szczurmodrzewny 18.09.23, 07:33 Które imię z tych dwóch wolicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sulimira Re: Feliks czy Jeremi? 18.09.23, 08:05 Feliks, ma fajne znaczenie. Jeremiego nie lubie jak zreszta wiekszosci imion majacych znaczenie religijne I czlon "boga" (w tym wypadku Jahwe) w imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Feliks czy Jeremi? 18.09.23, 08:06 Przyznam jednak, ze forma Jarema dosyc mi sie podoba kojarzac bardziej z "jarymi" imionami Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Feliks czy Jeremi? 22.09.23, 01:34 Jarema mi się kojarzy z Wiśniowieckim, który, jak by go nie oceniać, na pewno nie był przeciętny. Bardzo mi się podoba ta forma imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Feliks czy Jeremi? 18.09.23, 11:16 Feliks. Jeremi nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Feliks czy Jeremi? 18.09.23, 13:29 Zdecydowanie wolę Feliksa że względu na melodię i znaczenie Jeremi, Jeremiasz nie podobają mi się, kojarzą z jeremiadą. A jeśli chodzi o brzmienie, wybieram przez dż po angielsku, tam nawet ładnie wtedy brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Feliks czy Jeremi? 18.09.23, 14:19 Zdecydowanie wolę Feliksa! Za znaczenie, brzmienie, za wszystko. Jeremi, a szczególnie Jeremiasz - dla mnie na nie. Jednak zależy mi na jak najmniejszej nadawalności Feliks, więc polecam Jeremiego. Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: Feliks czy Jeremi? 18.09.23, 16:09 Ja uwielbiam oba te imiona, dlatego trudno jest mi wybrać, ale jeżeli miałabym decydować, to Feliks. Jeremi bardziej podoba mi się w formie Jeremiasz, nie jestem pewna, czy nie wygrałby wtedy z Feliksem. — Kto sądziłby, że rzuci tamten świat?! By z innym kimś iść na nowy szlak?/Że spotka kogoś, kto mu powie "tak"? Nie ja! Nie ja! ~Aida i Amneris, "Nie ja" ❤️🩹❤️🔥 Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Feliks czy Jeremi? 18.09.23, 17:35 Ciężki wybór, bo oba te imiona bardzo lubię. W Jeremim bardzo podoba mi się pełna forma, zdrobnienia już średnio, a że zdrobnienia są dla mnie bardzo ważne to chyba wybieram Feliksa Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Feliks czy Jeremi? 19.09.23, 00:14 Jeremi, brzmi dostojnie, kojarzy się z Przyborą. Feliksa totalnie nie czuję, pierwsze skojarzenie - marka orzeszków 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Feliks czy Jeremi? 19.09.23, 15:50 Oba są bardzo ładne. Feliks był w naszym top3 przy wyborze dla dziecka. Jeremiego mamy w bliskiej rodzinie, stąd u nas na starcie odpadł - w przeciwnymi razie też bym go forsowała. Myślę, że nieco bliżej mi do Felka. Jakoś wolę imiona bardziej plastyczne do zdrabniania. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Feliks czy Jeremi? 19.09.23, 23:41 Mam fuzję głosek obydwu w imieniu Falimir Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Feliks czy Jeremi? 20.09.23, 09:12 O wiele bardziej podoba mi się Feliks. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Feliks czy Jeremi? 21.09.23, 23:19 Jeremiego, bez żadnych wątpliwości. Za Feliksem nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś