peresia 30.07.06, 00:05 Oto jak moja teściowa (mieszka na Śląsku i mówi gwarą) zdrabnia niektóre imiona: Kornelia - Lejna lub Lyjna Dorota - Dorka Małgorzata - Gola Agnieszka - Nyska Sylwester - Selwek Anna - Ana Gertruda - Trudka Cecylia - Cila Krystyna - Krista Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Zdrobnienia wg mojej teściowej;-) 30.07.06, 16:49 Peresiu byl juz watek na temat imion na slasku. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Zdrobnienia wg mojej teściowej;-) 31.07.06, 19:55 To starszne, fe, te zdrobnienia. Chwała Panu za to, że moja teściowa nie mówi śląska gwarą Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Zdrobnienia wg mojej teściowej;-) 31.07.06, 20:45 zaino napisała: > To starszne, fe, te zdrobnienia. Chwała Panu za to, że moja teściowa nie mówi > śląska gwarą Jakieś uprzedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Zdrobnienia wg mojej teściowej;-) 31.07.06, 22:24 Może i z niemiecka brzmiący Ojgyn nie nastraja optymistycznie, ale według mnie taki Stanik (bez głupich skojarzeń na Śląsku i lepszy od pospolitego Stacha), Rafik, Francik czy Gustlik mają w sobie dużo ciepła. M. Odpowiedz Link Zgłoś