niii 01.09.23, 10:38 Oprócz ślicznej ale bardzo popularnej ostatnio Laury istnieje Laurencja, Laurena, Lora, Lori, Laurelia, Loretta, Lorna, Laurelina, Laurissa, Lorina. Podałam w tym zestawieniu również międzynarodowe wersje. Lorelei wygląda podobnie ale to zupełnie inne imię, tak samo Lara i Larysa. Spodobała mi się już dawno Laurella, ewentualnie Laurelia i chciałabym poznać Waszą opinię Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niii Re: Laurella - czy może być alterniatywą dla Laur 01.09.23, 10:39 Przepraszam, coś mi się przestawiło i dwa razy pojawił się ten sam post. Jeden można usunąć. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Laurella - czy może być alterniatywą dla Laur 01.09.23, 11:54 Imię Laurella nie istnieje. Uważam także (i myślę, że większość osób tutaj ma podobne zdanie), że alternatywami dla Laury nie będą Laurencja czy Laurentyna, bo na co dzień kobiety o tych imionach zapewne byłyby nazywane również Laurami. Szkoda, bo Laurencja wiele lat temu była w czołówce moich ulubionych imion. Co do Larysy, to myślę, że chyba jest zbyt ostra w brzmieniu, aby się spodobać wielu osobom, a tym samym spopularyzować. Zdrobnienie Lara IMO może podobać się wielu osobom, ale chyba stosunkowo mało osób ma świadomość, że Larysę można zdrabniać do Lary. Lorelei ze względów ortograficznych nie nadaje się do rejestracji w Polsce. Imię to ma negatywną opinię prof. Walerego Pisarka z RJP. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Laurella - czy może być alterniatywą dla Laur 01.09.23, 22:47 Dzięki serdeczne za opinię, Izo Imię Laurella jest rejestrowane m.in. w Stanach i na południu Europy, więc uznałam, że jeśli zapis byłby ten identyczny i z polską wymową AU to nie byłoby problemu z nadaniem u nas Laurencja podoba mi się wyjątkowo Laurentyna odpada u mnie przez końcówkę - tyna. Moja Siostra miała być Lorelei ale niestety Rodzice, choć mogli tak zarejestrować, zrezygnowali i wybrali Vanilię. Larysa podoba mi się najbardziej w zapisie Larissa. W związku z wojną może budzić różne skojarzenia i widzę , że jest odradzana na forum. Wolę ją na pewno od podobnej dźwiękowo Teresy. Lara również jest świetna, i modnie skrócona, i może być alternatywą dla Laury i Sary albo stworzyć komplet z Sarą i innymi krótkimi imionami z końcówką - ra. O Laurentynie zapomniałam, warto ją też dodać tutaj. Wawrzyna natomiast w ogóle mi się nie podoba. Masz rację, każda odmiana Laury i tak będzie do niej skracana na co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
barlavento Re: Laurella - czy może być alterniatywą dla Laur 01.09.23, 14:03 Jeśli już, to bardzo pretensjonalna. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Laurella - czy może być alterniatywą dla Laur 01.09.23, 22:49 Dzięki, po prostu lubię fantazyjne imiona ale cenię Twój komentarz za szczerość Odpowiedz Link Zgłoś