Gość: Malwina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 21:52 Moje dzisiejsze odkrycia: - Bertold - Albin - Klemona - Eufrozyna Co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: I jeszcze Celonora Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 21:54 jw Odpowiedz Link Zgłoś
floryanna Re: Znalezione na cmentarzu 03.11.13, 08:52 Jak świat światem to jeszcze nigdy nie spotkałam takich imion!!! Ale prastare ludy były pomysłowe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Celonora - zamiast w temacie wpisałam w autorze ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 21:55 Jak to ja. ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 25.06.07, 21:56 Klemona! W życiu się z takim imieniem nie zetknęłam. Miałam natomiast Albina praprapradziadka. Podoba mi się Bertold, a Eufrozyna jest niezastąpiona jako Fruzia dla fanów zdrobnień typu Józia i Rózia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 22:07 Klemona i mnie bardzo zdziwiła. Nawet literowałam kilkukrotnie by się upewnić, że mnie oczy nie mylą. Bertold moim zdaniem jest bardzo ciekawym i ładnym imieniem. A Eufrozynę opisałaś, że nic dodać nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 25.06.07, 22:32 Celonora to zaś eksnentryzm do piątej potęgi, albo też dzieło skryby-dyslektyka (stawialabym na to drugie). Szukalam Klemony w spisie świętych, ale nie znalazłam, choć znajdują się tam najdziwniejsze imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 22:37 Dodam jeszcze, że mieszkam na terenie, który przez dłuższy czas należał do Niemiec (wcześniej i Czech) - sporą część grobów stanowią więc te niemieckie. A i niektóre imiona (przepraszam, że nie przytaczam konkretu) brzmią mi na próby połączenia wersji różnojęzycznych. Choć może i powstały w inny sposób. Klemona tak mnie zaciekawiła, że niemal na skrzydłach leciałam do domu podzielić się z Wami tym unikatem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 22:38 Jeszcze co do Celonory - dla mnie próba oryginalności na siłę, ale może się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 25.06.07, 22:39 A mnie się wydaje, ze to zepsuta Eleonora Bardzo ciekawe odkrycie, razem z Klemoną Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Znalezione na cmentarzu 03.10.08, 10:25 Mogłabyś mi gaudencjo podać stronę z tym spisem świętych? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 03.10.08, 21:41 kokos.umcs.lublin.pl/DOWNLOAD/religia/leksykonsw.pdf ale też: www.santiebeati.it/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nataloosia :) Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 11:58 Ja mam wujka Albina moja siostra długo chciała tak nazwać synka Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Znalezione na cmentarzu 25.06.07, 23:03 Kolejny raz okazuje się,że cmentarze są skarbnicą ciekawych,oryginalnych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 23:06 Święta prawda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 11:34 Bertold - wiesz, ze nawet fajnie brzmi ? Albin - nie podoba mi sie, troszke jak albinos Klemona - skrócona Klementyna albo Lemonka Niezbyt jak dla mnie. Eufrozyna - kojarzy sie z euforią. Nie zbyt mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninka Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 11:46 Do dziś pamiętam wyczytaną na nagrobku podczas wyjazdu wakacyjnego Minnę. Potem jej duch straszył nas przez cały okres wakacji...) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Znalezione na cmentarzu 07.09.08, 18:39 Mialam ciotke Albine zwana Ala badz Alicja. Imie miala po ojcu. Albina to iczanej Blanka (biala). Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Znalezione na cmentarzu 24.11.07, 11:51 Znalazłam Emmę, rocznik 1923 i byłam mocno zaskoczona Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Znalezione na cmentarzu 24.11.07, 16:52 olianka napisała: > Znalazłam Emmę, rocznik 1923 i byłam mocno zaskoczona Siostra mojej babci to też Emma. Urodzona w latach 20 tych. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Znalezione na cmentarzu 24.11.07, 22:43 abiela napisała: > olianka napisała: > > > Znalazłam Emmę, rocznik 1923 i byłam mocno zaskoczona > > Siostra mojej babci to też Emma. Urodzona w latach 20 tych. > > Ale to pewnie Śląsk? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Znalezione na cmentarzu 24.11.07, 22:57 olianka napisała: > abiela napisała: > Ale to pewnie Śląsk? Tak, Górny. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Znalezione na cmentarzu 07.09.08, 18:40 Babcia meza mojej ciotki byla zmuszona zmienic po wojnie imie, bo Emma bylo zbyt niemeickie. Zostala Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.iopan.gda.pl 09.04.08, 10:39 Manfred Lili 3 Waleski Cztery osoby z polskimi nazwiskami, jedna Waleska z takim "trochę niemieckim". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.08, 20:41 Amerencja (ur. 1904) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.iopan.gda.pl 20.05.08, 10:11 A tak a propos: Czy można by nazwać obecnie córkę imieniem w formie Lili? Nie Lilia czy Lilianna, tylko Lili? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Znalezione na cmentarzu 07.09.08, 18:41 W Niemczech niestety tak. Imie jak dla dzidziusia... Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_mina Re: Znalezione na cmentarzu 11.11.08, 19:46 przesadzasz, skoro jest Nelly to moze i byc Lily Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 11.11.08, 21:53 Ale także z importu, jak i Nelly. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Znalezione na cmentarzu 25.11.20, 20:09 annajustyna napisała: > W Niemczech niestety tak. Imie jak dla dzidziusia... Oj, to prawda niektórzy rodzice chyba nie rozumieją, że ich dziecko nie będzie przez całe życie dzidziusiem, tylko kiedyś urośnie... Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Znalezione na cmentarzu 01.11.14, 20:53 Ja mialam nauczycielke w liceum, ktora nazywala sie Lili Zalewska. Odpowiedz Link Zgłoś
krinjo Re: Znalezione na cmentarzu 01.11.21, 20:29 Ja tez dzisiaj widzialam Manfreda i tak mi jakos utkwil w pamieci… co myslicie o tym imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninka Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.08, 10:47 Walburga (cmentarz w Kartuzach) Odpowiedz Link Zgłoś
sliwkowo Re: Znalezione na cmentarzu 25.08.08, 09:48 Pradzaidek koleżanki miał na imię Zefiryn!! Śliczne..zdrobniale zapewnie wołali go Zefirek Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Znalezione na cmentarzu 25.11.20, 20:11 sliwkowo napisała: > Zefiryn!! Mnie też bardzo podoba się to imię, zdrobnienie Zefirek też cudowne, ale przeszkadza mi pewne osobiste skojarzenie Odpowiedz Link Zgłoś
krinjo Re: Znalezione na cmentarzu 01.11.21, 20:31 Zefiryn 😍 Macie info czy w Pl zostalo w ogole nadane komus ostatnimi czasy? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 20.12.21, 23:52 Na drugie - owszem, np. w 2008 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: Bertold-poznalam jednego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.08, 23:01 potem okazlo sie ze to reporter TVNu. Odpowiedz Link Zgłoś
hazaja Re: Bertold-poznalam jednego 25.08.08, 09:50 Bertold niestety kojarzy mi się z kamerdynerem, nie wiem czemu. - Bertoldzie, osiodłaj konie! Ale brzmienie poza tym skojarzeniem jest ok Albin - znałam Albinę, gdzieś w drzewie genealogicznym mojej rodziny była taka i zwała się Albina Gruszka i los chciał że miała synową o tym samym imieniu Niesamowite nie? Ale to było pokolenie 192x a synowa pewnie 194x nie pamiętam dokładnie. Klemona - zero uczuć, zalatuje mi Klementyną, albo jakąś częścią samochodową - Klamra? Coś takiego No i cyttyną lemon Eufrozyna to już totalny haj --- Lili nie sądzę że da się nadać, bo ciężko ocenić po tym imieniu płeć dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Bertold-poznalam jednego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.08, 16:38 hazaja napisała: > Klemona - zero uczuć, zalatuje mi Klementyną, albo jakąś częścią samochodową > Klamra? Coś takiego No i cyttyną lemon klema w akumulatorze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.08, 18:16 Prakseda Klaus ......ski Koletta ....... ska(ur. 1909) Gerhard Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Znalezione na cmentarzu 07.09.08, 18:42 Klaus to Mikolaj, a Koletta to Nikolaja (pra-NIkola)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.08, 19:55 annajustyna napisała: > Klaus to Mikolaj, a Koletta to Nikolaja (pra-NIkola)). Ciekawe, która wersja na dziś ciekawsza: Nikolaja, Koletta czy jednak Nikola) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 07.09.08, 22:49 Mikołaja, natomiast Koleta funkcjonuje odrębnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.08, 22:24 Elidia (ur.1934 r.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloria Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.acn.waw.pl 29.09.08, 19:03 Na cmentarzu? a w jakim mieście? często bywasz na cmantarzach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faustka Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.08, 10:20 Ja znalazłam ostatno Telesfora. Ciekawe imie, prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Znalezione na cmentarzu 03.10.08, 11:01 Na Cmentarzu Bródnowskim jest grób pana o imieniu Rinaldo (urodzony w latach 30-tych) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 03.11.13, 18:39 U mnie niedaleko jednego z najważniejszych grobów rodzinnych jest Telesfor. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 01.11.08, 21:43 Z dzisiejszych ciekawostek - Olimpiusz, pilot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kh555 Re: Znalezione na cmentarzu IP: 85.11.106.* 01.11.08, 23:49 Ja dziś, na Górnym Śląsku, wyczytałam Emę (razy kilka), Rajnholda, Ritę i Dalię. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Znalezione na cmentarzu 02.11.08, 00:29 Ja po raz kolejny trafiłam na Krystencję-Gdańsk. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 01.11.09, 14:09 gaudencja napisała: > Z dzisiejszych ciekawostek - Olimpiusz, pilot. Olimpiusz jest na mojej stałej trasie. Widziałam także Wolframa oraz Adriannę urodzoną w 1874. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Znalezione na cmentarzu 25.11.20, 20:12 gaudencja napisała: > Widziałam także Wolframa Imię w sam raz dla producenta żarówek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.as.kn.pl 02.11.08, 15:26 z imion widzianych 01.11 najbardziej zaciekawiła mnie Leontyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninka Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.08, 16:08 Zaduszkowe pokłosie: Wieńczysława Juta (!) Ludomir Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Znalezione na cmentarzu 02.11.08, 21:58 A ja trafiłam na imiona: Nepomucena, Petronela, Zygfryd, Justyn i Celestyn. Jak mnie oświeci to dopiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Znalezione na cmentarzu 03.11.08, 21:04 U nas na wiejskim cmentarzu niepodzielnie królują Honoraty. Nie wiem, co to za dziwna moda była, faktem jest, że już przebrzmiała. Czekać tylko na triumfalny powrót Honorek za jakieś 20 lat Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Znalezione na cmentarzu 03.11.08, 21:28 Honoraty już się nieśmiałao pojawiają. A ja dawno temu, jako nastolatka, po kilku latach nieobecności w Katowicach, zawsze 1 listopada chodziłam na cmentarzach od Waleski do Waleski i paliłam im świeczki. Bardzo mnie te Waleski, obecne już tylko na nagrobkach, intrygowały. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Znalezione na cmentarzu 03.11.08, 21:33 Waleska. Kiedyś dość częste, przynajmniej na Górnym Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
tobiasza Re: Znalezione na cmentarzu 04.11.08, 10:39 Waleski są równie popularne na cmentarzach w Gdyni. W tym roku rzuciły mi się w oczy co najmniej 4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fifiba Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 19:46 A ja wynalazłam takie imiona na jednym z kaszubskich cmentarzy: Henrieta Brigitta Walter Killian Najbardziej wydumany ten Killian, ale pozostałe też już niespotykane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funia Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.tosa.pl 10.11.08, 14:41 Dzisiaj wyczytałam: KRZYŻAN (nazwisko polskie). Odpowiedz Link Zgłoś
sommer08 Waleska 11.11.08, 12:48 Znam mieszkajaca w Niemczech 5-letnia dziewczynke, na ktora rodzice (Polka i Niemiec) wolaja Waleska a ma ona imiona WALEntyna SKArlett (nie wiem czy Scarlet, cz Skarlet czy -tt). Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Nepomucena 14.11.08, 10:13 Dobrze kombinuję, że moje znalezisko imiennicze to żeński twór od Jana Nepomucena? Ludzie to mieli kiedyś pomysły lepsze niż te dzisiejsze Brajany... Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Znalezione na cmentarzu 31.08.17, 00:40 U nas na cmentarzu jakoś dużo Olg zauważyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Mija Ochota 29.03.09, 16:51 Chciałam nawet założyć na ten zestaw osobny wątek, ale ostatnio plącze się tu dużo kompletnie przypadkowych pieniaczy... więc niech będzie tu dziś podczas wizyty na cmentarzu natknęliśmy się na piękny wielki nagrobek z napisem: "Śp. Mija Maria Ochota zd. Pogrzeba" Mija Pogrzeba Mija Ochota au.... Odpowiedz Link Zgłoś
clio_yaga Re: Znalezione na cmentarzu 30.03.09, 20:00 Ja znalazłam Ginevrę, ale nazwisko raczej obcobrzmiące. Natomiast na "wirtualnym" cmentarzu natrafiłam na imiona bliźniąt urodzonych i zmarłych w tym roku Alan i Cyprian. Od razu widać, ze mama nie zaglądała na to forum. Odpowiedz Link Zgłoś
tati1977 Re: Znalezione na cmentarzu 09.04.09, 19:54 proponuję spacer po smentarzach zakonnych. Połowy imion nie sposób przeczytać a co dopiero zapamiętać. Polecam Katowice-Panewniki Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Znalezione na cmentarzu 10.04.09, 15:27 Ja dzisiaj na cmentarzu natknęłam się na groby Glikierii, Żoletty i Januariusza. Zdziwiła mnie też Leonarda, chyba nigdy wcześniej nie zetknęłam się z kobiecą wersją tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Znalezione na cmentarzu IP: 95.160.181.* 13.04.09, 19:05 Juta to niemieckie imie, które wystepuje dosc czesto. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Znalezione na cmentarzu 15.04.09, 11:12 Gość portalu: marta napisał(a): > Juta to niemieckie imie, które wystepuje dosc czesto. Raczej Jutta i raczej nie często. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.chello.pl 14.04.09, 19:08 Polikarp - na cmentarzu Bródzieńskim w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Znalezione na cmentarzu 04.09.09, 20:30 hmmm dziwaczne troche choc nie powiem ciekawie wyglądają ja znalazłam kiedys imię Abram - i bardzo mi się spodobało : ) pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Specjalna%3ASzukaj&search=abram&fulltext=Szukaj Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Przeniesione 02.11.09, 20:36 Na cmentarzu dalenia 02.11.09, 20:29 Odpowiedz 1 i 2 listopada za nami smile Pewnie każda znalazła na cmentarzu "coś" ciekawego smile Z imion wyróżniających się znalazłam Bożentynę (żeby było śmieszniej na nazwisko jej było - "Parzymięso" smile), Hieronima i Longinę smile Zaintrygował mnie też "Jakób" wink Z pewnością błąd kamieniarza. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Przeniesione 02.11.09, 20:36 pluskotka 02.11.09, 20:33 Odpowiedz Ja widziałam to samo co w zeszłym roku, siłą rzeczy. Z zobaczonych powtórnie: Julja, Orszula i Leonora. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Przeniesione 02.11.09, 20:38 Albo tak się pisało to imię. Ja znalazłam kiedyś Stefanję i Julję. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Przeniesione 02.11.09, 20:46 Przepraszam Olianko za kłopot, nie znalazłam tego wątku Jeżeli chodzi o "Julję" to myślę, ze to po prostu kwestia pisania "ze słuchu". Ja także natknęłam się kilkakrotnie na Marjannę czy Zofję Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Pereskiewia 04.11.09, 15:06 Ja słyszałam o tym imieniu pisanym jako Paraskiewa. Pamiętam, że śmiałyśmy się z mamą, że to Parasiekwa, bo tak je przeczytałam pierwszy raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.zabrze.net.pl 05.11.09, 21:59 Ja znalazłam Herminę Dragon. Tak mi się harrypotterowo to skojarzyło, że aż mi rogal od ucha do ucha na twarzy wyskoczył Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzi Re: Znalezione na cmentarzu IP: *.ip.netia.com.pl 06.11.09, 12:30 Stefanja, Jakób i Julja to imiona pisane wedle starej ortografii, która obowiązywała chyba do 1936 r., ale np. "Ikac" mie zaakceptował jej aż do wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Zbisław 15.10.10, 21:46 Będąc na cmentarzu zauważyłam na jednym grobie imię Zbisław. Słyszałam o Zbysławie, ale o Zbisławie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zbisław 17.10.10, 12:37 Podobna modyfikacja, jak Zbigniew w stosunku do pierwotnego Zbygniewa. Odpowiedz Link Zgłoś