Dodaj do ulubionych

Imiona męskie polsko-hiszpańsko-międzynarodowe

30.08.23, 17:50
Hej! Ja jestem Polką, mój mąż Kolumbijczykiem, mieszkamy aktualnie w Kolumbii, ale ogólnie jesteśmy dość mobilni (poznaliśmy się w Azji) i nie wykluczamy przeprowadzek na inne krańce świata wink
Nasz synek w drodze, więc zaczęły się rozkminy o imionach. Ponoć tutaj sami specjaliści i specjalistki w temacie, więc mocno liczę na jakies inspiracje! <3

Założenie jest takie, żeby pierwsze imię było w miarę międzynarodowe, dobrze brzmiało w każdym jezyku (polski, angielski i hiszpański), drugie może być trochę bardziej "lokalne" ale też bez jakichś mega trudnych imion typu Wawrzyniec, które będą utrudniać życie w takiej Kolumbii czy innych krajach nie-słowiańskich.

Nasze dotychczasowe koncepcje:

Oliver Roman (drugie imię po moim dziadku)
Roman Alonso (drugie po ojcu męża)
Roman Javier (drugie po bracie męża)

Będę wdzieczna za wszelkie pomysły zwłaszcza dot. pierwszego imienia, po drugie pewnie weźmiemy właśnie bardziej "po rodzinie". Z innych imion nie-rodzinnych, podoba mi się Beniamin / Benjamin, Adam, Alexander. Wiem, że zwłaszcza Adam, Alexander i Oliver bardzo popularne, więc szukam bardziej nieoczywistych opcji.

Nie przekonują mnie Robert, Teodor, Leopold czy Leonard.

Pozdrowienia i z góry piękne dzięki!
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Imiona męskie polsko-hiszpańsko-międzynarodow 30.08.23, 20:45
      Roman jest bardzo ciekawym typem. Oliver dla mnie pretensjonalny, choć rozumiem, że może kusić, gdy szukamy imienia międzynarodowego. Beniamin też mi się podoba, przepadam za Beniem.
    • karoleena Re: Imiona męskie polsko-hiszpańsko-międzynarodow 30.08.23, 21:23
      Jak ja uwielbiam Javiera! A i Romana bardzo lubię, więc ten zestaw dla mnie wygrywa.
    • remigia1 Re: Imiona męskie polsko-hiszpańsko-międzynarodow 30.08.23, 21:58
      Hej!

Specjalistką w tym temacie zdecydowanie bym się nie nazwała wink Jednak służę pomocą.

Dla mnie (i domyślam się, że dla większości osób tutaj) Olivier jest pretensjonalny, nawet zagranicą. Roman jest zdecydowanie lepszy, jedyny minus w przypadku tego imienia to wujkowatosc (moim zdaniem).

Z imion, które czytane są tak samo zarówno po polsku, jak i po hiszpańsku, polecam Daniela i Adama smile
    • sulimira Re: Imiona męskie polsko-hiszpańsko-międzynarodow 30.08.23, 23:02
      Roman Javier wygrywa rowniez u mnie.
      Mam w rodzinie Jorela (mama z Dominikany)
      Ja uwielbiam Hektora z miedzynarodowych imion. Nestor rowniez brzmi fajnie.
      Na forum niedawno w moeszanej rodzinie pokawil sie Lucjan.
      Ignacy, Demetriusz lub Dariusz tez fajnie brzmia na gruncie hiszpanskiego
    • niii Re: Imiona męskie polsko-hiszpańsko-międzynarodow 30.08.23, 23:17
      Hej! Przede wszystkim serdeczne gratulacje!

Znalazłam neutralne w zapisie - Ruben, zawiera część Beniamina ale nie podoba Wam się Robert, więc głoskowo nie mam pojęcia, czy Wam pasuje.
      Z międzynarodowych zaproponuję jeszcze Gustawa.

Z Waszych propozycji wybrałabym Romana, przyjemnie brzmi i naprawdę pasuje, jest w tej chwili mniej ' naoczny', niż Oliver.
      Oliver podoba mi się bardzo w brzmieniu, jednak jest też bardzo popularny.
      Prawie takie same głoski zawiera Alvaro.
      Lubię też równomiernie Beniamina, Adama i Alexandra.
      Javier to również miłe imię.

Przykładowe zestawy :

Alvaro Roman
      Ruben Alonso
      Roman Alonso
      Beniamin Alonso
      Adam Javier

Alexander Alonso
      Roman Alexander
      Gustavo Alonso
      Emmanuel Alonso
      Gabriel Javier

Antonio Alonso
      Emilio Alonso
      Adrian Javier
      Bastian Alonso
      Enzo Alonso

Roman Bruno
      Dante Alonso
      Valentino Roman
      Angel Roman
      Marcelo Roman

Mauricio Roman
      Manuel Roman
      Maximiliano Roman
      Rafael Alonso
      Samuel Alonso

Daniel Alonso
      Roman Emiliano
      Luciano Alonso
      Gustavo Alonso
      Joaquin Alonso

Tristan Alonso
      Maximo Alonso
      Fabian Alonso
      Pascual Roman
      Ramiro Javier

Ramon Alonso ( Ramon to inne imię, tutaj nie Roman)
      Vidal Roman
      Felix Alonso
      Marco Roman
      Damian Alonso

Rodrigo Roman
      Cesar Alonso
      Platon Alonso
      Nestor Alonso
      Vincente lub Vincent Alonso

Victor Alonso
      Luis Gustavo
      Luca Roman
      Cedric Javier
      Roman Beniamin

smile

• jadzka_z_kolumbii Re: Imiona męskie polsko-hiszpańsko-międzynarodow 31.08.23, 16:33
      Dziękuję bardzo za wszystkie opinie i propozycje, zwłaszcza Niii za tyle kombinacji! Bruno, Rafael, Felix, Fabian, Emilio zdecydowanie dorzucam do listy smile Podoba mi się jeszcze Gabriel, Nicolas, Tymon / Timon. Alternatywnie dla Oliviera myślałam jeszcze o Oscarze (jakoś podobają mi się te imiona na "O") lub Olafie (tylko ponoć teraz wszystkim się kojarzy z bałwankiem z Frozen tongue_out
      • dalenia Re: Imiona męskie polsko-hiszpańsko-międzynarodow 31.08.23, 17:40
        Bruno i Felix - jak najbardziej. Fabian, Tymon, Gabriel - popieram, jako imiona międzynarodowe, bo tak ogólnie to za nimi nie przepadam. Rafael, Nicolas, Emilio, Oscar - dla pretensjonalne, nawet w Waszej sytuacji. Popieram też Olafa, mam wrażenie, że faza "Frozen" już mija, ale nie mam córki w odpowiednim wieku, więc w sumie nie wiem wink
      • niii Re: Imiona męskie polsko-hiszpańsko-międzynarodow 01.09.23, 07:33
        Nie ma za co smile Olaf to bardzo miłe imię również smile Oskar brzmi też oryginalnie, w Polsce był i jest dotąd
        chętnie nadawany ale niektórzy mają pewne zarzuty dotyczące imion w Polsce 'nowoczesnych'. Spróbuj wymawiać na głos, i wtedy poczujesz, które jest Ci i Wam najbliższe i wypada najbardziej dla Was naturalnie.
        Gabriel, Nicolas i Tymon - bardzo przyjemne smile
      • paula.anna Re: Imiona męskie polsko-hiszpańsko-międzynarodow 02.09.23, 11:35
        Popieram Felixa, Brunona.
        Tymon, Oskar- imo mogą być.
        Za Olafem nie przepadam, bez związku z kreskówką, po prostu mi nie brzmi dobrze.
        Fabiana osobiście nie znoszę, więc nie 🤷.
    • olinininka Re: Imiona męskie polsko-hiszpańsko-międzynarodow 02.09.23, 09:02
      A może spodobają Ci się Egar, Ernest(o), Erwin? Z wcześniej wymieninych popieram Olafa, Feliksa, Gabriela
    • gaudencja Re: Imiona męskie polsko-hiszpańsko-międzynarodow 08.09.23, 00:14
      jadzka_z_kolumbii napisała:

> Nasze dotychczasowe koncepcje:
      >
      > Oliver Roman (drugie imię po moim dziadku)
      > Roman Alonso (drugie po ojcu męża)
      > Roman Javier (drugie po bracie męża)

Hej!

Podobają mi się dwie ostatnie opcje. Z uniwersalnych imion może jeszcze Abel, Ariel, Baltazar (różni się od hiszpańskiego Baltasara jedną literką), Damian, Filemon wink, Gabriel (był już?), Hugo, Joel (po polsku czytany przez "j"), Jonatan, Jordan, Julian, Kilian, Natanael, Noe, Sabbas (hiszp. Sabas), Salomon, Samuel, Sebastian, Serafin, Tristan.
      • niii Re: Imiona męskie polsko-hiszpańsko-międzynarodow 08.09.23, 16:32
        Podzielam, że to ciekawe imiona i również polecam, szczególnie Kiliana.
    • annthonka Re: Imiona męskie polsko-hiszpańsko-międzynarodow 08.09.23, 17:18
      Roman Alonso moim zdaniem brzmi świetnie i ja bym przy tej koncepcji pozostała.

Od siebie dorzucę jeszcze Alberto, Lorenzo, Fernando, Eduardo, Daniel, Francisco, Sebastian, Hugo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.