remigia1 31.08.23, 05:31 Cześć! Wiem, że imię Gemma nie ma wielu fanek na forum, jednak mimo wszystko ciekawi mnie, co o nim sądzicie obecnie. Czy jest ciekawą alternatywą dla Emmy? Czy wg was ma szanse na szerszą popularność? Czy widzicie to imię w polskich warunkach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niii Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 08:38 Bardzo ciekawa i magiczna alternatywa dla Emmy Uwielbiam to imię, podobnie jak Lawinię. Widzę jak najbardziej to imię w polskich warunkach ale nie wiem, jak będzie czytane, czy 'Dżemma' czy 'Gemma'. Mnie najbardziej ujmuje wersja przez dż że względu na upodobania dźwiękowe. Wcześniej dla Emmy takim zastępstwem była też Hemma, która do mnie w ogóle nie przemawia. Zdecydowanie wybieram i polecam Gemmę że względu na brzmienie i znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 08:51 W krajach anglojęzycznych bardzo lubię, za to zdecydowanie przeszkadzałaby mi polska wymowa. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 09:04 Jestem jedną z niefanek 😉. Gemma kojarzy mi się z gemem, to w sumie pozytywne skojarzenie, bo od lat bardzo lubię tenisa ziemnego 😃. Albo z dżemem, biorąc po uwagę anglojęzyczną wymowę 🤣. Jednak to pozytywne tenisowe skojarzenie to za mało, żebym lubiła Gemmę. Gemma, Emma- mogą być nadawane przez niektórych na fali mody na krótkie, "nowoczesne" imiona, jednak jakiejś znaczącej popularności im nie wróżę 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 09:58 Wolę Emmę. Gemma brzmi dla mnie trochę jak gemba 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 12:55 remigia1 napisała: > Cześć! Wiem, że imię Gemma nie ma wielu fanek na forum, jednak mimo wszystko ci > ekawi mnie, co o nim sądzicie obecnie. Ja tam je lubię, choć bym nie nadała. Lubię piękne znaczenia. > Czy jest ciekawą alternatywą dla Emmy? Nie. > Czy wg was ma szanse na szerszą popularność? Nie. > Czy widzicie to imię w polskich war > unkach? Nie. Wyłącznie na drugie. Ale ja źle przewiduję trendy (nie doceniłam Laury), więc pewnie będzie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 13:03 Nie obchodzą mnie tenisowe terminy, Gemma kojarzy mi się wyłącznie z klejnotem i szlachetnym kamieniem W Polsce Gemma, podobnie jak Angelika, Roger, Ginger, Ewangelina, Gelsomina, Jasmina, Jessica i wszystkie imiona zagranicznego pochodzenia, w których użyto g, dj, j mają prawo być odczytywane w poleconej przez nadających i użytkownika formie, czyli albo przez dż albo przez g. Wyjątkiem jest u nas Regina oraz Georgina, nie zmieniające g na dż, chyba, że rodzice to obcokrajowcy i tak sobie zażyczą albo nadający w przypadku Georginy tak postanowili. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 13:31 Jesteśmy w Polsce, nie w kraju anglojęzycznym, dlatego imiona czytamy przez "g", nie "dż". Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 13:35 ...a nawet imiona zagraniczne można spolszczać. Na przykład imię Rogera Federera (pozostając w temacie tenisa i gemów xD) można przeczytać jako "Roger", nie: "Rodżer" i będzie to poprawne. Wiele zagranicznych imion jest spolszczanych i jest to normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 14:32 To fajnie, i na plus. Przytaczam to, co było widać kiedy na zajęcia chodziły dwie Angeliny i jeden Roger. Za to Gerard chciał być Gerardem przez G. Przelotnie pojawiła się też Jasmina - Dżasmina ale miała obce nazwisko i pewnie 1 z rodziców jest obcokrajowcem. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 13:44 remigia1 napisała: > Jesteśmy w Polsce, nie w kraju > anglojęzycznym, dlatego imiona czytamy > przez "g", nie "dż". Uwierz, nie wszyscy o tym wiedzą lub chcą tę wiedzę stosować 😉. Dżemma jest taka światowa i nowoczesna 😛. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 14:17 Owszem, żyjemy w Polsce ale np. imię Angelika od lat jest wymawiane automatycznie przez dż, chyba, że nosicielka imienia albo nadający zwrócą uwagę, by zastosować G. I nie mówię tego, by stawiać na swoim, tak po prostu jest ustalone. U mnie w klasie zawsze Angeliny( chyba modne po Angelinie Jolie) były czytane przez dż, jak również Roger, Polak z pochodzenia. Mówili, że u lekarza czy w różnych instytucjach wyczytują ich przez dż. Nie spotkałam się za to z Gerardem przez dż, tylko przez G Poza tym za granicą nie ma Dżemmy, tylko Dżema, to u nas po spolszczeniu jest podwojenie w wynowie m w tym imieniu. Nie wiem, jak polscy nadający czytają z kolei Emmę, czy Ema czy Emma - ja w każdym razie w Polsce wymawiam ' Emma', o ile ktoś nie chce słyszeć inaczej. Droga Paulo, na teraz też żyję w Polsce i to, co piszę, wynika po prostu z obserwacji - nie forsuję żadnej opinii Imię Gemma było nawet ostatnio użyte przynajmniej raz, jak nie dwa na bierzmowaniu i polecane przez fakt istnienia kilku świętych o tym imieniu i zostało uznane za możliwą konkurencję w przyszłości dla chętnie wybieranej Rity. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 14:24 Ale jesteśmy w Polsce i zgodnie z zasadami języka polskiego, który wg Konstytucji RP jest językiem urzędowym, powinno się czytać: "Angelika", "Gemma", i "Jessica", nie: "Andżelika", "Dżemma" czy "Dżesika". Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 14:35 Wierzę, jednak sporo nadających albo o tym nie wie albo żąda takiej wymowy. Kiedyś w przychodni spotkałam nawet spolszczoną wtórnie Dżastinę. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 23:25 Podejrzewam, że z Jessicą i Jesiką byłby największy problem - brzmiałaby jak 'esica'albo 'je, sika' i zapanowałoby powszechne oburzenie. Spotkałam się z wersją Dżesyka i Drzesika. Myślę tak - najbardziej popularne zagraniczne albo najpiękniejsze imiona i tak z czasem przenikną do nas i zaczną się asymilować, pozwólmy temu procesowi zaistnieć i się rozwijać bez obiekcji. Dzisiaj nikogo nie razi Angelika ( pierwotnie Aggelika) ani Jessica ( Iska), tak naprawdę są to bardzo stare imiona z międzynarodową tradycją. Dodam jeszcze, że transformacja wyszła tym imionom na dobre, zyskały lepsze zapisy oraz brzmienie Otwarcie przyznaję się, że lubię takie nadania ale nie ze względu na obcą pisownię, a przyjemne dźwięki związane z dż Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 14:26 Wymowie* A wracając do wymowy - jestem jak najbardziej za tym imieniem ale pasuje mi wyłącznie albo spolszczona Dżemma albo Gemma mówiona przez dż. Gemma po polsku rzeczywiście przypomina wyraz 'gęba' i trudniej wymówić przez G, niż przez dż. Gemma jako Dżemma przypomina też zdrobnienie Chema ( czytane przez miękkie cz - czema), czyli Jose Maria. U nas kojarzy się bezpośrednio z dżemem - 'dżem ma Dżemma' i pytaniem ' czemu'?. Mimo wszystko nadałabym nawet na 1 Gemmę, gdyby tylko wszyscy mówili przez dż. Nie dlatego, że chcę tłumić polskość, a tylko przez to, że uwielbiam wymawiać dż i imiona je zawierające Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 14:41 Wydaje mi się, że to zależy od upodobań dźwiękowych. Niedawno pisaliśmy o imieniu Aisling, czyli Aszlen. Bardzo podoba mi się brzmienie i przede wszystkim znaczenie tego imienia ale nie podoba mi się ten zapis i jest sporo takich sytuacji. W Polsce brakuje imion na dż, a przecież też posiadamy taki dwuznak i mogą powstać choćby polskie imiona, zaczynające się od dż, dż, dż lub dzi albo je zawierające, dla amatorów tego typu imion Mój ostatni typ na dzi - Dziewanna Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 22:30 Dlatego ja nie adaptowalabym Aisling do polszczyzny. Jestem miłośniczką tego imienia, ale noszonego przez Irlandkę. Pozdrawiam również. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 23:12 Wiem, bo zarówno Aszlen wygląda osobliwie u nas, jak i Aisling/ Aislinn. Może tak stać się z tym imieniem poprzez falę reemigracji, wtedy z pewnością nastąpi naturalne spolszczenie, a wraz z przyzwyczajeniem nikt nie będzie krytykował Aszlen albo Aszleny. Gemma wygląda poza tym bardzo ładnie w zapisie ale wypowiedziana jako Gemma może sprawiać pewną trudność, dlatego właśnie wolę ją przez dż. Podejrzewam, że u nas, gdyby była powszechna, mogłaby podzielić los Eugenii i Genowefy - z nich zrobiono Gienie, a z polskiej Gemmy może Giemię bo na początku wyrazu występowała tendencja do zmiękczania G z ge w gie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gemma - odczucia w 2023 06.09.23, 01:47 paula.anna napisała: > Uwierz, nie wszyscy o tym wiedzą lub chcą tę wiedzę stosować 😉. > Dżemma jest taka światowa i nowoczesna 😛. A poza tym smakowicie się kojarzy Przypomina mi się popularna za czasów dzieciństwa któregoś z młodszych od mojego pokoleń odpowiedź na pytanie "Czemu?": -"Bo nie ma dżemu". Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Gemma - odczucia w 2023 06.09.23, 07:37 A'propos "światowej" Dżemmy - w dokumentacji urzędowej zetknęłam się z panią, która ma na imię Dżezmyna - pisownia oryginalna. No, to już "światowość" level master... Zapewne przy nadawaniu miała być którąś "wariacją" z Jasminy, ale nie do końca wyszło... Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Gemma - odczucia w 2023 06.09.23, 16:13 Można to skomentować: - 'ale dżez ' Odpowiedz Link Zgłoś
barlavento Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 13:35 Ja jestem osłuchana z tym imieniem w wersji angielskiej, dla mnie nie brzmi źle też po polsku i nie kojarzy mi się z gemem. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 16:02 Nie lubię Gemmy. O wiele bardziej podoba mi się Emma. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 17:44 Nie jestem fanką. Gemma przez "gie" zupełnie mi nie brzmi. Jest jaka obca. Obawiam się, że ludzie próbowaliby robić z niej Dżemmę. Nie widzę jej w Polsce, nie wróżę jej popularności. Emma też nie jest jakaś wybitnie częsta, by trzeba było dla niej szukać alternatywy Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 21:02 Lubię zarówno Emmę jak i Gemmę. W Polsce wymawianą przez G nie Dż. Wątpię jednak aby jej popularność wzrosła. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Gemma - odczucia w 2023 31.08.23, 22:23 Oczywiście miałam na myśli Gemmę wymawianą przez: "G". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gemma - odczucia w 2023 06.09.23, 01:48 Mnie się podoba (oczywiście wymawiana przez "g"). Sądzę jednak, że się nie spopularyzuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Gemma - odczucia w 2023 06.09.23, 09:29 Ja rowniez jestem fanka tenisa i nie pasuje mi. Oprocz klejnotu to mam jeszcze skojarzenie z promieniowaniem. Przyznam, ze nie spotkalam sie z Gemma anglokezycznom. Nie jest to popularnym imieniem wokol mnie Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Gemma - odczucia w 2023 06.09.23, 10:29 Zawsze można próbować popularyzować ją na forum i w swoim otoczeniu - mówię tu o amatorkach Gemmy Wymawiana przez G też nie jest zła tylko nie jestem przyzwyczajona, i po Ge kiedy pojawia się m albo n, powinno być zmiękczenie, co idealnie wypełnia Gemma przez dż Nie wiem, skąd bierze się ogólnie tak ogromna niechęć do dż, skoro zasymilowały się pozytywnie takie imiona, jak np. tatarska Dżamila. Nie jestem za adaptacją wszystkiego, co obce ale większość imion w Polsce jest spolszczona lub w neutralnym zapisie. W moim odczuciu, jeśli u nas występuje dż w różnych rodzimych wyrazach, np. dżdżownica, dżdżysty, dżdż(u) to nie powinno stwarzać żadnego problemu, by pojawiały się imiona z tak uroczym dźwiękiem dż. Oczywiście wolałabym wtedy Dżemmę jako Gemmę pisaną przez G, i czytaną w zależności od upodobań nadających, przez dż lub g, co widzimy obecnie na przykładach Angeliny, Angeli, Angeliki. Rozumiem ochronę języka i tradycji, jednak dż to nie jest jakiś chiński dwuznak, żeby go ignorować , nie wypowiadać czy nie pisać, bo jest też nasz. Poza tym polska Dżemma zawsze będzie twardsza od angielskiej i są to inne dż, o czym nie mają pojęcia ludzie nadający w Polsce imiona takie, jak : Jessica, Jasmina, Jayla, Jacqueline, Janessa, Marjorie, Jennifer, Ginger, Gina, Gemma, Georgia, etc. Podobnie jest z sz, cz i ś, ucieszę się, jak przybędzie więcej imion je zawierających. Rz i ż trochę mniej mi się podoba, zależy gdzie i jak występuje. W każdym razie, będę upowszechniać Gemmę pośród moich znajomych, krewnych i w otoczeniu, w którym się znajdę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gemma - odczucia w 2023 10.09.23, 01:06 niii napisała: > Nie wiem, skąd bierze się ogólnie tak ogromna niechęć do dż, skoro zasymilowały > się pozytywnie takie imiona, jak np. tatarska Dżamila. To inne "dż". Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Gemma - odczucia w 2023 10.09.23, 02:53 Mimo wszystko warto wprowadzić i rozpowszechniać imiona z naszym dż. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Gemma - odczucia w 2023 11.09.23, 01:10 Choćby dlatego, że u nas także występuje dż. I są osoby, którym dż bardzo się podoba w brzmieniu Odpowiedz Link Zgłoś