anulla1 11.01.09, 00:45 Taka zabawa. Oczywiście pomijam znaczenie wyrazów. No na przykład Toaleta- to ładny wyraz. Albo Abolicja , Lekcja, Dekret, Śmiech, Kasztan... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 11.01.09, 09:38 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=68383721 Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 11.01.09, 10:12 No fakt- od niedawna śledze to forum: )))) Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 11.01.09, 11:13 Tamten wątek jest archiwalny, więc nowe pomysły są mile widziane Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 11.01.09, 11:16 Abominacja Koniunkcja Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 11.01.09, 11:21 Szmaragd, Konstytucja Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 11.01.09, 11:47 Zainspirowana słownikiem terminów literackich: Kantylena, Echolalia, Inedita, Fraszka, Diglosja, Kadencja, Monodia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 11.01.09, 17:07 Monodia bardzo mi się spodobała. Inne imiona o podobnej końcówce: Prozodia i Kustodia. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 11.01.09, 12:05 Kalokagatia. Piękne znaczenie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
ariella Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 11.01.09, 14:16 Granat, Fiolet, Róż, Szmaragd (męskie)- ze mi sie tak polecialo kolorami. Ogromna szkoda, ze u nas nie nadje sie imion bardziej kreatywnie, a tylko z listy. pozdr PS. W Granacie sie zakochalam Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 05.06.09, 21:02 Przynajmniej część Kalokagatii masz, Olianko, w swojskiej Agacie! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 05.06.09, 22:01 Ale tylko część, a mnie się cała Kalokagatia podoba Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 11.01.09, 16:36 Sonata, Minuta, Modrzew, Fantazja, Lokacja, Telefon, Piana Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 11.01.09, 17:41 My przed dwoma miesiącami wpadliśmy w klasie na podobny pomysł na biologii)). Okazało się wtedy, że takimi imionami dla dzieci mogłyby być Kalcytonina i Kinaza Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jowita771 Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 18:19 Piana mnie zachwyciła, dałabym tak córce. Mnie nie wiedzieć czemu po przeczytaniu tytułu wątku nasunęły się Epilepsja, Zoofilia i Katatonia. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko02 Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 05.06.09, 15:56 jednym słowem Patologia pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ffanatyczka Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 11.01.09, 17:40 Sentencja Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 11.01.09, 18:09 > No na przykład Toaleta- to ładny wyraz. Wyobraz sobie, ze autentycznie znalezli sie rodzice, ktorzy uwazali dokladnie tak samo. Czytalam kiedys artykul o dziwnych imionach (w USA) i byla w nim mowa o dziewczynie o wdziecznym imieniu Toilet. A przy okazji przypomniala mi sie pewna historyjka. Siostra nauczycielki mojej corki pracuje na porodowce. Podobno zdarzylo sie tam, ze jakas emigrantka (nie wiem skad) urodzila blizniaki, chlopca i dziewczynke. Poinformowana, ze musi wybrac dzieciom imiona, wyrazila ogromne zdziwienie, gdyz byla przekonana, ze jej dzieci juz maja imiona, nadane przez personel szpitala. Mialy przeciez przy lozeczkach karteczki z nazwiskiem i imionami Male i Female ) Odpowiedz Link Zgłoś
fajnababka3 Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 11.01.09, 18:18 Tsunami - dla dziewczynki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jowita771 Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 18:22 I Tiramisu tez dla dziewczynki. Od kiedy ktoś kiedyś użył w mojej obecności słowa "tiramisu" mając na myśli "tsunami" te dwa słowa chodzą mi po głowie w parze. Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 11.01.09, 19:00 dla dziewczynki: Konwalia Lipa Firanka dla chłopca: Ekspres Kufel Internet (Net) Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 11.01.09, 21:20 Firnaka strasznie zdrobnieniowa, lepiej Firana dać Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 11.01.09, 21:17 Huragan - dla małego łobuziaka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iryska Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi IP: *.as.kn.pl 11.01.09, 23:00 Irys Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 11.01.09, 23:31 Cielęcina. I Filiżanka Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 05.06.09, 15:22 Cielęcina mnie rozbroiła Mnie się podoba Melodia Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 05.06.09, 15:28 A swoją drogą, filiżanka wygrała w jakimś tam konkursie na najładniejsze słowo czy coś Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 14.11.10, 11:41 minerwamcg napisała: > Cielęcina. I Filiżanka poproszono obcokrajowow ktorzy nie znaja polskiego zeby wskazali polskie slowo ktore brzmi wg nich naladniej i kojarzy im sie z miloscia. Wygrała "cielęcina" własnieDDD Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lejla81 Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi IP: *.ip.netia.com.pl 05.06.09, 16:38 Ja proponuję: Logorea, Melina, Araukaria, Lampa, Melasa, Biblia (Biblianna), Lira, Melatonina, Synestezja, Mandolina, Migracja, Flauta, Malaria a dla chłopca: Witriol (szczególnie piękne moim zdaniem), Minerał, Trefl, Karmazyn, Karambol, Barbakan, Rabarbar, Leukocyt, Panadol. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 05.06.09, 21:15 Logorea i Migracja bardzo mi przypadły do przekonania Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 05.06.09, 21:15 Gobelin, Gerydon, Wirydarz, Abakus, Berberys, Ligustr; Erozja, Ablacja, Afazja, Teokracja, Inercja, Mistyka, Ikona, Firletka, Kontrakcja, Odpowiedz Link Zgłoś
gismol77 Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 05.06.09, 22:10 Kategoria, Matryca, Kopia Analiza Odpowiedz Link Zgłoś
klaudona Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 05.06.09, 22:20 Zawsze mi sie wydawalo, ze Corolla (czytane przez K) bylaby ladnym imieniem dla dziewczynki. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 05.06.09, 23:13 Proszę o zmniejszenie sygnaturki. Odpowiedz Link Zgłoś
a-nulla Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 05.06.09, 22:26 Kualalumpur. Zawsze tak chciałam mieć na imię Odpowiedz Link Zgłoś
stynka Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 05.06.09, 22:49 Ekstrawagancja Turbulencja Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 06.06.09, 16:36 Nawiązując do Kuala Lumpur... To może jeszcze Bandar Seri Begawam albo Sri Dźajawardanapura Kotte? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kiara Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.09, 11:48 Ulena Aborcja (zdr. Borka) Abrazja Erozja Stomia no i nazwy zabiegów medycznych z końcówką -tomia; zdobniale Tomka np. Kolektomia, Wazektomia itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
a-nulla Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 13.06.09, 21:28 Nie, ale jeszcze Luangprabang (wiem, wiem Luang Prabang) mnie pociąga. Ale o imieniu Kualalumpur myślałam od zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 14.06.09, 07:49 Ejakulacja, Hostia, Monstrancja (prawie jak Konstancja) Idea, Kabel, Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 29.08.13, 15:35 luna333 napisała: > Hostia, Był Hostius pl.wikipedia.org/wiki/Hostius, wiec może być i Hostia. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tristana Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 17.06.09, 14:33 Doniczka Opuncja Figa Kora (ale to jest imie i jedne z moich ulubionych) Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tristana Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 17.06.09, 14:42 Kasztan dla chlopca (mam sentyment do imion meskich z koncowka "-an" ). Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 17.06.09, 16:18 Światłomierz Koszary Furtian Fiksacja Antonomazja Aspiryna Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 17.06.09, 18:27 brnąc religijnie Koran Tora Sura Minaret Nawa Gnoza Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tristana Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 17.06.09, 23:20 To ja do tego dorzucę Ambonę! Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 18.06.09, 09:15 Hmm, religijnie... Homiletyka lub Homilia Apostazja Gehenna i z islamu może jeszcze Mihrab Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 18.06.09, 09:42 Gehenna i Mihrab brzmią super Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 18.06.09, 10:59 No i zdrobnienia takie zwyczajne można dobrać: Henia i Mirek Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 18.06.09, 11:09 Dla bliźniaczek: Hipoplazja Hipertensja Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 18.06.09, 11:23 dlaczego trafiłam na ten watek??? teraz nie moge przestać mysleć o Konstytucji i Tsunami a moje typy to Laptop i Geodezja Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 18.06.09, 11:28 A tak wakacyjnie: Historia i Geografia Chemia i Biologia Muzyka i Plastyka Fizyka i Technika Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 20.06.09, 21:18 Matematyka ładniejsza! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 21.06.09, 17:27 Sodomia i Gomoria Afryka, Europa, Ameryka i Azja (no, gdzienigdzie bywają one imionami) Odpowiedz Link Zgłoś
sambormama Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 22.06.09, 13:25 Fikcja (zdr. Fiki), Libia (męski odpowiednik Liban), Libacja, Wariacja, Burza (o męskim odpowiedniku - Burzanie, to już nawet Mickiewicz pisał ), Uwertura, Coda (dla dziewczynki z końskim ogonem) Trop ew. Filantrop, Winyl, Kontrabas, Tabor, Kufel Odpowiedz Link Zgłoś
sambormama Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 22.06.09, 13:39 A i Mandala Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 22.06.09, 17:54 Bodajże w 'Porwaniu Baltazara Gąbki' bohaterowie gościli u stada małp, które wszystkie miały imiona wzięte ze słownika wyrazów obcych. Jedna z małp miała na imię Interferencja - też ładnie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 18.11.09, 18:30 Dzisiaj do głowy mi przyszły : Obligacja, Katarakta, Glikoliza, Glukoza ... Odpowiedz Link Zgłoś
lysa.spiewaczka Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 20.11.09, 08:17 Mój mąż obstawiał pół żartem pół serio imię Drzeworyt - jako to, które nosić powinien nasz synek. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: taka_jedna Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.10, 14:57 Tunika ;D Odpowiedz Link Zgłoś
forsycja_1 Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 12.11.10, 14:28 Kolacja Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 14.11.10, 13:55 Forsycja oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
mmpf Re: Wyrazy które mogłyby być ładniebrzmiącymi imi 08.12.17, 11:12 Glikogen i Kurczak Odpowiedz Link Zgłoś