hovawartka 01.09.06, 18:48 Jest jakas strona gdzie mozna sprawdzić jak imię brzmi w obcych językach? Pozdrawiam! M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: obcojęzyczne odpowiedniki 01.09.06, 22:45 Niekiedy w Wikipedii - na dwa sposoby. Czasem są opisane w tekście obcojęzyczne odpowiedniki, a czasem po lewej stronie strony masz linki "W innych językach" i tam są podlinkowane zagraniczne odpowiedniki tego hasła (tak, jak tu). Nie jest to jednak systematyczne podawanie odpowiedników. Możesz również szukać polskich imion na tej stronie, a tam już jest podane, czego one są odpowiednikiem. Tu z kolei znajdziesz imiona najpopularniejsze. Jesli szukasz czegos więcej, pozostaje Ci zainwestować w slownik imion Ossolineum (red. W. Janowowa i inni). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: obcojęzyczne odpowiedniki 01.09.06, 22:47 Przy pierwszej wizycie w PL postaram sie ten slownik nabyc)). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: obcojęzyczne odpowiedniki 01.09.06, 22:49 O, chyba wizyta w PL niewiele Ci pomoże Ostatnie wydanie było dość dawno temu, słownik można kupic na Allegro albo w antykwariacie... Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: obcojęzyczne odpowiedniki 02.09.06, 10:47 Jakby co, chętnie służę pomocą! Mam Ossolineum i inne źródła. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: obcojęzyczne odpowiedniki 25.01.07, 23:08 pl.wikipedia.org/wiki/Odpowiedniki_imion_w_r%C3%B3%C5%BCnych_j%C4% 99zykach - nie czytałam tej strony dokładnie i nie jestem w stanie na razie wypowiedzieć się na temat poprawności treści... Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama