illka1 27.08.07, 17:15 ze względu na to że w moim poprzednim wątku mało było na temat Marcji zdecydowałam się założyć nowy - wyłącznie o tym imieniu. Czy podoba się Wam to imię ale przede wszystkim dlaczego tak lub nie, z czym Waam się kojarzy i czy jest rozpowszechnione czy w ogóle nikt o nim nie słyszał.. jak myślicie jak się je będzie noisć dziewczynce a potem kobiecie... bardzo jestem wdzięczna za wszelkie komentarze!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: MARCJA - Marcysia 27.08.07, 17:20 Mnie się podoba, ponieważ: 1. Spełnia moje kryterium oryginalności. 2. Jest wystarczająco krótkie, aby na codzień używać pełnej formy, ale... 3. ... ma także ładne zdrobnienia, dla zdrobnieniolubnych. Z radością nosiłabym imię Marcja. Odpowiedz Link Zgłoś
wrzesien2007 Re: MARCJA - Marcysia 27.08.07, 17:34 nigdy o takim imieniu nie slyszalam, oryginalne a moze nawet troszke wyszukane, ale podoba mi sie. Mieszkasz w Polsce? bo za granica nie mialabym zadnych oporow przed nadaniem tego imienia, w Polsce to chyba bym sie troszke zastanawiala czy nie dac Marcelina - Marcysia. Nie wpadlabym rowniez na to ze Marcja mozna zdrobnic Marcysia, gdybym uslyszala takie zdrobnienie myslalabym, ze ta dziewczynaka ma na imie Marcelinka. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: MARCJA - Marcysia 27.08.07, 20:51 Nie jest zła, ale mnie nie zachwyca. Obawiałabym się odczytywania jako Marcia - jako zdrobnienia Marty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: MARCJA - Marcysia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 22:56 Podoba mi się brzmienie i niebanalność. Myślę, że dobrze będzie się je nosiło i dziewczynce i dorosłej już kobiecie. Sama byłabym dumna z takiego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
zgielk Re: MARCJA - Marcysia 28.08.07, 00:02 chetnie nadałabym je drugiej córeczce, jeśli kedyś będę miała drugą córeczkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: MARCJA - Marcysia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 11:16 Świetne imie, naprawde ! Odpowiedz Link Zgłoś
gdarin Re: MARCJA - Marcysia 28.08.07, 11:50 Marcja wygląda mi na zdrobnienie Marcjanny/ Marcjany. Proponowałbym nadać dłuższą, tradycyjną formę, a na co dzień używać krótszej. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: MARCJA - Marcysia 28.08.07, 15:03 A czy czasami nie jest odwrotnie? Tzn. czy Marcelina, Marcjanna itp nie pochodzą od Marcji właśnie? Może wypowie się jakiś filolog klasyczny, ale moje domniemanie jest następujące - Marcja mogłaby być żeńskim odpowiednikiem rzymskiego Marka - Marcusa (jak Klaudia od Klaudiusza, Tullia od Tulliusza, Wirginia od Wirginiusza itd) i dopiero później, w następnych wiekach, do krótkiej Marcji pododawano różne końcówki, żeby ją upiększyć. Trochę tak jak z Anną, która "urodziła" Anetę (Anette), Annikę i inne regionalne odmiany? To tylko moja teoria, specjalistką nie jestem, więc nie będę się upierać, ale może ktoś kompetentny się odezwie? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: MARCJA - Marcysia 28.08.07, 16:43 Odpowiem bazując na źródłach niemieckich: Marcia pochodzi od Marciusa, a Marcelina od Marcelinusa, Marcela od Marcelusa. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: MARCJA - Marcysia 28.08.07, 17:35 Zastanawia mnie wspólny rdzeń Marc... Skoro o języku praindoeuropejskim (dawno przecież zapomnianym) wnioskuje się na podstawie podobieństwa rdzenia słowotwórczego w różnych współczesnych językach europejskich, to z imionami może być podobnie... Jasne, że już w starożytnym Rzymie mogły być Marceliny i Marcele, ale myślę, że wszystkie te imiona mogą mieć coś wspólnego z bogiem wojny Marsem i/lub pochodzić z jednego "pnia", którym jest ten wspólny człon: Marc, który "był pierwszy". Oczywiście może to być tylko przypadkowa zbieżność, ale jakoś nie chce mi się wierzyć w przypadkowe zbieżności w tak uporządkowanym języku. Odpowiedz Link Zgłoś
gdarin wyjaśnienie etymologii 28.08.07, 17:30 No więc sprawdziłem jak to jest z tymi imionami. Na początku naszej histrorii był rzymski bóg wojny Mars, od którego pochodzi m.in. imię Marek (czyli łac. Marcus, oznaczające pierwotnie osobę należącą do Marsa, z nim związaną), było to imię popularne już w starożytności. A od imienia Marek pochodzą: a) nazwa rodowa rodu Marcjuszy (łac. Marcius/Martius, l. mn. Marcii, Martii) i imiona Marcjusz (forma żeńska to właśnie Marcja) oraz Marcjan (imiona żeńskie Marcjana i Marcjanna) b) nazwa rodowa rodu Marcellus (l.mn. Marcelli) i imiona Marcel(i), Marcela, Marcelina. Z tym że w Polsce imienia Marcja nie nadawano chyba nigdy (dopiero w ostatnich latach pojedyncze nadania), Marcjusz sporadycznie, a Marcjan i Marcjanna rzadko (Marcjan był już zapisany w 1406 roku w formie Marcyjan). W innych krajach natomiast się pojawiało imię Marcja dość często w właściwej danemu językowi formie - np. w USA w latach 40. i 50. ubiegłego wieku było umiarkowanie popularne imię Marcia (pierwsza setka nadań) - obecnie jednak nadawane jest sporadycznie (wyleciało z tysiąca najpopularniejszych imion żeńskich w 1993 roku), przez jakiś czas w tysiącu był też wariant tego imienia - Marcie. Od imienia Mars po dodaniu przyrostka -inus powstało też imię łac. Martinus (czyli nasz Marcin, mniej spolszczone formy to Martin i Martyn) oraz łac. Martina (pol. Martyna). Być może także od tego bóstwa pochodzi nazwa rodu Mariuszów i imię Mariusz. Ufff, to już chyba wszystko co ma związek z Marsem i imionami z nim związanymi. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: wyjaśnienie etymologii 28.08.07, 23:00 No to super, wielkie dzięki za tak dogłębne wyjaśnienia! Tak mi się właśnie wydawało, że coś na rzeczy być musi, łacina to tak uporządkowany język (przynajmniej ta klasyczna, starożytna, nie mówię o tej średniowiecznej), że tam nie ma przypadkowych zbieżności i wszystko jest logiczne (i prozaiczne) aż do bólu. Tylko ja niestety do tej logiki jakoś nie dorosłam i oblałam egzamin z łaciny , w związku z czym nie jestem wystarczająco kompetentna, żeby się pewnie poruszać w temacie. Skojarzenie z Marsem - bogiem wojny fajne i ciekawe, niestety w dzisiejszych czasach więcej osób kojarzy pewnie papierosy, niż jakichś rzymskich bogów, panie dzieju, w końcu bóg wojny nie ma malowniczych reklam z zachodami słońca nad kanionem Kolorado czy prerią. Pozdrawiam! Malwinka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: wyjaśnienie etymologii 03.09.07, 23:09 Mamy jeszcze imię Marcelin, od którego żeńską formą jest Marcelina (bo od Marcelego - Marcela; widziałam ostatnio na cmentarzu łyczakowskim XIX-wieczną parę - Godzimira i Marcelę). Ponadto od Marsa pochodzą Mamert, Mamerta, Mamertyn i Mamertyna. Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Re: MARCJA - Marcysia 28.08.07, 17:52 Marcja bardzo łądne imię, aczkolwiek pozostaję pod urokiem Marcjanny (troszke żałuję, że nie dałam tak córeczce na imię). Może czas pomyśleć o drugiej? Podpisuję się pod obawą, że może być odczytywane jako Marcia, a to kojarzy się jednoznacznie z Martą. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: MARCJA - Marcysia 28.08.07, 19:01 Podobają mi się w zasadzie wszystkie imiona utworzone od boga Marsa. W domu mam Marka i Mariusza. Marcja podoba mi się chyba bardziej od Marcjanny, ta druga kojarzy mi się z dziewczynką, która gra Natalkę w M jak miłość. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: MARCJA - Marcysia 30.08.07, 20:58 Moze ktos napisze ile w Polsce jest Marcji ?? Mi sie podoba bo mozna zdrobniale wolac Marcysia, jest krotkie, oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: MARCJA - Marcysia 30.08.07, 23:29 adziunia napisała: > Moze ktos napisze ile w Polsce jest Marcji ?? 2. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: MARCJA - Marcysia 31.08.07, 21:37 i kiedu są jej imieniny? gdzies było napisane że 21 czerwca ale w kalendarzach w ogóle nie figuruje... Jak myslicie - nie bedzie problemu z zarejestrowaniew w usc? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: MARCJA - Marcysia 31.08.07, 23:11 illka1 napisała: > i kiedu są jej imieniny? gdzies było napisane że 21 czerwca ale w > kalendarzach w ogóle nie figuruje... Jak myslicie - nie bedzie > problemu z zarejestrowaniew w usc? Obchodzi imieniny 21 czerwca: pl.wikipedia.org/wiki/Marcja_%28imi%C4%99%29 Nie powinno być problemów w USC. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: MARCJA - Marcysia 03.09.07, 23:25 Marcja nie figuruje w kalendarzach zawierających wąską pulę imion, ale to imię istnieje. Oto swięta Marcja. Imieniny są nie tylko 21 czerwca, ale i jeszcze 1 marca oraz 5 czerwca. Do USC na początek możesz iść do USC z wydrukiem z tej strony: www.imiona.net.pl/pokaz.php?id=258&litera=M&jacy=all , ale najlepiej wypożycz lub kup Frosa i Sowę, tom 6, a tam pod hasłem "Zenaida" znajdziesz śwśw. Zenaidę, Cyrię, Walerię i Marcję. Święta w naszym katolickim kraju powinna stanowić argument. Odrębnego hasła dot. Marcji niestety nie ma w tej publikacji. W razie problemów w USC zażądaj odmowy rejestracji imienia na piśmie i napisz na forum, a coś Ci doradzimy. Widzę, ze ta Marcja za Tobą chodzi, zupełnie jak wcześniej Olgierd. Odpowiedz Link Zgłoś