Dodaj do ulubionych

Najpop. imiona I pol. 2023 Bydgoszcz

07.09.23, 08:49
bydgoszczinformuje.pl/od-zosi-po-marysie-i-od-nikosia-po-stasia-najbardziej-popularne-imiona-nadawane-sa-noworodkom-w-kraju-i-bydgoszczy/
1. Leon 53
2. Aleksander 47
3. Jan 44
5. Mikolaj 42
6. Ignacy 41

1. Zuzanna 51
2. Zofia 41
3. Laura 38
4. Oliwia 37
5. Michalina 33

Najrzadsze imiona:

Aurora, Jasmina, Dalia, Ofelia, Astrid
3- Nadzieja, Felicja, Zoja

Przedpelk ♥️
Amon, Itan, Amadeusz, Igo, Lew, Mason, Ziemowit
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: Najpop. imiona I pol. 2023 Bydgoszcz 07.09.23, 12:22
      Michalina aż tak szybko pnie się w górę? Szkoda, moje ulubione imię, zaraz z spowszednieje sad
      • niii Re: Najpop. imiona I pol. 2023 Bydgoszcz 07.09.23, 12:24
        To chyba dobrze, że jest doceniana smile
      • sulimira Re: Najpop. imiona I pol. 2023 Bydgoszcz 07.09.23, 21:57
        Tak, caly czas na nia wpadach na tych listach
    • niii Re: Najpop. imiona I pol. 2023 Bydgoszcz 07.09.23, 12:30
      Hmm a Mason czytany po polsku czy angielsku?

Z rzadziej nadawanych podoba mi się Amon, Astrid, Nadzieja, Dalia, Ofelia, Aurora, Felicja, Jaśmina.
      Zdziwił mnie Igo, Lew, Itan w takim zapisie, Amon i Mason.
      Przedpełk- największe zdumienie smile
      Nie lubię Zofii, Zoi, Ignacego, Zuzanny.
      • niii Re: Najpop. imiona I pol. 2023 Bydgoszcz 07.09.23, 12:33
        A propos, Igo brzmi o wiele lepiej od Ignacego w moim odczuciu i lepiej niż jakby 'agresywny' Igor.

Cieszą mnie wymienione wcześniej w rzadszych, jak również Oliwia, Laura i Michalina pomimo ogromnej popularności dwóch pierwszych.
    • sferoplast Re: Najpop. imiona I pol. 2023 Bydgoszcz 07.09.23, 16:00
      Aurora, Jaśmina, Ofelia, Nadzieja <3

Strasznie żałuję, że mam sylabę 'dzie' w nazwisku i przez to Nadzieja brzmiałaby z nim kiepsko, może jak znajdę dziewczynę o twardziej brzmiącym nazwisku, to to imię dla dziecka wejdzie w grę big_grin

Przedpełk, Amadeusz, Lew, Ziemowit też super
      • niii Re: Najpop. imiona I pol. 2023 Bydgoszcz 07.09.23, 19:08
        Nadzieja to śliczne imię smile Poza tym nazwisko z dzie- podkreśli brzmienie Nadziei, mi tam się podoba smile Z dziewczyną też można popróbować, powodzenia wink
        Podoba mi się też Amadeusz, choć nie przepadam za 'usz-ami' wink
    • remigia1 Re: Najpop. imiona I pol. 2023 Bydgoszcz 07.09.23, 19:29
      Brak Nikodema w pierwszej szóstce.
      Być może nie jest aż tak często nadawany w większych miastach.
    • katarzynkaa Re: Najpop. imiona I pol. 2023 Bydgoszcz 08.09.23, 00:33
      Wiecie co? Lubię Zuzannę. To ładne imię, plastyczne co do zdrobnień (moje ulubione: Zuzanka). Tak naprawdę przez lata nienadawane. Nie dziwię się, że rodzice je wybierają i będą wybierać przez najbliższe wiele lat. Taka mnie refleksja naszła.
      • 1.wetta.1 Re: Najpop. imiona I pol. 2023 Bydgoszcz 08.09.23, 14:03
        Brak Julii i Jakuba to wielki plus.
      • niii Re: Najpop. imiona I pol. 2023 Bydgoszcz 09.09.23, 00:18
        Nie podoba mi się przez Z. W moim odczuciu przez S i jedno N to zupełnie inne i milsze imię, podobnie jak i Zofia.
        Będę niepopularna i powiem, że Susana i Sofia byłyby w porządku, a spolszczenie S na Z mi się nie podoba.
        Dobrze, że nie ma jeszcze Zylwii, Zylweztra, Zamuela, Zazkii, Zerafiny, Zalomei, Zeleny, polskiej Zary, Ztefanii, Ztelli, Zawy, Zaby, Zybilli, etc. smile Ale to tylko moje odczucia, każdy ma inne smile
      • sulika Re: Najpop. imiona I pol. 2023 Bydgoszcz 09.09.23, 03:45
        Też mi się podoba brzmienie Zuzanny. Ale ona potrzebuje definitywnego, błogiego , długiego odpoczynku
        • zamarzenia90 Re: Najpop. imiona I pol. 2023 Bydgoszcz 09.09.23, 13:04
          Ja lubię tylko pełna formę Zuzanna. Zuzia jest dla mnie okropna, miałam ja studiach dziewczynę o tym imieniu i dla wszystkich była Zuzią właśnie - dla mnie tak trochę niepoważnie to brzmi.
          • paula.anna Re: Najpop. imiona I pol. 2023 Bydgoszcz 09.09.23, 13:27
            Mam podobnie. Tzn wg mnie Zuzia brzmi całkiem niepoważnie. Ta forma jest dobra dla przedszkolaczki. A potem?
            Zuzanny mało kto używa.
            Zuza?
            Zuźka?
            🤷
            • katarzynkaa Re: Najpop. imiona I pol. 2023 Bydgoszcz 09.09.23, 16:19
              Miałam dobrą koleżankę na studiach o tym imieniu (pamiętam, że nawet jednego wykładowcę zdziwiło jej imię - Zuzanna rocznik 1990 to było wow). Większość osób nazywała ją Zuza.
              • niii Re: Najpop. imiona I pol. 2023 Bydgoszcz 09.09.23, 19:47
                Ładne zdrobnienia to Zuzanka i Zuza.
                Zuza może na zasadzie Leny uzyskać samodzielność.
                Zuzia - milusie i słodkie ale raczej tylko dla dziecka, mam nadzieję, że to zdrobnienie nie stanie się samobieżnym imieniem w przyszłości - trudno mi sobie wyobrazić dorosłą albo starszą Panią Zuzię : DD
                Ciekawe, czy nadaje się Zuzany, a nie tylko Zuzanny. Widziałam jeszcze Zuzety, Suzety, i Suzany. Interesująca byłaby Zuzela albo Zuzelia, Zuzelina, gdyby tylko istniała wink
        • katarzynkaa Re: Najpop. imiona I pol. 2023 Bydgoszcz 09.09.23, 16:17
          Jestem ciekawa, od kiedy Zuzanna nadawana jest masowo. Czy są gdzieś statystyki sprzed 2000 roku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.