gyokuro 07.10.03, 17:41 Wzorem wątku o imionach rodziców. Rodzice mojej mamy: Kazimiera i Stefan Rodzice mojego taty: Stefania i Kazimierz Zabawnie, co? A u mojego małżonka miłego: Rodzice mamy: Stanisława i Jan Rodzice taty: Krystyna i Anatol Czekam na odzew, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziarek_edziecko Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 09.10.03, 10:01 No to mój odzew: Moi dziadkowie: rodzice mojej mamy - Rozalia i Józef mojego taty - Marianna i Jan Niestety nie znam imion dziadków mojego męża, gdyż on sam ich nie pamieta, dziwne co ? On po prostu nigdy nie znał swoich dziadków, jego rodzice są starszymi ludźmi, Rafał urodził sie jako ostatnie (szóste) dziecko swoich rodziców, dziadków już dawno wtedy na swiecie nie było. Mimo to i tak sie dziwie , ze nie pamieta imion dziadków. Cóż.. Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
majcia74 Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 09.10.03, 10:15 Moi dziadkowie to: Henryka i Kazimierz ze strony mamy, Władysław i Władysława ze strony taty. Pozdrawiamy Maja i Groszek /26tyg./ Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.wp Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 14.08.04, 02:41 Pelagia i Józef Helena i Brunon Odpowiedz Link Zgłoś
wanda731 Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 26.08.04, 00:08 Witam, więc moi dziadkowie:Wanda i Kazimierz, Zofia i Bolesław. Dziedkowie męża: Matylda i Stefan oraz Maria i Władysław. Pozdrawiam, Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 26.08.04, 01:02 Wanda i Józef Marianna i Edward Odpowiedz Link Zgłoś
ewkowa_mama Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 21.04.13, 02:46 Maria, Tadeusz Barbara, Leonard, ale używano od początku drugiego imienia - Tadeusz Odpowiedz Link Zgłoś
elizjum Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 09.10.03, 10:46 Rodzice mojej Mamy: Teresa i Roman Rodzice mojego Taty: Alfreda i Bogdan a pradziadkowie: Ze str. mamy: Aleksandra + Michał (dziadek), Józefa + Jan (babcia) Ze str taty: Józefa + Stanisław (dziadek), Janina + Wacław (babcia) Fajny wątek! Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 09.10.03, 13:02 Apolonia i Władysław Marianna i Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
olkaroza Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 28.04.05, 16:50 od strony mamy: Rozalia (tak mam na drugie imię), Jan i jeszcze Konrad (babcia miala dwoch meżow) od strony taty: Anna, Stanisław Odpowiedz Link Zgłoś
tesska Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 09.10.03, 14:32 Rodzice mojej Mamy Janina Marianna i Roman Rodzice mojego Taty Jerzy i Aniela Dziadkowie mojego meza: Helena i Alfons Tesciowej rodzice I Helena i Tadeusz Tescia rodzice Odpowiedz Link Zgłoś
anma Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 09.10.03, 20:12 Moi dziadkowie: ze strony mamy: Elżbieta, Jan ze strony taty: Stefania, Andrzej Dziadkowie meza: ze strony mamy: Barbara, Tadeusz ze strony tay: Adela, Zbigniew ) Odpowiedz Link Zgłoś
ruta8 Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 17.04.04, 10:01 czesc anma! moi dziadkowi od strony mamy to Stefania i Andrzej!!!! a jak tu juz jestem to dalej: taty - Julia i Roman meza: Marie-Louise i Leon Solange i .....nie pamietam..... Odpowiedz Link Zgłoś
caterinka1 Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 09.10.03, 21:49 IMIONA MOICH DZIADKÓW TO; ANICETA(zawsze mylona była z Anielą) I EUGENIUSZ (gienek) Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 09.10.03, 22:28 Czesc ! Moi dziadkowie : -STEFANIA i JULIAN -WALERIA i JOZEF Pozdr. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
ani_st Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 11.10.03, 16:23 Moi dziadkowie ze strony mamy: Marianna i Ignacy ze strony taty: Genowefa i Stanislaw Dziadkowie mojego meza ze strony mamy: Aniela i Teofil ze strony taty: Irena i Pawel Pozdrawiam Anita Odpowiedz Link Zgłoś
bea-chiara Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 13.10.03, 06:18 Oto one Aniela,Wincenty-Jadwiga,Franciszek. Odpowiedz Link Zgłoś
marcsi Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 13.10.03, 12:21 Rodzice mojej mamy - Danuta i Bruno Rodzice ojca - Janina i Zenon p.s. fajny wątek Odpowiedz Link Zgłoś
mrowkencja Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 10.05.05, 08:32 marcsi napisała: > Rodzice mojej mamy - Danuta i Bruno > Rodzice ojca - Janina i Zenon U mnie bardzo bardzo blisko: Mamy: Danuta i Ryszard Taty: Janina i Zenon Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 14.10.03, 17:10 Wrocilam z urlopu i wtracam moje 3 grosze Moi dziadkowie to: ze strony mamy: Rozalia i Maksymilian ze strony taty: Zofia i Wladyslaw Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
aniamr Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 15.10.03, 13:17 Dziadkowie Ze strony mamy: Tomira (zdrobniale Mirka) i Tomasz, dodam, że moja prababcia - mama Tomiry miała na imię Anatolia (zdrobniale Tola). Ze strony taty: Ludwika i Edward Dziadkowie męża: Ze strony teściowej: Regina i XXX ( nie wiem - mało sie o nim mówi) Ze strony teścia: Zofia i Lucjan Odpowiedz Link Zgłoś
advokat Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 15.10.03, 20:32 Rodzice mamy : Anna i Paweł Taty : Maria i Piotr. Odpowiedz Link Zgłoś
magdam2 Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 16.10.03, 11:13 Rodzice Mamy -Antonina i Bolesław Rodzice Taty Genowefa , Jan Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 16.10.03, 14:41 Roch (w dokumentach Władysław), Janina (mama mamy), Marianna (druga żona dziadka, która mamę wychowała) z drugiej strony Stefan i Zofia bracia dziadka Rocha to Ksawery, Aleksy i Telesfor Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_franio Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 17.10.03, 10:04 Rodzice mamy: Antoni i Emilia Taty: Stanisława i Stanisław Mój Franio miał być Antosiem, jak dziadek, ale jak go ujrzałam, to stwierdziłam, że to przecież Franek jest i tak zostało Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 17.10.03, 10:14 Stanisław, Jadwiga Jerzy, Barbara Pzod Cysia Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 23.10.03, 17:39 U mnie dziadkowie: Barbara i Stanislaw i Aniela i Boleslaw Odpowiedz Link Zgłoś
krysia102 Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 11.08.04, 19:38 Henryka i Lucjan, Celina i Aleksy Odpowiedz Link Zgłoś
mamaud Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 18.10.03, 00:43 Dziadkowie moi: Michalina i Wacław Cecylia i Kazimierz dziadkowie męża: Helena i Henryk Maria i Marcin Magduśka, Remik i Klarcia(20 msc) Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 18.10.03, 16:56 Dziadkowie moi Barbara i Jan Marianna i Jozef Dziadkowie meza Izabella i Polikarp !! zwany Zdziskiem Helena i Adam Odpowiedz Link Zgłoś
lili111 Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 18.10.03, 19:35 rodzice mojego taty: Anna i Staniaław rodzice mojej mamy: Aleksandra i Franciszek Dziadków mojego męża nie znam z imienia, bo nie żyją. Wiem tylko, ze jeden miał na imie Dominik. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasynowiec Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 23.10.03, 00:07 rodzice mojej mamy;Marianna i Antoni rodzice mojego taty;Janina i Antoni rodzice mojej teściowej to;Adela i Władysław rodzice mojego teścia to ;Zofia i Edmund Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 25.10.03, 21:46 rodzice mojej mamy: Marianna i Michał rodzice taty: Zygmunt i Genowefa rodzice teściowej: Józef i Karolina rodzice teścia: Aniela i Jan Odpowiedz Link Zgłoś
hancik5 Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 31.10.03, 11:47 A u mnie tak : rodzice mamy : Eugenia i Jan rodzice taty : Jozefa i Brunon (teraz chyba popularne) rodzice mamy męża : Zofia i Marcin rodzice taty męża : Maria i Józef Odpowiedz Link Zgłoś
moniqueee Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 02.02.04, 20:04 Rodzice mojej mamy: Zdzisława & Mieczysław Rodzice mojego taty: Genowefa (Gienia) & Zdzisław ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
charlota Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 04.02.04, 10:02 gyokuro napisała: > Wzorem wątku o imionach rodziców. > Czekam na odzew, > Kasia Rodzice mamy:Krystyna i Władysław Rodzice taty:Helena i Tadeusz Odpowiedz Link Zgłoś
monika_wroclaw Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 04.02.04, 12:12 Witam rodzice mojej mamy: Zofia i Józef rodzice mojego taty: Kazimiera i Stefan (jak u autorki tego wątku) rodzice mojego teścia: Maria i Bronisław rodzice mojej teściowej: Barbara i Jerzy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 06.02.04, 12:14 rodzice mojej mamy : Irena i Bronisław rodzice mojego taty : Waleria i Władysław rodzice teściowej : Stefania i Wiktor rodzice tescia : Helena i stanisław Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 16.04.04, 10:28 Odświeżam wątek, bo w końcu dowiedziałam sie jakie imiona nosili dziadkowie mojego męża. Otóż: ze strony Teściowej : Gerard, Gertruda ze strony Teścia: Maksymilian, Anastazja Przypomnę też - moich dziadków: Taty - Jan, Marianna Mamy- Józef, Rozalia Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 16.04.04, 11:08 Irma i Ferenc (czyli Franciszek) Margit (czyli Małgorzata) i Peter (czyli Piotr) Stefania i Stanisław ??? i Marceli pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
unruzanka Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 16.04.04, 17:23 cześć! I ja dopisuję moich dziadków: od strony mamy - Helena i Władysław, od strony taty - Ludwika i Adam pozdrawiam Ania i Ola Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 17.04.04, 04:04 moi dziadkowie Luba i Henryk Czeslawa i Tadeusz meza Apolonia i Leon ? Odpowiedz Link Zgłoś
gag10 Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 17.04.04, 11:29 Hej, moi dziadkowie ze strony mamy to Maria i Stanisław ze strony taty: Wiktoria i Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 17.04.04, 13:15 Ze strony mamy: Bronisława i Józef Ze strony taty: Barbara i Franciszek Odpowiedz Link Zgłoś
kamkap Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 17.04.04, 14:43 WItam! Jan i Janina (rodzice mojej mamy) Władysław i Stanisława (taty) Bolesław i Mirosława (teściowej) Władysław i Joanna (teścia) Pozdrawiam wszystkich KAmilla Odpowiedz Link Zgłoś
steffa Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 08.08.04, 22:33 Aleksandra i Antoni Marta i Sergiej Odpowiedz Link Zgłoś
martael Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 10.08.04, 22:28 Moi dziadkowie: Helena i Aleksander Weronika i Jan Dziadkowie męża: Helena i Tadeusz Irena i Eugeniusz Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 11.08.04, 09:25 Moi: Anna i Borys Wincenty i Janina. Odpowiedz Link Zgłoś
kubuspuchatek18 Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 11.08.04, 09:40 Zofia i Stanisław Hanna i Mieczysław Odpowiedz Link Zgłoś
krk1975 Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 11.08.04, 11:58 Rodzice mamy: Weronika Alojzy Rodzice taty: Janina Henryk Odpowiedz Link Zgłoś
mi.ka.n Re: To może teraz imiona naszych dziadków? 11.08.04, 21:39 Rodzice Mamy to Karolina i Karol Rodzice Taty to Teofila i Jan Nepomucyn Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Nepomucen? 11.08.04, 22:03 mi.ka.n napisała: > Rodzice Taty to Teofila i Jan Nepomucyn A nie Jan Nepomucen? Bo tak jest poprawnie... Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Nepomucen? 29.08.21, 15:20 Gaudencjo, mam pytanie właśnie w tej sprawie. U Prusa widziałam ostatnio formę Nepomucyn. Przez "igrek". Nie pomyliłam się. Czy taka forma kiedykolwiek obowiązywała w polszczyźnie? Czy to jest błąd Prusa albo pomyłka w druku? Co za licho??? Strasznie mnie ta kwestia nurtuje 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nepomucen? 05.09.21, 17:45 decadent46 napisała: > Gaudencjo, mam pytanie właśnie w tej sprawie. U Prusa widziałam ostatnio formę > Nepomucyn. Przez "igrek". Nie pomyliłam się. Czy taka forma kiedykolwiek obowią > zywała w polszczyźnie? Czy to jest błąd Prusa albo pomyłka w druku? Co za licho > ??? Strasznie mnie ta kwestia nurtuje 😉 A może to środek wyrazu literackiego? Znalazłam w Wikiźródłach Nepomucyna u Prusa, fragment ten brzmi następująco: " — A bliźnięta! mój acan dobrodzieju — wyseplenił starowina. — Przypatrz się im dobrze, jakie to podobne bestyjstwo, jak dwie krople wody! Jeden starszy od drugiego o 10 minut, ot ten, co ma kokardę szafirową, to Jan Kanty — starszy, a ten, co ma niebieską, to Jan Nepomucyn — młodszy." Starowina mógł śmiało używać jakiegoś regionalnego, gwarowego wariantu imienia. Poza tym pamiętaj, że Jan Nepomucen to Jan z Nepomuka (Nepomuku?) i być może świadomość tego faktu wpływała na słowotwórstwo w dawniejszych wiekach, por. etymologia przydomka "Byrcyn": "Moja prababka pięć pokoleń wstecz pasła tutaj owce, które z węgierska nazywały się byrki. Stąd na nas wołano Byrcyny". Odpowiedz Link Zgłoś