsku (kandydaci przyjęci i nieprzyjęci): Ada Adriana Adrianna Agata x12 Agnieszka Alice (niepolskie nazwisko) Alicja x11 Alina Aleksandra x29 Amelia x18 Anastazja x2 Aneta Angelika x2 Anhelina (niepolskie nazwisko) Aniela Anita Anna x23 Antonina x8 Apolonia Aurora Barbara x8 Blanka x2 Bogumiła Cecylia Dagmara Dagna Daniela Daria x3 Diana x3 Dobromiła Dominika x9 Dorota Emilia x5 Ewa x2 Gabriela x4 Halina Hanna x11 Helena x3 Ida x3 Idalia Iga x4 Ines (niepolskie nazwisko) Inga Irena Izabela x3 Izabella Jagna Jagoda Joanna x5 Jowita Julia x28 Juliana Kaja Karina x2 Karolina x10 Katarzyna x5 Kinga x8 Klaudia Kornelia x3 Krystyna Laila (polskie nazwisko) Laura x5 Lena x14 Liliana Lilianna Livia (polskie nazwisko) Magdalena x11 Maiia (niepolskie nazwisko) Maja x27 Malwina x5 Małgorzata x6 Marcelina Maria x17 Marianna x2 Mariia (niepolskie nazwisko) Mariola Marita Marta x16 Martyna x21 Matylda x4 Melania Michalina Milena x4 Monika x5 Nadia x9 Natalia x18 Natasza Nicole (polskie nazwisko) Nikalina (niepolskie nazwisko) Nikola x6 Nina x12 Oleksandra (niepolskie nazwisko) Olga x4 Oliwia x29 Olivia (polskie nazwisko) Patrycja x10 Paulina x5 Pola x9 Polina (niepolskie nazwisko) Roksana Rozalia Róża x3 Sandra x2 Sara Selena Solomiia (niepolskie nazwisko) Sonia Tatiana Tola Urszula Wanesa Weronika x20 Wiktoria x23 Vanessa (polskie nazwisko) Valeriia (niepolskie nazwisko) Victoria (polskie nazwisko) Vivien (niepolskie imiona) Viyaletta (niepolskie nazwisko) Zofia x29 Zuzanna x31 Adam x7 Adrian x4 Alan Allan (polskie nazwisko) Aleksander x6 Alexander (polskie nazwisko) Aliaksandr (niepolskie nazwisko) Andrzej x2 Antoni x5 Bartłomiej x3 Bartosz x10 Błażej Borys x2 Bruno Cezary Damian x2 Daniel Daniil (niepolskie nazwisko) Dawid x4 Dominik x2 Eryk x3 Evan (polskie nazwisko) Fabian x2 Filip x11 Franciszek x6 Gabriel x2 Grzegorz x2 Gustaw Hipolit Hubert x7 Idzi Ignacy x5 Igor x4 Ihor (niepolskie nazwisko) Iwo x2 Jacek Jakub x21 Jan x19 Jaromir Jeremi Jerzy Jędrzej x4 Joachim Józef Julian x2 Juliusz Kacper x8 Kajetan x2 Kamil x3 Karol x5 Kazimierz Klaudiusz Konrad x5 Konstanty Krystian x2 Krzesimir Krzysztof x9 Kuba Łukasz x7 Maciej x16 Maks Maksym Maksymilian x7 Marcel x3 Marceli Marcin x7 Marek x4 Mario Mateusz x12 Michał x19 Mikołaj x10 Milan Miłosz x4 Mykyta (niepolskie nazwisko) Nazar (niepolskie nazwisko) Nikodem x4 Norbert x2 Olaf Oliwier Olivier x3 (polskie nazwiska) Oskar x5 Pascal Patryk x2 Paweł x13 Piotr x13 Przemysław Robert x2 Sebastian Stanisław x11 Szymon x20 Tadeusz x2 Tomasz x7 Tristan Tymon x6 Tymoteusz x6 Wiktor x7 Witold Wojciech x8 Vincent (polskie nazwisko) Yuli (raczej niepolskie nazwisko) Zygmunt Podwójne imiona: Agnieszka Zofia Aleksandra Hanna Amelia Anna Amelia Helena Amelia Stanisława Anna Aleksandra Anna-Maria (niepolskie nazwisko) Beata Julia Daria Julia Daria Wiktoria Ewelina Anna Gaja Marianna Jasmina Konstancja Joanna Dominika Julia Aleksandra Julia Anna Julia Wiktoria Katarzyna Joanna Kinga Anna Kornelia Kinga Laura Cecylia Laura Wiktoria Lena Julia Maja Anna Maja Zofia Maria Magdalena Maria Mirosława Maria Wiktoria Marta Nadzieja Matylda Milena Natalia Maria Nina Helena Oliwia Barbara Oliwia Julia Oliwia Katarzyna Patrycja Ilona Zuzanna Anna Zuzanna Janina Zuzanna Julia Zuzanna Zofia x2 Bartosz Piotr Borys Rafał Goran Krzysztof Franciszek Józef Jakub Marcin Jan Jakub Jan Piotr Kacper Jan Karol Wiktor Kilian Iwo Mikołaj Kacper Olgierd Wiktor Oliwier Jan Piotr Jacek Piotr Szymon Przemysław Marek Robert Patryk Stefan Aleksander Szymon Mateusz Szymon Piotr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
addie_la_rue Re: Liceum z Gdańska (2023/2024) 21.08.23, 21:33 Świetną robotę robisz z tymi spisami imion osób przyjętych do liceów, naprawdę, mi, żeby daleko nie szukać, na przykład by się nie chciało 😅 Jeżeli chodzi o imiona żeńskie, chyba najbardziej zaskakująca dla mnie jest ilość Aleksander w tej szkole. Oczywiście, nie wiem, jak duże jest to liceum i ile jest tam klas pierwszych, ale mimo wszystko... Ja nie spotykam się z tym imieniem tak często, przyjemność noszenia Oli jako imienia ma moja mama chrzestna i to właściwie tyle. W mojej podstawówce nie miałam żadnej Aleksandry, w liceum, z tego co pamiętam, chyba też nie. Równie zadziwiająca jest dla mnie popularność Anny, Marty, Martyny, Barbary, Oliwii i Weroniki. Julia, Zuzanna, Zofia i Wiktoria właściwie już mnie nie ruszają, ale wymienione wcześniej imiona nie są spotykane tu, gdzie mieszkam. Chociaż ich popularność zależy też w dużej mierze od środowiska (w sensie regionu), tak jak na przykład u mnie maksymalnie eksploatowanym imieniem jest Hanna czy Franciszek. Zaskakują mnie również dwie Kariny, bo chociaż nie jest to duża liczba, to jednak w związku z tym stereotypem Karyny i Seby, rzeczeni uczniowie mogą mieć trudno w szkole. Chociaż z drugiej strony, nie wiem, kiedy powstał ten mem, więc jak oni mieli nadawane imiona, to jeszcze mogło go nie być albo mógł nie być aż tak bardzo rozpowszechniony. Najbardziej podobają mi się Idalia (doceniam, że nie czwarta Ida, która mi się nie podoba), Apolonia (tak, jak wcześniej), Aurora, Tola (jedno z chyba najulubieńszych) i Monika, która może kojarzy się nie najlepiej, ale mnie tam się podoba. Oprócz tej ostatniej, wszystkie są na liście imion dla dzieci, ale i Monika ostatnio coraz bardziej pnie się w górę. Jeżeli chodzi o męskie imiona, to najbardziej zaskakuje mnie popularność Bartosza (sądzilam, że bardziej popularny jest Bartłomiej) Filipa, Huberta (u mnie w ogóle nie spotykany), Konrada (podobnie jak Hubert), Łukasza (jak Hubert i Konrad), Macieja i Szymona (ja znam tylko jednego, brata mojego przyjaciela, wiem, że do mojej dawnej podstawówki chodzi teraz piąto- czy szóstoklasista o tym imieniu i to właściwie tyle. Nie zdumiewa mnie już popularność Piotra, Pawła i Jakuba, już się przyzwyczaiłam. Z podanych tutaj Witold, Tristan, Pascal, Bruno, Julian i Andrzej są mocnymi typami dla mojego przyszłego syna i każde z nich nosi jedna czy dwie osoby, co, w połączeniu z moimi doświadczeniami jeżeli chodzi o te imiona, bardzo mnie cieszy. Oczywiście, pewne jeszcze do czasu, aż będę miała dziecko wszystko zmieni się jeszcze ze sto razy, ale to dopiero wtedy będę narzekać 😂 Jeżeli chodzi o NIEpopularność, to najbardziej jestem zaskoczona tylko sześcioma Franciszkami, bo wydawało mi się, że jeżeli to imię wystąpi, to będzie ze dwudziestu nosicieli. A tu miła niespodzianka. Natomiast popularność, Jana, Michała i Marcina (no, tu już mniejsza) i moje cały czas niezmienne uczucia do tych imion dowodzą, że chyba już NIC nie jest w stanie ich zmienić i sprawić, żeby mi się odpodobały. Ciągle są na mojej liście ukochanych imion męskich i nie mam żadnych wątpliwości pod tytułem "czy aby ich nie zdjąć?". Jeśli mowa o zestawieniach dwóch imion, mi najbardziej podobają się takie najpopularniejsze zestawy biblijne, najbardziej rozpoznawalne, bo, umówmy się, trudno nie trafić na zestaw, w którym żadne imię nie będzie pochodziło od świętego. Czyli Jan Jakub, Maria Magdalena, Jan Piotr, Kacper Jan, Piotr Szymon (jeszcze lepiej Szymon Piotr, zresztą tam też jest 😁) i Szymon Mateusz. Niezmiennie ubolewam mad najpopularniejszym zdrobnieniem Stefana - Stefek. Zęby mi dzwonią jak je słyszę i cały czas żałuję, że najpewniej nie nazwę tak syna, bo nie ma szans, żebym się przyzwyczaiła do tego zdrobnienia 😫 — Kto sądziłby, że rzuci tamten świat?! By z innym kimś iść na nowy szlak?/Że spotka kogoś, kto mu powie "tak"? Nie ja! Nie ja! ~Aida i Amneris, "Nie ja" ❤️🩹❤️🔥 Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: Liceum z Gdańska (2023/2024) 21.08.23, 21:33 Trochę przydługo 😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: Liceum z Gdańska (2023/2024) 21.08.23, 21:34 Współczuję temu, kto to wszystko przeczyta 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: Liceum z Gdańska (2023/2024) 21.08.23, 21:37 Ach, no i oczywiście przed Janem nie ma być przecinka, niechcący wstawiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Liceum z Gdańska (2023/2024) 22.08.23, 00:29 O, mnóstwo zupełnie niespodziewanych imion. Kilian - zainspirowany raczej dokonaniami piłkarza - imiennika oraz Goran, efekt fascynacji kulturą południowosłowiańską albo powrót do korzeni. Petardą, a nawet kometą, jest wskrzeszony Hipolit. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Liceum z Gdańska (2023/2024) 22.08.23, 00:49 Multum imion, które mnie cieszą, jak również wzrost Moniki - pięknego i niedocenianego ostatnio imienia. Aktualnie w moim odczuciu na nie ( z powodu twardego brzmienia) Barbara Hanna Martyna Jagna Zuzanna Zofia Stanisława Mirosława Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Liceum z Gdańska (2023/2024) 22.08.23, 12:27 Sporo ciekawych imion. Aurora, Hipolit, Idzi - odważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Liceum z Gdańska (2023/2024) 22.08.23, 21:14 Bardzo fajnie pomimo natloku tych najpopularniejszych imion. Jestem zachwycona Hipolitem, Idzim, Jaromirem, Krzesimirem, Bogumila, Kilianem, Rozalia, Dobromila, Aurora i paru innymi. Chyba pierwsza lista z Hipolitem - uwielbiam. Szkoda Lenek i Oli, przy jednej Cecyli czy Jagnie Odpowiedz Link Zgłoś