polik17 24.08.23, 20:45 Jestem ciekawa, jaka jest Wasza opinia odnośnie imienia Ewa? Czy odbieracie je bardziej klasycznie czy ciotkowato? A może jest dla Was spalone przez dużą popularność w populacji? Ja ostatnio polubiłam to imię, mimo, że nigdy specjalnie za nim nie przepadałam. Głównie za sprawą uroczych zdrobnień - Ewcia, Ewunia, Ewusia. Nie podoba mi się jedynie Ewka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remigia1 Re: Imię Ewa-odczucia w 2023 24.08.23, 20:57 Moim zdaniem jest "spalone" przez to, że jest tak popularne, że aż przezroczyste, podobnie jak Maria czy Anna. Odpowiedz Link Zgłoś
zamarzenia90 Re: Imię Ewa-odczucia w 2023 24.08.23, 21:37 Przepadam za Ewunią🥰 Szkoda ze jest tak popularna, choć muszę przyznać ze wśród dzieci nie spotykam często Ewy. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Imię Ewa-odczucia w 2023 24.08.23, 23:33 Uwielbiam to imię, mogłabym tak nazwać córkę. Nie odbieram jej ciotkowato chociaż wiem, że była popularna w starszym pokoleniu. Nie znam zbyt wielu Ew, w moim życiu spotkałam chyba tylko dwie 🤷 więc nie jest też DLA MNIE popularna. Bardzo lubię jej brzmienie. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Imię Ewa-odczucia w 2023 28.08.23, 16:57 Dla mnie to imię też nie jest jakieś super popularne i nie uważam, by było przezroczyste. Znam trzy Ewy, jedna z pokolenia moich rodziców, druga to moje pokolenie i najmłodsza z pokolenia mojego dziecka Samo imię bardzo mi się podoba i ma urocze zdrobnienia. I choć nie przepadam za krótkimi imionami, to Ewa jest wyjątkiem Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię Ewa-odczucia w 2023 25.08.23, 11:07 Ewę odbieram klasycznie, ponadczasowo Choć wolę w brzmieniu Ewelinę, Ewelię - to również imiona innego pochodzenia. W Polsce nadawana jest też Ava i o ile rodzice nie zażyczą sobie inaczej, może też być czytana jako Awa. Jest też Avelina. Z podobnie brzmiących imion jest też Iwa ale to zupełnie inne imię. W Hiszpanii jest Neva, także inne imię ale podobne do Ewy głoskami. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Imię Ewa-odczucia w 2023 25.08.23, 11:19 Nie przepadam. Jest ciotkowate i przezroczyste. Przezroczysta jest też dla mnie Anna, ale ona jest klasyczna i ma ładne zdrobnienia. Lubię za to Ewelinę, choć wiem, że na tym forum mało kto za nią przepada. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Imię Ewa-odczucia w 2023 25.08.23, 11:45 Ewelina jest całkiem ładna, choć nieco bardziej wolę Karolinę i Marcelinę Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię Ewa-odczucia w 2023 25.08.23, 20:52 Ja też lubię Ewelinę, za brzmienie i znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Imię Ewa-odczucia w 2023 25.08.23, 14:45 Neutralne "bezpieczne" imię, nigdy nie było na samym szczycie popularności, ale zawsze było nadawane, dlatego nie dziwi ani Ewa lat 70, ani Ewa lat 12. W sumie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię Ewa-odczucia w 2023 25.08.23, 14:57 Lubię Ewę. W przeciwieństwie do Eweliny itp- brrr. Nie czuję zupełnie popularności Ewy! Albo nie pamiętam Ew z dzieciństwa, albo niewiele ich w życiu spotkałam 🤔. I nie odbieram Ewy ciotkowato. Stokroć wole Ewę od kolejnej np Maryśki 😃. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imię Ewa-odczucia w 2023 26.08.23, 11:33 Klasyczne, ale ja jestem właśnie z pokolenia ciotek obecnych dzieci - dla nich może być ciotkowate. Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: Imię Ewa-odczucia w 2023 26.08.23, 11:54 Moim zdaniem imię typu Anna, Katarzyna czy Aleksandra - klasyczne i ponadczasowe, choć nadawane chyba rzadziej od tych wcześniej wymienionych. Nawet ostatnio zaczyna mi się podobać. Fakt, trochę ciotkowane🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Imię Ewa-odczucia w 2023 26.08.23, 16:21 Ja właśnie mam na odwrót, dla mnie tak wielka popularność sprawia, że imię staje się przezroczyste i przestaję dostrzegać w nim urok. Stało się tak z imionami, które kiedyś lubiłam, np. Karolina, Julia, Laura, Maja. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Imię Ewa-odczucia w 2023 27.08.23, 07:54 Nie przepadam za tym imieniem, jest takie "przeźroczyste". Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imię Ewa-odczucia w 2023 27.08.23, 08:15 Przezroczysty i szczerze mowiac brzmienie srednie. Ja jednak ogolnie nie lubie imion trzyliterowych, wydaja mi sie dzwiekowo ubogie Odpowiedz Link Zgłoś
barlavento Re: Imię Ewa-odczucia w 2023 30.08.23, 13:05 Mnie się Ewa podoba, choć odbieram ją nadal za zbyt popularną na mój gust. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię Ewa-odczucia w 2023 30.08.23, 15:24 Dla mnie Ewa nie była szczególnie ciotkowata, choć jak poznałam Ewy rówieśniczki, to miałam odczucie, że noszący trochę za stare imiona Dziś bardzo ją lubię. Jest taka trochę klasyczna, ma przyjemne zdrobnienia. Sama bym nie nadała, bo mam dorosłą Ewę w bliskiej rodzinie. Najmłodsza Ewunia, którą znam, ma 2 latka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię Ewa-odczucia w 2023 04.09.23, 00:15 Bezsprzecznie wolę od Marii, ale dla mnie duuużo zbyt popularne i w związku z tym od zawsze było dla mnie do bólu normalne, nic szczególnie pięknego. Odpowiedz Link Zgłoś